8 vinkkiä viehättävään Valenciaan

Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki Valencia sopii täydellisesti niin rantalomalle kuin kaupunkimatkailukohteeksikin. Valencian rantahuviloissa voi majoittua upeisiin merimaisemiin ja kun väsähtää rantaelämään, voi lähteä hurvittelemaan kaupungin loistavien aktiviteettien pariin. 

Santa Marian katedraali, Valencia

Valencian arkkitehtuurissa yhdistyvät niin ikivanhat tyylisuuntaukset kuin modernimmat rakennukset, jotka tuovat omanlaistaan tunnelmaa kaupungin katukuvaan. Valenciasta löytyy niin keskiaikaisia linnoja, moderneja art deco-tyylisiä rakennuksia sekä pieniä boutique-liikkeitä ja myös valtavia ostoskeskuksia. Valencia on samalla todellinen ruokahipsterin mekka ja tapas-paikkojen ja tasokkaiden ravintoloiden valikoima saa pään pyörälle. Edullinen loma Valenciassa myös onnistuu, sillä täällä hinnat ovat pysyneet kohtuullisina tasaisesta matkailijavirrasta huolimatta. 

Lonja Valencia

Valencia on yllätysten kaupunki. Monikaan ei ole tietoinen kuinka valtavasti nähtävää ja tehtävää kaupungista löytyy. Valenciasta löytyy esimerkiksi koko Euroopan suurin kaupunkipuisto, Turia park. Turia rakennettiin aikoinaan kuivuneen joen päälle ja se on vain yksi Valencian monista puistoista. Yllättävää on myös, että Valencian katedraalissa säilytetään ilmeisesti Jeesuksen viimeisellä ehtoollisella käyttämää Graalin maljaa. 

Keräsimme kokoon kahdeksan ilmaista tai edullista suosikkitärppiämme Valenciaan. Samalla esittelemme muutamia loistavia loma-asuntoja Valencian kaupungissa, jotka kannattaa ottaa huomioon lomaa suunnitellessa. 

1. Kaupungin upeat aukiot

Valencian kaupungin aukiot eli plazat tarjoavat istutuksineen kaivattua varjoa polttavalta auringolta. Aukioilla on mukava viettää hetki kahvikupin äärellä seuraten kaupungin vilskettä ja vilinää. 

Yksi Valencian kauneimmista aukioista on nimeltään Plaza de la Reina (suom. kuningattaren aukio) ja se sijaitsee vanhassa kaupunginosassa. 

Valencian hevoskärryjä

Aukioilta löytyy usein tasokkaita ravintoloita ja viihtyisiä kuppiloita. Kannattaa kuitenkin tarkistaa paikan hintataso ennen pöytään istuutumista, sillä aukiot ovat kaupungin vilkkainta matkailija-aluetta. Aukiolla voi nauttia virkistävän juoman ja suunnata sen jälkeen sitä ympäröiville pikkukaduille, josta löytyy lukuisia edullisia tapas-paikkoja. 

Suosittelemme syömään paikallisten suosimissa paikoissa ja kysymään heiltä neuvoa kielitaidon puitteissa. Täällä voi löytää loistavia, valencialaista paellaa tarjoilevia ravintoloita ja kärsivällinen etsintä palkitaan aina. Ehkä tasokkainta paellaa saa kaupungin rannoilla, esimerkiksi Malvarrosan rannalla tai vaihtoehtoisesti pienessä El Palmarin kylässä lähellä Albuferan luonnonpuistoa. 

Valencian maisema Migueletestä

Plaza de la Reinan läheltä löytyy myös toinen viehättävä aukio, Plaza Redonda (suom. ympyränmuotoinen aukio). Pienempää Plaza Redondaa ympyröi pienten myyntikojujen rivistö, josta löytyy erilaisia paikallisia tuotteita ja matkamuistoja. Aukion kunnostustoimenpiteiden myötä siitä on tullut matkailijamagneetti, mutta turisteista huolimatta vierailu Plaza Redondalla kannattaa. Sen keskiössä löytyy kaunis, 1850-luvulla rakennettu suihkulähde, jonka luona saa kauniita kuvia matkamuistoksi. 

Plaza Redondalta voi suunnata vielä viereiselle Plaza Lope de Vegalle, josta löytyy tiettävästi koko Euroopan kapein rakennus. 

2. Valencian katedraali ja Graalin malja

Valencian kiistellyin teema on ehkä Valencian katedraalissa säilytettävä pikari, jonka väitetään olevan itse Graalin malja. Kuitenkin on suotavaa ottaa huomioon, että myös moni muu paikka maailmassa väittää säilyttävänsä kyseistä aarretta. 

Valencian katedraali

Valencian massiivinen katedraali on kaupungin suosituin nähtävys. Katedraalin huipulla sijaitsevaan Migueleten kellotorniin voi myös nousta ihailemaan upeaa näköalaa kaupunkiin. 

Katedraalin sisällä esillä oleva Graalin malja kerää paikalle päivittäin valtavan määrän uskonnollista väkeä ja muita ihastelijoita. Legendan mukaan malja saapui Valenciaan Roomasta vuosisatoja sitten. Muslimien valtakaudella malja siirrettiin piiloon pitkäksi aikaa ja tiettävästi Aragónin kuningas Alfonso Magnanimo palautti maljan kaupungille vuonna 1427. 

Graalin malja Valenciassa

Valencian entinen pormestari Rita Barberá aikoinaan yritti jopa nimetä Valencian "Graalin maljan kaupungiksi", joka olisi varmasti houkutellut paikalle lisää matkailijoita. Ehdotus kuitenkin sai valtavan kritiikkivyöryn aikaiseksi ja ajatus haudattiin lopulta. 

Taiteen ystävät voivat käydä ihailemassa kahta ilmiömäistä Goyan alkuperäismaalausta katedraalin San Francisco de Borjan kappelissa. 

3. Valencian kauppahalli

Valencian Mercado Central on yksi koko Euroopan vanhimmista yhäti toimivista kauppahalleista. Hallin rakentaminen vei noin kymmenen vuotta ja se vihittiin käyttöön vuonna 1928. Historiallisesti tärkeä kauppahalli on julistettu suojelluksi kulttuurikohteeksi Espanjassa ja se kuuluu ehdottomasti Espanjan kiehtovimpiin kauppahalleihin.

valencian kauppahalli

Valencian modernissa kauppahallissa pääsee todella kosketukseen niin paikallisen kulttuurin kuin alueen upean gastronomian kanssa. Valencian kauppahallin idyllinen tunnelma, värikkäät tuotteet ja huumaava tuoksu saavat jokaisen hallissa vierailevan täydelliseen hurmioon.

Kauppahalli on jaettu eri osa-alueisiin tarjonnan mukaan. Kojut myyvät tuoretta kalaa, lihaa, hedelmiä, käsitöitä ja mausteita, muun muassa. Täällä pääsee ihailemaan erikoisia hedelmiä ja muualta maasta jo hävinneitä lihaherkkuja. 

Moni saapuu kauppahalliin nauttimaan sen upeista tapaksista viinilasin ääreen ja Central Bar on kenties paras tähän tarkoitukseen. Hinnat ovat kohtuulliset ja täällä pääsee nauttimaan herkullisimmista paikallisista tapaksista jotka valmistetaan aina tuoreista raaka-aineista. Lue lisää Valencian Mercado Centralin kauppahallista.

4. Valencian rannat

Valencia on niin kaupunkimatkailijan kuin rantoja rakastavankin lempikohteita Espanjassa. Valencialla on lukuisia rauhallisia ja luonnonkauniita rantoja, joissa voi pulahtaa turkoosien aaltojen vietäväksi. 

Valencian rantoja

Valencian keskusta sijaitsee aivan rannan tuntumassa ja kaupungin kultaiset rannat jatkuvat kilometrikaupalla myös kaupungin laitamilla. 

Matkailijat voivat käydä tutustumassa Valencian suosituimpaan rantaan La Malvarrosaan, joka alkaa satamasta ja on jaettu eri osiin, kuten Playa de las Arenasin ja Playa Cabanyalin rantoihin. 

Valencian rantoja

Hieman kauempana kaupungin keskustasta löytyy paikallisten suosismat Playa de Pinedon ja Playa el Salerin rannat, joiden vierestä löytyy suosittu golf-keskus. Kaupungin pohjoisosassa sijaitsee suosittu Playa Port Saplayan ranta sekä Playa Sagunto, jonka lähellä sijaitsee mielenkiintoinen roomalaisten raunioiden alue. 

Jos haluaa majoittua Valencian upeiden rantojen läheisyyteen, kannattaa katsastaa vuokra-asuntojemme Valikoima Valencian lomaa suunnitellessa. 

5. Valencian ostosmahdollisuudet

Valencia on muiden suurimpien kaupunkien tavoin todellinen himoshoppaajan taivas. Täältä löytyy niin suurempien merkkien kivijalkamyymälöitä kuin ainutlaatuisia erikoisliikkeitäkin.

Ostoksilla Valenciassa

Valencian kaupunginosat eli barriot järjestävät oman katumarkkinatapahtuman kerran viikossa, joissa myydään pääasiassa paikallisia tuotteita ja kauniita matkatulijaisia. 

Keskustan ulkopuolelta löytyy lukuisia erikoisliikkeitä ja isompia kansainvälisiä tuotteita myyviä kauppoja. 

Valencian kaupungintalo, Plaza del Ayuntamiento

Valenciasta löytyy lukuisia ostoskeskuksia eli Centros Comerciales, kuten valtava Nuevo Centro, El Saler, Bonaire, Parque Ademuz, Aqua sekä korkeasta hintatasostaan tunnettu Galería Don Juan de Austria. Myös Valencian ulkopuolelta löytyy muutama ostoskeskus, kuten La Elianassa sijaitseva El Osito

6. Fallas festivaalin mielettömyys ja spektaakkeli

Valencian Fallas on varmasti yksi Espanjan oudoimmista, äänekkäimmistä ja spektaakkelimaisimmista juhlista.

Valencia - Las Fallas-juhla

Fallasia on vaikea kuvailla, se täytyy yksinkertaisesti kokea itse. Fallasin aikana Valencian katuja ja aukioita koristaa värikkäiden ja valtavien patsaiden kokoelma. Patsaat on valmistettu huolellisesti kevyestä paperimassasta ja suurin osa niistä yltää jopa kymmenen metrin korkeuteen. Patsaiden valmistus maksaa yleensä kymmenistä tuhansista yli sataan tuhanteen euroon ja niitä valmistetaan ympäri vuoden erilaisissa komiteoissa. Patsaat kilpailevat kauneimman tittelistä juhlassa ja voittajapatsasta lukuunottamatta kaikki tuikataan tuleen juhlan päätteeksi.

Koko kaupunki pysähtyy juhlimaan tätä hullunkurista juhlaa ja jopa yritykset pitävät ovensa kiinni henkilökunnan viilettäessä juhlahumussa. 

Valencian Las Fallas juhlan perinteisiä pukuja

Juhlan viimeisinä päivinä perinteisiin pukuihin pukeutuneet paikalliset kerääntyvät kaupungin keskustaan ottamaan osaa juhlaparaateihin. Tärkein paraadeista on Neitsyt Marian paraati, jossa neitsyen patsasta kuljetetaan kaduilla ja paikalliset fallera-naiset lahjoittavat tälle kukkia. 

Joka päivä kello 14 valtava määrä ilotulitteita singotaan ilmaan kaupungintalon edessä. Tätä perinnettä kutsutaan mascletáksi

Fallas-juhla, Valencia

Juhlan suurinta kohokohtaa kutsutaan cremáksi. Tämä on juuri se yö jolloin patsaat sytytetään tuleen. Kaupungin hämärät kadut valaistuvat valtavista kokoista ja juhla jatkuu aamun pikkutunneille asti.

Fallas kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Juhla kuuluu koko Espanjan vuoden odotetuimpiin juhliin ja kerää kansaa niin läheltä kuin kaukaa. 

7. Turia-joen alue

Aikoinaan Valencian läpi kulkenut Turia-joki halkoi kaupungin samalla tapaa kuin Thames erotti Lontoon kahteen eri osaan. Turian vesi virtasi läheisiltä vuorilta suoraan kaupungin keskustan läpi merelle, mutta 1950-luvulla joki tulvi myrskyn seurauksena niin katastrofaalisesti että sen vedenpinta kohosi kaksi metriä tuhoten lukuisia rakennuksia kaupungin keskustassa. 

Onnettomuuden jälkeen kaupunki aloitti välittömästi toimenpiteet joen kulkureitin muuttamiseksi, jotta mitään vastaavaa ei enää sattuisi. Kun joen uoma saatiin kuivattua, paikalle rakennettiin upea Turia-puisto aivan kaupungin keskustan tuntumaan. 

Valencia - Turian puutarhat

Puistossa on mukava kävellä tai pyöräillä. Polkupyöriä voi vuokrata puiston alkupäässä ja ne voi palauttaa loppupäässä sijaitsevaan palautuspisteeseen. 

Puiston maisema-arkkitehtuuri on tarkkaan mietitty ja se on jaettu eri osiin. Puistosta löytyy lukuisia urheilukerhoja, kuten kaupungin krikettiseura Levante Cricket Club, joka sijaitsee puiston pesäpallo- ja softball-kentän alueella. 

Puistoon on istutettu valtava määrä kukkia ja muita kasveja viherpeukaloiden iloksi. Aivan puiston vieressä sijaitsee kaupungin kasvitieteellinen puutarha, eivätkä Valencian kuuluisat kuninkaalliset puutarhatkaan sijaitse kuin kivenheiton päässä puistosta. 

Gulliverin puisto Valenciassa

Puistosta löytyy lukuisia kahviloita ja baareja, joihin voi istahtaa virkistäytymään kävelyn lomassa. Puistosta löytyy myös lapsia ihastuttava Gulliverin puisto, joka on saanut inspiraatiota Gulliverin retket-satiirista. Puiston keskellä lepää valtava jättiläispatsas, joka erottuu jopa Google Earthin karttapalvelussa!

Jos suuntaa puiston itäosaan, vastaan tulee Valencian upea taiteiden ja tieteiden kaupunki, joka on artikkelimme viimeisin tärppi. 

8. Taiteiden ja tieteiden kaupunki

Valencian moderni vetonaula taiteiden ja tieteiden kaupunki (Ciudad de las Artes y las Ciencias) kuuluu Espanjan tärkeimpiin moderneihin matkailunähtävyyksiin.

Valencian taiteiden ja tieteiden kaupunki

Taiteiden ja tieteiden kaupunki on futurististen rakennusten valtava kokoelma, joiden suunnittelusta vastasivat paikalliset arkkitehdit Santiago Calatrava ja Félix Candela. Moderni puisto koostuu eri elementeistä, jotka ovat valmistuneet porrastettuna vuosien 1996 ja 2009 aikana Turia-joen paikalle. 

Taiteiden ja tieteiden kaupunki koostuu kuudesta alueesta tai rakennuksesta:

- Taiteiden ja tieteiden ensimmäisenä valmistunut ja ehkä vaikuttavin elementti, jättimäistä silmän puolikasta muistuttava L´Hemisféric-planetaario pitää sisällään koveran muotoisen IMAX-elokuvateatterisalin. Näytölle heijastetaan erilaisia 3D-luonto- ja viihdeohjelmia. 

L'Hemisferic, taiteiden ja tieteiden kaupuni, Valencia

El Museu de les Ciéncies Príncipe Felipe on interaktiivinen museo joka muistuttaa valaan luurankoa. Kolmekerroksinen tiedemuseo on yli 40 000 neliömetrin kokoinen ja josta yli 26 000 neliömetriä on omistettu erilaisille näyttelyille. Opettavaiset tiedenäyttelyt ovat myös lasten mieleen.

- Taiteiden ja tieteiden kaupungin L´Umbraclen (suom. varjo) puistoreitti on täynnä Välimeren alueen ja Valencian kotoperäisiä kasvilajeja, kuten laventelia, rosmariinia, palmupuita, bougainvilleä ja kuusamaa. Reitin kasvisto on valittu tarkoin niin, että ne vaihtavat väriä vuodenaikojen mukaan ja puistossa pääsee ihailemaan myös kauniita veistoksia. 

- L´Oceanográfic on Euroopan suurin meritieteellinen akvaario. L´Oceanográficin rakennuksen osat ovat omistettu eri alueille, kuten Punaiselle merelle, Välimerelle, Antarktikselle ja valtamerille. L´Oceanográficissa on myös 24 miljoonan litran delfinaario, haitunneli ja vedenalainen ravintola.

El Palau de les Arts Reina Sofia on oopperatalo ja esittävien taiteiden keskus. Rakennus avasi ovensa vuonna 2005 ja sen ensimmäinen oopperanäytös, Beethovenin Fidelio, sai ensi-iltansa vuonna 2006. 

- Puiston uusin elementti L´Ágora on katettu aukio jossa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, esityksiä, näyttelyitä, kongresseja ja urheilutapahtumia. Rakennuksessa on järjestetty mm. Valencia open 500-tennisturnaus ja muita kansainvälisiä tapahtumia. Valencia on tunnettu urheilutapahtumien järjestäjä ja kaupunkiin saapuukin valtava määrä urheilumatkailijoita ympäri vuoden. 

Käytännöllistä tietoa

Jos saapuu taiteiden ja tieteiden kaupunkiin autolla, voi auton pysäköidä puiston pysäköintialueella. Pysäköintialue ei kuulu kaupungin edullisimpiin ja auton saa usein kohtuuhinnalla parkkiin vieressä olevan ostoskeskuksen pysäköintihalliin. Jos vielä kuluttaa tietyn määrän rahaa ostoskeskuksessa, on pysäköinti ilmaista. 

Taiteiden ja tieteiden kaupunki jättää vaikutuksen niin aikuisiin kuin perheen pienimpiinkin. Lisää tietoa taiteiden ja tieteiden kaupungista löytyy täältä