Valencian moderni vetonaula: taiteiden ja tieteiden kaupunki

Valencian monipuolinen vetonaula taiteiden ja tieteiden kaupunki (Ciudad de las Artes y las Ciencias) kuuluu Espanjan tärkeimpiin moderneihin matkailunähtävyyksiin.

Taiteiden ja tieteiden kaupunki koostuu eri elementeistä, jotka ovat valmistuneet porrastettuna vuosien 1996 ja 2009 aikana. Puisto rakennettiin Valencian Turia-joen uomaan sen jälkeen, kun joki tulvi tuhoisin seurauksin vuonna 1975. Joki myöhemmin kuivatettiin ja johdettiin kulkemaan muuta reittiä.

L´Hemisféric - pallonpuolisko

Taiteiden ja tieteiden kaupunki ja L´Hemisféric

Taiteiden ja tieteiden ensimmäinen ja ehkä vaikuttavin elementti, jättimäistä silmän puolikasta muistuttava L´Hemisféric-planetaario valmistui vuonna 1998 ja sen on suunnitellut arkkitehti Santiago Calatrava. L´Hemisféricin edessä olevan altaan pohja on lasia ja se näin ollen heijastaa altaaseen silmän toisen puolen. 

L´Hemisféricin keskellä sijaitseva kupoli sisältää suuren koveran muotoisen IMAX-elokuvateatterisalin, jossa kolme videoprojektoria kohdistaa kuvaa valtavalle 900 neliömetrin kokoiselle näytölle. Näytölle heijastetaan erilaisia luonto- ja viihdeohjelmia. 

El Museu de les Ciéncies Príncipe Felipe - tiedemuseo

Taiteiden ja tieteiden kaupunki ja tiedemuseo

El Museu de les Ciéncies Príncipe Felipe on interaktiivinen museo joka muistuttaa valaan luurankoa. Kolme kerroksinen tiedemuseo on yli 40 000 neliömetrin kokoinen ja josta yli 26 000 neliömetriä on omistettu erilaisille näyttelyille. El Museu de les Ciéncies Príncipe Felipen näyttelytila on tällä hetkellä Espanjan suurin. 

Tiedemuseon ensimmäisestä kerroksesta avautuu näköala Turia-puutarhaan, toinen kerros on omistettu Tieteiden perintö-näyttelylle ja kolmas kerros tunnetaan toisella nimellä "kromosomimetsä", jossa kerrotaan ihmis-DNA:n sekvensoinnista. 

Rakennuksen arkkitehtuuria arvostetaan erityisesti sen materiaalien käytön, muotoilun ja luonnonläheisyyden vuoksi. 

L´Umbracle - palmujen varjossa

Taiteiden ja tieteiden kaupunki ja L´Umbracle

Taiteiden ja tieteiden kaupungin L´Umbraclen (suom. varjo) puistoreitti on täynnä Välimeren alueen ja Valencian kotoperäisiä kasvilajeja, kuten laventelia, rosmariinia, palmupuita, bougainvilleä ja kuusamaa. Reitin kasvisto on valittu tarkoin niin, että ne vaihtavat väriä vuodenaikojen mukaan. L´Umbraclen sisällä on myös veistosten polku, jossa on eri modernien kuvanveistäjien töitä esillä. 

L´Umbraclen katon muodostaa 55 kiinteää ja 54 ilmassa leijuvaa kaarta ja se toimii taiteiden ja tieteiden kaupungin sisäänpääsyreittinä. 

L´Oceanográfic - merenalainen maailma

Oceanograficin akvaario taiteiden ja tieteiden kaupungissa, Valenciassa

Taiteiden ja tieteiden kaupungin L´Oceanográfic on Euroopan suurin meritieteellinen akvaario. Sen pinta-ala on yli 110 000 neliömetriä ja sen altaissa on jopa 42 miljoonaa litraa vettä. L´Oceanográficin rakennuksen osat ovat omistettu eri alueille, kuten Punaiselle merelle, Välimerelle, Antarktikselle ja valtamerille. L´Oceanográficissa on myös 24 miljoonan litran delfinaario ja vedenalainen ravintola.

El Palau de les Arts Reina Sofia - musiikin ja näyttämötaiteen keskus

Taiteiden ja tieteiden kaupunki, L´Hemisféric ja oopperatalo
El Palau de les Arts Reina Sofia on oopperatalo ja esittävien taiteiden keskus. Rakennus avasi ovensa vuonna 2005 ja sen ensimmäinen oopperanäytös, Beethovenin Fidelio, sai ensi-iltansa vuonna 2006. Kuuluisalla espanjalaistenorilla Plácido Domingolla on erityisen läheinen suhde oopperataloon ja hän on muun muassa ollut perustamassa oopperatalossa johdettavaa nuorien laulajien koulutusohjelmaa. 

El Palau de les Arts Reina Sofia on maailman korkein oopperatalo, jonka katto hipoo 75 metrin korkeutta. Rakennus koostuu neljästä eri salista: pääsalista (sala principal), auditoriosta, Martí y Solerin teatterista ja mestarisalista (aula magistral). 

L´Ágora - monipuolinen tapahtumapaikka

Taiteiden ja tieteiden kaupunki ja L´Ágora

Monipuolinen L´Ágora on katettu aukio jossa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, esityksiä, näyttelyitä, kongresseja ja urheilutapahtumia. L´Àgora on 80 metriä korkea ja sen pinta-ala on yli 5000 neliömetriä. Parhaimmillaan rakennukseen saadaan istumapaikat 6 075 henkilölle. Rakennuksessa on järjestetty mm. Valencia open 500-tennisturnaus ja muita kansainvälisiä tapahtumia. 

Liput ja saapuminen paikalle

Ciudad de las artes y ciencias

Kaikista suosituin lippu sisältää pääsyn Hemisfériciin, Oceanograficiin ja tiedemuseoon. Tämä yhdistelmälippu maksaa 36,25 euroa ja sitä voi käyttää halutessaan kolmena eri päivänä. Opiskelijat saavan hieman alennusta hinnoista ja puiston internet-sivujen kautta ostetut liput ovat edullisemmat. Tiedemuseon ja Hermisféricin sisäänpääsyhinnat kustantavat kukin yksittäin ostettuna noin 8 euroa, mutta Oceanográficiin pääsee vain kalliimmalla 27,90 euron lipulla. 

Taiteiden ja tieteiden kaupungista voi myös nauttia ilmaiseksi. Alueelle on ilmainen sisäänpääsy ja muun muassa L´Umbraclen puistoreitistä voi nauttia ilman sisäänpääsymaksua. 

Taiteiden ja tieteiden kaupunki sijaitsee aivan Valencian kaupungin reunamalla. Valencian keskustasta kulkee lukuisia linja-autoja puistoon. Linja-autot 1, 13, 14, 15, 19, 35, 95 ja 40 kulkevat kaikki puistoon. Pääset puistoon myös metrolinjoilla 3 ja 5, jolloin sinun tulee jäädä pois Alamedan asemalla ja kävellä noin 15 minuuttia puiston sisäänkäynnille. Taksimatka Valencian keskustasta maksaa noin 6-7 euroa. 

Puistoon voi myös kävellä Valencian keskustasta. Matka vie noin 30-40 minuuttia ja voit samalla ihailla muita kaupungin nähtävyyksiä, kuten Turia-joen puutarha-aluetta. Horisontissa lähestyvä taiteiden ja tieteiden kaupunki näyttää upealta!

Puiston aukioloajat vaihtelevat sesongin mukaan. Ajankohtaiset aukioloajat voit tarkistaa täältä.