Valencian kauppahalli - värien, makujen ja tuoksujen ilotulitusta

Valencian Mercado Central on yksi koko Euroopan vanhimmista yhäti toimivista kauppahalleista. Hallin rakentaminen vei noin kymmenen vuotta ja se vihittiin käyttöön vuonna 1928. Historiallisesti tärkeä kauppahalli on julistettu suojelluksi kulttuurikohteeksi Espanjassa ja se kuuluu ehdottomasti Espanjan kiehtovimpiin kauppahalleihin. Täällä pääsee todella kosketukseen niin paikallisen kulttuurin kuin alueen upean gastronomian kanssa. Valencian kauppahallin idyllinen tunnelma, värikkäät tuotteet ja huumaava tuoksu saavat jokaisen hallissa vierailevan täydelliseen hurmioon. 

Valencian kaupungin kauppahalli

Arkkitehtooninen jalokivi

Kauppahalli sijaitsee aivan Valencian vanhankaupungin Ciutat Vellan sydämessä, lähellä kaupungin päänähtävyyksiä, parhaimpia ravintoloita ja liikkeitä. Kauppahallin moderni rakennustyyli ihastuttaa kaikkia arkkitehtuurista kiinnostuneita, sillä rakennus on upea esimerkki perinteisestä 1900-luvun rakentamisen tyylisuuntauksesta.  

Valencian kauppahalli

Kun käy sisään kauppahalliin, jää heti ihailemaan rakennuksen valtavaa kokoa. Kattoa kannattelevat rautakehikot ja keskellä kattoa sijaitseva upea, 30 metrin levyinen kupoli tuovat avaruutta tilaan. Valoa sisään tuova upea kupoli on koristeltu kauppahallissa myytävien tuotteiden kuvioilla.

Valencian kauppahallia on aina pidetty maakunnan monipuolisen maataloustuotannon symbolina. Täällä on esillä Valencian upeimmat tuotteet ja maistellaan maakunnan loistavimpia gastrronomisia taidonnäytteitä.  

Pääsisäänkäynti Valencian kauppahalliin

Makujen, tuoksujen ja värien ilotulitusta

Valencian kauppahalli on todellinen makujen ja tuoksujen temppeli, jossa tuoreet hedelmät ja meren antimet, maukkaimmat leikkeleet, herkullisimmat juustot, suussa sulavimmat leipomotuotteet ja oliiviöljyt löytävät tiensä paikallisten ruokapöytiin ja matkailijoiden tulijaiskassiin. Erityisesti sahramia myyvällä osastolla on kuhinaa, kun paikalliset saapuvat hakemaan tätä maailman kalleinta maustetta valmistaakseen paellaa tai maakunnan perinneruokaa, valencialaista Fideúaa

Etanoita Valencian kauppahallissa

Leikkeleitä, kuten ilmakuivattua kinkkua ja iberialaista potkaa myyvä kauppias ei usein jouda kiireeltään edes muutamaa sanaa vaihtamaan asiakkaiden kanssa. Erityisen upea näky silmille on kaikenvärisiä mausteita myyvä koju, jonka tuoksu on päätähuimaava. Ajan puitteissa hallin kauppiaat mielellään vastailevat asiakkaiden kysymyksiin, joten täällä voi harjoituttaa espanjan kielen taitojaan autenttisessa ympäristössä. 

Mausteita Valencian kauppahallissa

Kuten jo aiemmin totesimme, täältä voi ostaa tasokasta sahramia, jota käytetään maan rakkaimman ruuan paellan valmistuksessa. Iberian niemimaata asuttaneet arabit toivat mausteen käytön perinteen espanjalaiseen ruokakulttuuriin ja sitä tuotetaan ja arvostetaan eniten Castilla-La Manchan alueella.
 
Juuri Espanjassa tuotettua sahramia pidetään arvossa maailmalla ja vaikka tuotanto on tippunut 1800-luvulla valmistetusta 100 tonnista nykypäivän 1,9 tonniin, on sen tuotanto yhäkin yksi Espanjan ylpeydenaiheita. Parhaimpiin paelloihin käytetään tätä arvokasta "punaista kultaa", joka antaa sille väriä ja ainutlaatuisen maun. Matkailijat ostavat kauppahallista usein sahramia tulijaisiksi, mikäli budjetti sen sallii. Yksi gramma sahramia kustantaa laadusta riippuen 7-20 euroa. 
 
Sahramia Valencian kauppahallissa

Täältä saa tietenkin myös kaupungin parasta ilmakuivattua kinkkua, jonka laadusta espanjalaiset vain aniharvoin tinkivät. Kinkkujen taso on täällä parhaimmillaan, ja jos haluaa maistaa sitä suussa sulavinta parasta, kannattaa pyytää pala "pata negraa" (suom. mustaa jalkaa). Tämä erikoisuus tulee mustan värisestä iberialaisesta siasta, joka laiduntaa vapaana ja jolle syötetään vain tasokasta rehua. Pienestäkin palasta saattaa joutua pulittamaan kymmeniä euroja, mutta maku on täydellisyyttä hipova. 

Paikallisia tuotteita Valencian kauppahallissa

Valtaosa kauppahallissa myytävistä tuotteista tulee juuri lähituottajilta. Täällä mausteiden ja tuoreiden meren antimien tuoksut sekoittuvat juuri poimittujen appelsiinien ja muiden sitrushedelmien huumaavan tuoksun kanssa. 

Paikallisia hedelmiä ja kasviksia Valencian kauppahallissa

Espanjalaisessa ruokapöydässä näkee monenaista leipää, joka miellyttää monipuoliseen valikoimaan tottunutta suomalaistakin. Yleensä leipä nautitaan ilmakuivatun kinkun ja oliiviöljyn kanssa, joka tietenkin huuhdotaan alas lasillisella cervezaa tai viintä. Espanjalaisista leivistä mainitsemisen arvoisia ovat pan rustico (maalaistyyppinen leipä), barra (patonki) sekä pan de abuela (yleensä kotioloissa valmistettava artesaanileipä). 

Leipomotuotteita Valencian kauppahallissa

Vilkaisu lihatiskille saattaa luoda joissain todellisia kauhun hetkiä. Roikkuvat lihakimpaleet, tiskillä lojuvat korvat, kielet ja sisäelimet ovat kuin kauhuelokuvasta. Jotkut myyvät kokonaisia kaneja, joista taiotaan juuri sitä kuuluisaa valencialaista paellaa. 

Tapaksia Valencian kauppahallissa

Kauppahallista on omistettu valtava osa meren antimille (esp. pescaderias). Tiskeillä pääsee ihailemaan Välimeren mahtavimpia antimia, kuten mustekaloja, seepioita, kalmareita, katkarapuja, simpukoita ja ankeriaita, jotka kaikki aseteltu kauniisti valtavien jääpalavuorien päälle. Itseään arvostavat ravintoloitsijat tulevat hakemaan tuoreimmat antimet pöytään juuri täältä. Hetken päästä jäämeressä levännyt pulpo onkin jo jonkun onnellisen tapas-annoksen kunkkuna.

Kalaa ja äyriäisiä Valencian kauppahallissa

Kahvitauon paikka? Täällä kahvihipsterit pääsevät myös nauttimaan kaupungin laadukkaimmista kahvihetkistä. Jos kaipaa laatuteetä, kannattaa suunnata tienda de te-kauppaan nimeltä BBté.

Moni saapuu kauppahalliin nauttimaan upeista tapaksista viinilasin ääreen ja Central Bar on kenties paras tähän tarkoitukseen. Hinnat ovat kohtuulliset ja täällä pääsee nauttimaan herkullisimmista paikallisista tapaksista, kuten patatas bravas-perunoista, kotitekoisista kroketeista (uppopaistettuja, täytettyjä kakkusia), simpukoista, uppopaistetuista kalmareista ja pikkusardelleista. Herkut valmistetaan aina tuoreimmista raaka-aineista ja tietenkin - suurella espanjalaisella rakkaudella ruokaa kohtaan!

Viinikoju Valencian kauppahallissa

Kauppahallin värikkään ihastelukierroksen jälkeen kannattaa lähteä maistamaan Valencian kuuluisaa paellaa. Erityisesti La Riua-ravintolan paella miellyttää niin silmää kuin makunystyröitäkin. La Riua sijaitsee aivan Valencian keskustassa, lähellä kauppahallia. 

Aivan kuten vierailu Valencian modernissa tieteiden ja taiteiden kaupungissa, myös käynti kaupungin kauppahallissa kuuluu jokaisen Valencian matkaajan pakollisten nähtävyyksien listalle. Vierailua hallissa ei tule jättää väliin, sillä kokemuksesta riittää kerrottavaa pitkäksi aikaa. 

Kannattaa katsastaa Valencian loma-asuntojen tarjonta ja aloittaa matkan suunnittelu pikimmiten! Tämä kaupunki kuuluu Espanjan viehättävimpiin ja nähtävyyksiin voi loistavasti yhdistää rennon rantaloman Valencian upeilla rannoilla. 

Valencian kauppahalli on auki maanantaista lauantaihin klo 7 - 15.00. 

Osoite: Plaza Ciudad de Brujas, S/N, 46001 Valencia 
Puhelin: +34 963 829 100
Sähköpostiosoite: informacion@mercadocentralvalencia.es