Unelmaloma perheen kanssa Tossa de Marissa

Tossa de Mar on yksi Costa Bravan suosituimmista perhelomakohteista, joka houkuttelee pienestä koostaan huolimatta valtavan määrän matkailijoita vuosittain. Kaupungin kaunis keskiaikaa henkivä vanhakaupunki muureineen sekä upeat rannat tekevät siitä yhden viehättävimmistä kylistä Pohjois-Espanjassa. 
 
Tossa de Marin muuri
 
Olemme koonneet yhteen parhaat vinkit perhelomaan Tossa de Marissa, jotta koko perhe pystyisi saamaan kaiken irti tästä loistavasta rannikkokaupungista. 

Vila Vellan keskiajan huumaa

Upeiden rantojen lisäksi Tossa de Marin vahvimpiin vetonauloihin kuuluu sen keskiaikainen Vila Vellan vanha kaupunginosa. Vanhankaupungin muuri jatkuu aina Tossa de Marin rannan vieressä olevalta kukkulalta lahden toiseen päähän asti. Historiallinen kaupunginosa kätkee muurien sisään kapeita mukulakivikatuja ja keskiajan tyyliin rakennettuja asuintaloja. Vierailu Vila Vellassa on kuin aikamatka takaisin 1200-luvun ritarien ja prinsessojen aikakaudelle. 
 
Tänä päivänä Vila Vella on ainoa jäljellä oleva asutettu keskiaikainen linnoitusalue. Vanhastakaupungista löytyy lukuisia käsityöläisliikkeitä sekä paikalliseen gastronomiaan keskittyviä ravintoloita. Vila Vellassa voi myös ihailla harvinaisia goottilaistyylisiä yksityiskohtia rakennusten julkisivuilla. 
 
Vila Vellan vanhakaupunki, Tossa de Mar
 
Vila Vellan sydämestä löytyy kaupungin päämuseo Museo Municipal de Tossa de Mar, joka sijaitsee 1600-luvulla rakennetussa Casa Flagueran (tai Cal Governadorin) rakennuksessa. Kyseisessä rannuksessa veloitettiin keskiajalla kyläläisiltä kymmennyksiä kirkollisveroina. Tossa de Marin päämuseo oli ensimmäinen museo Espanjassa joka avasi kansalle ovet nykyajan taiteen maailmaan. Nykyisin museossa on paljon muun muassa Marc Chagallin ja André Massónin maisemataidetta.
 
Päästäkseen nauttimaan näistä upeista nähtävyyksistä, kannattaa varata perheloma-asunto Tossa de Marista ja viedä koko perhe rennolle kulttuuri- ja rantalomalle Costa Bravan upeisiin maisemiin!

Näköala Tossa de Marin muurilta

Illan suussa on lähes välttämättömyys nousta Vila Vellan muurille ihailemaan häikäisevää auringonlaskua. Muuria kävellessä matkalla tulee vastaan lukuisia torneja sekä paikalla sijainneen Sant Vicençin kirkon rauniot, jotka sijaitsevat 50 metriä korkean kukkulan huipulla. 
 
Iglesia de Sant Vicençn vanhan kirkon rauniot
 
Kannattaa myös reippailla Faro de Tossa de Marin majakalle, joka sijaitsee kaupungin korkeimmalla kohdalla. Tossa de Marin majakan tiloissa toimii Välimeren majakoiden museo (Centro de Interpretación de los Faros del Mediterráneo), josta löytyy valtava määrä tietoa mielenkiintoisista majakoista. 

Vanhan roomalaisrakennelman rauniot

Perheiden kannattaa myös suunnistaa päiväretkelle ikivanhan roomalaisen Els Ametllersin huvilan raunioille. Huvila oli yksi Tarracon alueen tärkeimmistä ja se sijaitsee Tossa de Marin kaupungin rajojen ulkopuolella. Vaikka rauniot ovat verrattain pienet, on niiden lähes kaksi tuhatta vuotta vanha historia hyvin mielenkiintoinen. Yhdessä raunion mosaiikkikuviossa erottaa sanan "Turissa", joka antoi Tossa de Marille nimen.

Tossa de Marin muuri

Huimaa menoa huvipuistoissa

Lähellä Tossa de Maria löytyy lukuisia huvipuistoja koko perheelle. Yksi suosikeistamme on Gnomo Park, kääpiöhahmoille omistettu puisto joka on rakennettu kauniin mäntymetsän keskelle. Tossa de Marista ajaa puistoon noin 20 minuutissa. 

Gnomo Parkin puisto on 40 000 neliömetrin kokoinen ja sieltä löytyy leikkipuistoja, seikkailuratoja, erilaisia pelejä, minigolfia ja aikuisille omistettuja alueita. 

Aquabravan puisto, Costa Brava

Lloret de Marista löytyy myös todellinen vesipedon paratiisi. Water World on Itä-Espanjan suurin vesipuisto ja se sijaitsee aivan Lloret de Marin keskustan vieressä. Water World kuuluu myös koko Euroopan suurimpiin vesipuistoihin jonne lähdetään viettämään vauhdikasta päivää Barcelonasta asti. Water Worldista löytyy valtava määrä kaikenikäisiä kiehtovia liukuja ja altaita. Puistossa on myös keinotekoisia aaltoja syöksevä allas sekä 40 metriä korkea, lähes pystysuora vesiliukumäki. 

Kannattaa vierailla Waterworldin kotisivuilla ennen puistoon suuntaamista. Sivuilla on tietoa puistoon saapuvasta junasta ja kotisivujen kautta voi ostaa kampanjalippuja, jolloin samalla lipulla pääsee tutustumaan myös hauskaan Aquabravan vesipuistoon

Aquabravan vesipuisto, Costa Brava

Värikuulasotaa á la Can Garriga

Mikä olisikaan hauskempaa, kuin haastaa koko perhe hauskaan värikuulasotaan. Perheet voivat ottaa toisistaan mittaa leikkimielisesti Tossa de Marin Paintball Can Garrigan pelipuistossa. Värikuulat ovat pieniä ja hajoavat helposti, joten mukaan leikkiin voi ottaa huoletta myös perheen pienimmät!

Lapsista on hulvattoman hauskaa piiloutua puiston esteiden taakse, luoda uusia pelistrategioita ja tykittää vanhempia värikkäillä kuulilla. Tässä kokemus joka ei helposti unohdu!

Tossa de Marin näköala

Kierros Tossa de Marin rannikolla

Tossa de Marin edessä kulkeva rannikko on täynnä mitä kauneimpia pieniä poukamia ja jyrkänteiden väliin piiloutuneita rantoja. Aivan rannan tuntumassa kulkee suosittu patikointipolku Camino de Ronda, joka tarjoaa loistavan näköalan rannikolle ja näille piilotetuille aarteille. Polkua on mahdollista kulkea jalan, pyöräillen tai vaikkapa hevosen selässä. 
 
Lähes koko Costa Bravan rannikon läpi kulkeva polku rakennettiin aikoinaan yhdistämään rannikolla sijaitsevia kaupunkeja ja helpottamaan alueen puolustamista merirosvojen hyökkäyksiltä. Kalastajat myös käyttivät polkua päästäkseen poukamille pysäköidyille kalastusaluksilleen. Nykyisin polku on yksi suosituimmista vaellusreiteistä Espanjassa.  
 
Pyöräilyä Tossa de Marin rannalla
 
Tossa de Marista kannattaa suunnata Camino de Rondaa etelään päin, jolloin polkua on helpompi kulkea ja se tarjoaa upeat näköalat läheisille poukamille ja luontoon. Matkan varrella voi pysähtyä virkistävälle pulahdukselle jollekin polun rannoista. Perheet voivat myös vuokrata pyörän vaikkapa Jimbo Bikesin pyöräliikkeestä (http://www.jimbobikes.com) jossa saa myös parhaat neuvot polun kulkemiseen. 
 
Jos kuitenkin matka suuntautuu pohjoiseen päin, tulee vastaan kauniita näköalapaikkoja kuten Sant Jaume, joka löytyy vain 1 kilometrin päässä Tossa de Marin keskustasta. Näköalapaikalta avautuu valokuvauksellinen näkymä Tossa de Mariin ja Costa Bravan vuorille. 

Sa Rieran puisto - Tossa de Marin keuhkot

Kaupungin sydämessä sijaitseva Sa Rieran puisto on kaupungin keuhkot. Puisto on jopa 5 hehtaarin kokoinen ja sieltä löytyy kauniita piknik-alueita, joissa voi nauttia herkullisen lounaan puiden varjossa. Sa Rierassa on myös lukuisia leikkipuistoja ja puistosta löytyy myös muita palveluita rennon hetken viettoon lasten kanssa. 

Puistosta löytyy valtava määrä alueelle tyypillistä kasvistoa sekä jylhiä mäntypuita. Puistosta löytyy paikallisille hyvin rakkaita puita, kuten Buen Retiro-niminen satavuotias mäntypuu. 

 Parc de Sa Rieran puisto

Tossa de Marin siniset paratiisirannat

Tossa de Marin henkeäsalpaavan kauniit rannat toimivat muun muassa kuuluisan ranskalaistaiteilija Marc Chagallin inspiraation lähteenä. Juuri Chagall kuvaili Tossa de Marin rantoja "siniseksi paratiisiksi".
 
Aivan kaupungin keskustassa sijaitsee Tossa de Marin pääranta Playa Grande, joka sekin pistää silmään hämmentävän turkoosin veden ja kultaisen hiekkareunuksensa ansiosta. Tossa de Marin rannat ovat loistavassa kunnossa ja suurimmalla osalla niistä pääsee nauttimaan kattavista palveluista. 
 
Tossa de Marin rantaviiva
 
Kuten jo mainitsimme, kannattaa myös lähteä reippailemaan Camino de Rondan polkua pitkin, jonka varrelta löytyy lukuisia paratiisirantoja. Upeimmat niistä ovat varmasti Santa María de Llorellin, Figuerolan tai Llevadon poukamat. Pohjoiseen päin mentäessä vastaan tulee upeita rantoja kuten Salionçin, Givarolan ja Futaderan poukamat, jotka kaikki hurmaavat luonnonkauniilla olemuksellaan ja ympäröivällä, vehreällä luonnolla. 
 
Perheet voivat lähteä tutkimaan näitä syrjäisempiä poukamia myös opastettujen veneretkien mukana. Retkiä järjestetään Playa Grandelta käsin ja ne pysähtyvät kauneimmilla rannoilla. Jotkut niistä poikkeavat mielenkiintoisten luolien läpi, joka on hauska kokemus lapsille. 
.
 
Tossa de Marin juhlia
 
Costa Bravan vedenalainen maailma on upea ja täynnä elämää. Mukaan Tossa de Marin rannoille kannattaa siis ottaa pyyhkeen lisäksi snorklausvälineet ja rannasta riippuen myös eväät. Pienimmillä poukamilla ja varsinkin Camino de Rondan varrella sijaitsevilla rannoilla ei ole ollenkaan palveluita. 

Playa Granin ranta, Tossa de Mar
 
Tossa de Mar on monen perheen jokavuotinen lomakohde Costa Bravan kauneimmalla alueella. Kaupungin upea Vila Vella sekä aluetta ympäröivät kauniit rannat tekevät siitä loistavan lomakohteen rauhaa ja mukavia nähtävyyksiä arvostaville lapsiperheille. Varaa siis loma-asuntosi Tossa de Marista ja valmistaudu elämäsi lomaan lämpöisän Costa Bravan auringon alla!