Tossa de Marin parhaimmat rannat

Gironan provinssissa sijaitseva tunnelmallinen Tossa de Mar on upeiden ikivanhojen muurien ympäröimä rannikkokylä vertaansa vailla. Keskiaikaisen tunnelman lisäksi kylään tullaan nauttimaan alueen upeista rannoista, joiden postikorttimaisen kauniit maisemat tekevät Costa Bravan rantalomasta ikimuistoisen kokemuksen. 

Tossa de Marin Playa Granin ranta

Kuva: Jordi Ferré

Olemme laatineet listan Tossa de Marin alueen parhaimmista rannoista. Kaikki niistä sijaitsevat noin kuuden kilometrin päässä Tossa de Marista ja listaamme rannat järjestyksessä pohjoisesta etelään.

1. Cala Futaderan poukama

Cala Futaderan poukama, Tossa de Mar

Kuva Jordi Ferré

Pieni sadan metrin pituinen Cala Futaderan poukama sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Tossa de Marista pohjoiseen. Poukama on tunnettu nudisteja houkuttelevasta rauhallisesta tunnelmastaan eikä rannalta löyty mitään palveluita. Osa paikalle saapuvista auringonpalvojista matkaa rannalle veneellä, jonka he pysäköivät tähän kauniiseen lahteen. 

Cala Futadera ei ole kovinkaan syvä, jonka vuoksi sen vesi näyttää hämmentävän turkoosilta ja se yhdessä häikäisevän vihreän kasviston kanssa luovat upeita kontrasteja maisemaan. Jos haluaa kokea jotain aivan erilaista, voi retkeillä rannalle aamuvarhain nauttimaan ensimmäisistä auringonsäteistä ja hiljaisuudesta, jonka rikkoo vain lintujen kaukainen liverrys. 

Meren räikeä väri erottuu selkeämmin rannan korkeilta kallioilta. Rannalle täytyy kulkea portaita pitkin ja paikalliset kutsuvatkin poukamaa joskus 300:n portaan lahdeksi

Saapuminen Cala Futaderalle:

Cala Futadera sijaitsee Tossa de Marista Sant Feliuun vievän tien varrella. Aivan 29. kilometrin kohdalla kääntyy pienempi asfalttitie kohti rannikkoa. Auto täytyy jättää tien päähän ja jatkaa matkaa kävellen. Rannalle laskeutuvat portaat eivät ole vaaralliset, mutta kannattaa noudattaa varovaisuutta pienempien lasten ja iäkkäämpien kanssa. 

2. Cala Giverolan poukama

Cala Giverolan poukama, Tossa de Mar

Kuva: Jordi Ferré

Viiden kilometrin päässä Tossasta löytyy kaunis sinivihreä hevosenkengän muotoinen lahti, jonka hiekka on puuterimaista ja pehmeää. Upea Cala Giverolan poukama on noin 170 metriä pitkä ja sen leveys vaihtelee 15 metristä 50 metriin. Giverola on täyden palvelun ranta, jossa on yleiset suihkut sekä aurinkovarjojen ja -tuolien vuokrauspiste. Rannalla voi myös vuokrata veneitä ja kajakkeja tai osallistua opastetulle retkelle lasipohjaveneillä. Rannalla on yksi paikallisia herkkuja valmistava ravintola, josta on kauniit näköalat sekä pienempi chiringuito, josta saa pienempää naposteltavaa. 

Mukaan rannalle kannattaa ottaa snorklausvälineet ja vedenalaisia kuvia ottava kamera. Ranta syvenee hyvin nopeasti ja vedenalainen maailma on todella värikäs. Jos energiaa riittää, voi reippailla läheisille kukkuloille ottamaan lahdesta kauniita kuvia. 

Saapuminen Cala Giverolalle:

Giverolalle pääsee helposti autolla. Pieni ja sievä Pola-Giverolan kylä näkyy Tossa de Marista Sant Feliuun vievän tien varrella ja rannan edessä on runsaasti pysäköintitilaa. 

3. Cala Polan poukama

Häikäisevä Cala Pola on toinen paratiisimainen poukama vain 4 kilometrin päässä Tossasta. Ranta sijaitsee aivan samannimisen leirintäalueen vieressä. Rannalle laskeudutaan portaita pitkin ja sieltä löytyy pieni chiringuito, josta voi ostaa juomia ja naposteltavaa. Loppukesästä ranta saattaa käydä ruuhkaiseksi pienestä koostaan johtuen.

Saapuminen Cala Polalle:

Cala Pola sijaitsee Tossasta Sant Feliuun vievän tien (GI-682) alkupäässä. Rannalle voi helposti saapua autolla seuraten Camping Polan tienviittoja. Rannalla on pysäköintialue, mutta kesäaikaan se täyttyy todella aikaisin ja rannalle täytyy kävellä noin 350 metriä. 

4. Cala Bonan poukama

Cala Bonan poukama, Tossa de Mar

Kuva: Jordi Ferré

Noin 3 kilometrin päässä Tossasta sijaitsee pieni, valokuvauksellinen ja suojaisa Cala Bonan poukama. Kapean lahden päässä sijaitseva ranta ei tarjoa juurikaan tilaa rantapyyhkeelle, mutta poukamassa uiminen on upea kokemus. Ranta on hyvin suojaisa ja vesi rauhallinen, joten se soveltuu myös loistavasti snorklaukseen

Rannalla on pieni chiringuito, jossa on mukava käydä nauttimassa virkistävä juoma uimisen yhteydessä. 

Saapuminen Cala Bonalle:

Rannalle saapuu parhaiten veneellä, mutta sinne voi myös kävellä noin 5 minuutissa Tossa de Marin keskustasta. Cala Bonalle voi myös kävellä helposti läheiseltä Giverolan poukamalta, jolloin matka vie noin 15 minuuttia. 

5. Mar Menudan ranta

Playa Menudan ranta, Tossa de Mar

Kuva: Jordi Ferré

Playa Granin rannan jälkeen Playa Menuda on Tossa de Marin toiseksi suosituin ranta. Ranta on palkittu sinilippu-ympäristömerkillä loistavan laatunsa ansiosta ja täältä löytyy runsaasti erilaisia palveluita ja aktiviteetteja. Upea Playa Menuda näkyy Tossa de Marin videollamme (videon kohta 2:45).

Playa Menudan pohjoispuolella on pieni lahti, jonka nimi on Bañera de las Mujeres (suom. naisten kylpyamme). Lahden vesi on matalaa, kirkasta ja rauhallista, jonka vuoksi sinne kannattaa suunnata lasten kanssa. 

Saapuminen Playa Menudalle:

Tämä ranta on helposti tavoitettavissa kävellen Tossa de Marin keskustasta, jolloin matka vie vain noin viisi minuuttia. Samasta syystä suosittu ranta on toisinaan ruuhkainen, varsinkin kiireisimpinä loma-aikoina. 

6. Playa Granin ranta

Playa Granin ranta, Tossa de Mar


Playa Granin ranta on Tossa de Marin suosituin ranta, joka sijaitsee aivan kylän upean, muurien ympäröimän vanhankaupungin edessä. Epäilemättä kyseessä on yksi koko Costa Bravan valokuvatuimmista rannoista. 

Playa Granin puolikuun muotoinen ranta on 385 metriä pitkä ja rannan vesi on hyvin puhdas ja rauhallinen, tehden siitä sopivan myös lapsiperheille. Rannalta löytyy myös kaikki tarvittavat palvelut ja se kuuluu myös sinilippu-ympäristömerkin rantoihin. Vuonna 2013 itse National Geographic listasi Playa Granin maailman 25 parhaan rannan listalle

Saapuminen rannalle:

Kesäisin pysäköintipaikan löytäminen ei ole helpoin tehtävä. Tossa de Marissa kannattaa myös Playa Granin lisäksi vierailla sen upeassa historiallisessa kaupunginosassa, joten auton voi jättää hyvin myös Tossan laitamille ja jatkaa matkaa kävellen. 

7. Playa d'es Codolarin ranta

Playa D'es Codolarin ranta, Tossa de Mar

Kuva: Jordi Ferré

Tossa de Marin niemekkeen toisella puolella sijaitseva Playa d'es Codolarin pieni ranta on häikäisevä. Aivan kaupungin vanhan muurin juurella sijaitseva pieni ranta näkyy parhaiten juuri Vila Vellan muureilta. Tossa de Marin kalastajat käyttivät suojaisaa rantaa aikoinaan kalastusveneiden pysäköintiin. 
 
Kun tuuli puhaltaa pohjoisesta, Playa d'es Codolar on paras vaihtoehto rantapäivän viettoon sen suojaisan sijainnin ansiosta. Myös tämä ranta soveltuu loistavasti myös snorklaukseen. Rannan molemmilla puolilla sijaitsevat kivikot tarjoavat paljon silmänruokaa sukeltajille.  

Saapuminen Playa d'es Codolarille:

Tossa de Marin vanhastakaupungista pääsee rannalle helpoiten Portal del Socorsin kadun kautta, jossa on runsaasti liikkeitä ja ravintoloita. Rannalle kannattaa suunnistaa jo varhain, sillä kesäkuukausina saattaa joutua taistelemaan paikastaan auringossa. 

Rannalla on viihtyisä chiringuito sekä kajakkien ja aurinkotuolien vuokrauspiste. Rento päivä rannalla on siis taattu!

8. Cala Llevadón poukama

Cala Llevadón poukama sijaitsee 3 kilometrin päässä Tossasta etelään. Tämä kaunis 65 metriä pitkä ranta on yksi alueen valokuvauksellisimmista. Poukaman turkoosi vesi, kultainen hiekka ja vehreä luonto yhdistettynä rauhalliseen tunnelmaan vetoaa niin paikallisiin kuin matkailijoihinkin. 

Rannalla ei ole pienestä koostaan johtuen paljonkaan palveluita, mutta siellä voi vuokrata kajakkeja ja lähteä tutkimaan poukaman lähiympäristöä. Snorklausvälineet kannattaa ottaa mukaan, sillä myös tämä ranta hurmaa vedenalaisella maailmallaan. 

Saapuminen Cala Llevadólle:

Cala Llevadólle pääsee GI-682-tietä pitkin, josta täytyy kääntyä pois Lloret de Marin/Tossa de Marin viitan kohdalla. Kun vastaan tulee tienviitta Campin Llevadón leirintäalueelle, tulee kääntyä oikealle. Auton voi jättää leirintäalueelle, josta rannalle pääsee noin 10 minuutissa kävellen. 

Ranta on leirintäalueen ja lähellä sijaitsevien hotellien vuoksi ajoittain ruuhkainen. Rannalla on paljon matkailijoita ja hintataso rannan läheisissä ravintoloissa ja kahviloissa on hieman normaalia korkeampi.

9. Cala d'en Carlosin poukama 

Cala d'en Carlosin turkoosi poukama sijaitsee Cala Llevadólta tulevan tien varrella. Poukamaa ympäröivät jyrkät kalliot, jotka erottavat sen läheisestä Cala Figueran poukamasta. 

Cala d'en Carlos on 125 metriä pitkä ja 55 metriä leveä. Poukamalta löytyy runsaasti palveluita, kuten yleiset suihkutilat sekä pieni chiringuito, jossa voi syödä maittavan lounaan. 

Vaikka Cala d'en Carlos on melko suosittu, on sen tunnelma hyvin rento ja sille myönnetty sinilippu-ympäristömerkki kertoo sen laadusta. Rannalle vievä tie tarjoaa upeat näköalat merelle ja rannalta avautuu kaunis maisema Santa Maria de Llorellin lahdelle, jossa sijaitsevat myös Llevadón ja Figueran poukamat. 

Saapuminen Cala d'en Carlosille:

Rannalle asti ei pääse autolla, vaan sinne täytyy kävellä tai vaihtoehtoisesti saapua veneellä. Auton voi jättää valvotyulle pysäköintialueelle, joka sijaitsee kävelymatkan päässä rannalta. Paikallinen linja-auto pysähtyy 800 metrin päähän rannasta (Lloret de Marin ja Tossan väliä kulkeva linja-auto).

10. Cala Figueran poukama

Cala Figueran pieni poukama keskellä kauneinta maaseutua sijaitsee Cala d'en Carlosin ja Playas de Llorelin rannan välissä, noin 3 kilometrin pässä Tossa de Marista etelään. Ranta on yleensä hiljainen myös kiireisimpinä kesäkuukausina, jonka vuoksi se sopii loistavasti myös nudisteille

Saapuminen Cala Figueralle: 

Rannalle voi kävellä Tossa de Marista, mutta sinne voi saapua myös autolla. Auton voi jättää Cala Llevadón leirintäalueen sisäänkäynnin viereen. 

11. Playas de Llorelin rannat

Playas de Llorelin rannat Levant ja Garbí muodostavat itse asiassa yhden pitkän rannan. Rannoilta löytyy runsaasti palveluita ja aktiviteetteja ja juuri tämä ranta on erityisesti vesiurheilusta nauttivien suosiossa. Playas de Llorelin rannat sijaitsevat noin 3,5 kilometrin päässä Tossa de Marin keskustasta. 

Saapuminen Playas de Llorelin rannoille

Reippaimmat voivat kävellä rannalle Tossa de Marista. Autolla saapuvien kannattaa pysäköidä läheisen asuinalueen vapaille paikoille ja kävellä loppumatka rannalle. 

12. Porto Pin ranta

Porto Pin ranta sijaitsee Llorelin rantojen kanssa samalla lahdella. Porto Pi löytyy valtavan jyrkänteen juurelta ja saapuminen rannalle on haasteellisempaa. Tämän vuoksi ranta on hyvin rauhallinen ja syrjäisämpi, toisin kuin alueen muut rannat. Porto Pin lähellä on asuinalueita, mutta ne sijaitsevat jyrkänteen huipulla, häiritsemättä rannan luonnonkaunista maisemaa. 

Saapuminen Porto Pin rannalle: 

Kun kävelee Santa Maria de Llorellin rantaa etelään Roca Negraa pitkin, törmää pian rannalle johtavaan kävelytiehen. 

Porto Pin jälkeen saapuu Tossa de Marin viimeiselle rannalle, Cala Moriscalle. Mitä kauemmaksi Tossasta lähtee, sitä kauniimpia pienia luonnonpoukamia tulee vastaan. Seuraava rantamme on niistä loistava esimerkki. 

13. Cala Salionçin poukama

Viimeinen rantamme Cala Salionç sijaitsee lähes 7 kilometrin päässä Tossa de Marista, mutta suosittelemme lämpimästi vierailua tällä ainutlaatuisella rannalla. Tämä upean luonnon keskellä sijaitseva pala paratiisia on täydellinen snorklauskohde. Vaikka poukama on pieni (80 metriä pitkä ja 40 metriä leveä), on se silti harvoin ruuhkainen ja sieltä löytyy myös joitain palveluita, kuten ravintola ja suihkut. 

Tossa de Marin ranta

Tossa de Mar tarjoaa upean keskiajan tunnelman lisäksi urbaaneja rantoja ja luonnonkauniita poukamia, joilla voi viettää huoletonta rantapäivää vaikka koko perheen kesken. Alueelta löytyy myös loistavia päiväretkikohteita, kuten Katalonian sydämessä sijaitseva keskiaikainen Besalún kylä

Jos lomakuume iski, kannattaa katsastaa loma-asuntomme Tossa de Marissa ja aloittaa pikimmiten unelmaloman suunnittelu upealla Costa Bravalla. 

Tossa de Marin kartta