Juhlahuumaa Torreviejassa

Costa Blancalla sijaitsevaTorrevieja on kasvanut nopeasti pienestä suolantuottaja-kalastajakylästä suosituksi, yli 100 000 asukkaan rantakaupungiksi. 

Torreviejan lyömätön sijainti kahden suolajärven ja meren välissä on tehnyt kohteesta suositun niin Eurooppalaisten kuin Etelä-Amerikkalaisten keskuudessa. 

Torreviejan asukaskunta edustaa 130 eri kansallisuutta ja väestön monikulttuurisuus on myös heijastunut kaupungin juhlamenoihin. Torreviejan juhlista osa kunnioittaa ikivanhoja perinteitä, kun taas toiset ovat nykyaikaisempia ja vauhdikkaampia. 

Kuten muutkin kaupungit Espanjassa, myös Torrevieja juhlii vuoden alussa tärkeintä joulujuhlaansa, eli Itämaiden tietäjien saapumista. Torreviejan kadut täyttyvät silloin innokkaista lapsista, paraadeista ja karnevaalitunnelmasta. 

Vaikka moni Torreviejan juhla onkin uskonnollinen, ei niistä vauhtia puutu. Myös uskonnolliset juhlat ovat erityisesti matkailijoiden mieleen, jotka tulevat kaupunkiin ihailemaan elävää musiikkia, tanssia, ilotulituksia ja nauttimaan kaupungin erinomaisesta ruokakulttuurista. 

Pääsiäinen Torreviejassa

Pääsiäinen Torreviejassa

Pääsiäinen on hyvin tunteellista aikaa espanjalaisille. Kristuksen elämän viimeisistä hetkistä kertovat patsaat, paraadit ja musiikki täyttävät kadut ja tunnelma on todella harras. 

Moni pääsiäisen paraadeista järjestetään yöaikaan täydellisessä hiljaisuudessa. Pitkiin kaapuihin pukeutuneet osallistujat kantavat uskonnollisia patsaita kynttilöiden valossa. 

Pääsiäislauantain paraati on taas hyvin meluisa ja riehakas. Torreviejalaiset tuovat omat kattilansa ja rumpunsa mukaan tähän iloisempaan juhlaan, joka jatkuu aina aamun pikkutunneille asti. 

Torreviejan pääsiäiskulkueita järjestetään palmusunnuntaista aina toiseen pääsiäispäivään asti. Juhlamenot ovat keskittyneet pääasiassa Immaculada Concepcionin kirkon ja Plaza de la Constitución-aukion läheisyyteen. 

Torreviejassa on 14 veljeskuntaa ja uskonnollista ryhmää jotka esittelevät uskonnollisia patsaita ja osallistuvat pääsiäisjuhlien kulkueisiin. 

Pieni pala Andalusiaa Torreviejassa

Toukokuinen juhla Torreviejassa

Toukokuun juhla eli Feria de Mayo on legendaarinen juhla Sevillassa ja muissa Andalusian kaupungeissa. Onneksi Torreviejalaisten ei tarvitse matkustaa Etelä-Espanjaan asti nauttiakseen tästä hauskasta juhlasta.  

Torreviejan toukokuun juhla sai alkunsa kun pieni ryhmä sevillalaisia ystävyksiä päätti juhlia tätä perinteistä Etelä-Espanjalaista juhlaa Torreviejassa. Nyt tämä juhla on jo juurtunut täysin Torreviejaan ja kaduilla nähdään juhlien aikaan flamencoesityksiä, hevosnäytöksiä ja musiikkia. 

Toukokuun juhlaa vietetään viiden päivän ajan Torreviejan sataman tuntumassa, joka täyttyy ympäriinsä viuhahtelevista, upeista flamencotanssijoista. 

Espanjalainen juhannus eli San Juan

San Juanin ilotulitusta Torreviejassa

Espanjalaisten juhannus eli San Juan on taas erinomainen syy juhaan Costa Blancalla. Torreviejan rannalla järjestettävä valtava rantajuhla houkuttelee ihmisiä ympäri Eurooppaa juhlistamaan kesän pisintä päivää 23. kesäkuuta. 

Torreviejan ranta täyttyy jo kukonlaulun aikaan ihmisten piknik-vilteillä, kun kaupunkilaiset saapuvat rannalle varaamaan parhaan paikan. Illan hämärtyessä rannalle sytytetään valtavia kokkoja ja ihmiset juhlistavat iltaa hyvän ruuan, musiikin ja juoman kyydittämänä. 

Yön hämärtyessä ihmiset innostuvat tanssimaan kokon ääressä ja keskiyöllä moni pulahtaa perinteisesti lämpimään mereen. Tämän rituaalin pitäisi tuoda hyvää onnea seuraaville 12 kuukaudelle. 

Torreviejan lähiöiden alueilla on omat juhannusohjelmansa, mutta ehkä paras paikka nauttia San Juanista on Playa del Curan rannalla tai merenrantabulevardilla, jossa voit myös ihailla parhaiten upeaa ilotulitusnäytöstä. 

Merimiehiä ja -lauluja Torreviejassa

Neitsyt Carmenin juhla Torreviejassa

Kun lomalaiset suuntaavat rannalle heinäkuun lämpöaaltojen iskiessä, tuntuu sopivalta juhlia kahta merelle omistettua juhlaa. Ensimmäinen niistä on Neitsyt Carmenin juhla, joka on merimiesten suojeluspyhimys. 

Joka vuonna noin 16. heinäkuuta Torreviejan merimiesten seura järjestää tämän oman suojeluspyhimyksensä juhlan kaupunkilaisten iloksi. Juhla alkaa paraadilla Plaza de la Constituciónilta ja jatkuu aina Paseo Vista Alegrelle. Juhlan aikana järjestetään myös paljon ohjelmaa lapsille sekä mm. hauska paellan valmistuskilpailu. Juhlassa järjestetään myös perinteinen kilpailu cucaña, jossa kaupunkilaiset yrittävät kävellä rasvaista putkea pitkin meren päällä, monen tipahtaessa lämpimään mereen jo alkumetreillä. 

Cucaña kilpailu Torreviejassa

Myöhemmin iltapäivällä merimiehet ottavat osaa kauniiseen kulkueeseen, jonka päätteeksi Neitsyt Carmen asetetaan veneeseen ja lähetetään aavalle merelle. 

Juhla saa päätöksen upean ilotulituksen tahdissa, jonka aikana muistellaan Torreviejan pitkää ja monivaiheista merimieshistoriaa. 

Neitsyt Carmenin juhlaa seuraa ehkä Torreviejan juhlakalenterin tärkein päivä: kansainvälinen Habaneras-musiikin festivaali ja kilpailu. Juhla houkuttelee yli 800 kuorolaista kaupunkiin, jotka tulevat kunnioittamaan habaneras-musiikin historiaa. Habaneras-musiikki on kotoisin Kuubasta ja sitä soitetaan tietyn rytmin mukaan. 

Kun Torreviejan merimiehet matkustivat Kuubaan 150 vuotta sitten, he toivat matkatulijaisena kotiin tämän hauskan musiikkiperinteen, jolla on vieläkin vahva rooli Torreviejassa. 

Playa del Curan ranta

Habanerasin juhlan suosituin ohjelmanumero järjestetään Playa del Curalla, jolla soitetaan tätä perinteistä musiikkia yhtä soittoa koko päivän. Ihmiset kerääntyvät tällöin rannalle suurin joukoin ja viihtyvät siellä pitkälle yöhön asti. 

Torreviejan suojelupyhimyksen juhla

Jättiläisten ja isopäiden juhla Torreviejassa

Vuoden lopussa ennen joulun viettoa Torrevieja juhlii sen suojelijan Immaculada Concepciónin juhlaa. Juhlan aikana kaupungissa nähdään hauskoja paraateja jossa isopäiset jättiläiset kulkevat Plaza de la Constitucionilta naapurilähiöihin. 

Kaupungin suojelijalle tarjotaan kukkia perustuslain päivänä 6. joulukuuta, jonka jälkeen pystytetään valtava seimi. 

Immacualada Concepcionin virallisena päivänä 8. joulukuuta järjestetään kulkue, jossa nähdään myös suojelijan upea patsas. Tämäkin perinne päättyy valtavaan ilotulitukseen. 

Kiitämme Torreviejan matkailukeskusta artikkelin kuvista. Matkailukeskuksen sivuilta löytyy myös juhlien viralliset ohjelmat.