Päiväretki Isla Tabarcalle

Kesäkuukausina Torreviejassa saattaa tulla tukalan kuuma ja päivät sen pitkillä rannoilla käydä yksitoikkoisiksi. Torreviejasta on mahdollisuus hypätä laivan kyytiin nauttimaan viilentävistä merituulista samalla kun laivan keula suuntaa kohti upeaa Isla Tabarcan saarta. 

Matka saarelle lasipohja-aluksella vie Torreviejasta vain 40 minuuttia ja sen kyytiin voi hypätä Torreviejan satamasta aina toukokuun alusta lokakuun puoleen väliin asti. 

Retki Isla Tabarcan saarelle Torreviejasta

Matkalle mukaan kannattaa otta ainakin uimapuku, snorklausvälineet ja kevyet eväät, ellei saaren gastronomisen tarjonnan tutkiskelu kuulu päivän suunnitelmiin. 

Tietoa Isla Tabarcasta

Isla Tabarcan saari sijaitsee noin 9 kilometrin päässä Santa Polasta ja on Espanjan pienin asutettu saari. Tabarcan asukasluku on noin 80, mutta kesäisin saarelle suuntaavat matkailijat tuovat elämää sen hiljaisille kaduille. 

Isla Tabarcalla on hyvin mielenkiintoinen historia. Aikaisemmin saarta kutsuttiin nimellä Illa Plana (suom. litteä saari).  Tämä 2 kilometriä pitkä ja 300 metriä leveä saari oli merirosvojen piilopaikka 1700-luvun lopulle asti. 1760-luvulla Tabarka-nimisestä tunisialaisesta kylästä kotoisin oleva purjehtijaryhmä haaksirikkoutui lähellä saarta. Heidät pelastettiin ja lopulta he jäivät asumaan saarelle espanjalaisten kanssa. 

Espanjan kuningas Kaarle III asetti 1700-luvun lopulla saaren linnoitukseen vartijoita suojelemaan Costa Blancan rannikkoa merirosvojen hyökkäyksiltä. Tämän ikivanhan linnoituksen rauniot on selvästi nähtävillä vielä Tabarcan saarella. 

Vielä 1900-luvun lopulla saarella asui noin 1000 asukasta, joiden pääelinkeino oli kalastus. Nykyistenkin asukkaiden pääelinkeinoihin kuuluu yhäti kalastus, mutta matkailuelinkeino on myös elävöittänyt saarta paljon viime vuosina. 

Isla Tabarcan saari Torreviejassa

Isla Tabarcan saaren toisessa päässä sijaitseva vanha majakka toimi aikoinaan majakanvartijoiden kouluna. Majakka avettiin vuonna 1854. Kylän kirkko Iglesia de San Pedro y San Pablo kastettiin käyttöön vuonna 1770 ja se julistettiin kansalliseksi perintökohteeksi Isla Tabarcan mukana vuonna 1964.

San Pedron ja San Pablon kirkko Isla Tabarcan saarella Alicantessa

Saapuessa saarelle huomaa sen olevan todella karun ja kuivan oloinen. Saarella ei ole koskaan ollut kovinkaan paljon kasvillisuutta ja pohjavettä on ollut maassa hyvin niukasti. 

Tabarcan saari kuuluu paikalliseen merensuojelualueeseen jonka nimi on Reserva Marina de la Isla de Tabarca ja saari on myös harvinaisten lintulajien suojelualuetta. Vesi on saarella erityisen kirkasta ja siksi saari onkin snorklaajien lempikohteita Costa Blancalla

Harvinaisia lintulajeja Isla Tabarcalla Alicantessa

Kylä muodostuu neliömäisistä aukioista joka muistuttaa saaren sotilaallisesta historiasta. Kylässä on vain muutama katu kalastajatupineen, mutta saarelle on rakennettu myös hotelli vanhasta kuvernöörin talosta niille, jotka haluavat tulla viettämään enemmän aikaa saarelle. Saarelta löytyy myös erinomaisia kalaravintoloita, joissa voi käydä nauttimassa herkullisen lounaan.

Boutique Hotel Isla Tabarcalla AlicantessaTehtävää Isla Tabarcalla

Päiväretkillä matkailijoilla on yleensä noin 6 tuntia aikaa tutustua saareen. Vaikka saari on pieni, on siellä runsaasti tehtävää ja nähtävää. 

Matkailijat yleensä kävelevät lyhyen matkan majakalle ja pääsevät samalla ihailemaan harvinaisia lintulajeja jotka majailevat kallioiden lomassa. Majakka rakennettiin varoittamaan merenkävijöitä melkein näkymättömästä saaresta ja sen vaarallisista kallioista. Nykyisin majakassa toimii merensuojelualueen laboratorio. 

Isla Tabarcan majakka Alicantessa

Majakan jälkeen voi käydä tutustumassa saaren kylään ja sen kauniiseen kirkkoon Iglesia de San Pedro y San Pabloon. Kirkon jälkeen kannattaa vielä käydä kääntymässä saaren toisessa päässä, josta avautuva näkymä on valokuvauksellinen. 

Kylän merirosvoteemaa noudattavissa baareissa ja ravintoloissa voi käydä nauttimassa viilentävän juoman tai kokeilla saaren erikoisuutta, Calderoa. Caldero on herkullinen pataruoka, jonka valmistukseen käytetään tuoreita meren eläviä. 

Perinteistä kalapataa Isla Tabarcan saarella

Loppupäivää voi viettää saaren pienillä poukamilla tai sen hiekkarannalla aurinkoa palvoen. Merivesi on täällä paljon viileämpää kuin Torreviejassa, koska saarella tuulee enemmän kuin mantereella. 

Isla Tabarcan hiekkaranta Alicantessa

Saapuminen Isla Tabarcan saarelle

Torreviejan satamassa myydään lippuja Isla Tabarcan saarelle. Maritimas Torrevieja on yksi matkanjärjestäjistä, joiden retket starttaavat yleensä klo 11 aamulla. Retkiä saarelle järjestetään myös Alicantesta ja Santa Polasta. 

Lipunmyyntipiste Isla Tabarcalle Torreviejassa

Lippuja ei välttämättä tarvitse ostaa etukäteen, voit vain saapua ajoissa paikalle. Hinnat vaihtelevat jonkun verran, mutta viimeisimpien tietojen mukaan meno-paluulippu maksaa aikuisilta 22 euroa ja 10 euroa lapsilta. Mikäli haluat saarelle jonain tiettynä päivänä, kannattaa liput varata etukäteen.

Kun palaat taas takaisin Torreviejaan, voit käydä myös tutustumassa sen upeisiin suolajärviin.