Upea Anaga, Unescon biosfäärialue Teneriffalla

Teneriffan koillisosassa sijaitseva Anaga kuuluu saaren upeimpiin luontonähtävyyksiin. Vuonna 2015 Anaga lisättiin vihdoin Unescon biosfäärialueiden listoille. Kaikki jotka ovat vierailleet tällä hätkähdyttävän upealla alueella ymmärtävät sen ainutlaatuisuuden. 

Odotettu kunniamaininta

Anagan luontopolkuja

Teneriffa oli pitkään ainoa Kanariansaari, jolla ei ollut nimettyä biosfäärialuetta Unescon listoilla. Kaikilla muilla saarilla oli jo oma, suojeltu biosfäärialueensa jossa luonnonsuojelun vastaiset toimet olivat kiellettyjä. Esimerkiksi La Palma sai oman alueensa jo vuonna 1983 ja vuonna 2002 koko saari nimettiin biosfäärialueeksi. 

Mitä biosfäärialue tarkoittaa?

Anagan maisemaa, Teneriffa

Biosfäärialueella pyritään ihmisen ja luonnon väliseen tasapainoiseen suhteeseen. Jotta alue voidaan lisätä Unescon biosfäärialueiden listalle, sen täytyy voida osoittaa että siellä on vahva historiallinen kytkös ihmisen ja luonnon välillä. Biosfäärialueella luonnonsuojelun vastaiset toimet ovat kiellettyjä ja luonnonsuojelulle on myös osoitettu oma yhteistoiminta-alue, jossa sitä harjoitetaan. 

Toisin sanoen, biosfäärialueilla ihmisen toimet täydentää ympäröivää luontoa sen tuhoamisen sijaan. 

Anagan edellytykset biosfäärialueeksi

Anagan karua rannikkoa Teneriffalla

Unesco kelpuutti Anagan biosfäärialueeksi tiettyihin faktoihin nojaten. Anaga on yksi Teneriffan vanhimpia alueita; tämä harvaan asutettu alue maisema on yli 7 miljoonaa vuotta vanha. Alueella on hyvin monipuolinen kasvisto ja siellä asustaa laaja, harvinainen eläinkunta. Anagan laakso on yli 2000 lisko-, kala-, lintu- ja ötökkälajin kotialuetta ja tällä 49 000 hehtaarin alueella asuu vain 22 000 ihmistä. Anagan asukkaat ovat vuosisatoja eläneet viljellen alueen vehreää maata, kalastaen ja laiduntaen vuohia. 

Anaga nähtävyytenä

Unescon biosfääristatus on myös merkki siitä, että alue on muutenkin hyvin erityinen nähtävyys. Anaga on Teiden tulivuoren, Mascan laakson ja Los Gigantesin ohella saaren henkeäsalpaavimpia luontonähtävyyksiä

Teiden tulivuori vastaa monen ennakkokäsityksiä, mutta Anaga on monelle mukava yllätys. Vaikka vuoriston luonto näyttääkin vaikeakulkuiselta, löytyy alueelta Teneriffan parhaimpia luontopolkuja. 

Anagan kohokohdat

Roque de Bodegas, Anaga, Teneriffa

Jos saapuu Anagaan autolla, kannattaa pysähtyä valokuvaamaan Pico del Inglésin ja Cruz del Carmenin ravintolalla. Myös Casa Carlosin ravintolasta avautuu loistava näköala alas merelle ja vuorille. 

Anagaan voi lähteä myös opastetulle retkelle. Yleensä näihin retkiin sisältyy lounas Roque de las Bodegasissa, joka sijaitsee aivan rannan tuntumassa. 

Cruz del Carmenin ravintolan ovelta lähtee suosittu patikkapolku läheiseen Chinamadan kylään. Polulla saa ihastella upeita maisemia ja perillä voi lounastaa erikoisessa La Cueva-ravintolassa joka on rakennettu luolan sisään. 

La Cueva ravintola Anagassa

Anaga on loistava päiväretkikohde niille, jotka kaipaavat pientä hengähdystaukoa ruuhkaisista Teneriffan lomakohteista. Täällä tuntuu kuin olisi hypännyt ajassa taaksepäin. Hiljaiset laaksot, raikas merituuli ja sininen Atlantti auttavat keräämään menetettyjä voimavaroja hiljalleen takaisin.