Teneriffa - viininvalmistuksen konkari

Monelle matkailijalle tulee yllätyksenä, että Teneriffalla valmistetaan viiniä. Teneriffa on kuitenkin todellinen viininvalmistuksen konkari, jonka viinit ovat menestyneet myös kansainvälisesti. 

Kanariansaarten keittiö on täynnä mitä maittavampia herkkuja, joita voi huuhtoa alas hienostuneella paikallisella viinillä. Opastamme sinut seuraavaksi Teneriffan loistavien viinien maailmaan. 

Teneriffalaisen viinin historia

Teneriffan viinirypäleitä

Teneriffan viininvalmistuksen historia juontaa juurensa aina Kastilian valtakunnan aikoihin, jolloin kanarialaista viintä tarjoiltiin Euroopan kaikissa palatseissa ja hoveissa. Jopa itse Shakespeare viittasi Kanariansaarten viineihin monessa näytelmissään ja sanotaankin, että hänen työnsä palkkioihin kuului aina vakiona yksi tynnyrillinen Kanariansaarten malvasiaviiniä. 

Jo 1500-luvulla teneriffalaista sherryviiniä vietiin Englantiin kymmeniä tuhansia tynnyreitä ja saarelle rakennettiin upeita rakennuksia viinin viennistä saaduilla varoilla. Englantilaisten maahantuontilakien muuttuminen ja Espanjan perimyssota kuitenkin vaikuttivat negatiivisesti kanarialaisten viinien vientiin 1700-luvun alussa. Nykyisin Teneriffa ei tuota enää viiniä kansainväliseen vientiin, mutta niistä saavat nauttia saaren omat asukkaat sekä siellä vierailevat matkalaiset. 

Nykypäivän viinin tuotanto Teneriffalla

Viiniä ja tapaksia Teneriffalla

Teneriffan viinintuotannossa on tapahtunut huomattavaa elpymistä viimeisien vuosikymmenien aikana. Viinin laatu on parantunut tasaisesti ja ne ovat onnistuneet sijoittumaan kansainvälisissä kilpailuissa Espanjan parhaimpien viinien joukkoon. Viimeisen kerran Cándido Hernández Pío Bodega La Matanzasta voitti muutaman ensimmäisen sijan San Franciscon kansainvälisessä viinikilpailussa 2014 (San Francisco International Wine Competition 2014).

Niille, jotka eivät pidä Teneriffaa varteen otettavana viinintuottajana saattaa tulla yllätyksenä että saarella on yli 70 viinitilaa ja vieläkin enemmän pienempiä yksityisiä viinintuottajia. 

Viinien suojattu alkuperänimitys (Denominación de origen D.O. tai D.O.C.)

Paikallinen Teneriffalainen viini

Seuraavaksi listatut viinitilat sijaitsevat viidellä eri saaren alueella ja kaikille on myönnetty suojattu alkuperäisnimitys joka puoltaa viinin arvokasta laatua. 

Tacoronte Acentejo: Tämä on Teneriffan tunnetuin ja suurin viinintuottaja, jonka viinitila sijaitsee saaren koillisosassa. Viinin viljelyalue ulottuu aivan merenpinnan läheisyydestä aina 1000 metrin korkeuteen. Tacoronte Acentejo on saaren palkituin viinintuottaja ja se tuottaa pääasiassa punaviinejä. 

Valle de Güímar: Tämä viinintuottaja viljelee rypäleitään merenpinnan korkeudelta aina 1500 metrin korkeuteen asti. Aurinkoinen Güímarin laakso tuottaa erinomaisia valkoviinejä (kuivaa, puolikuivaa ja hedelmäistä).

Valle de Orotava: Tämä alue sijaitsee aivan Tacoronte Acentejon läheisyydessä saaren pohjoisosassa. Orotavan laakso on tunnettu niin valko- kuin punaviineistään. Kuuluisa espanjalainen historoitsija ja kasvitieteilijä Viero y Clavijo kutsui laaksoa "suureksi malvasian viinitarhaksi". Toisaalta, hän itse syntyi alueella ja saattoi olla puolueellinen. 

Ycoden Daute Isora: Alunperin portugalilaiset, flaamilaiset ja genovalaiset viljelivät tätä luoteis-Teneriffan viinialuetta. Ycoden Daute Isoran viinejä viljellään Icod de los Vinosin alueella, aivan Teide-tulivuoren tuliperäisillä rinteillä aina 1500 metrin korkeudella asti. Ycoden Daute Isora tuottaa pääasiassa mainioita valkoviinejä. 

Abona: Eteläistä Teneriffan aluetta luonnehditaan usein kuivaksi ja hedelmättömäksi maaksi. Abonan alue tuottaa kuitenkin erittäin hyviä valkoviinejä ja kunnollisia punaviinejäkin. Rypäleitä viljellään kahdessa eri korkeudessa: 200 ja 800 metrin korkeudella ja niinkin korkealla kuin 1700 metrissä, joka on koko Euroopan viinirypäleiden korkeinta viljelyaluetta. Abonaan pääsee helposti suosituista eteläisistä matkakohteista: Playa de las Americaksesta, Costa Adejelta ja Los Cristianoksesta. 

Teneriffan viiniköynnöksiä

Maaperän ja ilmaston vuoksi viinilajikkeet kasvatetaan eri menetelmiä käyttäen. Jotain lajikkeita viljellään matalissa riveissä ja puita tuetaan eräänlaisten haarukoiden avulla. Toisia lajikkeita taas viljellään kehyksissä ja toiset sidotaan verkkoihin tai ne leikataan pensaan muotoisiksi. Kaikista luonnollisin tapa on kuitenkin auttaa lajikkeita kasvamaan köynnöksiksi toisiaan tukien, jolloin niiden oksat voivat kasvaa jopa 8 metrin pituisiksi.  

Mistä ostaa Teneriffalaista viiniä?

Kaikista houkuttelevin vaihtoehto ostaa Teneriffalaista viiniä olisi tietenkin suoraan viinitilalta. Saarella on kuitenkin vain muutama viinitila johon voi ajaa suoraan ostoksille ilman ajanvarausta. Viinitilat mielellään ottavat vastaan vieraita, mutta he haluavat aina olla valmiita heidän vierailuunsa. Ja mikäli espanjan kielesi ei ole parhaimmasta päästä, ei tiloille kannata edes lähteä ilman opastusta.

El Sauzalissa sijaitseva mainio viinintuottaja Bodegas Monje on yksi niistä harvoista viinitiloista joihin voi lähteä vierailulle ilman ajanvarausta. Bodegas Monje järjestää erilaisia teemailtoja tilallaan ja heillä on myös kaunis viinipuisto, jossa voit tutustua lähemmin viinin tuotantoon. 

Teneriffan suurimmat päivittäistavarakaupat myyvät monia Teneriffalaisia viinejä. Al Campo La Orotavassa ja La Lagunassa myy monia eri lajeja ja pienemmistäkin marketeista saattaa löytää varteenotettavia viinejä. Viinin pienen tuotannon vuoksi viinien hinnat ovat manner-Espanjan viinejä hintavampia, lähtien 5 eurosta ylöspäin. 

Supermarketeista ostamisen ainoa onglema on viinin oikea valinta. Erikoistuneet viiniliikkeet tarjoavat tähän onglemaan ammattitaitoista apua. La Vinoteca Puerto de la Cruzin La Paz-alueella on erikoistunut Teneriffalaisten viinien myyntiin ja omistaja tietää paikallisista viineistä lähes kaiken. Vinotecassa voi myös ostaa tapaksia ja maistella myynnissä olevia viinejä. 

Casa del Vino, El Sauzal, Teneriffa

Tunnetumpi viiniliike on Casa del Vino El Sauzalissa, jolla on valtava valikoima viinejä. Liikkeen yhteydessä toimii museo, maistelutila ja erinomainen tapasravintola huikealla merinäköalalla. 

Edullisia ja ainutlaatuisia viinejä suoraan tuottajalta

Teneriffalla näkee usein tien varsilla kylttejä jossa lukee "se vende vino" (suom. myydään viiniä). Rohkeat voivat ajaa suoraan pienemmille viinitiloille ja ostaa sieltä suoraan viiniä kotiin vietäväksi. Viinin laatu ei aina välttämättä ole sitä parhainta, mutta ainakin sen ostosreissu käy seikkailusta. 

Asunto Aronassa (Palm Mar esikaupunkialue)

(1)
 • 1 makuuhuone
 • yöpyy 2
 • 1 kylpyhuone
 • 50 m²:n pinta-ala
 • 30 m² terassialue
 • 120 neliömetrin puutarha
 • Wi-fi
 • Aurinkotuolit
 • Ulkogrilli

Huvila Santa Cruz de Tenerifessa

 • 3 makuuhuonetta
 • yöpyy 8
 • 3 kylpyhuonetta
 • 3 WC:tä
 • 172 m²:n pinta-ala
 • 100 m² terassialue
 • 927 neliömetrin puutarha
 • Yksityinen uima-allas
 • Lämmitetty uima-allas

Asunto Santa Cruz de Tenerifessa

 • 1 makuuhuone
 • yöpyy 4
 • 1 kylpyhuone
 • 1 WC
 • 55 m²:n pinta-ala
 • 5 m² terassialue
 • Yleinen uima-allas
 • Wi-fi
 • Parveke
X


Olen lukenut ja hyväksyn yksityissuojaa koskevat käytännöt.
 Voita 750 euron arvoinen lahjakortti!  
Spain-Holiday käyttää omia ja kolmannen osapuolen evästeitä parantaaksemme palveluitamme ja tarjoamalla mainoksia, jotka valitaan seuraamalla selaamiasi sivustoja. Muuta asetuksia ja katso lisätietoja.