Teneriffan nähtävyydet - ilmaisia aktiviteetteja saarella

Taattua auringonpaistetta etsivät suomalaiset suuntaavat vuosi toisensa jälkeen tasaiseen tahtiin ikuisen kevään saarelle Teneriffalle. Saaren upeat rannat, maailmankuulu Teiden tulivuoren luonnopuisto, herkullinen kanarialainen ruoka ja ystävällinen ilmapiiri houkuttelevat matkailijoita ympäri vuoden. 

Monella matkailijalla on tarkka lomabudjetti suunniteltuna joka matkalle. Tarkan markan matkaaja voi huoletta suunnata Teneriffalle lomailemaan, sillä saarelta löytyy paljon ilmaisia nähtävyyksiä koko perheelle.  

Päiväretki Teiden tulivuorelle

Tulivuori Teiden luonnonpuisto, Teneriffa

Ensimmäisenä esittelemme suositun retken "Espanjan huipulle", Teiden tulivuorelle. Espanjan korkein vuori yltää aina 3718 metrin korkeuteen ja sitä tarkkaillaan jatkuvasti uusien tulivuorenpurkausten varalta. Nukkuva tulivuori purkaantui viimeksi vuonna 1909 ja se on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2007 lähtien. 

Teideä ympäröi upea 48 kilometrin levyinen kansallispuisto, jonka maisema on kuin suoraan toiselta planeetalta. Myös moni elokuvantuottaja on ihastunut Teiden kansallispuiston erikoiseen maisemaan ja muun muassa elokuvat Miljoona vuotta eKr. (1966) ja Titaanien taistelu (2010) on kuvattu puistossa. Puistoon ei ole sisäänpääsyä, ainoastaan vuorelle vievä köysirata on maksullinen. 

Pulahdus Garachicon merivesialtaissa

Garachicon merivesialtaat Teneriffalla

Teneriffan tuliperäinen historia synnytti saarelle upeita nähtävyyksiä, joista Garachicon merivesialtaat kuuluvat varmasti mielenkiintoisimpiin. Garachicossa sijaitsi aikoinaan Teneriffan pääsatama, mutta Teiden purkauksen jälkeen kylän läpi virrannut laavajoki täytti sataman laivojen sijaan mustalla laavalla. Ironisesta, sillä tapahtuma joka lähes poisti Garachicon maailman kartalta 300 vuotta sitten on tänä päivänä pääsyy paikan suosioon. 

Laavajoki muodosti Garachicon rantaan upeita, eri muotoisia merivesialtaita, joista jotkut sopivat jopa pienemmille lapsille. Joissain altaissa taas täytyy pidättää henkeä pitkään että pääsee sukeltamaan aivan pohjaan asti. Garachico on Teneriffan lomalaisten yksi suosituimmista nähtävyyksistä. 

Karnevaalihuumaa Rion tyyliin

Karnevaalien kuningatar Santa Cruzissa, Teneriffalla

Teneriffalla sen pääkaupungissa järjestettävät karnevaalit eivät sovi heikkohermoisille. Saaren karnevaalit ovat suurimmat koko maailmassa Rio de Janeiron jälkeen, eikä niistä vauhtia puutu. Karnevaalit järjestetään helmi-maaliskuussa, jolloin upeat paraadit valtaavat Teneriffan pääkaupungin Santa Cruzin kadut ja ihmiset kilpailevat toinen toistaan upeammilla karnevaaliasuilla. Kaduille asetetaan valtavia kaiuttimia, joista tykitetään parhaimpia salsaklassikkoja innoittamaan tanssivaa juhlakansaa. Tunnelma todellakin nousee kattoon!

Myös muissa kaupungeissa järjestetään karvevaaleja, kuten Puerto de la Cruzissa ja Los Cristianosissa. Puerto de la Cruzin noin 30 000 vierailijan karnevaalit ovat jokseenkin rauhallisemmat kuin Santa Cruzin, jossa kadut valtaa yli 100 000 ihmistä. 

Luonnon helmassa Mascassa

Masca, Teneriffa

Kun saapuu ensimmäisen kerran Mascaan tuntuu siltä, kuin olisi löytäneet kadonneen maailman. Teno-vuorten visussa kätkössä sijaitseva Masca on Teneriffan suosituimpia nähtävyyksiä Teiden jälkeen. Mascassa asuu vain noin 100 asukasta ja se sijaitsee noin 600 metriä merenpinnan yläpuolella. 

Ajomatka Mascaan on osa sen viehätystä. Pieni, kapea tie kiemurtelee päätä huimaavan korkealla ja tielle mahtuu juuri ja juuri kaksi autoa vierekkäin. Perillä vastassa odottaa pientä Macchu Picchua vastaava näkymä. Mascan syvän rotkon molemmilla puolella nousee jyrkkien vuorten rivistö ja kirkkaana päivänä voi helposti erottaa naapurisaaren La Gomeran taivaanrannassa. 

Perinteinen Romería-juhla

Romeria-juhla La Orotavassa, Teneriffalla

Jokainen historiallinen kylä Teneriffalla järjestää oman Romería-juhlan jossain vaiheessa vuotta. Tässä juhlassa paikalliset pukeutuvat perinteisiin kansallispukuihin ja seuraavat kadulla härkien vetämiä, kukein koristeltuja kärryjä. Paikalliset jakavat juhlassa paikallisia herkkuja, kuten gofiota (paahdetusta viljasta, hunajasta ja manteleista valmistettua kakkua), kanarialaisia ryppyperunoita, keitettyjä munia, paikallista viiniä, herkullista grillattua possua ja naudan lihapihvejä. 

Romeríassa juhlat jatkuvat aamupäivästä aina aamuyöhön asti. Jaettava juoma ja ruoka auttaa juhlakansaa jaksamaan. Majoittumalla Orotavan sympaattiseen laaksoon pääsee parhaiten nauttimaan näistä paikallisista tapahtumista.  

Piknikille mäntypuun alle

La Orotavan piknik-paikka Teneriffalla

Paikalliset suuntaavat usein viikonloppuisin saaren yleisille vapaa-ajanviettopaikoille nauttimaan yhteisestä ajasta ystävien ja perheen kanssa. Erityisesti Teiden kansallispuistossa ja sen läheisyydessä löytää kauniita piknik-paikkoja jossa voi grillata ja viettää aikaa mäntypuiden suojassa. Yleensä paikoilla on aina pöytiä, grillauspaikka, yleiset wc:t ja juokseva vesi. 

Paikalliset saattavat näyttää tuovan ruokaa koko jalkapalloseurueelle, mutta moni myös pysähtyy näille paikoille läpikulkumatkalla Teidelle ja nauttii matkalta poimitun patongin nuuhkien samalla raikasta ilmaa luonnon helmassa. Teneriffan perhelomalaiset voivat levähtää hetken näillä piknik-paikoilla ennen kiemuraista ajotietä kohti jylhää Teideä. 

Vierailu 1000-vuotiaan lohikäärmepuun luona

Lohikäärmepuu Icod de los Vinosissa, Teneriffalla

Kukaan ei oikeastaan tiedä kuinka vanha Icod de los Vinosissa sijaitseva Millenium Drago (1000-vuotinen lohikäärmepuu) on. Se voi olla 5000 vuottakin vanha tai sitten "vain" 650-vuotinen puuvanhus. Legendan mukaan 22-metrinen puu on itänyt kuolleiden lohikäärmeiden verestä. 

Majesteetillinen lohikäärmepuu sijaitsee aivan Icod de los Vinosin Plaza de la Constitución-aukion vieressä. Puuvanhus pääsi Unescon maailmanperintökohteiden listoille vuonna 2011.

Musiikkia a la Teneriffa

Robert Cray Santa Bluesissa, Santa Cruzissa, Teneriffalla

Teneriffalla järjestetään paljon erilaisia musiikkitapahtumia ja konsertteja, jotka ovat usein osa jotain paikallista juhlaa. Yleensä esiintyvät muusikot ovat paikallisia, mutta saarella järjestetään usein myös kansainvälisesti menestyneiden muusikkojen massiivisempia konsertteja. 

Yllä olevassa kuvassa Robert Cray esittää parhaita kappaleitaan Unescon perintöluettelossa komeilevassa La Lagunan kaupungissa. Paikalliset kulttuuritalot ovat paras paikka päästä kärryille saarella esiintyvistä artisteista ja muista paikallisista tapahtumista.

Telttailuseikkailuja

Telttailua Teiden kansallispuiston lähettyvillä

Kuvittelepa itsesi suureen mäntymetsään nuotion äärelle. Kädessäsi on lasillinen loistavaa teneriffalaista viiniä ja yläpuolellasi avautuu kirkas tähtitaivas, jossa tähdenlennot kilpailevat huomiostasi. Tällaista on telttailu Teneriffalla.

Saarelta löytyy 13 virallista telttailualuetta ympäri saaren komeita kukkuloita, eikä niitä ole pilattu kalliilla paikkamaksuilla. Leiriytymispaikkojen taso ei ole päätä huimaava, mutta toisaalta tämä estää suuremman joukkoryntäyksen Teiden kukkuloille. Vaikka telttailu on ilmaista, täytyy leiriytyjien kuitenkin pyytää etukäteen lupa yöpyä näilla paikoilla. 

Santa Cruzin arkkitehtooninen ihme

Teneriffan auditorio, Santa Cruz, Teneriffa

Espanjan ylpeys, arkkitehti Santiago Calatrava on suunnitellut Santa Cruzin modernin auditorion, jossa valkoiset kurvit loistavat valkoisina Atlantin sininen meri taustalla. Jotkut hahmottavat rakennuksessa kobran piirteet, toinen aaltoja ja toiset Trjoijan kypärän. Oli miten oli, auditorio on upea näky. 

Santa Cruzin auditoriossa järjestetään erilaisia konsertteja, baletteja ja musiikkitapahtumia. Vaikka ei välttämättä osallistuisi maksullisiin tapahtumiin, on tämä rakennus todellinen nähtävyys Teneriffalla. 

Tässä pieni katsaus Teneriffan ilmaisiin aktiviteetteihin. Näiden lisäksi saarella on upeita rantoja ja kauniita luontomaisemia, joihin pääsee tutustumaan parhaiten vuokraamalla auton. 

 

Heräsikö mielenkiintosi? Mitäpä jos varaisit näppärän lautan itsellesi kohteesta Tenerife? Varaa lippusi kohteesta Tenerife upeisiin paikkoihin kuten Gran Canaria ja Lanzarote. Klikkaamalla Directferries.fi-linkkiä pääset selaamaan sopivia aikatauluja ja hintoja matkallesi.