Päiväretki Teiden tulivuorelle

Teneriffalla sijaitseva Teiden tulivuori on 3,718 metrin korkeudellaan Espanjan korkein vuori ja maailman kolmanneksi suurin tuliperäisellä saarella sijaitseva tulivuori. Teide on Kanariansaarten suosituin nähtävyys, jonne voi lähteä omatoimisesti vuokra-autolla. Tässä artikkelissa annamme parhaat vinkit nautinnolliseen päiväretkeen Teidellä. 

Teiden historia ja legendat

Tenerife - Teide

Nukkuva Teide purkautui viimeksi vuonna 1909 ja kansainvälinen vulkanologiyhdistys pitää sitä silmällä koko ajan uusien purkausten varalta. Teide sijaitsee lähellä mm. Icod de los Vinosin, Garachicon ja Puerto de la Cruzin kaupunkeja ja on senkin vuoksi luokiteltu yhdeksi uhkaavimmista tulivuorista maailmassa. Teide sijaitsee Cañadasin 48 kilometriä leveän kansallispuiston sydämessä. 

Saaren alkuperäisasukkaat guanchit kutsuivat vuorta Echeydeksi, joka heidän legendojensa mukaan viittasi voimakkaaseen hahmoon, joka vuoren jättäessään muuttaisi sen helvetiksi. Guanchien legendojen mukaan vuorella asuva Guayota (piru) sieppasi Magecin (auringon ja valon jumalan) ja vangitsi hänet vuoren sisään, jonka seurauksena pimeys saapui maailmaan. Guanchien pääjumala Achamán onnistui vapauttamaan Magecin ja tukki kraaterin Guayota-pirulla, eli legendan mukaan piru elää vielä Teidellä ja pitää vuoren kraateria suljettuna.

Teideä ympäröivän jättimäisen Las Cañadasin kalderan synnytti noin 150 000 vuotta sitten sattunut voimakas räjähdyspurkaus. Teiden tulivuoren huippu romahti aikoinaan purkauksen vuoksi ja sen korkein huippu sijaitsee tänä päivänä purkauksessa muodostuneen kraaterin pohjoisosassa. 

Teide ja Las Cañadas kuuluvat Kanariansaarten suosituimpiin nähtävyyksiin ja Teiden luonnonpuisto lukeutuu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Puistossa vierailee vuosittain noin kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä.

Matka Teidelle

Teneriffa - Teiden tulivuori ja Roques de Garcian kivimuodostelma

Matka Playa de las Americasista Teidelle kestää hieman yli tunnin, jos ajaa TF-21 tietä Aronan ja Vilaflorin kautta ylös vuorelle. Kilometrejä perille on vain hieman yli 40, mutta tie on mutkikas ja moni haluaa pysähtyä matkalla ottamaan kuvia jatkuvasti vaihtuvista maisemista. Lämpötila laskee noustessa ylemmäs ja kasvillisuus muuttuu myös sen mukaan. Tuntuu kuin kokisi kaikki vuodenajat ohikiitävän ajomatkan aikana. 

Suomalaisissa kotoisan tunteen herättää valtavat Kanarianmännyt, jotka kasvavat jopa 30 metrin korkuisiksi eikä niitä löydy muualla maailmassa. Teidellä on riehunut useita metsäpaloja, mutta Kanarianmäntyjen paksu kuori suojelee niitä tulelta eivätkä ne kuole paloissa. Mäntyjen havut keräävät myös kosteutta vuorille kerääntyvistä pilvistä, joka taas imeytyy maahan. Tämän vuoksi Teneriffalla on erityisen rikkaat pohjavesivarannot ja viheriäämpi luonto verrattuna muihin Kanariansaariin. 

Noustessa ylemmäs vuorelle eteen avautuu nopeasti uskomaton kuumaisema. Laava on luonut alueelle todella mielenkiintoisia kivimuodostelmia, joista valokuvatuin on aivan Teiden juurella sijaitseva Roques de Garcia

Teiden maisemat ovat houkutelleet paikalle myös monia elokuvantuottajia. Näissä maisemissa kuvattiin mm. elokuvat Miljoona vuotta eKr. (1966) ja Titaanien taistelu (2010).

Köysiradan jälkeen kannattaa pysähtyä vielä Minas de San Josén näköalapaikalla. Kuumaisemaa koristaa siellä täällä nousevat hohkakivikasat. Tulivuorenpurkaukset ovat syösseet näitä valtavia kivimassoja eri puolelle puistoa. 

Teiden luonnonpuistossa on joitakin ravintoloita, joissa pääasiassa turistibussit pysähtyvät. Luonnonpuisto on kuitenkin täynnä upeita piknik-pysähtymispaikkoja, joissa voi nauttia omia eväitä. Jos haluat nauttia erinomaisen kanarialaisen lounaan, voit kokeille Vilaflorissa sijaitsevaa Rincon de la Chasnaa tai sitten pohjoissaaren puolella sijaitsevassa Aguamanssa sijaitsevaa Bar Restaurante Aguamansaa. Molemmissa voi kokeilla saaren erikoisuutta Conejo al Salmorejoa (jänispataa) ja kanarialaisia ryppyperunoita edulliseen hintaan. 

Teide national park, Tenerifa

Teiden kansallispuistossa kukkivat suippomaiset Kuningatarneidonkielet houkuttelevat kukkiessaan valtavia määriä mehiläisiä. Kuningatarneidonkieltä tavataan pääasiassa vain Kanariansaarilla. 

Kun jatkat tietä TF-21 Teideltä saaren pohjoispuolta alas, saavut vajaan tunnin päästä Puerto de la Cruziin. Jos jätit köysirata-ajelun tulivuoren huipulle väliin ja olet matkalla ajoissa, voit tutustua iltapäivällä tähän sympaattiseen pohjoissaaren merenrantakaupunkiin. Matka saaren itäpuolen moottoritietä pitkin takaisin Las Americasiin vie vain hieman yli tunnin. 

Vaihtoehtoisesti voit poiketa tieltä TF-21 La Lagunan kaupunkiin vievälle tielle TF-24. Voit tutustua joko La Lagunan peruskanarialaiseen yliopistokaupunkiin tai sitten saaren pääkaupunkiin Santa Cruz de Tenerifeen. Matka pääkaupunkiin vie myöskin hieman yli tunnin ja paluumatka sieltä takaisin eteläisiin lomakohteisiin vajaan tunnin. 

Vaihtoehtoisesti voit matkustaa Teidelle samoja reittejä pitkin Puerto de la Cruzista tai Los Gigantesista tietä TF-38, jolloin matka kestää noin 1,5 tuntia. 

Köysirata tulivuorelle

Tenerife - Teide cable car

Teiden kansallispuiston köysirata vie vierailijoita melkein vuoren huipulle asti. Paikalle kannattaa saapua ajoissa tai voi joutua jonottamaan vuoroaan jopa tuntikausia. Köysirata-asemalta löytyy ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä joissa voi kuluttaa aikaa. Hissiajelu kestää noin kymmenen minuuttia yhteen suuntaan ja menopaluun hinta on aikuisilta 27 euroa ja lapset (alle 14-vuotiaat) pääsevät kyytiin puoleen hintaan. Nyt sillä koto-Suomesta matkustaneelle toppatakille löytyi virka, nimittäin huipulla saattaa vastassa olla pakkassää ja lunta. Muista myös pakata mukaan sopivat kengät, koska maasto on vuorella hyvin kivikkoista. 

Mikäli kärsit korkean paikan kammosta, voit myös kävellä neljän tunnin matkan ylös polkuja pitkin näköalatasanteelle. Mikäli haluat kavuta aivan vuoren huipulle, tarvitset siihen kirjallisen luvan, jonka voi tulostaa kansallispuiston sivuilta ilmaiseksi. Mikäli päätät lähteä patikoimaan puistossa, muista pysytellä merkityillä poluilla ja ottaa mukaan tarpeeksi vettä. Reiteille 11 ja 12 et tarvitse lupaa, mutta vuoren huipulle vievä reitti numero 10 on luvanvarainen. 

Aamun ensimmäiset tunnit ovat parasta aikaa vierailla Teiden huipulla ja keväisin puisto puhkeaa kukkaan. Teidelle järjestetään myös yökierroksia, jolloin vierailijat pääsevät ihailemaan puiston häkellyttävää tähtitaivasta. Myös yksi maailman tärkeimmistä astrofysiikan observatorioista sijaitsee Teidellä.

Teiden huipulla ilma ohenee huomattavasti, joten sydän- ja keuhkosairauksista kärsivien, raskaana olevien ja alle 2-vuotiaiden lasten ei tule nousta ylös vuorelle. 

Teiden ajoreittien kartta