Masca - Teneriffan sympaattinen vuoristokylä

Moni Kanariansaaria kiertänyt matkailija tietää, että Teneriffalla sijaitseva Mascan vuoristokylä on yksi Kanariansaarten kauneimmista kylistä. 

Vaikka saaren tulivuori Teide onkin varmasti suosituin vierailukohde, tulee Masca nähtävyyksien listalla selvänä toisena. Tämä pieni kylä sijaitsee Teneriffan ikivanhan tulivuoriston Teno Massifin kätkössä, kaukana saaren turismikeskuksista. On vaikea kuvitella että tältä matkailun valloittamalta saarelta löytyy vielä näin turmeltumattomia paikkoja. 

Mascan vuoristokylä Teneriffalla

Saapuminen Mascaan

Matka perille Mascan vuoristokylään on tärkeä osa kokemusta. Helpoin tie Mascaan eteläisen Teneriffan lomakohteista käy Santiago de Teiden kautta, jossa on myös mukava pysähtyä ihailemaan pienen kanarialaiskylän elämää.  

Santiago de Teiden kylästä jatkuu kapea vuoristotie Mascaan, joka tarjoaa upeat näkymät vuorilta alas merelle. Perillä häämöttävä Mascan pieni kylä on kuin näky toisesta maailmasta. 

Noin 600 metriä meren pinnan yläpuolella sijaitseva Masca kuuluu Tenon kansallispuistoon ja asukkaita tässä pienessä kylässä on vain vajaa 100. Ympäröivä vuoristo on viheriästä ja niitä halkovat syvät ja terävät rotkot. 

Tie Mascan vuoristokylään Teneriffalla
Masca sijaitsee vain viiden kilometrin päässä Santiago de Teidestä, mutta matka tuntuu paljon pidemmältä sen mutkikkaan tien ansiosta. Tiellä on kuitenkin paljon upeita näköalapaikkoja, joihin voi pysähtyä ottamaan valokuvia. 

Miksi vierailla Mascassa?

Masca on hyvin kaunis ja ainutlaatuinen vierailukohde muuten niin vilkkaalla Teneriffan saarella. Kylässä olevat maalaistalot viestivät saaren pitkää historiaa ja Masca onkin upea esimerkki Kanariansaarten maaseutuarkkitehtuurista. Kohteen suosion vuoksi kylään on myös perustettu pieniä ravintoloita ja myymälöitä, joista voi ostaa vaikka paikallista mojo-kastiketta tulijaisiksi kotiin. 

Mascan kukkien koristamia mukulakivipolkuja
Kun saapuu Mascan kylän merenpuoleiseen päätyyn, avautuu eteen näkymä joka tuo mieleen mini- Macchu Picchun. Jyrkän rotkon molempia puolia koristaa korkeat ja viheriäät vuorenhuiput ja alhaalla siintää sininen Atlantti. Kirkkaana päivänä voi erottaa helposti naapurisaaren La Gomeran, joka nousee jylhänä merestä. 

Legendan mukaan Masca toimi aikoinaan merirosvojen piilopaikkana, mutta paikallisten mielestä legenda on enemmän tarua kuin totta. Mascalaiset kuitenkin uskovat, että vuorilla on harjoitettu erilaisia noituuksia ja heillä on muutamia legendoiksi muodostuneita tarinoita Mascan historiasta. 

Suurin osa Mascan vierailijoista saapuu kylään opasretkien saattelemana. Nämä opasbussit pysähtyvät kylään vain muutamaksi kymmeneksi minuutiksi, jonka aikana kyytiläiset ehtivät vain napata muutaman kuvan kylästä. Paras tapa tutustua kylään ja sen ympäristöön on saapua sinne omalla autolla. 

Masca, Teneriffa, Kanariansaaret
Vaikka vierailu Mascan kylässä on jo itsessään upea kokemus, kannattaa myös nähdä vaiva tutustua Mascan rantaan, joka on yksi Teneriffan kauneimmista rannoista. Suojaisalle rannalle pääsee patikoimalla kolme tuntia yhteen suuntaan rotkoa pitkin alas. Ehkä helpommin sanottu kuin tehty, mutta ponnistus palkitaan. 

Jyrkän rotkon välissä kiemurteleva polku kulkee palmupuiden ja sokeriruokokasvien keskellä ja varrella vastaan tulee upeita puroja, lähteitä ja eksoottisia kasveja. Kun saapuu alas rannalle, voi pulahtaa kristallinkirkkaaseen veteen virkistäytymään. Matkalle kannattaa varata hyvät eväät mukaan ja varautua myös viettämään rannalla muutama tunti. Yhtä hiljaista rantaa ei Teneriffalta löydy. 

Rannan jättäminen on vaikeaa. Syynä tähän löytyy rannan kauneudesta mutta myös takaisin kapuamisen vaikeudesta. Joka tapauksessa ne harvat jotka ovat nähneet vaivan patikoida rannalle, tulevat aina muistamaan tämän Teneriffan syrjäisimmän ja ainutlaatuisimman rannan.