Karnevaalihuumaa Teneriffalla

Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruz de Tenerifessä vuosittain järjestettävät karnevaalit ovat suurimmat maailmassa järjestettävät karnevaalit Río de Janeiron jälkeen. Upeat paraadit valtaavat Santa Cruzin kadut ja ihmiset pukeutuvat toinen toistaan upeampiin karnevaaliasuihin. Tunnelma todellakin nousee kattoon tällä pienellä mutta pippurisella Kanariansaarella. 

Santa Cruzin karnevaalit eivät ole ainoat karnevaalit Teneriffalla. Esimerkiksi Los Cristianoksessa vietetään myös omaa 11 päivää kestävää karnevaalijuhlaa maaliskuussa. Matkailijat sattuvat joskus tietämättään saarelle karnevaalien aikaan ja löytävät itsensä juhlimasta vuorokauden ympäri paikallisten seurassa. Teneriffan karnevaalit kuuluvat Espanjan suositumpiin karnevaaleihin ja ne houkuttelevat vuosittain yhä enemmän matkailijoita. 

Teneriffan karnevaalien tanssijoita

Teneriffan karnevaalien historia

Espanjalaiset ja portugalilaiset merimiehet toivat karnevaalikulttuurin Kanariansaarille kun he matkasivat aikoinaan kohti Amerikkaa 1500-luvulla. Teneriffan karnevaalit ovatkin saaneet enemmän vaikutteita latinalais-amerikkalaisesta karnevaalikulttuurista kuin espanjalaisesta. Niin kuin muissakin maissa, karnevaalit olivat aina Teneriffalla oivallinen tekosyy juhlia villisti ja pistää elämä "ranttaliksi" ennen paaston alkamista. 

Espanjan sisällissodan aikaan karnevaalien juhliminen lakkautettiin Espanjassa väliaikaisesti, mutta Teneriffalla niitä juhlittiin "talvijuhlan" salanimen voimin. Francon ajan viranomaiset katsoivat silloin tätä Teneriffan ilmiselvää karnevaalijuhlaa läpi sormien. 

Francon kuoleman jälkeen vuonna 1975 "talvijuhlien" järjestäminen lopetettiin ja Teneriffa sai taas juhlia karnevaalejaan hyvällä omatunnolla. Sen jälkeen Teneriffan karnevaalit ovat vuosi vuodelta saaneet lisää vauhtia. 

Karnevaalihuumaa etelä-amerikkalaisittain

Milloin karnevaalit pidetään?

Karnevaaleja vietetään aina ennen paastoa ja sitä juhlitaan yleensä helmi- ja maaliskuun aikana.

Santa Cruzin karnevaalit ovat niin massiiviset että kaupungissa järjestetään tapahtumia joka päivä. Joka ilta paikalliset TV-kanavat järjestävät suosittuja murga-kilpailuja. Kilpailussa suositut musiikkiyhtyeet pukeutuvat hauskasti ja laulavat ivallisia lauluja kaikesta maan ja taivaan väliltä. 

Murga-ryhmiä Teneriffan karnevaaleissa

Teneriffan karnevaalien alkamisriennot huipentuvat karnevaalien kuningattaren valitsemisgaalaan Santa Cruzissa. Tämä gaala on kuin missikilpailu joka kestää tunteja ja vastaa Suomen Linnan juhlien suosiota. Ohjelmaa on  mukava seurata ja ihailla upeaa karnevaalipukujen loistoa sekä kuunnella hienoa musiikkia. Juhla ei kuitenkaan vielä ole ohi, sillä ohjelmaa seuraa viikon kestävä juhlinta joka valtaa Santa Cruzin kadut. 

Vaikka Santa Cruz isännöi suurimpia karnevaalijuhlia, myös pohjoisen Puerto de la Cruz, La Laguna ja La Orotava juhlivat omia karnevaalejaan samaan aikaan. Näissä kaupungeissa järjestetään myös pienempiä tapahtumia. Pohjoisen karnevaalit ovat erityisesti paikallisen väen suosiossa ja eteläisen Teneriffan lomalaiset yleensä viihtyvät parhaiten Los Cristianoksen rauhallisemmissa karnevaaleissa. 

Tapahtumat karnevaalien aikaan

Teneriffan karnevaaliasuja

Karnevaalien aikaan järjestetään kolme pääparaatia, joista Santa Cruzin cabalgata on suosituin. Cabalgata on avajaisparaati jossa esiintyy karnevaalikuningatar ja hänen hovineitonsa sekä murgas-kilpailijoita ja muita karnevaaliesiintyjiä. Myös hauskasti pukeutuneet paikalliset lähtevät seuraamaan kulkuetta.

Coso apoteosis on karnevaalien loppuparaati. Coso järjestetään Santa Cruzissa ja monet matkailijat etelästäkin lähtevät seruaamaan paraatia pääkaupunkiin. Myös Puerto de la Cruzissa järjestetään oma coso-paraati, joka on myös huolellisesti järjestetty suurtapahtuma. 

Teneriffan tanssiparaateja

Sardiinin hautajaisia järjestetään myös monissa kaupungeissa loppuhuipennuksena karnevaalijuhlille. Tuhkakeskiviikkona valtavaa  paperimassasta tehtyä sardiinia kuljetetaan kaduilla valittavien leskien johdolla (jotka ovat yleensä naiseksi pukeutuneita miehiä). Sardiini kuljetetaan rannalle ja se lopulta poltetaan ilotulitusten räiskeessä Teneriffan lomalaisten suureksi iloksi. Juhlinta usein jatkuu aamuun tanssin ja musiikin merkeissä.

Sardiinin hautajaiset

Juhlalla on symbolinen merkitys espanjalaisille: menneisyys haudataan ja tulevaisuutta rakennetaan puhtaalle pöydälle. Teneriffan matkailijat viihtyvät kaikissa karnevaaliohjelman tapahtumissa, mutta erityisesti sardiinin hautajaiset ja karnevaaliparaadit keräävät suuren yleisön paikalle. 

Karnevaalien aikaan järjestetään myös hullunhauska Korkokenkämaratoni Puerto de la Cruzissa. Kilpailijat pukeutuvat hullunkurisesti, pukevat jalkaansa korkeimmat korkonsa ja suuntaavat kaduille. 

Korkokenkämaratoni Teneriffalla

Kadut muuttuvat karnevaaliestradiksi

Vaikka paraadit ja tapahtumat ovat tärkeä osa karnevaaleja, suurimmalle osalle olennaisin juhlinta tapahtuu kaduilla. Melkein joka ilta kymmenet tuhannet pukeutuvat parhaimpiin karnevaalipukuihinsa ja suuntaavat kaduille juhlimaan aamun koittoon asti. Myös matkailijoiden määrä juhlissa on vuosi vuodelta lisääntynyt. Tärkeintä aina kuitenkin on pukeutua, pitää hauskaa ja tottakai olla myös varovainen. Juhlinta on vauhdikasta ja uuvuttavaa, mutta jos kerran pääset juhlimaan Teneriffan karnevaaleihin, kerrot sitä tarinaa loppuelämäsi. 

Teneriffan karnevaalit

Karnevaalit tarjoavat upean tilaisuuden myös matkaijoille tutustua maan hauskimpaan juhlaperinteeseen ja viettää hauskaa aikaa paikallisten seassa. Lähde siis rohkeasti mukaan juhlahuumaan ja muista pukeutua parhaimpiisi!