Tarragona - kuvankauniiden rantojen ympäröimä kultturelli kaupunki

Tarragona oli muinaisen Rooman ajan yksi tärkeimmistä kauppasatamista ja se kuuluu vielä tänäkin päivänä koko Välimeren tärkeimpiin satamakaupunkeihin. Kaupunki on todellinen arkkitehtoninen mestariteos, jonka suuriin ylpeydenaiheisiin kuuluu sen vanha kaupunginosa sekä lukuisat arkeologiset löydöt.
 
Tarragona on saanut verrattain vähän huomiota Katalonian matkailijoilta, mutta kaupunkiin tehdään usein päiväretkiä Barcelonasta ja muista lähikaupungeista. Kaupunki hellii matkailijoita kulttuuritapahtumien, nähtävyyksien ja aktiviteettien tarjonnalla, joka on vertaansa vailla Costa Doradalla. 
 
Olemme koonneet yhteen parhaimmat matkavinkit Tarragonan lomaan. Esittelemme lyhyesti parhaimmat nähtävyydet ja aktiviteetit aina Tarragonan rannoista hauskimpiin tapahtumiin, teemapuistoihin ja luontonähtävyyksiin. 
 
Tarragona

Tarracon arkeologiset aarteet

Roomalaisvallan aikana Iberian niemimaata (Espanja ja Portugali) nimitettiin Hispaniaksi ja sen itärannikolla sijaitseva Tarracon kaupunki (nykyinen Tarragona) kuului niemimaan tärkeimpiin kauppasatamiin. Kaupungin muurin lisäksi Tarracoon rakennettiin aikoinaan tärkeitä hallintorakennuksia, arvostettu amfiteatteri, valtava areena, varhaiskristillinen nekropoli sekä kolme akveduktia. Tarracon jättämä lähes tuhannen vuoden ikäinen arkeologinen perintö on niin arvokas, että se on listattu myös Unescon maailmaperintökohteiden luetteloon.
 
Tarragonan arkeologinen alue on levittäytynyt keskustasta kaupungin laitamille, joten kannattaa varata muutama päivä nähtävyyksien kiertelyyn. Jos täytyy valita vain yksi arkeologinen nähtävyys, kannattaa ehdottomasti suunnatta kaupungin valtavalle amfiteatterille, jolle mahtuu jopa 14 000 katsojaa. Amfiteatterissa järjestettiin roomalaisvallan aikana lukuisia tapahtumia, kuten galdiaattoritaisteluja. 
 
Tarragonan amfiteatteri
 
Tarragonan kaupungin ulkopuolelta löytyy myös lukuisia tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä. Kannattaa vierailla jopa 27 metriä korkealla Pont del Diablon akveduktilla sekä Torre de los Escipionesin mielenkiintoisella hautatornilla.  
 
Tarracon muinaiselta alueelta löytyviä jäännöksiä löytyy enemmän Tarragonan arkeologisesta museosta joka sijaitsee Plaza del Reyn aukiolla. Näistä ja kaupungin muista aarteista pääsee nauttimaan varaamalla loma-asunnon Tarragonasta. Kaunis Etelä-Katalonia hurmaa jokaisen!
 
Roomalainen aukio Tarragonassa
 
Toukokuussa järjestettävä Festival de Tarracoviva luo hauskalla tavalla mielikuvia roomalaisvallan aikaisesta Tarracon kaupungista. Kaupungissa järjestetään juhlan aikana lukuisia pajoja, näyttelyitä ja esityksiä, jotka demonstroivat ikivanhan Tarracon elämää. Festivaalin aikana myös kaupungin ravintolat virittäytyvät tunnelmaan tarjoilemalla roomalaisaikakaudella valmistettuja herkkuja. 

Tarragonan vanhakaupunki

Tarragonan tunnelmallinen vanhakaupunki kuuluu matkailijoiden suosikkialueisiin. Täältä löytyy lukuisia loistavia tapas-kahviloita, ravintoloita ja terasseja, joissa voi viettää aikaa nauttien kaupungin parhaimmista antimista ja seuraten tämän viihtyisän kaupungin rentoa elämää.
 
Vanhankaupungin kaunein nähtävyys on Tarragonan Santa Teclan katedraali, joka rakennettiin 1200-luvulla vanhan roomalaisen forumin paikalle. Kannattaa varata aikaa vierailla katedraalin sisällä, sillä sen yksityiskohdat ja sisältä löytyvät taideteokset ovat miellyttävää silmänruokaa kulttuurin ystäville.  
 
Santa Teclan katedraali Tarragonassa
 
Tarragonan taloudellisen kasvun mukana kaupunkiin rakennettiin 1800-luvulla lukuisia moderneja rakennelmia, joiden suunnittelusta vastasi muun muassa Katalonian rakkaat taiteilijat Antoni Gaudí ja Lluís Domènech i Montaner. Yksi loistoesimerkki tämän ajan arkkitehtuurista on Casa Castellarnau, jossa toimii tänä päivänä Tarragonan historiallinen museo (Museo de Historia de Tarragona). Museon kaunis uusklassinen sisustus ja arvokas taidekokoelma houkuttelee kaupunkiin valtavan määrän taiteen ystävilä. Sanotaan, että kun museo on yöaikaan tyhjillään, voi sen huoneissa kuulla hiljaista pianonsoittoa. Ehkä museossa kummittelee, mutta täytyy myös ottaa huomioon että Tarragonan musiikkikonservatorio sijaitsee museon lähellä. 
 
Kaunis Casa Canalsin aatelissukujen asuttama rakennus on toinen suosittu nähtävyys sen upean sisustuksen, yksityiskohtaisen puutarhan ja sieltä avautuvien maisemien ansiosta.  
 
Tarragona, Costa Dorada
 
Tarragonan pääkadun La Rambla Novan varrelta löytyy lisää moderneja rakennuksia, joissa toimii kaupungin suosittuja kahviloita ja liikkeitä. Kadun päässä avautuu Tarragonan kuuluisa Balcón del Mediterráneon näköalatasanne. Legendan mukaan näköalatasanteen moderni rautakaide tuo valtavasti onnea sitä koskettaneelle, joten kannattaa muistaa hipaista sitä maisemien ihailun ohessa. 
 
Tarragonassa järjestetään lukuisia tapahtumia ympäri vuoden, mutta niistä merkittävimpiä juhlitaan kesäaikaan. Elokuun puolessa välissä juhlitaan kaupungin suojeluspyhimykselle omistettua Sant Magín juhlaa ja kuukausi sen jälkeen on vuorossa hauska Santa Teclan juhla. Molemmissa festivaaleissa nähdään katalonialaiselle kulttuurille ominaisia tanssiesityksiä, ihmistorneja, paraateja ja jättiläisten tansseja. Vierailu juhlissa on hauska elämys koko perheelle!
 
Maininnan ansaitsee myös Tarragonan Ciutat de Castellsin festivaali, joka on omistettu paikalliselle kulttuurille ominaisille ihmistorneille. Näiden jopa 10 metriin kohoavien ihmistornien rakentaminen on vahva perinne Kataloniassa. Tornit rakentuvat ainoastaan ihmisten varaan, jotka nousevat toistensa olkapäille kerroksiksi ja usein tornin huipulle kapuaa kaksi pientä lasta. Huteria torneja on kaatunut useita vuosisatojen aikana, mutta vakavammilta onnettomuuksilta on kuitenkin vältytty. Ihmistornien rakentaminen on niin tärkeä traditio Espanjassa, että se on julistettu suojelluksi aineettomaksi kulttuuriperintökohteeksi
 
Balcón del Mediterráneon näköalatasanne Tarragonassa

Tarragonan kristallinkirkkaat rannat

Tarragonan edessä avautuu jopa 15 kilometriä upeaa rannikkoviivaa, joka tekee siitä myös loistavan rantalomakohteen. Tarragonan rannat ovat tyypillisesti matalia, kultaisen hiekan ja vihreiden mäntymetsien reunustamia paratiiseja. 
 
Playa La Moran ranta, Tarragona
 
Tarragonan rannat sopivat loistavasti myös lapsiperheille. Ne ovat suojaisia, matalia eikä suurempia aaltoja rannoilla näy. Tarragonan keskustan läheisillä rannoilla on myös loistavat palvelut, kuten yleiset suihku- ja wc-tilat sekä päivystävät rantavahdit. Erityisen maininnan ansaitsevat kauniit Playa de los Capellanesin, Playa El Miraclen ja Abarassadan rannat. 
 
Playa y castillo de Tamaritin ranta, Tarragona
 
Kesäkuun lopussa Tarragonan El Miraclen rannalla järjestetään suosittu Tarragonan kansainvälinen ilotulituskilpailu (Concurso Internacional de Fuegos Artificiales de Tarragona), joka täyttää Tarragonan taivaan huikealla väriloistolla.

Keskiaikaisia aarteita Tarragonan lähialueilla

Tarragonalla on itsellään valtava määrä tarjottavaa matkailijoille, mutta aivan kaupungin lähialueilta löytyy lukuisia historiallisesti tärkeitä nähtävyyksiä sekä kulttuuri- ja luontomaisemia. Aivan Tarragonan lähellä sijaitseva Montblancin keskiaikainen, muurien ympäröimä kylä on upea päiväretkikohde koko perheelle. Kylässä vietetään yhtä koko Espanjan suosituinta keskiaikajuhlaa 23. huhtikuuta, Sant Jordin päivänä. 
 
Monasterio de Santa Creusin luostari, Tarragona
 
Toinen upea kokemus tarttuu Ruta del Císterin taianomaisella reitillä, joka kulkee upeiden arkkitehtuurinähtävyyksien ja luonnon keskellä. Reitin varrella sijaitsee muun muassa Santes Creusin, Pobletin ja Vallbona de les Mongesin luostarit, jotka ovat kaikki rakennettu 1200-luvulla ja niihin pääsee kaikkiin sisään vierailulle. Santa Maria del Pobletin luostari on julistettu suojelluksi perintökohteeksi vuonna 1991. 
 
Monasterio de Santa Creusin luostari

Hurvittelua teemapuistoissa

Vain 12 kilometriä Tarragonasta löytyy yksi koko Espanjan parhaimmista teemapuistoista, PortAventura. Puisto sijaitsee aivan Saloun suositun lomakohteen sydämessä ja se kuuluu koko Euroopan suurimpiin huvipuistoihin. 
 
Puistossa on kuusi eri teemaosiota: keskiaikainen kalastajakylä, polynesialainen paratiisisaaristo, majesteetillinen Kiina, historiallinen Meksiko ja villin lännen puisto. Puistossa on myös omat teemaosat perheen pienimmille. 
 
Port Aventuran teemapuisto, Salou
 
Noin 10 minuutin ajomatkan päässä Tarragonasta sijaitseva vesipuisto Aquópolis lupaa hieman Port Aventuraa rauhallisempaa menoa. Puistossa on lukuisia altaita, vesiliukuja sekä Hawaiin teeman ympärille rakennettu alue. Myös hauska keinotekoisten aaltojen allas on perheen pienimpien mieleen, jotka jaksavat temmeltää aalloissa väsymättä koko päivän. Näistä puistoista pääsee nauttimaan myös Saloun lomakohteesta, joka kuuluu koko Costa Doradan suosituimpiin rannikkokaupunkeihin matkailijoiden keskuudessa. 
 
Tarragona ja sen lähialueet ovat täynnä erilaisia nähtävyyksiä koko perheelle. Kaupungin lähellä sijaitseva Reusin lentoasema tarjoaa helpon pääsyn alueelle ja myös upea Barcelona on vain hieman yli tunnin ajomatkan päässä. Tämä osa Kataloniaa on yksinkertaisesti koettava!