Tarifa - kahden meren kohtaamispaikka Espanjassa

Cádizin maakunnassa sijaitseva Tarifa on yhäkin hyvin tuntematonta aluetta monille Espanjan ystäville. Tämä kahden meren kohtaamispaikka on niin erinomainen vesiurheiluparatiisi kuin loistava rantalomakohdekin. 

Pienessä Tarifan kaupungissa on asukkaita vain noin 18 000. Kaupungin sijainti Välimeren ja Atlantin kohtaamispaikkana tekee siitä myös erinomaisen vesiurheilukohteen, mutta alueella on paljon muutakin tehtävää ja nähtävää. 

Seuraavaksi kerromme, mille kaikelle kannattaa varata aikaa Tarifan lomallasi. 

Kite Surf 

Plaża w Tarifie
Kite surf on yksi syy siihen, miksi Tarifa ei ole enää pelkkä kalastajakylä. Surffaajat ja purjelautailijat valloittivat kaupungin jo 30 vuotta sitten ja tänä päivänä Tarifasta on kehittynyt oikea vesiurheilijoiden kommuuni. Tarifan pääkatu Batalla del Salado on nykyisin täynnä surf-vaatetukseen ja lautailuun erikoistuneita liikkeitä. 

Tarifassa järjestetään usein erilaisia mestaruuskilpailuja, mutta myös aloittelijat voivat saapua tänne saamaan ensimmäisen kosketuksensa johonkin villiin vesiurheilulajiin. 

Leijalautailu on yksi nykyajan suosituimmista vesiurheilulajeista Tarifassa. Alueelta löytyy monta leijalautailukoulua ja leijalautailun keskittymänä toimii Playa Valdevaqueros, ranta joka sijaitsee noin 6 kilometrin päässä Tarifasta. Mikäli haluat aloittelijatasoisen koulutuksen, se vie muutaman päivän aikaa ja maksaa noin 130 euroa. 

Valaiden bongaus Tarifassa

Valaita Tarifassa

Gibraltarin rannikko kuhisee delfiinejä ja valaita. Erilaiset matkailuyritykset (kuten Firmm) järjestävät näiden nisäkkäiden bongausretkiä ympäri Costa de la Luzia. Mikäli retkeläiset eivät onnistuisi näkemään yhtään delfiiniä tai valasta, yritys vie heidät seuraavana päivänä uudelleen paikalle. 

Kesäaikaan rannikolla voi nähdä jopa tappajavalaita ja kaskelotteja. Muita delfiini- ja valaslajeja havaitaan ympäri vuoden Costa de la Luzin rannikkoalueella. Retkien hinnat alkavat noin 30 eurosta ylöspäin ja lapset pääsevät luonnollisesti edullisemmin mukaan. 

Playa Los Lancesin ranta

Los Lances

Los Lancesin yli seitsemän kilometriä pitkä ranta on pyhitetty kesäaikaan uimareille ja auringonpalvojille ja muina aikoina täälläkin näkee paljon surffaajia. Aivan Tarifan vierestä alkava Los Lances on rauhaisampi ja hiljaisempi sen pohjoisosassa, kauempana kaupungin asutuksesta. 

Los Lancesin ranta on leveä ja täydellinen perheille. Jos nälkä pääsee yllättämään, rannalta löytyy pieniä chiringuitoksia joissa voi nauttia lounaan tai virkistävän juoman. Viereinen, suojaisampi Playa Chica on myös erinomainen pienimmille lapsille.  

Voit tutustua Cádizin muihin rantoihin täältä. 

Baelo Claudia rauniot

Baelo Claudia

Ympäri Espanjaa löytyy lukuisia roomalaisia raunioita. Näistä kuuluisimmat löytyvät Segoviasta, mutta vain Bolonia-rannalla sijaitsevat Baelo Claudian rauniot ovat onnistuneet säilymään lähes koskemattomina. Baelo Claudian rauniot sijaitsevat 24 kilometriä Tarifasta pohjoiseen.

Baelo Claudia oli vanha roomalainen kaupunki joka toimi Pohjois-Afrikan ja Euroopan kauppasatamana. Raunioilla voi vieläkin erottaa selvästi upean temppelin ja basilika-kirkon. Raunioilla on myös ikivanha kalan suolaustehdas. Baelo Claudia tuotti koko Rooman imperiumille kuuluisaa tonnikalasta tehtyä kastiketta, garumia

Baelo Claudian raunioilla toimii hieno vierailijakeskus, jossa voi tutustua paremmin kaupungin ja alueen historiaan. Sisäänpääsy raunioille on ilmainen. 

Punta Paloma 

Punta Paloma

Jos olet Tarifan alueella ja haluat vilvoitella ilman rihman kiertämää, suuntaa Punta Paloman rannalle, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä kaupungista. 

Punta Palomasta löytyy muutama leirintäalue ja suojaisia, pieniä merenrantapoukamia. Tuuliset päivät voivat olla hankalia, joten muista ottaa selvää säästä ennen rannalle lähtöä. 

Illan tullen kannattaa vierailla jo legendaarisessa El Mirlon kalaravintolassa. Omistajat pyytävät itse ravintolassa tarjoiltavat äyriäiset ja kalan.

Patikointi Tarifassa

Patikointia Los Alcornocalesissa

Tarifa sijaitsee kahden luonnonpuiston, Parque Natural Los Alcornocalesin ja Parque Natural Del Estrechon välissä ja on siksikin patikoijan paratiisi. Myös polttavina kesäkuukausina viileä merituuli virkistää ja tekee kävelemisestä paljon kestettävämpää. Voit myös suunnata suurin korkkitammimetsiin ja nauttia varjoisimmista poluista luonnon helmassa.  

Parque Del Estrechossa sijaitseva Algarbesin reitti on yksi alueen suosituimmista. Se alkaa lähellä Punta Palomaa, kulkee pronssikauden luolahautojen ohi ja päätyy dramaattiselle San Bartolomén kallioille, joka tarjoaa parhaimmat näköalat Costa de la Luzille. Siellä voit nauttia erinomaisen lounaan El Tesorossa, joka on myös yksi Cádizin lempiravintoloistamme.   

Hevosratsastusta

Hevosratsastusta

Tarifan alueella löytyy lukuisia ratsastustalleja ja myöskin eri hotellit, kuten Hurricane, Dos Mares ja El Cortijo tarjoavat erilaisia ratsastusretkiä. 

Ratsastusretkiä järjestetään upeissa korkkitammimetsissä sekä Los Lancesin pitkällä rannalla. Mikä sen upeampaa kuin pinkaista laukkaan silmän kantamattomiin jatkuvalla hiekkarannalla, ihaillen samalla ällistyttävää auringonlaskunäytöstä. 

Kahden tunnin ratsastus maksaa noin 40 euroa.   

Juhlahumua Tarifassa

Juhlia Espanjassa

Vaikka Tarifa onkin pieni paikka, ei sieltä puutu paikkoja eikä aiheita juhlaan. Joka syyskuu kun matkailijat suuntaavat takaisin kotiin, kaupunki herää juhlimaan viikon kestävää feriaa jossa yhdistyvät niin karnevaalitunnelma, herkullinen gastronomia ja pieni vivahde Espanjalle tyypillistä uskonnollista fanatismia. Viikon alussa valon neitsyt eli Virgen de la Luz saapuu kaupunkiin hevosten ja ratsastajien saattelemassa kulkueessa. Viikon päästä hän jatkaa matkaansa. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta viikkoon mahtuu valtava määrä melua, väriä, tuoksuja ja hälinää. Tämä sekasorto sinun täytyy kokea! 

Cádizin kuuluisat karnevaalit valtaavat kaupungin kadut keväisin. Tarifa juhlii omia karnevaalejaan viikko Cádizin karnevaalien jälkeen. Tarifan karnevaaleja juhlitaan tyylillä: Flinstonesin hahmot, faaraot ja mielikuvitushahmot valtaavat kadut ja ravintolat siirtävät toimintansa kadun kulmiin ja rannalle. Juhla ei sovi heikkohermoisille!

Jos sinulla ei ole kärsivällisyyttä odotella kumpaakaan tapahtumaa ja mielesi tekee julia aamuseitsemään asti, voit suunnata Tarifan legendaariselle Cafe del Marille tai La Ruinalle.   

Seikkaile linnoissa

Tarifan linna

Tarifan linna, eli Guzmán el Buenon linnan sanotaan olevan Andalusian parhaiten säilyneitä Caliphin eli Abd-ar-Rahman III:n rakentamia linnoja. Linna valmistui vuonna 960 kun muslimivalta oli vahvimmillaan manner-Espanjassa.

Linnalla on hurja tarina kerrottavanaan. Vuonna 1296 linna oli jälleen kristittyjen hallussa ja maurit yrittivät vallata linnan takaisin. Guzmán itse puolusti linnaa ja taistelussa hänen pieni poikansa kidnapattiin. Hyökkääjät uhkasivat tappaa hänen poikansa ellei hän antautuisi. Guzmán vastasi uhkaukseen heittämällä oman tikarinsa hyökkääjille tornistaan poikansa mestausta varten. Hänelle annettiin sitemmin lempinimi "El Bueno", eli hyvä.  

Tarifan linnan torneista erottaa selvästi 15 kilometrin päässä kohoavat Marokon vuoret ja Afrikan rannikon. 

Päiväretkelle Afrikkaan

Tangier

Tarifan erinomainen sijainti aivan kivenheiton päässä Afrikan rannikolta mahdollistaa päiväretkien toteuttamisen naapurimantereelle. Marokon pohjoisimpaan kaupunkiin Tangieriin pääsee hyvin lyhyessä ajassa. Tangieriin saapuu päivittäin valtava määrä päiväretkeläisiä ja paikka saattaa tuntua hyvin sekasortoiselta ensikertalaiselle. 

Tarifasta lähtee opastettuja retkiä Tangieriin mutta voit myös itsenäisesti matkustaa sinne lautalla, jolloin meno-paluulippu maksaa noin 60 euroa. Lauttoja lähtee joka toinen tunti ja voit jopa innostua yöpymään tässä taianomaisessa kaupungissa. 

Kuvien käyttöoikeudet: Robin Graham 2013