TOP 10 tapahtumaa Sitgesissä

Minä vuodenaikana sitten päättääkin suunnata lomalle Barcelonan sympaattiseen naapurikaupunkiin Sitgesiin, kaupungista löytyy lähes aina paljon mielenkiintoisia tapahtumia joka lähtöön. Sitgesin väen loputon juhlainto hämmästyttää. Mistä moinen juhlimisen energia kumpuaa? 

Tutustu tämän viehättävän rannikkokaupungin parhaimpiin tapahtumiin ja aloita Sitgesin loman suunnittelu oitis!

Alla olevasta listasta löytyy tapahtumia lähes jokaiselle kuukaudelle. Mukana on perinteisiä kulttuurijuhlia, perhetapahtumia ja hullunkurisia bileitä ja paraateja. Siis jotain jokaiselle!

1. Tammikuu: Reyes Magosin joulukulkue

Cabalgata, kolmen kuninkaan kulkue Sitgesissä

Reyes Magos (suom. kolme itämaan tietäjää) toimittavat joulupukin tehtävää Espanjassa. Tietäjät vierailevat lasten kodeissa tuoden heille lahjoja loppiaista vastaavana yönä ja ympäri maata järjestetään toinen toistaan upeampia Reyes Magos-kulkueita. Kulkueen tietäjät apulaisineen heittävät jännittyneinä seuraamaan saapuneille lapsille sylikaupalla makeisia. 
 
Sitgesissä järjestettävä Reyes Magos on erityisen upea ja ilmassa on tuolloin todellisen joulutaian tunnetta. Kulkue alkaa Plaza Fragatalta, Sitgesin kirkon edestä ja päättyy kaupungintalon aukiolle Sitgesin historialliseen kaupunginosaan. 

2. Helmikuu: Sitgesin karnevaalit

Sitgesin karnevaalit

Sitgesin karnevaalit ovat ehdottomasti koko Katalonian upeimmat ja niitä usein luonnehditaan yhdeksi parhaimmista karnevaaleista koko maailmassa. Pieneen Sitgesin rannikkokaupunkiin saapuu tuolloin juhlimaan yli 300 000 vieraillijaa ympäri maailman. Sitgesin karnevaalit ovat värikäs ja hauska juhla, jossa tanssi ja musiikki näyttelevät vahvaa pääosaa. Juhlassa valitaan joka vuosi uusi karnevaalikuningas- ja kuningatar ja yli 2000 juhlijaa osallistuu sen upeisiin paraateihin (joista käytetään nimitystä rúas). 

Sitgesin karnevaalit

Sitgesin karnevaalit sopivat loistavasti perheille. Lapsille järjestetään päiväsaikaan paljon omaa ohjelmaa ja paraateja. 

3. Maaliskuu: Sitgesin vintage-autojen rallikilpailu

Vanhanajan autojen ystävät viihtyvät maaliskuussa järjestettävässä vintage-autojen rallitapahtumassa Sitgesissä. Näytillä on todellisia klassikkoja jopa 1920-luvun alusta. Kansainvälisestikin tunnettu rallikisa alkaa Barcelonasta ja päättyy Sitgesiin ja rallin reitti kulkee jylhien kalliojyrkänteiden rannikkotiellä upeissa maisemissa. Tuomaristo keskittyy voittajaa valitessaan vauhdin sijaan auton alkuperäisyyteen ja ikään. Myös kuljettajan vanhanajan tyylinen vaatetus saattaa tuoda lisäpisteitä. 

4. Kesäkuu: Sitgesin Corpus Christi

Corpus Christi Sitgesissä

Loppukeväästä Sitgesin kadut syttyvät todelliseen väriloistoon kun Corpus Christi-juhlan kukkamatot levitetään kaupungin kaduille. Kaupunkilaiset ottavat osaa tähän upeaan perinteeseen sankin joukoin ja asetelmiin käytetään valtavan paljon aikaa.

Corpus Christin aikaan kaupungin kadut suljetaan 24 tunnin ajaksi liikenteeltä ja ne peitetään värikkäisiin kukista ja kukanlehdistä rakennettuihin kuvioihin. Kuvioissa saatetaan käyttää myös Sitgesin puutarhoilta ja Terramarin golf-kentältä kerättyjä kukkia, lehtiä ja ruohoa. Juhlassa on myös käytetty usein läheisen Barcelonan kuuluisan Camp Noun jalkapallokentän ruohoa. 

Corpus Christiä juhlittiin ensimmäisen kerran vuonna 1918. Sitä juhlitaan samaan aikaan toisen kukkakilpailun kanssa, jossa paikalliset koristavat parvekkeitaan ja terassejaan värikkäin kukka-asetelmin. Myös Corpus Christin aikana kaupungissa nähdään värikäs kulkue, joka on erityisesti perheen pienempien mieleen.

5. Kesäkuu: Sitgesin Pride

Platja de la Riberan ranta Sitgesissä

Sitges on tunnetusti gay-ystävällinen kaupunki ja se on ollut HLBT-väen suosikkikohteita jo vuosikymmenien ajan, erityisesti kesäaikaan. Kaupunki järjestää kesäkuussa oman Orgullo Gay-tapahtuman (Sitges Priden), joka kuuluu ehdottomasti Espanjan suosituimpiin HLBT-tapahtumiin. 

Sitgesin kesän vilkas yöelämä piristyy entisestään Priden aikana, jolloin kaupungissa järjestetään ulkoilmakonsertteja, ranta- ja vaahtobileitä, muotinäytöksiä, teemajuhlia ja kansainvälisten DJ:den johtamia musiikkitapahtumia. Juhlan suosituin ohjelmanumero on tietenkin sen värikäs ja vauhdikas paraati, joka kulkee kaupungin Paseo Marítimoa eli rantabulevardia pitkin. Sitgesin Pride houkuttelee väkeä niin läheltä kuin kaukaakin. 

Sitges Bears Week on toinen suosittu gay-tapahtuma kaupungissa. Karhujuhla järjestetään syyskuussa ja tapahtuma kestää jopa kaksi viikkoa. Syyskuussa Sitgesissä nautitaan vielä lämpimistä päivistä ja kesän kuumimmista helleaalloista on jo selvitty. Loistava kuukausi lähteä viettämään rentoa rantalomaa Sitgesin kauniille rannoille!

6. Kesäkuu: Sitgesin San Juan 

Ilotulituksia Sitgesissä

Espanjalaiset vastaanottavat kesän ilotulitusten saattelemana kesäkuun 23. päivänä. Tätä juhannusta vastaavaa kesäjuhlaa kutstutaan Noche de San Juaniksi ja Kataloniassa Sant Joaniksi. San Juan on koko vuoden lyhyin yö ja sitä juhlitaan hyvin näyttävin menoin niin pienissä kuin suuremmissakin kaupungeissa. Erityisesti suomalaisten suosimassa Alicantessa juhlaa vietetään erityisen näyttävin menoin.  

Myös Sitgesissä San Juanin ilta on täynnä perinteitä ja taikaa. Lyhyintä kesäyötä juhlistetaan rannalla ilotulitusten, hyvän viinin ja ruuan merkeissä ystävien ja perheen seurassa. 

7. Elokuu: Fiesta Mayor de Sitges

Fiesta Mayor Sitgesissä

Espanjalaisilla on tapana viettä kesä rennosti ystävien ja perheen parissa. Tästä syystä moni kylä ja kaupunki järjestää kesäaikaan perheille suunnattuja kesäfestivaaleja ja tapahtumia. Juhlien aikaan järjestetään erilaisia musiikki- ja teatteriesityksiä ja ravintolat pistävät pöytiin parastaan. 

Sitgesin yksi suosituimmista kesäjuhlista on katalaaniksi nimeltään Sitges Festa Major (suom. Sitgesin suurin juhla). Suuri juhla on niin arvostettu Espanjassa, että se julistettiin vuonna 2016 kansallisesti merkitykselliseksi perinnejuhlaksi (Fiesta Tradicional de Interés Nacional). Juhlaa vietetään elokuussa, parhaimpaan loma-aikaan Espanjassa. 

Festa Major Sitgesissä

Sitgesin Festa Major tarjoaa loistavan tilaisuuden kokea katalonialainen kulttuuri hilpeässä juhlatunnelmassa. Lapsille jää upeita muistoja juhlan värikkäistä ja loisteliaista paraadeista, joissa nähdään tanssivia lohikäärmeitä ja jättiläisiä. Kaduille rakennetaan katalonialaiselle kulttuurille tyypillisiä, huimaavan korkeita ihmistorneja, castellerseja. Aukioilla järjestetään upeita musiikkiesityksiä ja iltaisin ilotulitukset värittävät Sitgesin pimeän taivaan. Tämä juhla kruunaa rennon rantaloman Sitgesin upeilla rannoilla!

8. Syyskuu: Santa Tecla Sitges

Santa Teclan juhla Sitgesissä

Jäikö Sitgesin Festa Major väliin elokuussa? Ei huolta, sillä kaupungissa järjestetään pienempi, samantapainen juhla syyskuussa. Tässäkin juhlassa on luvassa häikäiseviä ja jännittäviä paraateja, ilotulituksia ja iloista juhlatunnelmaa. Santa Teclan juhlassa ei ole Festa Majorin kaltaista väenpaljoutta ja juhla on muutenkin paljon intiimimpi. 

Myös Santa Teclan juhlassa pääsee ihailemaan katalonialaisen kulttuurin parhaita piirteitä iloisessa tunnelmassa hyvän viinin ja ruuan parissa. Luvassa on perinteisiä tanssiesityksiä ja pahaenteisesti huojuvia, huimapäisiä ihmistorneja. Lapset pääsevät ihastelemaan värikkäitä paraatihahmoja, jotka sylkevät tulta ja tanssivat hassutellen pitkin Sitgesin tunnelmallisia katuja. 

9. Lokakuu: Sitgesin kansainvälinen elokuvafestivaali

Sitgesin kirkko

Lokakuussa järjestettävä Sitgesin kansainvälinen elokuvafestivaali kuuluu kaupungin kuuluisimpiin tapahtumiin. Vuodesta 1968 lähtien järjestetty tapahtuma palkitsee eri elokuvakategorioiden parhaimmistoa ja kaupunkiin saapuu juhlan aikana kuuluisuuksia aina Quentin Tarantinosta Cameron Diaziin, Anthony Hopkinsiin ja Jodie Fosteriin. 

Elokuvien lisäksi juhlan aikana voi nauttia alueen loistavimmista gastronomisista herkuista ja paistatella päivää kaupungin upeilla rannoilla. Lokakuussa Sitgesin leuto ilmasto vastaa Suomen parhainta kesäsäätä. 

10. Lokakuu: Sitgesin viinifestivaali

Sitgesin viinifestivaali

Espanja tuottaa valtavan määrän loistavia ja kansainvälisesti tunnettuja viinejä ja suuri osa näistä menestysviineistä on peräisin juuri Katalonian alueelta. Sitges sijaitsee aivan arvostetun Penedésin viinialueen sydämessä ja kaupunki juhlistaa alueen upeita viinejä niille varta vasten omistetussa juhlassa Festa de la Veremassa. Juhlaan virtaa kansainvälistä väkeä ympäri maailman, jotka kaikki haluavat päästä maistamaan tämän kuuluisan alueen parhaimpia viinejä. 

Lokakuussa järjestettävä juhla kestää yhden viikonlopun ja samaan aikaan Sitgesin rannalla järjestetään mielenkiintoinen gourmet-ruokafestivaali. Tässä siis todellinen herkuttelijan loistotapahtuma, jota ei kannata jättää väliin!

Lista Sitgesin tapahtumista voisi jatkua loputtomiin. Edellä mainittujen tapahtumien lisäksi kaupungissa järjestetään muun muassa kansainvälinen tilkkutäkkien festivaali maaliskuussa, upea Semana Santa pääsiäisen aikaan, viihdyttävä Jazz-festivaali huhtikuussa ja kansainväinen tangokilpailu heinäkuussa. Sitgesissä on todellakin aina elämää, oli sitten talvi tai kesä!