Perheloma Sitgesissä - loistavia ideoita ajanviettoon

Jos etsit tyylikästä ja viehättävää rantalomakohdetta, jossa on sopiva määrä matkailijoille tarkoitettuja palveluita ja jossa pääseee samalla nauttimaan paikallisesta kulttuurista, Kataloniassa sijaitseva Sitges on siihen loistava vaihtoehto.
 
Sympaattinen Sitgesin rannikkokaupunki sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä valovoimaisesta Barcelonasta. Sopivan kokoisessa Sitgesissä on loistavia ravintoloita, joihin tullaan nautiskelemaan paikallisia herkkuja myös naapurikaupungeista. Sanotaan myös, että Sitgesin ilmasto on huomattavasti miellyttävämpi kuin Barcelonan, koska sitä ympäröi upea Parc del Garrafin vihreä vuoristo. 
 
Sitges
 
Sitges oli vielä vuosikymmeniä sitten pikkuinen kalastajakylä, joka oli pitkään ainoastaan paikallisten suosikkilomakohde viikonloppuisin ja loma-aikaan. Sitgesin upea kirkko, tunnelmallinen vanhakaupunki ja loistavat rannat houkuttelevat kaupunkiin tänä päivänä valtavan määrän matkailijoita ympäri Eurooppaa. Kaupungin rento ilmapiiri ja sen lukuisat tapahtumat ovat tehneet Sitgesistä perhelomalaisten lempikohteen.

1. Sitgesin rannat ja puistot

Sitgesin ranta
 
Sitgesissä nautitaan yli 300 aurinkoisesta päivästä vuosittain. Sen lukuisilla, hienohiekkaisilla ja suojaisilla rannoilla lasten kelpaa telmiä lämpöisän auringon alla. Sitgesin upeat rannat loistavat myös palveluillaan ja lukuisilla aktiviteeteillään. 
 
Kaupungin keskustaa lähinnä olevat rannat soveltuvat lapsiperheille parhaiten. Näillä rannoilla on parhaimmat palvelut ja ne sijaitsevat aivan kaupungin merenrantabulevardin vieressä. Lapsiperheet viettävät myös aikaa viheriäässä Terramarin puistossa, jossa on leikkipuistoja ja piknik-pöytiä perheiden käyttöön.
 
Pedalos, Sitges
 
Kattavasta Sitgesin rantaoppaastamme saa parempaa tietoa rantojen palveluista ja aktiviteeteista. Monilla rannoilla vuokrataan kajakkeja, polkuveneitä ja esimerkiksi Fragatan rannalla voi pelata lento- ja jalkapalloa. Kiireisimpään loma-aikaan kesäkuusta syyskuuhun kaupungin keskeisimmillä rannoilla voi ottaa osaa erilaisiin tapahtumiin, kuten aerobic-aamuihin ja lasten askartelupajoihin. 

2. Paikalliset perhetapahtumat

Santa Teclan juhla, Sitges

Suuri osa Sitgesin vuoden suosituimmista tapahtumista järjestetään juuri kesäaikaan ja lähes kaikki soveltuvat myös lapsiperheille. Esimerkiksi Festa Majorin ja Santa Teclan juhlien aikaan järjestetään upeita paraateja ja ilotulitusnäytöksiä rannalla ja aukioille pinotaan katalonialaisia, perinteisiä ihmistornia. Kaupungista löytyy paljon ohjelmaa koko perheelle!
 
Santa Tecla, Sitges
Santa Teclan juhlassa valtavat jättiläishahmot tanssivat värikkäiden kukkamattojen päällä kaupungin upeilla kujilla. Luvassa on ikimuistoisia elämyksiä pienelle matkaajalle! Lisää kaupungin parhaita tapahtumia löytyy kattavasta Sitgesin tapahtumaoppaastamme
 
Sitges
 
Sitgesin leuto mirkoilmasto houkuttelee kaupunkiin matkailijoita ympäri vuoden. Jos Sitgesin loma ajoittuu joulun aikaan, perheen pienimmät voi viedä osallistumaan erilaisiin joulupajoihin, kuten Parc de Nadaliin (suom. joulun puuhapuisto). Loppiaisena lapset pääsevät osallistumaan ikimuistoiseen Reyes Magosin kulkueeseen, jossa tähtivieraana nähdään joulun itämaan tietäjät. 

3. Tekemistä kaupungissa

Sitges
 
Sitgesin vanhankaupungin kapeat, tunnelmalliset mukulakivikujat, viihtyisät kahvilat ja gastronomisia herkkuja tarjoavat ravintolat, pikkuliikeet ja valkoisiksi kalkitut talot värikkäine kukkaistutuksineen tekevät kaupungista todellisen unelmalomakohteen. 
 
Rennon rantapäivän jälkeen voi lähteä mukavalle iltakävelylle kaupungin merenrantabulevardille, jossa myös paikalliset viihtyvät auringon laskettua. Tämän jälkeen voi lähteä tutkimaan kaupungin loistavaa ravintolatarjontaa ja jatkaa iltaa kapungin trendikkäissä yökerhoissa. Täällä on kaikkea kaikille!
 
Sitges promenade - Fragata beach below the church
 
Sitgesistä löytyy yöelämää vuoden ympäri, erityisesti viikonloppuisin kun väkeä saapuu Barcelonasta asti nauttimaan pienen Sitgesin rennosta tunnelmasta. Vaikka Sitgesin suosio on kasvanut vuosi toisensa jälkeen, voi kaupungissa vieläkin nauttia leppoisasta tunnelmasta ilman liiallisia matkailijamassoja. 
 
Sitgesistä löytyy muutama mielenkiintoinen museo, kuten kaunis Cau Ferrat. Museosta löytyy monenlaista taidetta, kuten keramiikkaa sekä Picasson ja muiden kuuluisien espanjalaistaiteilijoiden töitä.
 
Palau Marycel, Sitges
 
Toinen vierailemisen arvoinen museo on Palau Marycel, jossa on upea keskiajan taiteen kokoelma. 
 
Sitgesin museot järjestävät usein perheille suunnaatuja pajoja ja teemapäiviä. Tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy alle 12 vuotiailta ja aikuiset voivat ostaa museoiden sisäänpääsyyn oikeuttavan museopassin, jonka avulla voi säästä pitkän pennin sisäänpääsymaksuissa.

4. Ulkoilma-aktiviteetit Sitgesissä

Sitgesin kaupunki

Sitgesistä löytyy jopa kolme eri satama-aluetta jotka kaikki tarjoavat monipuolisen valikoiman erilaisia vesiurheilulajeja. Lapset voivat ottaa osaa purjehdus- ja lainesurffaustunneille tai lähteä suositulle banaaniveneajelulle. Varaamalla lomahuvilan tai asunnon Sitgesin rantojen läheltä pääsee nauttimaan parhaiten näistä vesipedon riennoista.
 
Vauhdikkaampia aktiviteetteja kuten vesihiihtoa, leija- ja purjelautailua pääsee harrastamaan Sitgesin läheisillä alueilla kuten Garrafissa. Alueelta löytyy myös yrityksiä, jotka järjestävät maastoratsastusta ja opastetuja pyöräilyretkiä. Merenalaiseen maailmaan pääsee tutustumaan lasipohjaveneellä ja purjehduksen ystäville on tarjolla erilaisia retkiä upean Costa Bravan rannikolla. 

5. Vierailu Garrafin luonnonpuistossa

Sitgesiä ympäröivä, upea Pohjois-Espanjan luonto tarjoaa paljon nähtävää koko perheelle. Retki Garrafin luonnonpuistoon on ikimuistoinen elämys myös pienemmille, jotka pääsevät upeiden maisemien lisäksi bongaamaan erilaisia metsän eläimiä puistossa. Puiston reitit on selkeästi viitoitetut ja tarjolla on myös vaihtoehtoja liikuntarajoitteisille luonnonystäville. Kiinnostuneet voivat myös ottaa osaa opastettuun retkeen, joka lähtee kesäisin Sitgesin matkailutoimiston edestä. 
 
Patikointireitti joka kulkee l’Eramprunyàn linnan kautta kuuluu puiston suosituimpiin. Reitti alkaa Ermita de Nuestra Señora de Bruguésin pyhätöltä (artikkelin lopussa on kartta) ja kulkee Gavà a Beguesin tietä pitkin. Pyhätön vieressä sijaitsee upea Señora de Bruguésin ravintola, joka tarjoaa perinteisten herkkujen lisäksi lyömättömän näkymän alas laaksoon.  
 
Garrafin ranta, Sitges
Jos kaipaa Sitgesiäkin rennompaa tunnelmaa, voi pakata mukaan eväät ja suunnata läheiseen Garrafin kylään. Kylään pääsee nopeasti junalla ja sen edessä on hurmaava pieni ranta. 

6. Päiväretki Barcelonaan

Sitges sijaitsee vain hieman yli puolen tunnin junamatkan päässä Barcelonasta, joten on suositeltavaa varata päivä aikaa tutustua tähän yhteen Euroopan valovoimaisimmista kaupungeista. Barcelona on niin valtava, että sieltä löytyy myös loistava valikoima lapsiperheille suunnattuja nähtävyyksiä ja tapahtumia.

Tanssiva jättiläinen Barcelonassa

Kuten Sitgesissä, myös Barcelonassa kesä on täynnä tapahtumia. Suosittuihin kesäfestivaaleihin kuuluvat muun muassa hauska Festa Major del Poble Nou ja kuuluisa Festa Major de Gràcia. Kesän suurin tapahtuma La Mercé järjestetään syyskuussa. 
 
Espanjan tapahtumat ovat hyvin perhekeskeisiä ja kaikista niistä löytyy toinen toistaan hauskempia ohjelmanumeroita koko perheelle. Paraatien ja pajojen lisäksi lapsille järjestetään omia musiikki- ja teatteriesityksiä, joissa ei aika käy pitkäksi!

7. Retki cava-viinien maailmaan

Bodegas Sumarrocan viinitila Penedésissä

Sitges sijaitsee aivan kuuluisan Pededésin viinialueen sydämessä, joka on kuuluisa cava-viinin ohella upeasta luonnostaan. Matka Sitgesistä Vilafranca del Penedésiin vie alle puoli tuntia. 

Espanjassa ei ole ollenkaan tavatonta, että myös perheen lapset pääsevät viinin maistijaisiin mukaan. Esimerkiksi Freixenetin viinitila järjestää nimenomaan lapsiperheille suunnattuja tutustumiskäyntejä tilalleen. Freixenet vie lapset hauskalle juna-ajelulle tiluksilleen, jonka jälkeen lapset nauttivat rypäleistä valmistettua mehua aikuisten maistellessa erilaisia cava-viinejä. Lisää tietoa alueen viiniretkistä löydät Penedésin viinimatkailun oppaastamme.

8. Hauskaa tekemistä lapsille

Aqua Leónin puisto, Tarragona

Viehättävä Tarragonan rantakaupunki sijaitsee 40 kilometriä Sitgesistä etelään. Kaupungista löytyy mielenkiintoisten kulttuurinähtävyyksien lisäksi hauska yhdistetty vesi- ja eläinpuisto Aqua León Water Park & Zoo, jossa voi temmeltää vesiliu´uissa ja ihailla upeita eläimiä. Sitgesin matkailutoimiston edestä lähtee linja-autokuljetus puistoon kesäaikaan ja sisäänpääsylippu takaa pääsyn sekä vesi- että eläinpuistoon (varaukset ja lisätietoja puhelimitse: +34 97 768 7656).
 
Port Aventuran huvipuisto, Tarragona
Tarragonasta löytyy toinen upea teemapuisto Port Aventura, joka on Pariisin Disneylandin jälkeen Euroopan toiseksi suurin huvipuisto. Puistosta löytyy yli 200 laitetta, joista suosituin on varmasti yli 100 metriä korkea vapaapudotustorni Hurakan Condor. Puistolla on oma juna-asema, jolle pääsee helposti Sitgesistä. Juna-aikataulut löytyvät Espanjan rautatieliikenneyhtiö Renfen sivuilta.

Kartta