Sierra Nevada, hiihtäjän paratiisi keskellä Andalusiaa

Sierra Nevada on Euroopan eteläisin hiihtokeskus ja se sijaitsee samalla leveysasteella Kyproksen kanssa. Sierra Nevada tarjoaa Euroopan pisimmän sesonkiajan, joka yleensä alkaa marraskuussa ja loppuu toukokuun lopussa. 

Jos etsit hiihtolomakohdetta jossa haluat nauttia myös auringonpaisteesta ja rannoista, Sierra Nevadan tulisi olla ensimmäisenä listallasi. 

Video Sierra Nevadasta

Sierra Nevadaa sanotaan Euroopan aurinkoisimmaksi hiihtokohteeksi, koska noin 80 prosenttia sen päivistä ovat aurinkoisia. 

Sierra Nevada sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Costa Tropicalin kauniilta rannoilta ja vain 30 minuutin ajomatkan päässä Granadan kaupungin keskustasta. Näin täydellistä kohdetta on vaikea löytää muualta. 

Espanjassa on vanha sanonta, jonka mukaan Sierra Nevadassa voit käydä aamulla hiihtämässä ja illalla uimassa. Naulan kantaan. 

Sierra Nevada skiing

Muutamia faktoja

 • Hiihtokeskuksen kylän nimi on Pradollano (2100 metrin korkeudessa). 
 • Parhaimmat hiihtoalueet sijaitsevat Espanjan mantereen kolmanneksi korkeimman vuoren, Veletan pohjoispuolella. 
 • Sierra Nevada sijaitsee Penibetico-vuoristossa, Sierra Nevadan kansallispuistossa ja vain 27 kilometrin päässä Granadan keskustasta. 
 • Hiihtokeskuksen matalin kohta sijaitsee 2100 metrin korkeudessa ja korkein kohta 3300 metrin korkeudessa. 
 • Sierra Nevadalla on tarjottavanaan 107 hiihtokilometriä, 115 latua (40 sinistä, 9 mustaa, 50 punaista ja 16 vihreää latua). Lisäksi sieltä löytyy maahiihtolatuja ja on mahdollisuus harrastaa myös lumikenkäilyä. 
 • Hiihtohisseillä on kapasiteettia kuljettaa 45 555 hiihtäjää tunnissa. 
 • Sierra Nevadan hiihtokeskuksessa on hyvin moderni keinotekoinen lumitykistö, jossa on 353 pientä tykkiä ja se voi peittää 35 kilometriä pitkän latuverkoston. 
 • Lauantai-iltaisin Sierra Nevadassa voi käydä iltahiihtämässä, säiden mukaan. 
 • Sierra Nevadassa sijaitsee Euroopan suurin freestyle-lumilautailupuisto nimeltään Sulayr. 
 • Hiihtokeskusta pyörittää sekä yksityis- että julkisomistuksessa oleva yritys Cetursa Sierra Nevada, S.A. 
 • Vuonna 1996 Alppihiihdon maailmanmestaruuskisat järjestettiin Sierra Nevadassa ja se on valittu vuoden 2015 talviuniversiadien pitopaikaksi. 

Pradollano ja Borreguiles

Chairlift skiing Sierra NevadaSierra Nevadan hiihtokeskus sijaitsee aivan Sierra Nevadan kansallispuiston sydämessä. 

Hiihtoalue on jaettu kahteen osaan: Pradollanoon ja Borreguilesiin. Pradollano on hotellien, ravintoloiden, loma-asuntojen ja hiihtovuokrauspisteiden aluetta. Pradollano on taas jaettu kolmeen osaan: alempaan, keskimmäiseen ja korkeimpaan alueeseen, riippuen alueiden etäisyydestä kaupunkiin.

Myös hinnat seuraavat näitä etäisyyksiä. Majoitus lähellä kaupunkia ja hiihtohissejä on yleensä hintavampaa. 

Noin 15-20 minuutin kaapelihissikyyti yhdistää Pradollanon keskimmäiseen Borreguilesin hiihtoalueeseen. Borreguiles on ruuhkaisinta hiihtoaluetta, jossa sijaitsevat hiihtokoulut, hissit ja ravintolat. 

Borreguilesista löytyvät myös vuokrapisteet, joista voi vuokrata suksia, lumilautoja ja lumikenkiä. Mikäli et halua hiihtää, voit silti nousta Borreguilesiin ilman suksia maksamalla päivämaksun, joka on noin 17 euroa. 

Laskettelu Sierra Nevadalla ei ole edullista. Päivälippu maksaa noin 45 euroa riippuen sesonkiajasta. Alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi ja alle 16-vuotiaat maksavat noin 30 euron päivälipun hinnan. Lisää hintatietoja löydät täältä.

Sierra Nevadasta löytyy 15 rekisteröityä hiihtokoulua joissa opettaa yhteensä 400 ammattilaista. Monet koulut tarjoavat paketteja, joihin sisältyy suksivuokra ja muutama tunti opetusta. Hinnat ovat yleensä hieman halvemmat iltapäivisin. Opettajat puhuvat monia kieliä. Täältä löydät lisää tietoa tunneista. 

Lumilautailijan paratiisi

Sierra Nevadassa sijaitsee valtava freestyle-lumipuisto: Sulayr.

Sierra Nevada - Pradollano

Sulayr tarjoaa lautailijoille Euroopan pisimmät radan, joista yksi on 2,5 kilometriä pitkä. Radalla on hyppyreitä, puolilumikouruja ja monia erilaisia kaiteita (yhteensä yli 70). Voit mennä niistä 49:n läpi kerralla, jos uskallat!

Sulayr on yksi suosituimmista freestyle-keskuksista ja se on houkutellut paikalle kaikista suurimpia kansainvälisiä lumilautailun taitajia. Sulayr sijaitsi aikaisemmin Borreguilesin alueella. Sulayr haluttiin kuitenkin siirtää erilleen hiihtäjistä, joten se vaihtoi paikkaa Loma de Dilariin. 

Vähän aikaa sitten Sulayriin avattiin aloittelijoiden alue, joka on tarkoitettu pääasiassa lapsille ja niille, jotka harjoittelevat alkeita. 

Miten päästä Sierra Nevadaan?

Autonvuokraus on paras tapa päästä Sierra Nevadaan ja takaisin. Jos lähdette hiihtämään vain päiväksi, on parasta lähteä hyvin aikaisin. Loma- ja viikonloppuaikaan vuorelle saattaa olla ruuhkaa. Auto kannattaa pysäköidä alueen pysäköintialueelle. Pysäköinnin hinta on noin 20 euroa. 

Jos majoitutte Granadassa, kaupungista lähtee säännöllisesti linja-autoja Granadan linja-autoasemalta Sierra Nevadaan. Matkalipun hinta on noin 9 euroa (meno-paluu). Aikaisin vuoro kulkee kello 8 aamulla ja seuraava kello 10. Viimeinen linja-autovuoro Sierra Nevadasta lähtee takaisin Granadaan kello 18:30. Lisää tietoa Alsan sivuilta.

Hyödyllisiä linkkejä:

Loma-asunnot Sierra Nevadassa 
Sierra Nevadan virallinen sivusto