Sevillan nähtävyydet: Plaza de Españan häikäisevä aukio

Andalusian pääkaupunki Sevilla on yksi maakunnan kauneimmista kaupungeista, jossa riittää nähtävää loputtomiin. Jo pelkästään Sevillan loputtomien, kapeiden katujen tutkiminen antaa tarpeeksi viihdykettä monelle päivälle. Sevillan kohokohta kuitenkin monelle on kaupungin - ja ehkä koko Espanjan, kaunein aukio Plaza de España. 

Kun kävelee aivan joen ääreltä alkavaa kuvankaunista Parque de Maria Luisam puistoa, päätyy lopulta valtavalle Plaza de Españan aukiolle. Upea uusrenessanssin arkkitehttuurisuuntausta edustava Plaza de España rakennettiin vuonna 1928 kaupungin iberoamerikkalaista maailmannäyttelyä varten. Se on loistava taideteos ja koko Espanjan arkkitehtuurinen mestariluomus, jonka pieniä, värikkäitä yksityiskohtia voi ihailla päivä tolkulla. 

Plaza de España, Sevilla

Plaza de Españan lisäksi maailman suurimpiin puurakennuksiin kuuluva Metropol Parasol on yksi Sevillan vaikuttavimpia nykytaiteen mestariteoksia. Metropol Parasol koostuu kuudesta kanttarellin muotoisesta puuosasta, jonka rakentamiseen myös suomalainen Finnforest toimitti aikoinaan puuta. 

Plaza de Españan historia

Plaza de Españan tarkoitus on toimia sevillalaisen lahjakkuuden ja espanjalaisen kulttuurin hengen esimerkkinä maailmalle. Tässä upea nykytaiteen mestariteos yhdistää erilaisia sevillalaisen arkkitehtuurin elementtejä, kuten tiiliskiveä, keramiikkaa ja koristeltua rautaa. Sen puolikuun muoto edustaa Espanjaa ja sen aikaisempia siirtomaita ja sieltä lähtevä tie Guadalquivir-joelle taas polkua Amerikkaan. 

Maria Luisan puisto Sevillassa

Tänä päivänä Plaza de Españan rakennuksessa toimii erilaisia valtion virkaelimien toimistoja. Aukiolla on kuvattu monia elokuvia, kuten Star Wars (1999 ja 2002) ja Arabian Lawrence (1962). 

Architecture and Design

Plaza de Españan suunnitteli Aníbal González ja hän yhdisteli teoksessaan niin Art Decoa kuin Neo-Mudeéjarin tyylisuuntauksia. Aukio on kooltaan noin 50 000 neliömetriä. Rakennus koostuu kahden tornin välissä sijaitsevasta verannasta ja ensimmäisen tason kerroksesta parvekkeineen. 

Plaza de Espana, Seville

Aukiolla venetsialaistyylistä tunnelmaa luo sen koko rakennuksen pituinen kanava, jossa lipuu pieniä soutuveneitä. Kanaalin yli kulkee neljä upeaa siltaa, jotka ylittämällä pääsee ihailemaan rakennusta lähempää. Sillat toimivat Espanjan ikivanhojen kuningaskuntien (Kastilian, Leonin, Aragonin ja Navarran) portteina. 

Rakennuksen eteen on rakennettu silmän kantamattomiin jatkuva penkkien rivi, jossa jokaiselle Espanjan maakunnalle on omistettu oma syvennys karttoineem ja vaakunoineen. Jokaisen maakunnan syvennys on täysin erilainen, pienistä tiiliskivistä rakennettu taideteos. Penkkejä on yhteensä 48 kappaletta. 

Kierros aukiolla

Aukiolla suurin aika varmasti menee sen pienten yksityiskohtien ihailuun. Moni viettää montakin tuntia aukiolla ihaillen sen värikästä olemusta tai soudellen hiljaa sen kanaalia pitkin. Matkailijat voivat vuokrata pienen soutuveneen viiden euron tuntihinnalla, joka on mukava ajanviete aurinkoisena kesäpäivänä. 

Plaza de Españan aukio, Sevilla

Varsinkin helteisenä kesäpäivänä valtava Parque Maria Luisan puisto tarjoaa varjoisan pakopaikan auringon säteiltä. Lähes 100 hehtaarin kokoinen puisto rakennettiin ennen Plaza de Españaa, vuonna 1911. Parque Maria Luisa on upea viheralue, josta löytyy lukematon määrä värikkäin tiilein koristeltuja suihkulähteitä, kauniita rakennuksia, lampia, penkkejä ja kukkaistutuksia. Puistossa elää valtava määrä erilaisia lintuja, kuten kyyhkyjä ja joutsenia. Puiston eteläpäästä löytyy Sevillan arkeologinen museo ja Sevillan tieteiden talo, Casa de la Ciencia. 

Kannattaa myös varata runsaasti aikaa mosaiikein koristeltujen maakuntapenkkien yksityiskohtien tutkimiseen. Penkkien tausta edustaa jotain maakunnalle historiallisesti tärkeää tapahtumaa ja sen yläpuolelta löytyy kaunis, kohokuvioinen vaakuna. Penkin lattialle on taiteiltu jokaisen maakunnan kartta suurimpine kaupunkeineen. 

Plaza de España, Seville

Hyödyllistä tietoa

Plaza de España sijaitsee vain 1,5 kilometrin päässä Sevillan historiallisesta kaupunginosasta. 

Sevillan katedraalilta pääsee parhaiten aukiolle seuraamalla länteen Calle Fray Ceferino Gonzalexia kohti Avenue de la Constitucionia. Kävele Avenida de Constitucionia aina Puerta de Jerezille asti, josta jatketaan suoraan Avenida Romalle. Avenida Romalta käännytään melkein heti vasemmalle Calle Palos de la Fronteralle, jota seurataan aina isoon liikenneympyrään asti. Liikenneympyrä sijaitsee aivan aukion puiston vieressä ja sieltä on selvä viitoitus perille asti. 

Guadalquivir-joelta paikalle on ehkä helpoin suunnistaa. Joen vieressä kulkeva Paseo de las Delicias kulkee aivan Parque Maria Luisan puiston vierestä. Puiston keskellä kulkee leveä tie, joka vie suoraan Plaza de Españalle. 

Plaza de Espana, Seville

If you'd prefer using public transit from the city-center, catch the T1 towards San Bernardo at the Archivo de Indias bus stop. Stay on the bus for about five minutes until arriving at Prado San Sebastian, where you will then leave the bus and walk another five minutes until arriving to Avenue de Isabel la Catolica. It is here that you will find the Plaza.

Jos sinulla on tarpeeksi aikaa, voit käydä mielenkiintoisessa Espanjan armeijan museossa, joka sijaitsee Parque Maria Luisan puistossa. Museo on auki klo 9 - 13.00 ja koska sitä johtaa Espanjan armeija, vaaditaan kaikilta vierailijoilta kuvallinen passi tai virallinen henkilökortti.