Sevillan nähtävyydet: Metropol Parasol

Andalusian sydämessä sijaitsevaan Sevillaan saapuu vuosittain miljoonia matkailijoita ympäri maailman ihailemaan sen häkellyttäviä nähtävyyksiä. Suurimmalla osalla Sevillan nähtävyyksistä on valtavaa historiallista arvoa, mutta kaupungista löytyy myös useita moderneja mestariteoksia joita ei kannata jättää väliin. 

Sevillan moderneista monumenteista ykkössijaa pitää Metropol Parasol. Paikalliset kutsuvat tätä jättimäistä puurakennusta Las Setas de la Encarnacióniksi eli ruumiillistuman sieniksi, johtuen niiden kanttarellia muistuttavasta muodosta. 

Metropol Parasolin sienet, Sevilla

Metropol Parasol koostuu kuudesta sienen muotoisesta puurakennelmasta ja siihen on haettu inspiraatiota Sevillan katedraalin holveista ja Plaza de Cristo de Burgosin aukion viikunapuista.

Metropol Parasolissa on neljä eri tasoa. Sienirakennelman maanalaista osaa nimitetään Antiquariumiksi. Täältä löydettiin ikivanhoja rooman ja maurien vallan ajan löytöjä Metropol Parasolin rakentamisvaiheessa. Katutasossa sijaitsevaa aukiota taas käytetään markkinoiden ja muiden tapahtumisten järjestämiseen. Metropol Parasolin toinen ja kolmas taso taas tarjoaa loistavat näkymät yli Sevillan kaupungin. 

Metropol Parasolista tuli nopeasti paikallisten suosima tapaamispaikka, jossa vilvoitellaan sienien tarjoamassa varjossa kesän kuumimpien helleaaltojen iskiessä kaupunkiin. 

Metropol Parasolin historia

Metropol Parasolin paikalla toimi aikaisemmin markkinarakennus, joka oli seissyt aukiolla 1800-luvulta lähtien. Rakennus rapistui ja hiljeni vähitellen ja lopulta Sevillan kaupunki päätti rakennuttaa sen paikalle maanalaisen pysäköintialueen. Pysäköintialueen kaivaukset eivät kestäneet kovinkaan pitkään, kun maan alta löytyi ikivanhoja rooman ja maurien vallan ajan raunioita. Pysäköintialueen rakentaminen päättyi siihen. 

Metropol Parasolin sienet, Sevilla

Vuonna 2004 kaupunki järjesti tarjouskilpailun arkkitehdeille, jotka ideoivat rakennusvaihtoehtoja alueelle. Metropol Parasolin rakentaminen aloitettiin vuonna 2005 ja se saatiin valmiiksi lukuisien hankaluuksien jälkeen vasta vuonna 2011. Myös suomalainen Finnforest toimitti puumateriaalia Metropol Parasolin rakentamiseen. 

Rakennuksen vihkimisen jälkeen se valittiin heti yhdeksi finalistiksi Euroopan Unioinin nykyajan arkkitehtuurin palkintokilpailuun. 

Vierailu Metropol Parasolissa

Metropol Parasolia voi lähteä ihailemaan kävellen Sevillan keskustasta käsin. Tämä valtava rakennelma sijaitsee lähellä kaupungin upeaa juutalaiskorttelia. Vierailijat voivat ihailla rakennusta alhaalta käsin tai vaihtoehtoisesti kiivetä sen näköalatasanteelle, josta avautuu upea näköala yli Sevillan. Aukiolla saattaa myös olla menossa parhaillaan markkinat tai joku paikallinen tapahtuma. 

Metropol Parasol, Sevilla

Suurin osa vierailijoista nousee Metropol Parasolin näköalatasanteelle ihailemaan upeita maisemia. Tasanne on auki päivittäin klo 10 - 23.00 ja matkailijoiden sisäänpääsymaksu on kolme euroa. Tasanteelle pääsee Antiquariumin sisäänkäynnin vierestä ja lipunmyynti loppuu 30 minuuttia ennen paikan sulkemista. 

Näköala Metropol Parasolista Sevillan katedraalille

Metropol Parasolia voi myös hyvin ihailla sen juuritasolta käsin. Kannattaa myös vierailla rakennelmalla yöaikaan, kun se on kauniisti valaistu. 

Antiquarium - raunioiden museo

Antiquarium on erittäin mielenkiintoinen osa Metropol Parasolia. Sen sisällä sijaitsevat, historiallisesti hyvin arvokkaat rauniot löydettiin vahingossa alueen rakennustöiden lomassa. Raunioita esitellään tässä yli 5000 neliömetrin maanalaisessa tilassa. 

Antiquariumin sisäänkäynniltä lähtevä arkeologinen kierros tarjoaa informatiivisen esityksen raunioista ja niiden historiasta. Sen jälkeen vastaan tulee arkeologinen sali, jossa on esillä mielenkiintoisia löytöjä paikalta. Kierros päättyy esittelysaliin, jossa järjestetään erilaisia vaihtuvia esitelmiä ja näyttelyitä. 

Antiquarium on auki tiistaista lauantaihin klo 10 - 20.00 ja sunnuntaisin klo 10 - 14.00. Matkailijoiden sisäänpääsymaksu on kaksi euroa. Paikalliset pääsevät Antiquariumiin ilmaiseksi. 

Saapuminen Metropol Parasoliin

Metropol Parasol sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla lähellä Sevillan juutalaista korttelia. 

Metropol Parasoliin voi hyvin suunnistaa kävellen vaikkapa Sevillan katedraalilta. Metropol Parasol sijaitsee katedraalista suoraan pohjoiseen päin ja matkaa kertyy hieman yli kilometri. Helpoiten perille saapuu kun seuraa Calle Alvarex Quinteroa ja sitä seuraavaa Calle Cunaa. Metropol Parasol tulee vastaan Calle Cunan ja Calle Larañan risteyksessä vasemmalla. 

Metropol Parasol, Sevilla

Jos mielummin suuntaat perille julkisilla kulkuvälineillä, nouse linja-autoihin 27 tai 32, jotka pysähtyvät Plaza Nuevan aukiolla. Samalla aukiolla pysähtyy myös metrolinja T1. 

Metropol Parasolin läheisyydestä löytyy paljon hyviä ravintoloita, joissa voi maistella Sevillan maailmankuuluja tapaksia