Sevillan nähtävyydet: katedraali ja Giraldan kellotorni

Sevillan upea katedraali on tämän Andalusian sydämessä sijaitsevan pääkaupungin goottilainen mestariluomus, joka on myös maailman suurin katolinen katedraali. 
 
Kaupungin keskustassa sijaitseva jättimäinen katedraali ja sen upea Giraldan kellotorni kuuluvat Sevillan suosituimpiin nähtävyyksiin. Katedraalia ei voi olla huomaamatta sen massiivisen koon vuoksi. 
 
Sevillan katedraali
 
Valtava katedraali nousee 42 metrin korkeuteen ja sen sisältä löytyy yli 11 520 neliömetriä puhdasta kauneutta. Katedraali todellakin on upea ilmestys, jonka maine on kirinyt joka maailman kolkkaan. 

Sevillan katedraalin ja Giraldan kellotornin historia

Sevillan moskeija rakennettiin maurien valtakaudella vuosien 1184 ja 1198 välillä. Moskeija päätettiin myöhemmin muuttaa katedraaliksi vuonna 1248, jota seurasi massiivinen, vuosia kestänyt rakennustyö. Työn tuloksena syntyi dramaattinen, goottilaistyylinen katedraali, joka hämmästytti valtavalla koollaan. 

Moskeijasta ei jäänyt paljoakaan jäljelle. Vain maurilaistyylinen sisäänkäynti ja Giraldan kellotorni ovat muistona ikivanhan vallan ajasta. 

Sevillan katedraali
 
Katedraalin maurilaisen sisäänkäynnin vieressä on koristeellinen suihkulähde, jossa rukoilijat pystyivät pesemään kätensä ennen päivittäistä rukoustaan. Katedraalin sisällä säilytetään eri uskontojen arvokkaita esineitä, joiden tutkimiseen saattaa kulua tunteja. 
 
Katedraalista löytyy myös kauniita renessanssityylisiä yksityiskohtia, kuten katedraalin kaunis kattoholvi. 
 
Sevillan katedraali
 
Vuonna 1987 Sevillan katedraali pääsi Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon. 

Katedraalin tutkiminen ulkoa käsin

Katedraalia ja Giraldaa voi myös ihailla ulkoa käsin. Avenida de la Constituciónilta avautuu ehkä paras näkymä majesteetilliselle katedraalille. 

Myös läheiseltä Plaza de los Reyesiltä avautuu upea näkymä katedraalille. Calle Mateos Cagolta katedraali näkyy hieman kauempaa, jos vaikka hartiat kipeytyy jatkuvan ylös katsomisen vuoksi.  

 
Sevillan katedraali ja Patio de los Naranjosin puutarha

Katedraali sisältä käsin

Pääsisäänkäynti katedraaliin löytyy Calle Alemanesin kadulta. Sisäänkäynti tapahtuu Puerta del Perdónin ovelta ja ensimmäisenä vastassa on upea Patio de los Naranjos appelsiinipuineen. Tämä valtava avonainen tila on koristeltu appelsiinipuilla ja sen keskeltä löytyy kaunis suihkulähde.

Katedraalin koko hämmästyttää heti ensimetreillä ja vierailusuunnitelman tarve käy heti selväksi. 

Sevillan katedraali
 
Sevillan katedraali tarjoaa vierailijoille informatiivisia esittelylehtisiä monilla eri kielillä. Lehtisissä on erilaisia reittejä, joita vierailija voi valita käytettävissä olevan ajan puitteissa. Kannattaa tutustua lehtisiin tarkasti, koska ne opastavat vierailijaa saamaan parhaimman mahdollisen kokemuksen katedraalista. 
 
Sevillan katedraali
 
Aika katedraalissa kuluu sen upean arkkitehtuurin, kauniiden taideteosten ja taianomaisen ilmapiirin ihasteluun. Vierailijan kannattaa käydä ainakin Kolumbuksen haudalla, korkealla alttarilla ja kultaisen kuoron salissa

Nousu Giraldan kellotorniin

Giraldan kellotornin sisäänkäynti löytyy pääsisäänkäynnistä oikealle. Kellotorniin pääsee kapuamalla 34 kapeaa rappusta kohti näköalatasannetta. Ponnistelu on kuitenkin kaiken vaivan näköistä, nimittäin näköala tasanteelta on korvaamaton. 

Näköala Sevillan katedraalista
 
Kannattaa varata mukavat kengät katedraalin vierailulle. Moni huomaa portaiden puuttumisen kokonaan katedraalin sisällä. Ne ovat korvattu erilaisin rampein, joita pitkin hevoset nousivat moskeijaan viisi kertaa päivässä rukouskutsua varten.  
 
Kiireisinä lomakausina Giraldan torniin kapuaminen saattaa viedä paljon aikaa, kun moni matkailija haluaa nähdä vilauksen Sevillan kuuluisimmasta näköalasta. 

Vierailun suunnittelu

Katedraali on auki talvisaikaan (syyskuusta toukokuuhun) maanantaista perjantaihin klo 11 - 17.00. Kesäaikaan aukioloaikaa pidennetään ja sisään pääsee klo 9.30 ja 16.00 välillä. Sunnuntaisin katedraali on auki klo 14.30 - 18.00.

Tavallisimmin vierailu katedraalissa vie alle kaksi tuntia. Moni kuitenkin jää ihastelemaan sen pieniä yksityiskohtia ja tunnit vierähtävät nopeasti. 
 
Sevillan katedraali
 
Sisäänpääsy katedraaliin maksaa 8 euroa. Opiskelijat ja eläkeläiset pääsevät sisään alennettuun 4 euron hintaan. Sisäänpääsyn hinnalla pääsee sisään katedraaliin, Giraldan kellotorniin ja San Salvadorin kirkkoon, joka sijaitsee Plaza Salvadorilla.  

Saapuminen katedraalille

Katedraali sijaitsee aivan Sevillan keskustassa Avenida de la Constituciónin kadulla, Santa Cruzin kaupunginosan reunalla. 

Jos saavut kaupunkiin autolla, kannattaa pysäköidä Santa Cruzin pysäköintialueelle (Parking Cano y Cueto) josta pääsee suoraan Avenida Menendez Pelayon kadulle. Pysäköinti maksaa 1,45 euroa tunnilta ja pysäköintipaikkoja on yhteensä noin 350.
 
Voit myös myös saapua katedraalille raitiovaunulla, joka kantaa nimeä Metro-Centro. Raitiovaunu pysähtyy neljällä eri pysäkillä Avenida de la Constituciónilla. Raitiovaunulippu maksaa ainoastaan 1,20 euroa. 
 
Katedraalille voi myös saapua linja-autolla, mutta tämä ei ehkä ole kaikista tehokkain vaihtoehto. Suurin osa linja-autoista lähtee Puerta de Jereziltä tai Plaza Ponce de Leonilta. Ympyrää kiertävät linja-autot C3 ja C4 kiertävät vanhankaupungin hieman kauempaa, mutta pieni linja-auto C5 kiertää pienen lenkin aivan kaupungin keskustassa. Linja-automatkan hinta on 1,40 euroa ja lippu ostetaan suoraan linja-auton ajajalta. 
 
Santa Cruzin kaupunginosa
 
Paras tapa liikkua Sevillassa on kuitenkin kävellen. Kaupunki on hyvin viitoitettu ja tavallisella matkailijakartalla pystyy helposti suunnistamaan joka paikkaan. Paikalliset myös neuvovat matkailijoita mielellään ja suuntaa antava katedraalin torni vilahtelee usein katujen lomassa. 
 
Vaikka Sevillan katedraali onkin uskomaton kokemus, kannattaa myös tutustua Sevillan muihin nähtävyyksiin. Sevilla on myös loistava paikka kokeilla upeita espanjalaisia tapaksia, joiden valmistuksessa sevillalaiset pitävät vain taivasta rajana.