Sevillan häikäisevä Feria de Abril-juhla

Juuri kun ollaan selvitty Semana Santan pääsiäismenoista, Sevillan kaduilla jo valmistaudutaan vuoden odotetuimpaan juhlaan, Feria de Abriliin. 

Video Sevillan Feria-juhlasta

Sevillan Feria juhlii juuri tänä vuonna 172-vuotista taipalettaan ja juhlan merkitys kaupungille on nyt huipussaan. Kun tapahtumaa alettiin aikoinaan järjestää, sen tarkoitus oli auttaa paikallisia viljelijöitä ja maatilalaisia markkinoimaan ja myymään tuotteitaan kaikille yhteisessä tapahtumassa. Vuosien saatossa juhla on muuttunut kaupallisesta tapahtumasta kansainvälisesti arvostetuksi juhlaksi. Feria on vahva osa Sevillan identiteettiä ja se antaa loistavan mahdollisuuden matkailijoille tutustua Andalusian upeisiin perinteisiin. Moni järjestääkin kaupunkiloman Sevillaan juuri Ferian aikaan.

Millainen juhla Feria on?

Feria de Abril-juhla - Sevilla

Idea Feriaan syntyi vuonna 1846, kun kaksi yrittäjää Narciso Bonaplata ja José María de Ybarra (joista kumpikaan ei kuitenkaan ollut syntyperäisiä sevillalaisia), kirjoittivat kaupungille vetoomuksen, jossa he pyysivät järjestämään maatalousyrittäjille suunnatun tapahtuman kaupungissa.

Feria de Abril-juhla - Sevilla


Ensimmäinen Feria-juhla alkoi 18. huhtikuuta seuraavana vuonna ja se osoittautui välittömästi suureksi menestykseksi. Tapahtumaan osaa ottaneet yrittäjät pyysivät saman tien lisää poliisivoimia seuraavan vuoden tapahtumaan. Tanssijoiden ja yleisön suuri määrä oli vaikeuttanut heidän kaupantekoaan niin valtavasti, että tarvittiin lisää järjestysmiehiä hillitsemään vallatonta menoa. 

Feria de Abril-juhla - Sevilla


Vuosien mittaan Feriasta on muotoutunut enemmänkin vapaa-ajan tapahtuma, joka houkuttelee paikalle satojatuhansia juhlijoita vuosittain. Kaupunki koristellaan kauttaaltaan ja kadut täyttyvät elämästä. Kaupungin aukioille tuodaan erilaisia myyntikojuja, jotka myyvät vaatteita, kukkia ja erilaisia flamencoon liittyviä asusteita. Iloinen ilmapiiri, täpötäydet ravintolat ja baarit sekä siellä tääällä soiva, rytmikäs musiikki luovat tunnelmaa viikon jokaisena päivänä. 

Missä ja milloin?

Pääsisäänkäynti, Feria de Abril-juhla - Sevilla


Ferian ainutlaatuinen ilmapiiri leijuu kaupungin joka kolkassa, mutta sen päätapahtumapaikkana toimii 1973 vuodesta lähtien toiminut 50 000 neliömetrin kokoinen Recinto Ferialin juhla-alue. Alue löytyy Los Remediosin alueelta, joka sijaitsee aivan kaupungin laitamalla. Ferian aikana on suositeltavaa vierailla niin vanhankaupungin tunnelmallisilla kujilla kuin Recinto Ferialin vilkkaalla juhla-alueellakin. 

Feria de Abril-juhla - Sevilla, Recinto Ferial


Recinto perustettiin palvelemaan kaupunkiin saapuvaa valtavaa juhlijamassaa ja sen tarkoituksena oli myös keskittää juhlan tapahtumateltat (casetas) samalle alueelle. Casetat ovat paikallisten yritysten, koulujen, järjestöjen, yhdistysten ja yksityisten ryhmien tapahtumapisteitä. Niillä näkee usein sevillanas- tai flamencoesityksiä, erilaisia paikalliseen gastronomiaan keskittyviä teemahetkiä ja muita kulttuuritapahtumia.

Feria de Abril-juhla - Sevilla

Toisin kuin muissa andalusialaisissa Ferioissa (kuten Feria de Malagassa), Sevillan casetoihin pääsee ainoastaan niiden yhdistysten jäsenet tai kutsuvieraat, jotka ovat ne pystyttäneetkin. Jos ei kutsua tippunut postissa, voi aikaa viettää kuitenkin alueen 16 yleisölle avoimessa casetassa. Hauskuus on aina taattu!

Feria de Abril-juhlan casetoja Sevillassa

Vuodesta riippuen Sevillanan Feria alkaa yksi tai kaksi viikkoa Semana Santan jälkeen. Tapahtuma starttaa Alumbrado-nimisellä seremonialla sunnuntaina klo 22, jolloin kaupungin pormestari sytyttää Portada de la Ferian (tapahtuman sisäänkäynti) 22 000 lamppua. Seuraavat kuusi päivää kaupunki lyö kannat kattoon!

Miten juhlia Feriassa - vinkkejä ja tietoa juhlasta

Feria de Abril - Seville - caseta

Feria on perinteinen juhla, jonka vuoksi joskus matkailijoiden on vaikea sulautua mukaan hauskanpitoon. Jos haluaa todella päästä täysin sieluin nauttimaan tästä perusandalusialaisesta perinnetapahtumasta kuin paikallinen, kannattaa ottaa huomioon muutama käytännön asia.

Vaatetus

Feria de Abril-juhla - Sevilla

Espanjan kuuluisa traje flamenco (suom. flamencopuku) keksittiin juuri Feriaa ajatellen. Recinton alueella suurin osa paikallisista naisista pukeutuu flamencopukuun ja miehet traje cortoon (lyhyeen takkiin, hattuun ja saappaisiin). Perinteitiin vaatteisiin pukeutuminen ei ole pakollista, mutta päästäkseen feriatunnelmaan voi lisätä erilaisia asusteita vaatetukseen, kuten kukkia, hattuja tai vaikkapa koristeelliset flamencokorvakorut.

Feria de Abril-juhla - Sevilla

Kannattaa pitää mielessä että Feriassa valtaosa ajasta vietetään seisoen (tai tanssien), joten kannattaa valita kengät sen mukaan. Myös recinton tapahtuma-alueen maa koostuu keltaisesta, tahmeahkosta hiekasta, jota käytetään härkätaisteluareenoilla. Vaikka sateen mahdollisuus on lähes olematon, sen sattuessa maa muuttuu pehmeäksi nopeasti.

Feria de Abril-juhla - Sevilla

Yleisesti ottaen tapahtumaan ei ole mitään erityistä pukukoodia, mutta paikalliset pukeutuvat tapahtumaan siististi. Varsinkin casetoihin kutsuttujen kannattaa noudattaa varovaisuutta pukeutumisen kanssa. Sandaaleja ja rantashortseja ei katsota koskaan hyvällä, vaikka Sevillan hiostava kuumuus houkutteleekin pukemaan ne päälle!

Ruoka ja juomat

Feria de Abril-juhlan ruokia - Sevilla


Kuten odottaa saattaa, paikallisella gastronomialla on vahva rooli Sevillan Feriasssa. Juhlassa tarjoillaan varmasti perinteitä pescaitoa (uppopaistettuja kaloja) ja niitä syödään varsinkin alumbradon avajaisseremoniassa. Kaikissa casetoissa tarjoillaan mitä herkullisempia andalusialaisen keittiön antimia sekä tapahtuman nimikkojuomaa, virkistävää rebujitoa. Rebujito tarjoillaan kylmänä ja se on sekoitus kuivaa valkoviiniä ja limonadia.

Milloin osallistua tapahtumaan?

Feria de Abril-juhla - Sevilla

Käytännössä juhlinta jatkuu viikon jokaisena päivänä lakkaamatta yötä päivää niin recinton kuin keskustan alueellakin. Suosituin ja myös ruuhkaisin tapahtuma on tietenkin avajaisseremonia alumbrado sekä viimeisenä iltana nähtävä ilotulitusshow.

Feria de Abril-juhla - Sevilla

Railakas juhlinta alkaa recinton alueella yleenä klo 14 jälkeen, jolloin casetoissa ryhdytään tarjoilemaan ruokaa ja juomaa. Kello 20 jälkeen hevoset ja kärryt poistetaan Ferian juhla-alueelta, koska tämän jälkeen paikalle saapuu eniten tanssivaa, nuorta juhlaväkeä. 

Lapset Feriassa

Feria de Abril-juhla - Sevilla

Vaikka kyseessä onkin massiivinen tapahtuma, on Feria silti samalla perhetapahtuma johon pienemmätkin lapset voivat osallistua. Perheen pienet ihastuvat aina juhlan värikkäisiin koristeisiin, hevoskärryihin ja iloiseen tunnelmaan siinä missä aikuisetkin. Calle de Infernon kadulta löytyy parhaimmat perheille suunnatut casetat, joissa järjestetään yli 400 erilaista aktiviteettia.

Feria de Abril-juhla - Sevilla

Paikalla toimii myös eksyneiden lasten palvelupiste, Caseta de Niños Perdidos. Piste löyty Calle Gitanillo de Triana 126:sta ja sen puhelinnumero on +34 954 459 189.

Julkinen liikenne

Feria de Abril-juhla - Sevilla


Julkisen liikenteen käyttö on lähes pakollista, sillä liikenne ruuhkautuu juhlan aikaan pahasti ja pysäköinti on mahdotonta. Ferian aikaan kannattaa kulkea kaupungissa kävellen, taksilla, metrolla tai linja-autolla. 

Linja-auto
Recinto Ferialin alueelle pääsee erityisvuorolla, joka kulkee joka päivä klo 12 alkaen aina aamuseitsemään asti. Lippu maksaa 1,60 euroa ja se lähtee Prado de San Sebastiánin pysäkiltä, joka sijaitsee aivan kaupungin linja-autoaseman vieressä. 

Recintoon pääsee myös lukuisilla normaaleilla vuoroilla, kuten linja-autoilla C1, C2, 3, 5, 6, 10, 11, 15, 16, 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 37, 38A, 41 ja 52 (kaikki vuorot ajavat aina klo 12-07.00 päivittäin). Lisää tietoa vuoroista löytyy Sevillan julkisen liikenteen kotisivuilta.

Metro
Recintoon kulkeva metrolinja (numero 1) suuntaa kohti Ciudad Expo - Olivar de Quintosia. Recintoa lähin metropysäkki on nimeltään Blas Infante, Parque de los Principes tai vaihtoehtoisesti Plaza de Cuba. Linja ajaa koko yön yli. 

Feria de Abril on kaunis tapahtuma joka tarjoaa upean tilaisuuden tutustua Andalusian eläväiseen ja värikkääseen kulttuuriin. Andalusian pääkaupunkiin pääsee myös helposti Jerez de la Fronteran lentoaseman kautta ja Sevillan maakunnan vuokrattavissa asunnoissa on valtavasti valinnanvaraa. 

Kartta