Missä yöpyä Sevillan lomalla

Andalusian aurinkoinen pääkaupunki Sevilla houkuttelee matkailijoita ympäri vuoden. Guadalquivir-joen varrella sijaitseva kaupunki on hurmaava yhdistelmä modernia arkkitehtuuria sekä historiallisesti arvokkaita rakennuksia ja monumenttejä. Jokaisella Sevillan kaupunginosalla on oma tarinansa ja tunnelmansa eikä nähtävyyksistä ole pulaa. 

Kokosimme listan kaupungin suosituimmista majoitusalueista, jotta lomalaiset voisivat helposti löytää unelmiensa loma-asunnon Sevillasta. Mukana kohteita matkailijoiden eri mieltymysten mukaan. 

Kulttuuriloma Sevillassa - parhaat alueet majoittumiseen

Sevillan historia ja kulttuuri ovat aina olleet kytköksissä kaupungin sijaintiin Guadalquivir-joen varrella. Kaupungilla oli tärkeä rooli kristittyjen Iberian niemimaan takaisinvalloituksessa 1200-luvulla ja se oli todellisessa kukoistuksessaan Uuden maailman löytymisen jälkeen. Sevillalla oli tuolloin yksinoikeus kauppaan Amerikkoihin, mutta myöhemmin kaupan keskus siirrettiin Cádiziin Guadalquivir-joen muututtua vaikeakulkuiseksi.

Jos haluaa todella sukeltaa syvälle Sevillan kulttuuriin, kannattaa etsiä loma-asuntoa tunnelmallisesta Santa Cruzin kaupunginosasta, jossa sijaitsee Sevillan vanha juutalaiskortteli. Santa Cruzista löytyy muun muassa Real Alcazarin palatsi, joka on yhätikin kuninkaallisen perheen käytössä kun he vierailevat kaupungissa. Aivan palatsin kulman takana seisoo Sevillan upea katedraali, joka on yksi suurimmista katolisista katedraaleista koko maailmassa.

Nämä kaksi rakennusta yhdessä Intioiden arkiston (Archivo de Indias) kanssa ovat kaikki listattu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon ja ne kuuluvat Sevillan suosituimpiin nähtävyyksiin. Intioiden arkistoon pääsee sisään ilmaiseksi ja siellä pääsee tutustumaan läheisemmin Espanjan Amerikan valloituksen saavutuksiin sekä myös Kolumbuksen päiväkirjan otteisiin.

Guadalquivir-joen vasemmalla puolella oleva Trianan kaupunginosa tarjoaa Santa Cruziin verrattuna enemmän paikallista kulttuuria. Trianassa asuvat paikalliset tuntevat itsensä pikemminkin "trianalaisiksi" kuin sevillalaisiksi, sillä monen mielestä matkailu on vallannut Sevillan keskusta-alueen täysin. Paikalliset kalastajat asuivat Trianan alueella ja täällä lukuisat härkätaistelut ja flamenco-esitykset värittivät tunnelmaa vuosisatojen ajan. Sevillan savisesta maaperästä saatiin massaa kaupungin kuuluisia keramiikkatöitä varten, joista häikäisevimpiä esimerkkejä löytyy Plaza de Españan aukiolta. 

Trianan katujen varsia koristavat värikkäästi maalatut tiilitalot, jotka ovat muistoja kaupungin maurien valta-ajasta. Trianan tunnelmallisessa kaupunginosassa voi viettää tuntikausia tutkiskellen alueen upeita rakennuksia, viehättäviä käsityöliikkeitä ja nautiskellen sen upeasta gastronomiasta.

Vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä Sevillasta löytyy ikivanhan Italican roomalaiskaupungin rauniot. Paikalle pääsee myös paikallisbussin (numero 0006) kyydillä, joka lähtee Plaza de Armasin aukiolta ja pysähtyy raunioiden lähellä sijaitsevalla Santiponcella, josta on kilometrin kävelymatka perille. Moni matkailija tunnistaa miljöön suositun Game of Thronesin kuvauspaikaksi. Myös Sevillan lähellä sijaitsevasta Carmonan kaupungista löytyy hyvin säilyneitä roomalaisia raunioita ja kauniita maurilaisia rakennuksia. 

Perheloma Sevillassa

Vaikka pääasiassa Sevilla on kulttuurinähtävyyksien kaupunki, löytyy sieltä silti mukavasti aktiviteettejä myös lapsille. Yksi huikea nähtävyys myös lasten mieleen löytyy kymmenen minuutin kävleymatkan päässä kaupungin keskustasta, Plaza de Encarnaciónin aukiolta. Aikoinaan Sevillan ensimmäinen kauppahalli sijaitsi tällä aukiolla, mutta se purettiin rakennuksen huonon kunnon vuoksi vuonna 1973.

Kaupungilla oli suunnitelmissa rakentaa tilalle uusi halli pysäköintialueineen, mutta maan alta löytyikin historiallisesti arvokkaita roomalaisraunioita maurien valta-ajalta. Nämä rauniot on nyt kunnostettu nähtävyydeksi, joka on jännittävä kokemus myös perheen pienimmille.

Raunioiden yläpuolelle on pystytetty vaikuttava puurakennelma, jota varten on tuotu puuta Suomesta asti. Kanttarellejä muistuttavat "Sevillan sienet" eli Setas de Sevilla koostuu kuudesta sienestä, maanalaisesta museosta sekä sienten katolla kulkevasta näköalatasanteesta. Tasanteella voi kävellä 250 metrisen näköalasillan läpi ja näpsiä loistokuvia kaupungista. 

Myös vauhdikas Isla Magica on pienten Sevillan lomalaisten mieleen. Puistossa lapset pääsevät vauhdittelemaan viikinkilaivojen kyytiin ja vilvoittelemaan vesipuiston liukuihin, joka tarjoaa myös helpotusta Sevillan kuumimpina kesäpäivinä. Iltapäivällä voi suunnistaa puiston 4D-elokuvateatteriin (yli 5-vuotiaille lapsille) ennen illallista.

Sevillan perheloma-asunnoista parhaimmat sijaitsevat Alamedan ja Macarenan kaupunginosissa. Molemmat sijaitsevat Sevillan pohjoisosassa, lähellä Sevillan sieniaukiota ja noin kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. 

Sevillan gastronomia - parhaat alueet makuelämyksien pariin

Espanjassa ruokailu kestää tuntikausia. Syömisen aikana seurustellaan ja usein ruokailemaan lähdetäänkin isommalla porukalla. Sevillan tapakset ovat maankuuluja ja kaupungin gastronomiseen panoraamaan on vaikuttanut sen pitkä maurien valta-ajan historia. Sevillassa harrastetaan niin sanottua "tapeota", joka tarkoittaa sitä että illan aikana siirrytään baarista toiseen nauttimaan kaupungin parhaita tapaksia. 

Sevillassa on valtava skaala erilaisia baareja ja ravintoloita, jotka tarjoavat niin perinteisiä andalusialaisherkkuja kuin moderneja elämyksiä kansainvälisellä tuulahduksella. Alueen perinteiset ruuat ovat yksinkertaisempia ja ne valmistetaan paikallisista tuotteista. Maakunta on kuuluisa oliivien, viinien, appelsiinien ja mantelin tuotannostaan, kuin myös laadukkaista lihoistaan.

Tuoreet paikalliset tuotteet ovat kaupungin herkkujen peruspilari. Erityisesti Gazpacho (kylmä tomaattikeitto), ilmakuivattu kinkku sekä pringa-tapakset (pitkään haudutettua lihaa leivän välissä) ovat Sevillan ylpeyden aiheita. Suosittelemme kokeilemaan myös papas aliñas-sipuliperunoita sekä huevos a la flamencaa, jossa kasvisten päälle on paistettu herkullisia munia. Jälkiruuista suosituimmat ovat oliiviöljyllä maustetut appelsiinit sekä pienet pestiño-kakut, jotka on uppopaistamisen jälkeen kieritetty hunajassa. 

Gastronomisia elämyksiä etsivien kannattaa etsiä loma-asuntoa Sevillan vanhastakaupungista, joka on kaupungin parhaimpien tapas-baarien ja ravintoloiden keskittymä. Täällä sijaitsee muun muassa ikivanha El Rinconcillo (Calle Girona 40), joka avasi ovet vuonna 1670 ja jonka tapakset kuuluvat maan kuuluisimpiin. Edellä mainittuja pringa-leipiä kannattaa lähteä jonottamaan Arenalin alueella sijaitsevaan Bodeguita Romeroon (Calle Harinas 10).

Jos haluaa viettää aikaa paikallisten seurassa, kannattaa suunnistaa ravintola El Cairoon Arenalin kaupunginosassa (Calle Reyes Catolicos 13). El Cairossa voi syödä niin pitkän kaavan mukaan kuin nautiskella perinteisillä tapaksillakin. 

Alamedan kaupunginosasta löytyvä ravintola Antigua Abacería de San Lorenzo (Calle Teodosio 53) sijaitsee viehättävässä 1700-luvun rakennuksessa ja tila oli aikoinaan päivittäistavarakauppa. Ravintolassa on upea valikoima tapaksia, joista erityisesti juustot ovat vertaansa vailla. Ravintolan viinilista on myös tasokas ja tapas-annoksen voi nauttia rennosti ravintolan tiskillä. 

Sevillasta ei kannata lähteä ennen kuin on vieraillut Espanjan vanhimmassa ravintolassa. Vuonna 1386 avattu Antigua Taverna de las Escobas (Calle Álvarez Quintero 62) on historiansa aikana tarjoillut herkkuja lukuisille kuuluisuuksille. Aivan katedraalin vieressä sijaitseva ravintola tarjoilee niin perinteisiä espanjalaisruokia kuin moderneja versioita maan vanhoista klassikoista.

Macarenan kaupunginosasta löytyy valtava valikoima baareja ja ravintoloita. Lähellä Basílica de la Macarenan kirkkoa Calle Antonio Buero Vallejolta löytyy loistava ravintola El Colmao de Gascón Rubio, joka tarjoilee niin andalusialaisia kuin Pohjois-Espanjalaisiakin ruokia vaativampaankin makuun. 

Kaupungin roomalaismuurin toisella puolella sijaitsee suosittu ravintola Yerba (Calle Medalla Milagrosa), joka aukaisi ovet ensimmäisen kerran vuonna 1959 ja se on vieläkin saman perheen käsissä. Ravintola tarjoilee laatutuotteista valmistettuja ruokia modernilla otteella perinteitä unohtamatta.

Loma-asunnon varanneet voivat loihtia herkkuja myös oman keittiön lämmössä. Tuoreet tuotteet kannattaa hakea Sevillan kauppahalleista, kuten Sevillan sieniaukiolla sijaitsevasta modernista ruokahallista tai Guadalquivir-joen ylittävän Trianan sillan vieressä sijaitsevasta kauppahallista. Mercado de Triana avattiin vuonna 1823 ja vaikka se peruskorjattiin vuonna 1992, on se silti säilyttänyt viehättävän tunnelman jossa voi aistia historian havinaa. 

Mercado Lonja del Barrancon kauppahallissa (Calle Arjona) on 20 modernia standia, joista voi ostaa loistavia herkkuja kotiin vietäväksi. Tarjolla on ilmakuivattuja kinkkuja, salmorejo-keittoa, erilaisia paella-ruokia sekä suussa sulavaa galicialaista mustekalaa.

Budjettiloma Sevillassa - mihin majoittua?

Tarkan markan matkaaja löytää hänkin loma-asunnon edullisesti Sevillasta. Kaupungissa on myös valtavasti upeita ilmaisia nähtävyyksiä, kuten Plaza de Españan aukio sekä Intioiden arkisto. Kävely Sevillan tunnelmallisilla kaduilla on sekin ikimuistoinen kokemus ja aukioilla on usein erilaisia ilmaistapahtumia ja -esityksiä.

Myös Sevillan vanha tupakkatehdas Real Fábrica de Tabacos lukeutuu kaupungin ilmaisnähtävyyksiin. Santa Cruzin eteläpuolella sijaitseva rakennus kuuluu Sevillan yliopistoon ja se rakennettiin Sevillan nousukaudella 1700-luvulla. Tehdas oli yksi tuon aikakauden suurimmista rakennuksista ja se oli myös kuuluisan Carmen-oopperan tarinan synnyinpaikka.

Tupakkatehdas sijaitsee kivenheiton päässä häikäisevän kauniista Plaza de Españan aukiosta ja Maria Luisan puistosta, jotka ovat molemmat ilmaisia nähtävyyksiä Sevillassa. Puistoon voi mennä vilvoittelemaan kesän kuumimpina päivinä ja viedä mukanaan vaikka kauppahallista ostetut eväät.

Puistosta löytyy myös kaupungin kaunis arkeologinen museo, johon on sisäänpääsy EU-kansalaisilta ilmainen. Muita ilmaisnähtävyyksiä ovat muun muassa Sevillan puusienet sekä Sevillan vanhankaupungin vieressä sijaitseva Museo de Bella Artes, joka on niin ikään ilmainen Euroopan unionin kansalaisille. 

Kuten todettu, jo pelkkä rento kävely Sevillan kaduilla, Guadalquivir-joen rannassa ja puistossa on elämys itsessään. Sevillan hintataso ei ole päätä huimaava, mutta kannattaa aina katsastaa esimerkiksi ravintoloiden hinnat ennen kuin astuu sisään ovesta. 

Luksusloma Sevillassa

Sevillassa on mahdollisuus lomailla ylellisesti ja kaupunki on aina pitänyt yllä korkeaa profiilia aina kaupanteon kulta-ajoiltaan asti. Sevillalaisten rikkaasta historiasta on perintönä upeita rakennuksia, valtavia kartanoita, hulppeita kirkkoja sekä maan vanhimpiin lukeutuva härkätaisteluareena kaupungin keskustassa. Useat rakennukset ovat vieläkin aatelissukujen omistuksessa ja moneen on perustettu ravintoloita, hyvinvointilaitoksia ja joitain voi jopa vuokrata luksusloma-asunnoksi. 

Sevillassa voi hemmotella itseään kaupungin tasokkaissa spa-kylpylöissä ja kauneudenhoitokeskuksissa. Suosittelemme vierailemaan Las Termas de Hispalis-kylpylässä Santa Cruzin kaupunginosassa, jossa pääsee poreilemaan turkkilaisiin ja roomalaisiin kylpyihin. Myös Santa Cruzisssa sijaitseva Aire de Sevilla  kuuluu kaupungin rahakkaiden suosikkikylpylöihin ja siellä pääsee muun muassa kylpemään Ribera del Dueron viiniammeissa. Hoitojen hinnat vaihtelevat 59 - 129 euron välillä.

Sevillaa pääsee ihailemaan myös Guadalquivir-joella kulkevien laivojen kyydistä käsin. Moniin retkiin sisältyy hintaan hulppea illallinen ja veneitä voi vuokrata myös yksityiseen käyttöön. Esimerkiksi Guadaluxen yksityisten veneretkien hinnat alkavat 110 eurosta per tunti ja illallisretket yhteisveneellä kustantavat 25-45 euroa henkilöltä. Andaluza de Barcos järjestää retkiä, joita on mahdollisuus muokata asiakkaiden toiveiden mukaan. Esimerkiksi yksityinen ilta romanttisine illallisineen joella kustantaa alkaen 140 euroa tunnilta.

Sevillasta löytyy mukava valikoima huippuravintoloita vaativampaan makuun. Yksi kaupungin tasokkaimmista ravintoloista on Santa Cruzin vieressä sijaitseva Abantal Restaurant. Abantal on pitänyt sijaa Michelin-oppaassa jo vuodesta 2014 lähtien. Ravintolassa on kaksi valittavaa menua, joiden valmistuksessa käytetään vain tarkkaan valikoituja tuotteita ja joita pääsee loihtimaan vain huipputason kokit. Pöytä täytyy Abantaliin varata hyvissä ajoin etukäteen. 

Calle Chaves Nogalesilla taas sijaitsee suosittu Tribeca, joka sekin tarjoaa tarkkaan mietittyjä gastronomisia elämyksiä vaativille ruokailijoille. Avant-garde ja moderni menu tarjoillaan satumaisen kauniissa miljöössä ja ruokailijoilla on myös mahdollisuus koota oma menu kokin ehdotuksien mukaan. Ravintola käyttää korkealaatuisia ja tuoreita sesonkituotteita annoksissaan ja viinilista jättää vaikutuksen kaikkiin. Jälleen, on tärkeää varata pöytä hyvissä ajoin etukäteen. 

Sevillan yöelämä - parhaat alueet yöpymiseen

Alfalfan kaupunginosassa sijaitseva Plaza de Salvadorin aukio on yksi parhaimmista yöelämän alueista Sevillassa. Alueelta löytyy tunnelmallisia pikkubaareja, joiden terassit täyttyvät iloisista juhlijoista jo alkuillalla. Suosittelemme tilaamaan Cruzcampo-olutta baarikierroksella, joka on sevillalaisten suuri ylpeys. 

Calle Perez Galdósilla ja sen läheisyydessä olevilla kaduilla on valtava valikoima lounge-baareja kuten suosittu Cabo Loco, Ruko N 'Roll ja Berlin. Suosikkiclubit Culture Club ja Santuario Sevilla ovat aivan kulman takana olevalla Cuesta del Rosariolla. Myös Alamedan kaupunginosassa sijaitsevalla Alameda de Herculesilla löytyy mukava valikoima pikkubaareja ja terassikahviloita. Erityisesti suosittelemme Jazz Bar Naima Sevillaa, lounge bar 1987:ää sekä Plan B:tä.

Sevilla herää todelliseen kukoistukseen aina keväällä kaupungissa juhlittavien juhlien vallatessa kalenterista tilaa. Kaupunki käy erityisen ahtaaksi Sevillan pääsiäismenojjen aikaan, jolloin kulkueet ja erilaiset uskonnolliset tapahtumat valtaavat kadut ja aukiot.

Sevillan Semana Santan menot lukeutuvat maan suosituimpiin pääsiäisjuhliin ja kaupungista on vaikea löytää majoitusta ellei ole hyvissä ajoin liikkeellä. Sevillassa on yli 60 uskonnollista veljeskuntaa, jotka kaikki järjestävät omia juhlatapahtumia, joten kyseessä on todella massiivinen tapahtuma.

Semana Santan massiiivisten juhlamenojen jälkeen on vuorossa vieläkin suurempi festivaali, kaupungin odotettu Feria de Abril de Sevillan juhla. Kaupungin tärkein festivaali järjestetään Los Remediosin kaupunginosassa, Trianan eteläpuolella. Alueelle rakennetaan pieniä casetas-ständejä, joissa myydään herkullisia ruokia, juomia sekä paikallisia tuotteita.

Aikoinaan kaupungin naiset pukeutuivat flamenco-pukuihinsa juhlan aikana ja tätä traditiota kunnioitetaan yhäkin. Feria de Abriliin matkustaa väkeä ympäri maata ja sitä pidetään yhtenä Espanjan parhaimmista juhlista. 

Pariskuntien loma Sevillassa - missä yöpyä romanttisella lomalla?

Sevilla on täydellinen lomakohde pariskunnille. Kaupungissa voi viettää aikaa tutkiskellen sen kapeita katuja, nautiskellen sen upeasta tapaskulttuurista ja hienoista nähtävyyksistä. Plaza de Españalla voi viettää tuntikausia ihaillen aukion värikkäitä yksityiskohtia ja lähteä vaikka veneajelulle. Aukiolta voi suunnistaa Maria Luisan puistoon, josta löytyy hienoja patsaita sekä romanttisia suihkulähteitä.

Mukaan voi pakata vaikka eväät ja nauttia piknikistä puiden varjossa. Suosittelemme käymään Glorieta de Bécquerin romanttisella patsaalla, jonka kolme naista edustavat rakkauden eri muotoja: unelmien rakkautta, riivattua rakkautta ja menetettyä rakkautta.

Flamenco on rakkauden ja intohimon vertauskuva, jonka juuret löytyvät juuri Sevillasta. Pariskunnat voivat ottaa osaa tanssin viikonloppukursseille tai palkata yksityisen opettajan avaamaan flamencon saloja. Kaupungista löytyy valtava määrä flamenco-kouluja ja esityksiä pääsee ihailemaan päivittäin Sevillan ravintoloissa ja baareissa. 

Tunnelmallinen Santa Cruzin kaupunginosa on yksi Sevillan romanttisimmista alueista. Kirjailija José Zorrilla kirjoitti täällä kuuluisan kirjansa Don Juanista ja rakennus sijaitsee yhäkin Santa Cruzin Plaza de Los Venerablesin aukiolla. Aukion vierestä löytyy yksi kaupungin romanttisimmista kaduista, Calle de los Besos (suom. suudelmien katu). Kadulla sijaitsevat talot ovat vastakkain niin lähellä toisiaan, että niiden parvekkeelta voi kurottaa suutelemaan vastakkaisella parvekkeella olevaa lemmittyä.

Pariskuunnat voivat lähteä iltakävelylle Guadalquivir-joen varrelle auringonlaskun aikaan ja pysähtyä tapaksille ja drinkeille sen näköalabaareihin ja -ravintoloihin. Joen toisella puolella oleva Trianan kaupunginosa on yksi Sevillan trendikkäimmistä ja romanttisimmista alueista. 

Erityisesti joen vieressä sijaitsevalla Calle Betisin kadulla on lukuisia baareja ja ravintoloita, joista voi ihailla näköalaa joelle. Guadalquivirin ylittävä silta on valaistu kauniisti yöaikaan ja joella lipuu hiljalleen tunnelmallisia veneitä ja laivoja. Suosittelemme illallistamaan tähtitaivaan alla LEVEL 5th:ssä, jonka kattoterassilta pääsee ihailemaan Guadalquivir-jokea parhaiten. 

Turvallisuus Sevillassa

Sevillaa pidetään kohtalaisen turvallisena kaupunkina. Päiväsaikaan voi huoletta kävellä Santa Cruzin, El Arenalin, Macarenan ja Los Remediosin kaupunginosissa, mutta suosittelemme noudattamaan varovaisuutta taskuvarkaiden varalta. Katedraalin ympäristössä parveilee rosmariinin oksia tarjoilevia ihmisiä, jotka odottavat maksua oksan vastaanottavilta matkailijoilta. He usein toimivat ryhmissä ja kun matkailija kaivaa lompakon esiin, lähellä oleva "myyjän" kumppani tarkkailee missä matkailijat säilyttävät rahojaan. Toinen yleinen tempaus on se, että paikallinen kertoo matkailijalle, että hänellä on linnun ulostetta vaatteissaan ja sitä puhdistaessa matkailijan lompakko häviää taskusta. 

Kuten muissakin suurissa kaupungeissa, myös Sevillassa kannattaa iltaisin liikkua valaistuilla, kiireisemmillä kaduilla. Iltaisin syrjäisemmille kaduille tai puistoihin ei kannata mennä ja eksyessä kannattaa aina ottaa taksi takaisin kaupungin keskustaan. Varovaisuus on viisautta.