Flamencon taikaa Sevillassa

Flamenco, Sevillanas-tanssi ja Feria-juhla

Flamenco on erottamaton osa Sevillan viehätystä. Juuri tällä alueella tämä tulinen ja intohimoinen taiteenlaji sai alkunsa ja vielä tänäkin päivänä tanssikenkien kopina täyttää tämän hurmaavan kaupungin kadut ja aukiot. Flamencotanssi on myös vahva osa kaupungissa vuosittain järjestettävää Feria-juhlaa, joka on omistettu Andalusian pitkille perinteille ja kulttuurille. 
 
Flamencotanssia Feria de Abril-juhlassa, Sevillassa
 
Suurimmassa osassa Espanjan kaupungeista Feria järjestetään loppukesästä. Sevillan kuumuus käy kuitenkin juuri heinä-elokuun aikana niin kestämättömäksi, joten kaupunki päätti valita huhtikuun Sevillan Feria-juhlan ajankohdaksi. Tästä tuleekin sen nimitys Feria de Abril, eli huhtikuun Feria-juhla. 
 
Espanjalaishevosten esitys Feria de Abril-juhlassa, Sevillassa
 
Sevillan Feria de Abrilin aikaan katukuvassa näkee perinteisiä esityksiä kuten flamenco- ja sevillanas-tanssiesityksiä sekä hevosshowta. Juhla tarjoaa myös oivan tilaisuuden päästä herkuttelemaan alueen parhaimmilla ruuilla sekä maistelemaan paikallisia viinejä. Sevillanas on flamencoa muistuttava rytmikäs tanssi, joka on kotoisin Sevillan kaupungista
 
Flamencotanssia Estudio Flamencon tanssikoulussa
 
Harjaantuneempi silmä erottaa heti sevillanan tanssin flamencosta, mutta muille ne saattavat vaikuttaa täysin samanlaisilta. Sevillanasin koreografia on kuitenkin flamencoa tasaisempi ja askeleet yksinkertaisempia. Sevillanas on pariskunnille tarkoitettu festivaalitanssi ja moni aloittaa flamencotanssin harrastamisen kokeilemalla ensin yksinkertaisempaa sevillanasia. 

Intohimoinen flamenco

Alkujaan flamencoon ei tarvittu ollenkaan musiikkia, vaan rytmi saatiin tanssiin käsiä taputtamalla. Tätä taputusta kutsuttiin nimellä “toque de palmas” (suom. kämmenien kosketus). Nykyisin flamencoa tanssitaan kitaramusiikin tahdissa ja usein mukana on muita instrumenttejä, kuten “cajón”,  joka on laatikkoa muistuttava rumpusoitin.
 
Flamenco-kitaran soittoa ja laulua Estudio Flamencossa
 
Flamenco on hyvin ilmaisuvoimainen ja intohimoinen taiteenlaji. Liikkeen, ruumiin elekielen ja kasvon ilmeiden avulla välitetään katsojille vahvoja tunnetiloja kuten surua, iloa, katkeruutta, rakkautta ja intohimoa. 
 
Flamencotanssia Estudio Flamencossa
 
Tanssijoiden ilmeikäs elekieli ja laulu kertovat intohimoisia tarinoita rakkaudesta, elämästä ja niiden haasteista. 
 
Flamencotanssia Estudio Flamencossa
 
Flamencon liikkeet ja askeleet ovat aina liioitellun vahvoja ja jopa hieman aggressiivisen tuntuisia. Lattian hakkaaminen äänekkäillä flamencokengillä, hameen voimakasliikkeinen heiluttelu, pomppiminen ja valittava laulutyyli kuuluvat kaikki flamencon maailmaan ja ovat osa vahvaa esitystä. 

2000-luvun flamenco

Flamenncon perinne elää vahvana vielä 2000-luvullakin ja sen suosio harrastajien ja ammattitanssijoiden keskuudessa niin Espanjassa kuin muuallakin maailmassa vain kasvaa päivä päivältä. Lähes jokaisessa Espanjan kaupungissa on mahdollisuus harrastaa tanssia ja osallistua flamencomusiikin kitara- tai laulutunneille. Viime vuosina sen suosio on kasvanut erityisesti Yhdysvalloissa ja Japanissa. Japanissa on jopa enemmän flamencokouluja kuin Espanjassa. 
 
Flamencotanssia Estudio Flamencossa
 
Flamencon opiskelu aloitetaan jopa 3-vuotiaina ja tanssiharrastus saattaa jatkua koko elämän läpi. Ainoa vaatimus tunneille osallistumiselle on oikeaoppiset flamencokengät ja palava rakkaus tanssiin. 

Flamencotanssijan kengät

Flamencotanssijan kengät ovat tanssijan tärkein väline. Miestanssijat yleensä pukevat ylleen lyhytvartiset, matalakorkoiset saappaat ja naisten kengissä on pieni solki kengän yläosassa ja matala, kovakantainen korko. 
 
Flamencokenkiä Estudio Flamencossa
 
Flamencokenkien korko on yleensä noin 2,5-7 senttimetriä korkea ja korko eri muotoinen. Korko voi olla vakiokorko, carette-korko tai cubano, joka on lyhyt ja paksu korko. Varpaat ovat tiiviisti kiinni toisissaan kengässä, joka edesauttaa voimakkaan kopinan aikaansaamista tanssiessa.

Perinne pysyy elossa

Tämän päivän flamenco-opiskelijat ovat pieniä lapsia, teini-ikäisiä nuoria ja myös aikuisia. Flamenco on pysynyt ajattomana tanssilajina, joka houkuttelee kaikenikäisiä.
 
Estudio Flamencon flamencotunnilla
 
Matkailijoille espanjalaisten suuri omistautuminen perinteille ja tavoilleen saattaa tuntua jopa vähän oudolta. Kuitenkin näin Andalusian värikäs historia pidetään elossa ja perinteet kulkeutuvat sukupolvilta toiselle. 
 
Estudio Flamencon tanssitunnilla
 
Matkailijat ja vierailijat vastaanotetaan aina avosylin espanjalaisten juhliin ja tapahtumiin, joten jos sait inspiraation tutustua paremmin flamencon perinteeseen, katsasta loma-asuntomme Sevillassa ja sukella tämän intohimoisen tanssin maailmaan ja lähde tutkimaan Sevillan upeita nähtävyyksiä. 
 
Erityinen kiitos Esther Vélezille ja kaikille Estudio Flamencon opiskelijoille Sevillassa, jotka auttoivat artikkelin kirjoittamisessa.