Katkarapukakkuja Cádizin tapaan

Jos matkustat eteläiseen Cádizin maakuntaan, tulet varmasti törmäämään maakunnan perinneherkkuun, uppopaistettuihin katkarapukakkuihin. Kakkuja nautitaan ympäri Espanjaa niin tapaksina kuin alkupaloinakin ja niitä on todella helppo valmistaa myös kotona. 

Virittäydy lomatunnelmaan tämän upean video-reseptin avulla ja valmista taivaallisia katkarapuja kuin paikallinen andalusialainen! 

Vaikeusaste: keskiverto

Valmistusaika: 50 minuuttia  

Katkarapukakkujen ainekset

1 mukillinen katkarapuja

1,75 dl vehnäjauhoja​

​0,5 dl kikhernejauhoja​

​Porkkanasta, tomaatista, katkaravun kuorista, sipulista ja persiljasta tehtyä lientä​

1 tl suolaa

Kevätsipulia ja valkosipulia

Tuoretta persiljaa

Oliiviöljyä

Katkarapukakkujen valmistus

Hienonna kevätsipuli, valkosipuli​ ja persilja ja lisää ne kulhoon. Mittaa kulhoon vehnä- ja kikhernejauhot ja lisää myös katkaravut. Voit itse päättää jauhojen mittasuhteet, kunhan jauhoja on noin hieman yli kaksi desilitraa. Mausta seos suolalla ja lisää siihen lopuksi liemi. Sekoita seos hyvin.

​Kuumenna runsaasti oliiviöljyä pannulla ja lisää sitten ruokalusikallinen seosta pannulle. Paista kunnes kakku on ruskistunut hieman, käännä se ja paista vielä toiselta puolelta​. Valmista!

Taruja ja totuuksia katkarapukakuista

Katkarapukakuista on erilaisia taruja ja legendoja, eikä niiden tarkkaa synnyinpaikkaa tiedetä. Jotkut arvuuttelevat niiden syntyneen Cádizin rannikolla tai kenties San Fernandossa. 

Tunnettu tosiasia on, että katkarapukakut ovat nousseet Espanjan perinneherkkujen joukkoon erään Juan Vargasin ja hänen miniänsä María Picardo de Venta de Vargasin ansiosta. He valmistivat katkarapukakkuja yllä olevan alkuperäisreseptin mukaan 1920-luvulla San Fernandossa. Kakkuja valmistetaan heidän kuuluisaa reseptiään orjallisesti noudattaen vielä tänäkin päivänä ympäri Espanjaa. 

Alkuperäinen resepti on saanut rinnalleen kevyempiä variaatioita ja ohjetta voikin muutella mielen mukaan käyttäen siinä esimerkiksi enemmän kikherneen jauhoja tai vaihtamalla liemen kivennäisveteen, jolloin saadaan aikaan herkullisen rapeita kakkuja. 

Casa Balbino on myös edesauttanut katkarapukakkujen maailmanvalloitusta. Tämän pienen ravintolan eteen kerääntyy usein pitkiä jonoja, kun jokainen haluaa maistaa Cádizin parhaimpia katkarapukakkuja. Ravintola valmistaa yli 1000 kakkua päivittäin. Casa Balbino käyttää kakuissaan vain vehnäjauhoja jättäen kikherneen jauhot kokonaan pois ja maustaa ne valkosipulilla. 

Jos pidit tästä reseptistä, sinua voi myös kiinnostaa fideuán video-reseptimme

Mistä löytää Cádizin parhaimpia katkarapukakkuja?