Tehtävää ja nähtävää Costa Bravan viehättävässä Rosesissa

Pieni Rosesin kaupunki tarjoaa kulttuurinähtävyyksien lisäksi upeita, pieniä rantapoukamia joilla voi viettää rentoja rantapäiviä Costa Bravan lämpöisän auringon alla. Rosesin lomaan voi yhdistää rantarentoilun lisäksi kulttuuria ja gastronomisia elämyksiä alueen loistavissa ravintoloissa.
 
Esittelemme hurmaavan Rosesin parhaat nähtävyydet, mielenkiintoisimmat tapahtumat ja kauneimmat rannat. Tiedossa monta syytä ihastua tähän sympaattiseen rantakaupunkiin! 
 
Cala Canyelles Cabo de Creusissa

Aurinkoinen rantalomakohde

Rosesin matkailuviehätys piilee erityisesti sen upeassa rantavalikoimassa. Alueelta löytyy niin pieniä rantapoukamia kuin pitkiä, silmänkantamattomiin jatkuvia hiekkarantojakin. Costa Bravan häikäisevät rannat ovat tunnettuja turkooseista vesistään ja rannikon leuto ilmasto mahdollistaa niistä nauttimisen lähes vuoden ympäri. 
 
Luontoa kaipaavien kannattaa suunnata kauniiseen Cabo de Creusin luonnonpuistoon, joka erottaa Rosesin läheisestä Cadaquésin kaupungista. Cabo de Creusin kallioisesta maastosta löytyy upeita, pieniä merenrantapoukamia, joissa pääsee täysin rinnoin nauttimaan upeasta luonnosta ja kirkkaista vesistä. Rantojen syrjäisempi sijainti takaa rauhallisemman tunnelman myös loma-aikoina.  
 
Playa Palangrersin ranta Rosesissa
 
Jos mielummin nauttii keskeisemmästä sijainnista palveluineen, kannattaa suunnata Rosesin rannalle (1800 metriä) tai Playa de la Puntan rannalle (550 metriä), joiden vesi on kirkasta ja ranta matalahko. Jos etsii mukavaa piknik-paikkaa, kilometrin pässä Rosesista sijaitsevalta Playa de Palangresilta löytyy piknik-pöytiä aivan rannan vierestä. 
 
Vesiurheilun ystäville Roses tarjoaa mahdollisuudet harrastaa melontaa, leijalautailua ja purjehdusta. Näiden lisäksi Rosesin kirkkaat vedet soveltuvat loistavasti sukellukseen ja snorkalukseen. 
 
Cala el Canadellin ranta, Roses

Rosesin kaupunki

Rosesin tunnetuin ja suosituin nähtävyys on epäilemättä sen linnoitus Ciudadela de Roses, jota roomalaiset, visgootit ja kreikkalaiset aikoinaan hallitsivat. Ciudadelaa alettiin rakentaa jo 1000-luvulla, kun Rosesin ympärille haluttiin rakentaa muuri suojelemaan kylää merirosvojen hyökkäyksiltä. 
 
Linnoitukseen järjestetään opastettuja kierroksia, joiden aikana pääsee tutustumaan myös kaupungin mielenkiintoiseen ja värikkääseen historiaan. 
 
Ciudadelan aukioloajat:
Kesällä: kesäkuusta syyskuuhun klo 10-20.00 ja heinä- ja elokuussa klo 10-21.00.
Talviaikataulu: tiistaista sunnuntaihin klo 10-18.00.
 
Ciudadela de Roses

Romanttinen rantabulevardi

Rosesin yksi suosituimmista ajanviettopaikoista on sen upea rantabulevardi, jonka varrelta löytyy kylän parhaimmat ravintolat. Illalla bulevardi täyttyy paikallisista ja matkailijoista, jotka tulevat illallistamaan rannalle auringonlaskun aikaan. Varsinkin kesällä kuumimpien säiden vallitessa on mukava lähteä nauttimaan viileämmistä illoista sympaattisen Rosesin keskustaan. 
 
Rosesin merenrantabulevardi eli paseo marítimo kulkee Rosesin satamien kautta. Kylässä on kaksi pientä satamaa, joista toinen on kalastajien käytössä ja toinen tarjoaa erilaisia vesiurheilumahdollisuuksia ja retkiä. Merenrantabulevardilla saa ihailla upeiden merimaisemien lisäksi mielenkiintoisia patsaita ja monumentteja, kuten merivoimien 1700-luvun tykistöjä. 
 
Rosesiin voi lähteä lomalle mihin aikaan vuodesta tahansa. Parhain aika vuokrata loma-asunto Rosesista on syksyllä tai keväällä, jolloin hinnat ovat kohtuullisemmat ja ilmat vielä mukavan leudot. 
 
Rosesin satama

Castillo de la Trinidadin linna

Castillo de la Trinidadin renessanssiaikainen linna rakennettiin 1600-luvulla Rosesin lahden Punta de la Poncellan niemenkärjellä sijainneen pyhätön paikalle. Linnaan kannattaa lähteä kierrokselle ja tutkia tarkkaan salien informatiiviset kyltit, joiden avulla saa hyvän kuvan linnan värikkäästä menneisyydestä ja sen merkityksestä alueelle. Linnan tiloissa pääsee myös vierailemaan Rosesin ja Costa Bravan vanhimpaan valokuvanäyttelyyn sekä ihailemaan linnasta avautuvaa näköalaa lahdelle.  
 
Castillo de la Trinidadin linna, Roses
 
Castillo de la Trinidadin linna tuhoutui lähes täysin itsenäisyyssodan aikana ja sitä alettiin kunnostaa vasta vuonna 2002. Kunnostus sai alueella paljon kiistelyä aikaan, kun linna uudelleenrakennettiin hyvin erilaiseksi mitä alkuperäinen Castillo de la Trinidad oli. Siitä huolimatta Castillo de la Trinidad on yksi Katalonian maakunnan upeimmista linnoista. 
 
Kesän aukioloajat: (kesäkuusta syyskuuhun) maanantaista sunnuntaihin klo 17 - 22.00.
Talven aukioloajat: (lokakuusta toukokuuhun) lauantaisin klo 15 - 18.00 ja sunnuntaisin ja pyhinä klo 10 - 14.00.

Rosesin megaliittiset kivirakennelmat

Rosesia ympäröiviltä Cabo de Creusin vuorilta löytyy arvokas megaliittinen nähtävyys joks on myös julistettu suojelluksi kohteeksi Espanjassa. 
 
Vuorilla sijaitseva nähtävyys sisältää upeita, neoliittiselta ja kivikaudelta peräisin olevia dolmeneita ja pystykiviä, jotka löydettiin vuonna 1912. Rakennelmien kaivaukset ovat yhäkin kesken ja lukuisia kivirakennelmia uskotaan löytyvän lähitulevaisuudessa. 
 
Kyseisiä kivimuodostelmia pidetään Katalonian arvokkaimpina niiden erikoisten asetelmien vuoksi. Erikoisin niistä on Creu d´en Cobertellan dolmen, joka koostuu seitsemästä pystyssä olevasta kivipaalusta ja niiden päällä lepäävästä, yli 18 000 kiloa painavasta kivenjärkäleestä. 
 
Espanjasta on tehty lukuisia vastaavia löytöjä ja Andalusian Antequerassa sijaitsevat dolmenit lisättiin Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon vuonna 2016.
 
Rosesin megaliittiset monumentit

Cabo de Creusin ja Marismas del Ampurdán luonnonpuistot

Rosesin läheltä löytyy kaksi Katalonian tärkeintä ja arvostetuinta luonnonpuistoa Aiguamolls del Empordà (Marismas del Ampurdán) ja Cabo de Creus. Marismas del Ampurdánin luonnonpuisto on tuhansien muuttoeläinten levähdyspaikka ja sieltä löytyy loistavia viitoitettuja patikointireittejä ympäri puistoa. Myös Cabo de Creusin luonnonpuisto on upea ja sen viehätysvoima piilee sen pienissä merenrantapoukamissa, saarissa ja arvokkaassa vedenalaisessa maailmassa. 
 
Cap de Creus

Sons del Monin festivaali

Joka kesä Ciudadela de Rosesissa järjestetään konsertteja suositun Sons del Mon-festivaalin yhteydessä. Festivaalia juhlitaan ympäri Costa Bravaa ja konserttien lisäksi juhlan aikana järjestetään alueen suosituimman viinin Empordán viininmaistijaisia sekä erilaisia gastronomisia tapahtumia. Empordá ei ehkä ole Penedésin viinialueen tavoin maailmankuulu, mutta sen viinit kantavat alkuperäismerkintää D.O. (denominación de origen). 
 
Konserteissa nähdään suosittuja espanjalaisia ja kansainvälisiä artisteja sekä upeita flamenco- ja kansantanssiesityksiä. Jokaisen konsertin yhteydessä pääsee maistelemaan alueen parhaimpia viinejä sekä nauttimaan Katalonian herkullisen keittiön antimista. Sons del Mon on tapahtuma joka kerää kansaa läheltä ja kaukaa. 
 
Sons del Mon-festivaali, Roses
Kuten on jo käynyt ilmi, Roses on varteenotettava lomakohde upealla Costa Bravalla. Alueen nähtävyyksien lisäksi kaupungista voi helposti lähteä kiertämään maakunnan muita kaupunkeja tai sitten viettää rentoa rantaelämään Rosesin kauniilla rannoilla. Oletko valmis viettämään ikimuistoisen kesän Katalonian viehättävässä Rosesissa?