Rondan nähtävyydet - top 12

Noin 35 000 asukkaan Ronda sijaitsee aivan Serrania de Rondan vuoriston sydämessä, noin 100 kilometrin päässä Málagasta. Ronda on koko Andalusian kolmanneksi vierailluin kaupunki ja kuuluu varmasti Espanjan kauneimpien kaupunkien listalle. 

Rondaa ympäröi häikäisevä ja viheriäs laakso jossa virtaa kaupungin halkova Guadalevín-joki. Ronda on rakennettu syvän Tajo-rotkon reunalle ja kaupungista avautuu monesta kohtaa henkeäsalpaava näkymä maaseudulle. Moni saapuu kaupunkiin juuri sen upean näköalan vuoksi, mutta kaupungilla on myös paljon muuta tarjottavaa vierailijoille. 

Video Rondasta

Ronda (Acinipo) julistettiin kaupungiksi ensimmäisellä vuosisadalla eaa. Julius Caesarin toimesta. Kun maurilaiset joukot myöhemmin valloittivat alueen, he nimesivät Rondan Izna-Rand-Onda-Rondaksi. Roomalaisen Acinipon rauniot sijaitsevat kauempana nykyajan Rondasta, 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. 

Päivä harvoin riittää Rondan perusteelliseen tutustumiseen, joten suosittelemme katsastamaan majoitusvaihtoehdot Rondassa. Kaupungin rotko on ilta-aikaan upeasti valaistu ja Rondan gastronominen tarjonta on maakunnan parhaimmasta päästä.

Esittelemme seuraavaksi kaupungin 12 parasta nähtävyyttä, joihin kannattaa tutustua Rondan vierailulla. 

Puente Nuevo - Rondan uusi silta

Rondan rotko, Tajo de Ronda

Rondan El Tajo-rotkon päälle rakennettu uusi silta Puente Nuevo tarjoaa unohtumattomat näköalat avautuvalle maaseudulle. Puente Nuevo saatiin valmiiksi vasta vuonna 1793 ja sen rakentaminen vei kaksi vuotta. Silta yhdistää vanhan maurilaisen kaupunginosan ja uudemman El Mercadillon alueen toisiinsa. Puente Nuevo on ehdottomasti Rondan kuuluisin maamerkki. 

Yksi Espanjan kuuluisimmista näköalahotelleista sijaitsee aivan kuilun vieressä. El Parador de Ronda-hotellista avautuu uskomaton näköala, joka on erityisesti valokuvaajien mieleen.

Jos vierailuun on enemmän aikaa, suosittelemme kävelemään rotkoa alas Camino de los Molinosin tietä pitkin. Huimaava El Tajo pääsee alhaalta käsin oikeuksiinsa ja keväisin upea kukkaloisto värittää kuilua ympäröivää luontoa. Camino de los Molinosin reitin pääsymaksu on 2,50 euroa. 

Plaza de Toros - härkätaisteluareena

Ronda's bullring

Rondan sanotaan olevan modernin härkätaistelun kotikaupunki. Rondan härkätaisteluareena on yksi Espanjan vanhimmista ja valokuvauksellisimmista areenoista. Se rakennettiin vuonna 1785 Jose Martin Aldehuelan johdolla; saman arkkitehdin joka johti myös Puente Nuevon rakentamistöitä. Härkätaisteluareenalle mahtuu huikeat 5000 katsojaa. 

Vuonna 1695 syntyneen rondalaismiehen Francisco Romeron sanotaan luoneen modernin härkätaistelun säännöt. Hänen aikanaan muun muassa alettiin käyttämään muletaa, punaista vaatetta härkätaisteluissa. Franciscon pojanpojasta Pedro Romerosta (1754-1839) tuli yksi koko Espanjan suurimmista härkätaistelijoista. Hän myös perusti Rondan härkätaisteluakatemian, joka on vieläkin tunnettu klassisesta opetustavastaan ja sääntöjen tarkasta noudattamisesta. Härkätaisteluareenalla on museo ja areenalla järjestetään opastettuja kierroksia. 

Rondan härkätaisteluareenan sisäänpääsy on 7 euroa ja audio-opastuksella 8,50 euroa. 

Baños Arabes - arabialainen kylpylä

Rondan arabialainen kylpylä

Rondan arabialainen kylpylä on yksi parhaiten säilyneistä Espanjassa ja se rakennettiin 1200-luvun lopulla kuningas Abomelikin valtakaudella. Veden kuumentamiseen käytetty iso pata on yhäti erinomaisessa kunnossa. Katossa olevat tähden muotoiset ilma-aukot tehtiin Granadan Alhambran kylpylää imitoiden. 

Kylpylä sijaitsee kaupungin vanhassa arabialaisessa korttelissa, joka tunnetaan myös nimellä San Miguel. Kylpylän sisäänpääsy maksaa 3,75 euroa ja paikan osoite on Calle Molino de Alarcón s/n. 

Palacio de Mondragón - Mondragonin palatsi

Mondragonin palatsi Rondassa

Mondragonin palatsissa sijaitsee myös Rondan kaupunginmuseo ja erityisesti palatsin puutarha on todella upea ilmestys. Myös tämä palatsi rakennettiin vuonna 1314 maurien kuningas Abomelikin aikana. Myöhemmin palatsia asuttivat kuningatar Isabella ja kuningas Ferdinand. 

Museo on omistettu Rondan monivaiheiselle historialle ja sen vierailulla pääsee ihailemaan muun muassa roomalaisia ja maurilaisia hautakammioita.

Sisäänpääsy museoon maksaa 3,75 euroa ja EU:n kansalaiset pääsevät tiistaisin klo 15 jälkeen sisään ilmaiseksi. Palatsi sijaitsee osoitteessa Plaza Mondragón 5.

Palacio del Rey Moron palatsi y La Minan vesikaivos

Palacio del Rey Moro Rondassa

Legendan mukaan Rey Moron palatsi oli maurien kuninkaan Almonatedin asuinpaikka, joka tapasi nauttia viiniä vihollistensa pääkalloista. Näyttää kuitenkin siltä että koko legenda on ollut vain tarua eikä kuningas edes asuttanut palatsia missään vaiheessa.

Rey Moron palatsi saatiin valmiiksi vasta 1700-luvulla ja se kunnostettiin perusteellisesti vuonna 1920. Palatsin puiston suunnitteli sama ranskalainen arkkitehti joka loihti upean Maria Luisan puiston Sevillassa. 

Palatsin puutarhasta kulkee 231 kallioon kaiverrettua rappusta palatsin vesikaivokselle La Minalle, joka oli vuosisatojen ajan koko kaupungin ainoa vesilähde. Tästä kaivoksesta tuli hyvin tärkeä maureille, jotka taistelivat kristittyjä vastaaan tuona aikakautena. Vasta vuonna 1485 kristityt valloittivat kaupungin ja samalla tämän upean palatsin. 

Arabialaiset muurit ja kaupungin sisäänkäynti

Arabialaiset muurit ja Rondan sisäänkäynti

Läpi historian Ronda oli yksi Andalusian horjumattomimmista kaupungeista. Ronda osasi puolustautua hyökkäyksiltä upeasti sen maantieteellisen sijainnin, mutta myös sen valtavien muurien ja porttien ansiosta. Näitä muuria ja portteja rakennettiin jatkuvasti lisää kaupungin kasvaessa. 

Maurilaisten aikakaudella Rondan vierailijat käyttivät Puente Araben sisäänkäyntiä kaupunkiin, jonka jälkeen keskusta saavutettiin kulkemalla pitkin Puente de la Cijaran siltaa. Kaupungin suurin ja suojelluin sisäänkäynti oli Almocabarin portti, joka katsoo suoraan Gibraltarille päin. 

Murallas del Carmenin muurit näyttävät vieläkin elinvoimaisilta johtuen niiden äskettäisistä kunnostustöistä. Muureilla järjestetään lukuisia kulttuuri- ja musiikkitapahtumia ympäri vuoden ja niiden vieressä sijaitsee kaunis Iglesia del Espíritu Santo, eli pyhän hengen kirkko. 

Plaza Duquesa de Parcent - Parcentin herttuattaren aukio

Rondan aukio

Plaza Duquesa de Parcent on Rondan valokuvauksellisin aukio ja sieltä löytyy myös lukuisia eri Rondalle tärkeitä monumentteja. Santa Maria del Mayorin kirkko on sen silmään pistävin rakennus. Tätä kirkkoa aherrettiin pystyyn yli 200 vuotta ja siinä voi nähdä niin renessanssin kuin maurilaisen tyylisuuntauksen vaikutteita. 

Myös Plaza del Socorron aukio (kuvassa ylhäällä) kuuluu Rondan upeimpiin ja tärkeimpiin aukioihin. 

Jardines de Cuenca - Cuencan puutarhat

Rondan Cuencan puutarhat

Cuencan puutarhat sijaitsevat aivan Tajo-rotkon reunalla ja ne on jaettu erilaisiin terasseihin. Puutarhasta avautuu myöskin upea näkymä ja ne antavat aivan erilaisen perspektiivin kaupungista. 

Puutarhat ovat omistettu Rondan sisaruskaupungille Cuencalle, jonka kanssa tehtiin ystävyyssopimus vuonna 1975. 

Mirador de Aldehuelan ja Balcón del Coñon näköalatasanteet

Rondan Balcón del Coñon näköalapaikka

Mirador del Aldehuelan ja Balcón del Coñon näköalatasanteet ovat hyvin suosittuja nähtävyyksiä Rondassa. Näköalapaikalta avautuu upea maisema Tajo-rotkolle, Puente Nuevolle ja läheiselle maaseudulle.

Näköalatasanne on saanut nimensä arkkitehti José Martin de Aldehuelan mukaan. Sama arkkitehti rakensi kaupungin härkätaisteluareenan, Puente Nuevon ja myös viimeisteli Málagan katedraalin muiden projektiensa ohessa. 

Acinipon rauniot

Acinipon rauniot, Rondassa

Noin 20 kilometrin päässä Rondasta löytyy ikivanhan roomalaisen siirtokunnan Acinipon rauniot. Paikalla voi erottaa upean teatterirakennelman ja muita vanhoja asuinrakennuksia. 

'Acinipo' tarkoittaa viinin kaupunkia. Tällä paikalla sijainnut kaupunki oli yksi niitä harvoja kaupunkeja Rooman imperiumissa, jotka valmistivat viiniä Roomaan vietäväksi. 

Rauniot löytyvät Carretera de Sevillan varrelta ja sisäänkäynti on ilmainen. 

Viinikierros Rondassa

Viininmaistelua Rondassa

Rondaan mahtuu muutakin kuin historiaa ja kulttuuria. Alueelta löytyy myös paljon erinomaisia viinitiloja. Ronda on lisätty moniin eri Espanjan kunnissa kulkeviin viinikierroksiin ja sen tulevaisuus viinintuottajana näyttää lupaavalta. Viinimatkailusta kiinnostuneet voivat katsastaa viinikierroksemme Rondassa, jonka mukana pääsee tutustumaan alueen parhaimpiin bodegoihin. 

Voimme myös suositella lämpimästi aivan kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa Descalzos Viejosin viinitilaa, joka sijaitsee kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. 

Cueva del Gato, Benaoján - Benaojánin kissaluola

Kissaluola, Benojan, Ronda

Tuliko lämmin kierrellessä Rondan upeita nähtävyyksiä? Jos haluaa virkistäytyä helteisen päivän jälkeen, kannattaa navigoida Benaojánin Cueva del Gatoon, eli kissaluolaan!

Cueva del Gato on uusin lisäys Andalusian luontonähtävyyksien listalla. Monet saapuvat tänne virkistäytymään vesiputousaltaissa ja tutustumaan Rondaa ympäröivään upeaan luontoon. Cueva de Gato sijaitsee noin 20 minuutin päässä Rondasta.

Rondan kartta