Lajittele: Ronda

Rondan nähtävyydet - top 12

Noin 35 000 asukkaan Ronda sijaitsee aivan Serrania de Rondan vuoriston sydämessä, noin 100 kilometrin päässä Málagasta. Ronda on koko Andalusian kolmanneksi vierailluin kaupunki ja kuuluu Andalusian kauneimpiin nähtävyyksiin

Rondaa ympäröi häikäisevä ja viheriäs laakso jossa virtaa kaupungin halkova Guadalevín-joki. Ronda on rakennettu syvän Tajo-rotkon reunalle ja kaupungista avautuu monesta kohtaa henkeäsalpaava näkymä maaseudulle. Moni saapuu kaupunkiin juuri sen upean näköalan vuoksi, mutta kaupungilla on myös paljon muuta tarjottavaa vierailijoille. 

Video Rondasta

 

Ronda (Acinipo) julistettiin kaupungiksi ensimmäisellä vuosisadalla ennen aikojen alkua Julius Caesarin toimesta. Kun maurilaiset joukot myöhemmin valloittivat alueen, he nimesivät Rondan Izna-Rand-Onda-Rondaksi. 

Esittelemme seuraavaksi 12 asiaa, joihin sinun kannattaa tutustua Rondan vierailullasi. 

Puente Nuevo - uusi silta

Rondan El Tajo-rotkon päälle rakennettu uusi silta Puente Nuevo tarjoaa unohtumattomat näköalat avautuvalle maaseudulle. Puente Nuevo saatiin valmiiksi vasta vuonna 1793 ja sen rakentaminen vei kaksi vuotta. Silta yhdistää vanhan maurilaisen kaupunginosan ja uudemman El Mercadillon kaupunginosan. Puente Nuevo on ehdottomasti Rondan kuuluisin maamerkki. 

Yksi Espanjan kuuluisimmista näköalahotelleista sijaitsee aivan kuilun vieressä. El Parador de Ronda-hotellista avautuu uskomaton näköala, joka on erityisesti valokuvaajien mieleen.

Jos sinulla on aikaa, kävele kuilua alas Camino de los Molinosin tietä pitkin. Kuilu pääsee alhaalta käsin oikeuksiinsa ja keväisin upea kukkaloisto värittää tätä dramaattista kuilua. 

Plaza de Toros - Härkätaisteluareena

Rondan sanotaan olevan modernin härkätaistelun kotikaupunki. Rondan härkätaisteluareena on yksi Espanjan vanhimmista ja valokuvauksellisimmista areenoista. Se rakennettiin vuonna 1785 Jose Martin Aldehuelan johdolla; saman arkkitehdin joka johti myös Puente Nuevon rakentamistöitä. Härkätaisteluareenalle mahtuu huikeat 5000 katsojaa. 

Vuonna 1695 syntyneen espanjalaismiehen Francisco Romeron sanotaan luoneen modernin härkätaistelun säännöt. Hänen aikanaan muun muassa alettiin käyttämään muletaa, punaista vaatetta härkätaisteluissa. Hänen pojanpojastaan Pedro Romerosta (1754-1839) tuli yksi koko Espanjan suurimmista härkätaistelijoista. Hän myös perusti Rondan härkätaisteluakatemian, joka on vieläkin tunnettu klassisesta opetustavastaan ja sääntöjen tarkasta noudattamisesta. Härkätaisteluareenalla on museo ja areenalla järjestetään opastettuja kierroksia. 

Rondan härkätaisteluareenan sisäänpääsy on 6,50 euroa ja audio-opastuksella 8 euroa. Jos haluat lisää tietoa tai vierailla areenalla härkätaistelun aikaan, tutustu areenan kotisivuihin

Baños Arabes - Arabialainen kylpylä

Rondan arabialainen kylpylä on yksi parhaiten säilyneistä Espanjassa. Ne rakennettiin 1200-luvun lopulla kuningas Abomelikin valtakaudella. Veden kuumentamiseen käytetty iso pata on yhäti erinomaisessa kunnossa. Katossa olevat tähden muotoiset ilma-aukot tehtiin Granadan Alhambran kylpylää imitoiden. 

Kylpylä sijaitsee kaupungin vanhassa arabialaisessa korttelissa, joka tunnetaan myös nimellä San Miguelin korttelin. 

Liput kylpylään maksavat 3 euroa, mutta maanantaisin sisäänkäynti on ilmainen. Lisää tietoa kylpylän kotisivuilta

Palacio de Mondragón - Mondragonin palatsi

Mondragonin palatsissa sijaitsee myös Rondan kaupunginmuseo ja siellä saa ihailla hyvin yksityiskohtaista puutarhaa. Myös tämä palatsi rakennettiin vuonna 1314 maurien kuningas Abomelikin aikana. Myöhemmin palatsia asuttivat kuningatar Isabella ja kuningas Ferdinand. 

Museo on omistettu Rondan monivaiheiselle historialle. Museossa pääsee ihailemaan roomalaisia ja maurilaisia hautakammioita sekä upeaa puutarhaa. 

Sisäänpääsy museoon maksaa 3 euroa. Lisää tietoa palatsista sen kotisivulta

Palacio del Rey Moron palatsi y La Minan vesikaivos

Legendan mukaan tämä palatsi oli maurien kuninkaan Almonatedin asuinpaikka, joka joi viiniä vihollistensa pääkalloista. Joka tapauksessa näyttää siltä että koko legenda on ollut vain tarua. Palatsi saatiin ilmeisesti valmiiksi vasta 1700-luvulla ja se kunnostettiin täysin vuonna 1920. Palatsin puiston suunnitteli sama ranskalainen arkkitehti joka loihti upean Maria Luisan puiston Sevillassa. 

Vuosisatojen ajan palatsin kaivos La Mina oli koko kaupungin ainoa vesilähde. Tästä kaivoksesta tuli hyvin tärkeä maureille, jotka taistelivat kristittyjä vastaaan tuona aikakautena. Vasta vuonna 1485 kristityt valloittivat kaupungin ja samalla tämän upean palatsin. 

Arabialaiset muurit ja kaupungin sisäänkäynti

Läpi historian Ronda oli yksi Andalusian horjumattomimmista kaupungeista. Ronda osasi puolustautua hyökkäyksiltä upeasti sen maantieteellisen sijainnin, mutta myös sen valtavien muurien ja porttien ansiosta. Näitä muuria ja portteja rakennettiin jatkuvasti lisää kaupungin kasvaessa. 

Maurilaisten aikakaudella Rondan vierailijat käyttivät Puente araben sisäänkäyntiä kaupunkiin. Kaupungin suurin ja suojelluin sisäänkäynti oli Almocabarin portti, joka katsoo suoraan Gibraltarille päin. 

Murallas del Carmenin muurit näyttävät vieläkin elinvoimaisilta johtuen niiden äskettäisistä kunnostustöistä. Muurien vieressä sijaitseva Iglesia del Espíritu Santo, eli pyhän hengen kirkko toimii kaupungin uskonnollisten tapahtumien päänäyttämönä. 

Plaza Duquesa de Parcent - Parcentin herttuattaren aukio

Plaza Duquesa de Parcent (kartta) on Rondan valokuvauksellisin aukio ja sieltä löytyy myös lukuisia eri Rondalle tärkeitä monumentteja. Santa Maria del Mayorin kirkko on sen silmään pistävin rakennus. Tätä kirkkoa aherrettiin kuosiin yli 200 vuotta ja siinä voi nähdä niin renessanssin kuin maurilaisen tyylisuuntauksen merkkejä. 

Muita tärkeitä aukioita Rondassa ovat Plaza del Socorro (kuvassa ylhäällä), Almocabarin portin edessä oleva aukio ja Calle Nuevon aukio. 

Jardines de Cuenca - Cuencan puutarhat

Cuencan puutarhat (kartta) sijaitsevat aivan Tajo-rotkon reunalla ja ne on jaettu erilaisiin terasseihin. Puutarhasta avautuu myöskin upea näkymä ja ne antavat aivan erilaisen perspektiivin kaupungista. 

Puutarhat ovat omistettu Rondan sisaruskaupungille Cuencalle, jonka kanssa tehtiin ystävyyssopimus vuonna 1975. 

Mirador de Aldehuelan ja Balcón del Coñon näköalatasanteet

Mirador del Aldehuelan ja Balcón del Coñon näköalatasanteet ovat hyvin suosittuja nähtävyyksiä Rondassa. Näköalapaikalta avautuu upea maisema Tajo-rotkolle, Puente Nuevolle ja läheiselle maaseudulle.

Näköalatasanne on saanut nimensä arkkitehti José Martin de Aldehuelan mukaan. Sama arkkitehti rakensi kaupungin härkätaisteluareenan, Puente Nuevon ja myös viimeisteli Málagan katedraalin muiden projektiensa ohessa. Näitä näköalapaikkoja ei kannata jättää väliin!

Acinipon rauniot

Noin 20 kilometrin päässä Rondasta löytyy ikivanhan roomalaisen siirtokunnan Acinipon rauniot. Paikalla voi erottaa upean teatterirakennelman ja muita vanhoja asuinrakennuksia. 

'Acinipo' tarkoittaa viinin kaupunkia. Tällä paikalla sijainnut kaupunki oli yksi niitä harvoja kaupunkeja Rooman imperiumissa, jotka valmistivat viiniä Roomaan vietäväksi. 

Rauniot löytyvät Carretera de Sevillan varrelta ja sisäänkäynti on ilmainen. Kartta

Viinikierros Rondassa

Rondaan mahtuu muutakin kuin historiaa ja kulttuuria. Alueelta löytyy myös paljon erinomaisia viinitiloja. Ronda on lisätty moniin eri Espanjan kunnissa kulkeviin viinikierroksiin ja sen tulevaisuus viinintuottajana näyttää lupaavalta. 

Voimme suositella lämpimästi aivan kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa Descalzos Viejosin viinitilaa.

Cueva del Gato, Benaoján - Benaojánin kissaluola

Tuliko lämmin kierrellessä Rondan upeita nähtävyyksiä? Jos haluat virkistäytyä helteisen päivän jälkeen, suuntaa Benaojánin Cueva del Gatoon, eli kissaluolaan!

Cueva del Gato on uusin lisäys Andalusian luontonähtävyyksien listalla. Monet saapuvat tänne virkistäytymään vesiputousaltaissa ja tutustumaan Rondaa ympäröivään upeaan luontoon. Cueva de Gato sijaitsee noin 20 minuutin päässä Rondasta. Saat lisää tietoa Cueva de Gatosta täältä

Jaa artikkeli

Kommentit