Luontonähtävyyksiä Rondassa: Benaojanin Cueva del Gato

Cueva del Gaton luola, Benojan, Ronda

Cueva del Gato (esp. kissanluola) lähellä Rondaa on yksi Andalusian kauneimpia luontonähtävyyksiä. Hämmentävän kirkasvesinen luontoallas, valtava luola ja vesiputoukset houkuttelevat kissaluolaan matkailijoita ympäri Costa del Solin rannikkoa.

Cueva del Gatolle on myös helppo saapua omalla autolla ja pysäköintialue sijaitsee aivan paikan vieressä. Kesäaikaan suosittu nähtävyys saattaa ruuhkautua varsinkin viikonloppuisin kun myös paikalliset suunnistavat sinne virkistäytymään ja nauttimaan piknik-eväistään koko perheen kesken.

Cueva del Gaton luola

Kristallinkirkas vesi houkuttelee uimaan, mutta vuorilta valuneen veden hyisyys yllättää uimarin. Helteisimpinä kesäkuukausina vesi on kuitenkin virkistävän viileää ja paikka on myös loistava piknik-eväiden nauttimiseen. Rondan loma-asunnolta on mukava hurauttaa Cueva del Gatolle vaikka aikaisin aamulla ihailemaan heräilevää luontoa. 

Rondan vuoristo

Jylhässä Rondan vuoristossa löytyy yksi Espanjan biologisesti arvokkaimmista ja monipuolisimmista  ekosysteemeistä.  

Alueella on kolme eri luonnonsuojelualuetta. Los Alcornocalesia luonnehditaan usein Euroopan viimeiseksi jäljellä olevaksi sademetsäksi, La Sierra de las Nieves taas komeilee Unescon luontoperintökohteiden listalla ja Sierra de Grazalemalle putoaa koko Espanjan suurin sadevesimäärä vuodessa. Alueen kostea ilmasto tuleekin monelle yllätyksenä, koska paikka sijaitsee niin lähellä aurinkoisinta Espanjaa. 

Luonnonystävälle paikka on todellinen helmi. Vaeltamisesta nauttivat matkailijat usein varaavat loma-asunnon Serrania de Rondan vuoristosta, jonka upeat maaseutumaisemat tuovat mukavaa vastapainoa ruuhkautuneille rantakohteille. 

Cueva del Gaton kissaluola Benaojánissa

Cueva del Gato on yksi ainutlaatuisimmista luolanähtävyyksistä Andalusiassa. 

Luolaan on kaksi sisäänkäyntiä: Hundidero pohjoispuolella sekä Cueva del Gaton sisäänkäynti eteläisemmällä puolella. Luola on saanut nimensä sen kissan pään muotoisen sisäänkäynnin ansiosta.

Guadiaron joki, Serrania de Rondan vuoristo

Cueva del Gaton luola on muodostunut veden virratessa vuoren kallion rakojen läpi ja muokkaantuminen jatkuu edelleen. Vuorilta laskeutuneen Gaduaresin joen vesi ei päässyt virtaamaan vapaasti Sierra del Algarrobon vuoren takia, jolloin ulospääsytie muokkaantui pikkuhiljaa kalliovuoren läpi. 

Cueva del Gaton luola on suurimmillaan 17 metriä leveä ja 25 metriä korkea. Luolan pääkävelyosuuden pituus on noin neljä kilometriä ja sen läpi virtaava vesi laskeutuu myös läheiseen Guadiaron jokeen. 

Kuivimpina aikoina luolan sisältä löytyy jopa 25 vesiallasta, joista Cabo de las Tormentas on suurin 115 metrin pituudellaan. Mikäli haluaa jatkaa matkaa luolan sisällä, tulee nämä altaat ylittää uiden. 

Luolan kokonaispituus Cueva del Gaton sisäänkäynniltä Hundideroon on noin kahdeksan kilometriä. Luolan sisältä löytyy upeita virtaavan veden muodostamia nähtävyyksiä, kuten Sala de los Goursin sali, Gran Estalagmitan puikkomaiset muodostelmat luolan katossa sekä aiemmin mainittu Cabo de las Tormentasin järvi. Luolasta löytyy myös oma, 50 metriä leveä "härkätaisteluareena" Plaza de Toros sekä Galeria de las Cabras (vuohien kulkuväylä).

Uimassa Cueva del Gatolla

Jos haluaa lähteä tutkimaan luolaa, kannattaa mukaan varata oikeat varusteet ja ottaa huomioon reitin haastavuus. Syvemmälle luolaan lähtemisellä on omat vaaransa, sillä luolan lämpötila on hyvin alhainen ja sen sisällä on tulva- ja sortumisvaaroja. Moni on suunnistanut luolaan palaamatta sieltä koskaan takaisin. 

On suositeltavaa lähteä tutkimusmatkalle luolaan ammattitaitoisen oppaan johdolla. Luolasta saa lähempää tietoa Montejaquen luolatutkimuskeskuksesta (Centro de Interpretación Espeleológica de Montejaque).

Saapumisohjeet

Cueva del Gato sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Benaojánin kylästä. 

Cueva del Gaton pysäköintialueRondasta saapuvien kannattaa ottaa suunta Sevillaan päin. Noin viiden kilometrin päässä vastaan tulee Benaoján/Montejaquen tienviitta, josta käännytään vasemmalle. Noin kuuden kilometrin jälkeen oikealla tulee vastaan pysäköintialue, joka näkyy kuvassa. 

Pysäköintialue on hieman huomaamattomassa paikassa, mutta sen risteyksessä oleva Cueva del Gaton hotellin ja ravintolan tienviitta viittoo pysäköintialueelle. 

Auton voi pysäköidä myös alas lähemmäs sisäänkäyntiä ja hotellia. Hotellin ruoka on loistava lounaspaikka, sen annokset ovat päätähuimaavan suuria ja hinnat kohtuulliset. 

Patikomisesta innostuvat tulevat ihastumaan paikkaan, sillä alueella on hyvin viitoitettuja polkuja, joista Cueva del Gatolta Benaojánin juna-asemalle vievä, joen vieressä kulkeva muutaman kilometrin pituinen reitti lienee suosituin. 

Energisimmät voivat suorittaa Herra Hendersonin yhdeksän kilometrin pituisen reitin, joka vie Benaojánin asemalta Jimera de Libariin asti. Reitti kannattaa suorittaa keväällä tai syksyllä. 

Alueella matkailevien kannattaa tutustua myös muihin Rondan nähtävyyksiin. Erityisesti lähellä sijaitsevat Zahara de la Sierran ja Setenil de las Bodegasin kylät ovat vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä alueella. Päiväretkeen voi yhdistellä erilaisia paikkoja ja suunnistaa illaksi takaisin Costa del Solin lämpimille rannoille. 

Cueva del Gaton luolan kartta