Platja de Palsin upea ranta Costa Bravalla

Suosittu Costa Bravan rannikkoalue on kuuluisa upeista rannoistaan ja pienistä, turkooseista poukamistaan. Upean Gironan kaupungin lähellä sijaitseva pieni Palsin kylä on saavuttanut suuren suosion häikäisevän rantansa ansiosta. Rannan nimi on Platja de Pals (suom. Palsin ranta) ja se on yksi koko Costa Bravan pisimmistä rannoista 3,5 kilometrin pituudellaan. Rannassa on kaksi eri osaa, joiden nimet ovat Platja Gran ja Platja del Grau
 
Platja de Palsin ranta
 
Platja de Palsin maisema on kuin kauneimmasta postikortista. Kukkulamaiset hiekkadyynit, vihreät mäntymetsät ja meren takana kohoavat Medesin saaret ovat Palsin rannan tunnusmerkkejä. Sen hienohiekkainen ranta on noin 70 metriä leveä, tarjoten runsaasti tilaa auringonpalvojille.
 
Palsin ranta on suosiostaan huolimatta hyvin pidetty ja rannalta löytyy tilaa myös omaa rauhaa kaipaaville. Palsin ranta kuuluu kauniiseen Montgrí Massifin, Medesin saarten ja Baix Terin luonnonpuistoon ja alueelta löytyy kauniiden rantojen lisäksi mukavia patikkapolkuja reippaammille vierailijoille.  
 
Basses d'en Coll, Pals
 
Rannan vierestä löytyy kosteikkoja ja riisipeltoja, jotka antavat oman lisänsä rannan kauniiseen maisemaan. Palsin ranta sopii kaikille, mutta erityisesti se on luonnonystävien, patikoitsijoiden ja perheiden suosiossa. Rannalta löytyy myös nudisteille omistettu pätkä, joka löytyy Platja Granin puolelta. 
 
Katalonian vesien valvontavirasto luokittelee Palsin rannan veden laadun lähes aina erinomaiseksi. 

Rannan palvelut

Platja de Pals

Platja de Palsilta ei löydy merenrantabulevardia, mutta sieltä löytyy suojeltuja hiekkadyynialueita ja rannan läheisyydessä kulkevia kävelyreittejä. Rannalta löytyy myös kaikki tarvittavat palvelut huolettoman rantapäivän viettoon. Palsilta löytyy yleiset suihku- ja wc-tilat, matkailupiste (Platja Granilla) sekä tilava pysäköintialue. Ranta soveltuu myös liikuntaesteisille. 

Palsin ranta siivotaan säännöllisesti varsinkin kiireisinä kesäkuukausina ja sieltä löytyy runsaasti jätepisteitä. Rannalla on mukavia rantabaareja joissa voi nauttia maittavan lounaan tai virkistävän cocktailin auringonlaskun aikaan. 

Platja de Pals
 
Vuokrattavia aurinkotuoleja ja -varjoja kaipaavien tulee suunnata Platja del Graulle. Tällä puolella rantaa voi myös osallistua purjehduskursseille. 
 
Jos mahdollista, kannattaa varata loma Palsille syys- tai kevätaikaan, jolloin alueella on rauhallisempaa ja lämpötilat ovat kestettävämmät. Syys- ja lokakuu ovat loistavia kuukausia nauttia kesän viimeisistä aurinkoisista päivistä upean Costa Bravan rannoilla. 

Vesiurheilu ja meriretket

Palsin edessä sijaitseville Medesin saarille järjestetään päiväretkiä ja saaret ovat suosittuja snorklaus- ja sukelluspaikkoja. 

 Medesin saaret

Vaikka sitä ei osaisikaan odottaa, on Pals loistava ranta vesiurheilulajien harrastamiselle. Levanten ja Tramontanan tuulet nostattavat ajoittain upeita aaltoja rannalle surffaajien, leija- ja purjelautailijoiden mieliksi ja Pals on myös purjehtijoiden suosiossa. Rannan virtaukset voivat joskus kasvaa vaarallisen koviksi, joka kannattaa muistaa mikäli suuntaa rannalle lasten kanssa. 

Palsin golf-klubi

Rannan pohjoisosassa sijaitsee alueen tärkein golf-klubi Golf Platja de Pals. Klubi on Costa Bravan vanhin golfkenttä ja myös yksi koko maan haastavimmista. Kentällä on paljon sateenvarjomaisia puita, kukkuloita ja bunkkereita.

Platja Gran ja Platja del Grau

Platja de Palsin ranta
Seuraavaksi kerromme miten Platja del Gray ja Platja Gran eroavat toisistaan. 

Platja del Grau

Platja del Grau sijaitsee Palsin pohjoispuolella. Graun hiekka on puuterimaisen hienoa ja ranta on matala, tehden siitä lapsiperheiden suosikkirannan alueella. Rannalla sijaitseva Rec de Molín jokisuu toimii Graun ja naapurirannan La Fonolleran (l’Estartitin) rajana. 

Platja Gran

Platja de Pals

Platja Gran sijaitsee eteläisemmässä kärjessä ja sen hiekka on hieman karkeampaa kuin Graun. Ranta on myös paikoittain äkkisyvää, jonka vuoksi lapsiperheet viihtuvät paremmin Graun puolella. 
 
Platja Gran on Palsin rantaviivan koskemattomampaa aluetta ja pätkä rantaa on omistettu nudisteille. Platja Granilla toimi aikoinaan yhdysvaltain kongressin rahoittama radioasema Radio Liberty, jota myös CIA rahoitti. Radion tehtävänä oli toimittaa uutislähetyksiä Itä-Euroopan maihin, joissa lehdistönvapautta rajoitettiin. Nykyisin radiomastojakaan ei enää rannalla näy, mutta Radio Liberty oli syy Palsin rannan kahtiajakoon ja senkin vuoksi tämä osa rantaa on onnistunut säilymään verrattain koskemattomana.  
 

Ympäröivä alue

Palsin kylä

Platja del Racón ranta alkaa Palsin eteläkärjestä ja se on Begurin levein ranta. Jos kävelee kivikkoisen Punta Espinudan kärjen ohi, löytää pienen merenrantapoukaman kallionjyrkänteiden suojasta. Tämän hurmaavan rannan nimi on Illa Roja ja se on myös nudistien suosikkipaikkoja Begurissa. 
 
Pikkuruinen, vajaan neljän tuhannen asukkaan Begur on rantojensa lisäksi tunnettu keskiaikaisesta rauniolinnakkeestaan. Vaikka kylä ei ole naapurikohteensa Tossa de Marin tavoin kokenut suurempaa matkailijaryntäystä, löytää Begurista upeita rantahuviloita jotka ovat erityisesti perhelomalaisten mieleen. 
 
Platja de Palsin ranta sijaitsee 3 kilometrin päässä Palsin kylästä. Kylään pääsee nopeasti rannikkotietä pitkin ja pysäköinti harvoin tuottaa ongelmia. Palsista on Gironaan matkaa 45 kilometriä. 

Kartta