Palsin kylän historia, rannat, gastronomia ja luonto

Pals on tunnetusti yksi viehättävimmistä kylistä, joissa kannattaa vierailla Costa Bravan lomalla. Kukkulan päällä sijaitsevan linnakkeen ympärille rakennettu keskiaikainen kylä viskaa vierailijat ajassa vuosituhannen verran taaksepäin prinsessojen ja ritarien aikaan ja hurmaa ainutlaatuisella tunnelmallaan. 
 
Palsin kylä on kestänyt ajan hampaan hyvin ja sen pitkät perinteet ja upea gastronomia houkuttelee paikalle vieläkin valtavan määrän matkailijoita. Kylässä järjestetään lukuisia ruokateema- ja kulttuuritapahtumia ja kylän ympäristö rantoineen, hiekkadyyneineen ja kosteikkoineen kuuluu arvostettuun luonnonpuistoon.
 
Palsin kylä on koko Costa Bravan matkailunähtävyyksien aatelia ja olemme koonneet tähän artikkeliin parhaat vinkit kylän tutustumiskierrosta varten. 

1. Sukellus kylän historiaan

Pals

Kävely Palsin kylän historiaa henkivässä, kauniissa keskustassa on rentouttava kokemus. Palsin rakennusten ikivanhasta arkkitehtuurista löytyy kiehtovia yksityiskohtia ja todellisia arkkitehtoonisia helmiä, kuten valokuvauksellisia kaariholveja ja porttikäytäviä

Palsin säilyminen lähes ennallaan on erään paikallisen lääkärin ansiota, joka johti kylän kunnostus- ja suojelutyötä sen jälkeen, kun se alkoi hiljalleen rapistua. Palsin kylä on julistettu suojelluksi historiakohteeksi Espanjassa vuonna 1973.

Pals

Ensimmäinen kirjallinen maininta Palsin kylästä löytyy 800-luvulta, mutta kylää on asutettu mitä ilmeisemmin jo kauan ennen sitä. Palsin kylän nimi tulee latinan kielen sanasta ‘Palus’, joka tarkoittaa suomaata. Palsin alueella tavataan paljon suoalueita ja kosteikkoja, joissa viljellään jopa riisiä. 

Historialliset nähtävyydet

Torre de las Horas, Pals

Ympyränmuotoinen roomalaistorni Torre de las Horas (suom. tuntien torni) kuuluu kylän upeimpiin nähtävyyksiin. Muurien tornit ovat ainoa jäljelle jäänyt osa paikalla sijainneesta linnasta, joka tuhoutui Katalonian sisällissodassa 1400-luvulla. Sodan jälkeen Torre de las Horas kunnostettiin goottilaistyyliseksi kellotorniksi, jonka jälkeen torni myös sai osuvan nimensä. 

Muurien korkeimmalla kohdalla aukeaa upea näköala Mirador Josep Plan näköalapaikalla. Näköalapaikka sai nimensä läheisen Palafrugellin rannikkokaupungin kirjailijan mukaan, joka kuvaili Palsia näin: "Palsiin ei ole mahdollista totetuttaa yhtä ainoaa vierailua, vaan niitä tulee olla ainakin sata". Plan näköalapaikalta avautuu henkeäsalpaavan kaunis näköala läheisille Medesin saarille, Montgrí Massifiin Canigóon ja Sierra de l'Alberan vuoristoon.

Iglesia de Sant Pere, Pals

Palsin Sant Peren kirkko on seisonut paikallaan jo yli 1000 vuotta ja osa sen alla sijaitsevasta perustuksesta kuului Palsin linnalle.

Sant Peren kirkko on saanut erilaisia tyylivaikutteita vuosisatojen aikana. Kirkolla on roomalaistyyliset perustukset, sen kuoresta löytyy goottilaisen ja barokin ajan rehevää kirkkoarkkitehtuuria ja sen kellotorni on taas 1700-luvulta.  

Museum - Casa de Cultura Ca La Pruna, Pals

Kaunis Museu-Casa de Cultura Ca La Prunan museorakennus on rakennettu 1400- ja 1500-luvuilla. Rakennuksessa pyörii pysyvä katalonialaisten viinien ja cava-kuohuviinien näyttely ja samassa tilassa on esillä alueella suoritettujen arkeologisten kaivauksien löytöjä. Museosta löytyy myös alueella itsenäisyyssodan aikana uponneesta englantilaislaivasta löytyneitä esineitä. Laiva upposi lähellä Rosesia, joka on kaunis rannikkokaupunki aivan Palsin lähellä. 

Pals

Palsista löytyy muutama viehättävä taidegalleria ja lukuisia pienliikkeitä, joista saa mukavia tulijaisia matkalaukkuun. Palsissa myydään erityisen kauniita katalonialaisia savikeramiikkaesineitä ja muita paikallisia käsitöitä kohtuuhintaan. 

Jos kierros alkaa väsyttämään, voi istahtaa Palsin Plaça Majorin aukion viihtyisiin kahviloihin kupposelle. 

Pals - Plaça Major

Jos nälkä yllättää, kannattaa kokeilla Palsin kuuluisaa Arròs de Pals a la Cassolaa, paellan tapaista riisiruokaa jota saa kaupungin ravintoloista ja erityisesti Palsin riisiruokien kampanjan aikana, jota vietetään Palsissa yleensä huhti-toukokuussa. Pals on tuottanut riisiä jo viiden vuosisadan ajan. 

2. Paikallinen gastronomia ja riisiruuat

Riisipellot, Pals

Palsia ympäröivä vehreä luonto kosteikkoineen on mahdollistanut riisin viljelyn alueella jo vuosisatojen ajan. Palsin riisipeltojen vieressä kulkee patikkapolkuja, joita voi myös kulkea pyöräillen tai ratsain

Kesäkaudella huhti-lokakuun aikana Palsin riisipelloilla kulkee matkailijajuna, jonka mukana pääsee tutustumaan paremmin näihin upeisiin maisemiin. Juna kulkee Montgrin vuoristomaisemien ja Palsin rannan ohi ja saapuu lopulta riisimyllylle. Myllyllä pääsee seuraamaan lähempää riisin valmistusprosessia ja tutustumaan riisinviljelyn historiaan Palsissa. Xiulet de Pals-nimisen tutustumiskierroksen jälkeen juna kuljettaa vierailijat takaisin Palsiin. 

Lisää tietoa järjestettävistä kierroksista ja tapahtumista: http://www.elxiuletdepals.com/en/route-of-pals-rice/, puhelin: 628 59 79 72.

Palsin gastronominen riisikampanja ja viinifestivaali 

Palsin riisiruokia

Jos vierailu Palsiin ajoittuu toukokuulle, on mahdollisuus päästä nauttimaan kylän upeista riisiruokiin liittyvistä tapahtumista, kuten Palsin gastronomisesta riisikampanjasta (Pals y La Cocina del Arroz). Tapahtumassa paikalliset tuottajat kerääntyvät yhteen tarjoilemaan paikallisia herkkuja läheltä ja kaukaa saapuneille vieraille. Luvassa on opastettuja kierroksia riisitiloille, riisistä valmistettujen herkkujen maistajaisia, riisiruokiin erikoistuneita kokkauskursseja ja käsityöläispajoja. 

Paikalliset ravintolat tarjoilevat tapahtuman aikana loistavia riisimenuita, joihin sisältyy useimmiten riisiruuan lisäksi alku- ja jälkiruoka sekä lasi viiniä. 

Huhtikuussa Costa Bravalla vietetään suosittua Vivid-viinifestivaalia, joka tuo Empordán alueelle yli 100 erilaista tapahtumaa ja aktiviteettia, kuten viininmaistajaisia, luontoretkiä, avoimien ovien päiviä ja paikallisten ammattilaisten konferensseja. Lisää tietoa viinifestivaalin tapahtumista: doemporda.cat

Perinteinen riisinkylvön juhla

Riisipellot, Pals

Kesäkuu on loistava kuukausi vierailla Palsissa, koska lämpöisten rantapäivien lisäksi vierailijoilla on mahdollisuus päästä näkemään, miten riisin kylväminen suoritetaan koneita käyttämättä

La Plantadan eli riisinkylvön juhlan aikana paikalliset viljelijät opastavat paikalle saapuneita vierailijoita riisin kylvössä. Juhla huipentuu paikallisista tuotteista valmistettuun hulppeaan maalaisaamiaiseen.

Perinteinen riisin sadonkorjuujuhla

Riisipellot, Pals

Lokakuussa Palsissa pääsee taas seuraamaan, miten kesäkuussa kylvötty riisi korjataan talteen. Korjuukypsä riisikasvi katkotaan sirpillä tyvestään, kerätään lyhenteiksi ja kuljetetaan puisissa, hevosten vetämissä kärryissä myllylle. Myös tämä paikallinen juhla päättyy herkullisten riisiruokien maisteluun. 

Maailmankuulu Michelin-ravintola

Ruokiin erikoistuneiden hipsterien tulee vierailla Gironassa sijaitsevassa maailmankuulussa Michelin-ravintolassa Celler de Can Rocassa, jolle on myönnetty jopa kolme kunniatähteä. Ravintola on päässyt Restaurant Magazine-lehden Maailman 50 parhainta ravintolaa-listalle. Ovesta ei kuitenkaan voi muina miehinä astella sisään, sillä ravintolan jonotuslista on kuukausien pituinen!

Palsin juusto- ja viinimessut

Viinimessut, Pals

Elokuussa Palsissa juhlitaan suosittua gastronomista juhlaa, Fira de Vins y Cavas de Palsia. Katalonialaisten viinien, cavan ja juustojen ympärille rakennettu tapahtuma jatkuu kahden päivän ajan. 

Ca La Prunan rakennuksen pihalla nautitaan juhlan aikana paikallisten tuottajien valmistamia viini- ja juustotuotteita, joista suurella osalla on arvostettu Denominación de Origen-alkuperäismerkintä. Juhlaan saapuu osallistujia läheltä ja kaukaa ja varsinkin viime vuosina myös matkailijat ovat löytäneet tapahtuman. Osallistujat voivat ostaa viinin- tai juustonmaistajaisiin oikeuttavan lipun tai yhdistelmälipun, joka takaa molemmat nautinnot. 

Viinimessut, Pals

Nit d’Espelmes: Palsin taianomainen kesäyö

Lukuisten gastronomisten tapahtumien lisäksi Pals järjestää erityisen kesäyön juhlan elokuun puolessa välissä. Nit d'Espelmesin juhlan aikana kylän yötä valaisevat ainoastaan kynttilät ja lyhdyt. 

Yli 10 000 kynttilää sytytetään valaisemaan Palsin upeita, keskiaikaisia rakennuksia ja muureja. Paikalle saapuu lukuisia kansainvälisesti tunnettuja artisteja esiintymään tapahtuman ulkoilmakonserteissa. Palsin taianomainen kesäyö on saanut vaikutteita italialaisessa Valleranon kylässä juhlittavasta Notte delle Candelen juhlasta (suom. kynttilöiden yö). 

Espelmes, Pals

3. Arjesta irti luonnonpuistossa

Pals kuuluu kuuluu kauniiseen Montgrí Massifin, Medesin saarten ja Baix Terin luonnonpuistoon ja kylää ympäröivään upeaan luontoon voi lähteä tutustumaan paremmin kävellen, pyöräillen tai vaikka hevosen selässä.

Pals sopii matkakohteena kaikille, mutta erityisesti se on luonnonystävien, patikoitsijoiden ja perheiden suosiossa. Palsin rannalla on mielenkiintoinen näköalatorni jossa tapaa innokkaita lintubongaajia. Alueen kosteikot houkuttelevat paikalle monia eri lintulajeja. 

Basses d'en Colls, Pals

Jos sielua kaivaa kaipuu korkeuksiin, voi lähteä reippailemaan läheiselle Massís del Quermanyn vuorenhuipulle. Vuorelta avautuva näköala on vertaansa vailla, joten mukaan kannattaa varata elämää suurempia valokuvia tallentava kamera. 

Jos haluaa viedä koko perheen kokemaan jotain todella ainutlaatuista, voi lähteä seikkailemaan Parc Aventura Costa Bravan kiipeilypuistoon, jossa pääsee nauttimaan ikimuistoisista seikkailuelämyksistä yläilmoissa. Palsin perheaktiviteettien oppaastamme löytyy paljon muutakin mukavaa koko perheen lomalle. 

4. Aktiivinen tai rento rantapäivä Palsissa

Palsin kylä ei sijaitse rannikolla, vaan kauniin maaseudun ympäröimän kukkulan huipulla. Siitä huolimatta yksi koko Costa Bravan parhaimmista rannoista sijaitsee ainoastaan kolmen kilometrin pässä Palsin kylästä!

Basses d'en Coll, Pals

Platja de Palsin rannan maisema on kuin kauneimmasta postikortista. Kukkulaiset hiekkadyynit, vihreät mäntymetsät ja meren takana kohoavat Medesin saaret ovat Palsin rannan tunnusmerkkejä. Sen hienohiekkainen ranta on noin 70 metriä leveä, tarjoten runsaasti tilaa auringonpalvojille. Yli 3,5 kilometriä pitkä ranta tarjoaa perheille paljon aktiviteetteja kuten lentopalloa, snorklausta ja muita vesiurheilumahdollisuuksia. Lisää tietoa rannan tarjonnasta löytyy Palsin rantaoppaastamme

5. Nähtävyydet Palsin lähialueilla

Palsista voi lähteä lukuisille mielenkiintoisille päiväretkille kylän lähialueille. Palsin keskiajan tunnelmasta pitävät tulevat myös hurmaantumaan läheiseen Peratalladan kylään, joka sijaitsee vain 10 kilometrin päässä Palsista. 

Begur

Pals sijaitsee loistavalla paikalla keskellä kauneinta Costa Bravaa. Aivan naapurissa sijaitsevat rantalomakohteet Begur ja Palafrugell houkuttelevat valtavia määriä matkailijoita, varsinkin kesäaikaan. 

Katalonian oma kulttuurikehto Girona sijaitsee vain 45 kilometrin päässä Palsista. Päiväretkelle voi lähteä myös valovoimaiseen Barcelonaan, johon hurauttaa Palsista autolla 1,5 tunnissa.

Kartta