Galician kylien taianomaiset karnevaalit

Espanjassa vuoden vaihtuminen tietää hauskimman vuodenajan alkamista. Eri puolilla maata valmistutaan karnevaaleihin, joita juhlitaan hieman ennen pääsiäismenojen alkamista. 

Galiciassa karnevaaleista käytetään nimitystä entroido tai antroido. Pohjois-Espanjan Galiciassa juhlitaan karnevaaleja todellisella intohimolla, erityisesti Ourensen maakunnassa. Karnevaalit niin Galiciassa kuin koko Espanjassa ovat aikoinaan kärsineet poliittisesta sensuroinnista, kirkollisesta paheksunnasta ja muista eri aikojen ongelmista, mutta tänä päivänä niin paikalliset kuin matkailijatkin voivat nauttia täysin rinnoin värikkäistä ja iloisista karnevaaleista. 

Lazan karnevaalit Galiciassa ja peliqueiro-pellet

Galiciasta löytyy useita karnevaaleja juhlivia kyliä, mutta niistä kahdeksan on virallisesti julistettu matkailijoille suunnatuiksi tapahtumiksi. Näiden kylien karnevaaleille ominaista ovat erilaiset naamioituneet karnevaalihahmot ja ratkiriemukkaat tapahtumat.

Seuraavia Galician karnevaaleja suositellaan matkailijoille: 

Lazan karnevaalit, joissa tapaa kuuluisia peliqueiros-karnevaalipellejä.

Xinzo de Limian karnevaalit, jossa hupsuttelevat naamiodut pantallasit. 

Verinin karnevaalit, jossa tanssahtelevat hassut cigarronesit. 

Viana do Bolon karnevaalit, jossa nähdään hassuja boteiroseja. 

Coppersin karnevaalit, jossa juhlii elegantteja daameja ja herroja. 

Manzanedan karnevaalit, jonka keskipiste ovat suuret naamiaiset. 

Macedan karnevaalit, jonka pääosassa ovat felosit, jotka ovat cigarronesien ja peliqueirosien serkkuja. 

Xenerais de Ullan karnevaalit, jossa kenraalit ratsastavat värikkäissä univormuissaan Ulla-joen lähikylissä.  

Monelle viheriäs Galicia on tuntemattomampaa aluetta Espanjassa. Pohjoisimmassa maakunnassa pääsee nauttimaan juhlien lisäksi upeista maisemista, gastronomiasta ja rikkaasta historiasta. 

Lazan karnevaalit ja peliqueirosit

Ourensen maaginen kolmio

Jopa kuusi näistä kahdeksasta karnevaaleista järjestetään Ourensen maakunnassa. Maakunnan kolme kuntaa muodostavat tunnetun "maagisen kolmion" Galiciassa ja juuri nämä kylät ovat kuuluisia hauskoista karnevaaleistaan. Kylien karnevaalitoimikunnat suunnittelevat juhlaa koko vuoden ja aloittavat järjestelyt heti joululomien jälkeen. 

Lazan karnevaalien peliqueiro

Lazan karnevaalit

Lazan karnevaaleja pidetään maailman vanhimpina. Juhlan kuninkaita ovat pellemäiset peliqueirosit, joiden hauska ja pysäyttävä karnevaaliasu painaa jopa 20 kiloa. Asuun kuuluu pitkä tupsupäähine, naamio, lyhyt jakku, valkoinen paita, huivi, vyö, solmio, pitsiset tupsushortsit, punaiset sukat, sukkanauhat ja koristeelliset housut. 

Peliqueirosien meluisa ensiesiintyminen tapahtuu karnevaalien sunnuntaiaamuna. Yli 150 peliqueiroa kerääntyy esittämään suositun Estrea do Peliqueiron shown.

Juoksevia peliqueiroseja Galiciassa

Peliqueirosit ilmoittavat tulostaan soittamalla suuria yli kilon painavia lehmäkelloja, jotka he ovat sitoneet vyötärölleen. Peliqueirosit juoksevat, pomppivat ja keikuttavat vyötäröitään kiinnittäen jokaisen kadulla vastaantulijan huomion. Perinteen mukaan peliqueirosiin ei saa koskea ja on paras suosiolla perääntyä, jos pelle tulee kadulla vastaan. 

Tästä meluisasta showsta huolimatta Lazan karnevaalit alkavat jo ennen peliqueirosien katuvaltausta. Viernes de Foliónin perjantai-iltana meluisa paraati kulkee kylän katuja pitkin rummuttaen rumpuja, kattiloita ja kaikkea, mistä lähtee kunnon ääni. 

Galician karnevaalien pellejä

Peliqueirosien juhlaa yleensä edeltävät ja seuraavat ratkiriemukkaat juhlat. Eikä tässä kaikki, Lazan karnevaalit jatkuvat päivä toisensa jälkeen! 

Lunes Borralleiro, joka järjestetään maanantaina, on yksi juhlan odotetuimpia päiviä. Aamulla alkaa hauska ja tahmea Farrapada-taistelu, jossa taisteluvälineenä käytetään puhdasta mutaa. Leikkimielisessä sodassa yleensä yleisökin saa osansa lentävästä mudasta, joten kannattaa valita myös vaatetus sen mukaisesti. 

Galician karnevaalit

Päivän kohokohta on iltapäivällä järjestettävä Bajada de la Morena, joka ei kuitenkaan sovi heikkohermoisille. Peliqueirosien lisäksi esityksessä nähdään hahmo, joka on pukeutunut härän päähineeseen ja valtaviin sarviin. Juhlaan osallistutaan ämpäreiden kanssa, jotka ovat täynnä eläviä muurahaisia, jauhoja ja viinietikkaa. Arvasit oikein, tässä seuraava ruokasota jota et voi jättää väliin!

Xinzo de Limian, Verinin ja Cobresin karnevaalit

Xinzon karnevaalit ovat kenties koko Euroopan pisimmät. Karnevaaleja juhlitaan jopa viiden viikonlopun ajan joka vuosi. Karnevaalien ensimmäinen tapahtuma on sunnuntaina järjestettävä Domingo Fareleiro, jossa juhlatunnelmaa nostattaa - taas kerran - jauhoinen ruokasota.

Verinin karnevaalien tärkein karnevaaliviikko alkaa torstain Jueves de Comadres-tapahtumallajoka on omistettu naisille. Juhliin halajavat miehet joutuvat pettymään, elleivät he sitten pukeudu naisiksi, joka takaa pääsyn juhlaan. Tiistaina kyläläiset järjestävät hauskan paraadin, jossa voi ihailla perinteisiä cigarrones-hahmoja.

Juoksevia peliqueiroseja Galician karnevaaleilla
Cobresin karnevaalien (Pontevedran maakunnassa) tärkein karnevaalipäivä on tiistain Martes de Carnaval. Tapahtuma on ehdottomasti Galician karnevaalien sivistynein ja tyylikkäin. 

Näiden kahdeksan matkailijoille suositellun tapahtuman lisäksi karnevaaleja juhlitaan jopa 200 Galician kaupungissa ja kylässä. Valinnanvaraa siis riittää! Galician karnevaalit vetävät hienosti vertoja Espanjan kolmelle suosituimmalle karnevaalille, jotka järjestetään Teneriffalla, Sitgesissä ja Cádizissa. 

Gastronomia Galiciassa

Pulpo a la Gallega eli mustekalaa galicialaisittain

Galician karnevaalit tarjoavat oivan tilaisuuden tutustua tämän alueen loistavaan gastronomiaan. Pohjois-espanjalainen keittiö on maailmankuulu ja alueella voi maistella maan upeimpia kala- ja äyriäisherkkuja. Esimerkiksi Espanjassa hyvin suosittu perinneherkku pulpo eli mustekala on juuri tällä alueella parhaimmillaan. 

Karnevaaleissa tarjoillaan meren herkkujen lisäksi esimerkiksi paikallisia makkaroita ja leikkeleitä. Karnevaalien perinteisin ruoka on kuitenkin lihapainotteinen muhennos, joka valmistetaan kinkusta, naudanlihasta, kanasta, makkaroista, nauriista (tai muista juureskasviksista), perunasta, kyljyksistä, pekonista, pavuista ja sian päästä, joka on galicialainen perinneherkku. Tällä jaksaa juhlia!

Galician karnevaalien "korvia"
Naurista pidetään Galician kansalliskasviksena. Juuri karnevaalien aikaan nauriit ovat parhaimmillaan ja niitä käytetään paljon paikallisten herkkujen valmistuksessa. 

Karnevaaleissa kannattaa myös maistaa alueen suussa sulavia jälkiruokia. Juhlan suosikkimakeita ovat pannukakut ja perinteiset orejasit. Orejasit (suom. korvat) valmistetaan jauhoista, munasta, voista ja seokseen usein lisätään anista. Herkut uppopaistetaan ja kieritetään sokerissa. Herkullista!

Kartta