Parhaat loma-aktiviteetit Nerjassa

Voimakkaasta kilpailusta huolimatta Costa del Solilla sijaitseva Nerja on yksi rannikon suosituimmista lomakohteista. 

Nerjassa voi vieläkin tuntea vanhan kalastajakylän arvokkaan tunnelman, vaikka kaupunki loistaakin Andalusian parhaimpien lomakohteiden kirkkaassa kärkijoukossa. Kaupungin valkoisiksi kalkitut talot, kapeat kadut ja viihtyisät kuppilat ja ravintolat kuuluvat Nerjan valttikortteihin. 

Nerja sijaitsee Costa del Solin näköalapaikalla Tejedan vuoriston juurella, Chillar-joen suun vieressä. Kaupungista avautuu huikea näköala Nerjaa ympäröivälle rannikolle ja läheisille vuorille. 

Nerja on saanut nimensä arabialaisesta sanasta 'narixa', joka tarkoittaa vehreää kevättä. Chillar-joen ansiosta Nerjaa ympäröivä luonto onkin muuta rannikkoa vehreämpää ja ilmakin usein tuntuu kosteammalta. Nerjan hedelmällisen maan ansiosta viime vuosituhannen alussa alueella viljeltiin runsaasti sokeriruokoa ja muita viljelyskasveja.

Monen matkailijan lempikohde kellistää muut Aurinkorannikon lomakaupungit mennen tullen myös aktiviteettien tarjonnallaan, joista esittelemme seuraavaksi omat suosikkimme. 

Nerjan tippukiviluolat

Nerjan luolat, Malaga - Costa del Sol (Espagne)

Nerjan tippukiviluolat kuuluvat koko Málagan maakunnan suosituimpiin luontonähtävyyksiin. Pieni poikajoukko löysi luolat vahingossa vuonna 1959 ja pian sen jälkeen luolia jo luonnehdittiinkin yhdeksi aikakautemme tärkeimmistä maantieteellisista löydöksistä. 

Nerjan tippukiviluolasta löytyy maailman pisin tippukivipylväs, joka on pitänyt paikkaansa Guinessin ennätysten kirjassa jo vuodesta 1989 lähtien. Tämän lisäksi luolasta löytyy upeita, neandertalinihmisten taiteilemia luolamaalauksia 42 000 vuoden takaa. Tätä arkeologista ja maantieteellistä ihmettä ei kannata jättää väliin kun lomailee Nerjassa.

Nerjan tippukiviluolat ovat keskimäärin jopa viisi kilometriä pitkät ja suuri osa niistä on auki yleisölle. Vierailu luolilla on erityisesti Costa del Solilla vierailevien lapsiperheiden mieleen. 

Patikkaretki El Cielon vuorelle

El Cielo, Nerja - Costa del Sol (Espagne)

Nerjan lähellä on kaksi suojeltua luontoaluetta, jotka kuuluvat rannikon patikoitsijoiden suosikkikohteisiin: Tejadan vuoriston ja Almijarran luonnonpuisto sekä Acantilados de Maro-Cerro Gordon luontoalue.

Yli 1500 metrinen El Cielo (suom. taivas) on korkein vuori alueella ja sen huippulle kapuaminen on suosittu aktiviteetti reippailijoiden keskuudessa. Huipulta avautuva näköala on häikäisevä ja matka perille juuri sopiva yhden päivän patikkaretkelle. Kirkkaana päivänä huipulta näkee koko Costa del Solin ja jopa kaukana siintävän Afrikan pohjoisrannikon. 

Reipas päiväretki El Cielo huipulle on yksi ikimuistoisimmista kokemuksista Costa del Solilla. 

Nerjan upeat rannat

Balcon de Europan tasanne, Nerja, Malaga - Costa del Sol (Espagne)

Suurin osa matkailijoista saapuu kaupunkiin nauttimaan aurinkoisista päivistä Nerjan upeilla rannoilla. 

Nerjasta löytyy pitkä liuta koko Andalusian parhaimpia rantoja. Niiden mukana on pitkiä, puuterihiekkaisia rantoja kuten Burriana ja El Playazo sekä pienempiä poukamia, joita löytyy erityisesti Acantilados de Maro-Cerro Gordon luontoalueen suojasta. Varsinkin nudistien suosima Calas del Pino kuuluu alueen upeimpiin rantoihin. 

Nerjassa on yhteensä kaksitoista upeaa rantaa ja sen lähialueelta löytyy lisää upeita Costa del Solin helmiä, jotka pitäisivät olla jokaisen rantalomailijan nähtävyyksien listalla. 

Balcón de Europan näköalatasanne

Balcon de Europan tasanne, Nerja, Malaga - Costa del Sol (Espagne)

Nerjan maamerkki Balcón de Europan näköalatasanne kuuluu Nerjan lomalaisten lempinähtävyyksiin. Balcón de Europa (suom. Euroopan parveke) on koko Nerjan kaupungin keskus ja sieltä avautuva näköala vertaistaan vailla. Aivan Balcón de Europan vieressä sijaitsee kaupungin upein aukio, jota ympäröivät kaupungin kuuluisimmat kahvilat, trendibaarit ja ravintolat.

Kesäaikaan aukiolla järjestetään erilaisia ilmaiskonsertteja ja esityksiä. 

Kajakkiretkellä Nerjassa

Kajakkiretki Burrianalla, Malaga - Costa del Sol

Kajakkiretki Nerjan Burrianan rannalta Marolle on ikimuistoinen kokemus koko perheelle. Matkalla näkee vesiputouksia, pieniä merenrantapoukamia, uskomattoman kirkkaita vesiä ja koko rannikon upeimpia maisemia. 

Nerjan maisemalle tyypillinen kalkkikivi on muodostanut upeita kalliomaisemia Maron rannikkoviivalle. Jyrkänteiden suojaamat rannat, kallioiden sisään kätkeytyvät luolat ja vesiputoukset tekevät melontaretkestä ikimuistoisen kokemuksen. 

Vierailu Frigilianan kylässä

Frigiliana, Malaga - Andalusia

Vain kuuden kilometrin päässä Nerjasta löytyy yksi Andalusian kauneimmista kylistä: valkoinen Frigilianan pueblo. Espanjan matkailuviranomaiset ovat jopa virallisesti lisänneet Frigilianan Espanjan kauneimpien kylien joukkoon ja se oli myös yksi vuoden 2010 kandidaatti arvostetulle Asturian ruhtinattaren palkinnolle. 

Frigilianan kapeat mukulakivikadut, valkoiset kalkkikivirakennukset ja niiden punertavat katot luovat mahtavan kontrastin sinistä taivasta vasten. Kylän asukkaat pitävät terasseillaan värikkäitä kukkaistutuksia, jasmiini- ja laventelipuita ja kaikki hipoo täydellisyyttä. Kapeiden kujien viehättävät pikkuliikkeet ja hetkittäin talojen lomasta avautuva maisema jättävät matkailijan sanattomaksi. Frigiliana on todellakin tyrmäävä.

Maron ranta

Playa de la Caleta de Maron ranta, Malaga - Costa del Sol

Häikäisevä Playa de Maron ranta sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Nerjasta.  

Vuonna 2013 espanjalainen televisiokanava Antena 3 äänesti Maron Andalusian parhaimmaksi rannaksi. Samaisessa kilpailussa Maro äänestettiin myöhemmin koko Espanjan toiseksi kauneimmaksi rannaksi, vain Javeassa sijaitseva La Granadellan ranta ylsi Maron ohi kilpailussa. 

Maron vesi on hämmentävän kirkas ja ranta lukeutuu Andalusian parhaimpiin sukellus- ja snorklauskohteisiin. Maron pienestä poukamasta alkaa myös upea Los Acantilados de Maron ja Cerro Gordon luonnonpuisto, jonka rannikkoviivaa ja merta on suojeltu hyvin tuloksin. Luonnonpuistossa ei voi kalastaa, mikä on osaltaan tuonut elämän takaisin Maron luonnonpuiston vesiin. Rannan vierestä löytyy pienempi ranta La Caleta de Maro, jonne voi lähteä vaikka melontaretkelle Marolta. 

Vierailu Acebuchalin kylässä

Achebuchal, Malaga - Andalusia (Espanja)

Acebuchalin viehättävä kylä sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Nerjan paratiisirannoilta ja sitä ympäröi Sierra Tejedan, Almijaran ja Alhaman vuoristo luonnonpuistoineen. Acebuchal on yksi Costa del Solin parhaimmin säilyneistä kylistä, jossa voi vieläkin aistia aitoa keskiajan tunnelmaa. 

Acebuchal joutui kohtaamaan lukuisia vastoinkäymisiä Francon vallan aikana ja se lähes autioitui kokonaan viime vuosisadan puolessa välissä. Nykyisin Acebuchal on uudelleen herännyt henkiin ja vierailu kylässä kuuluu monen Aurinkorannikon matkailijan lomasuunnitelmiin. Acebuchalin retkeen voi yhdistää vieraillun viereisessä Frigilianan kylässä. 

Reipas retki Rio Chillarin joelle

Rio Chillarin joki, Nerja, Malaga - Costa del Sol (Espanja)

Rio Chillar on yksi Costa del Solin suosituimmista patikointipaikoista lapsiperheiden keskuudessa. Upean luonnon lisäksi matkalla näkee vesiputouksia ja luonnonaltaita, joissa on mukava virkistäytyä lämpiminä kesäpäivinä. Mitä pidemmälle jaksaa kävellä, sitä upeammaksi maisemat muuttuvat. 

Rio Chillar on suosittu retkikohde ja viikonloppuisin varsinkin luonnonaltailla saattaa olla ruuhkaa. Patikkaretki joelle kuitenkin tuo mukavaa vastapainoa matkailijoita vilisevien rantojen rinnalle. 

Vierailu Águilan akveduktilla

Aquilan akvedukti Nerja, Malaga - Andalusia (Espanja)

Águilan akvedukti on sillan kaltainen roomalainen vesijohtorakennelma, joka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Nerjasta. Värikkään historian omaava akvedukti rakennettiin 1800-luvulla ja se on vielä tänäkin päivänä aktiivisessa käytössä. 

Akveduktin historiallinen arvo on tunnustettu ja Espanjan viranomaiset julistivat sillan suojelluksi kulttuurikohteeksi vuonna 1968. 

Burrianan rannan legendaarinen Ayon paella

Paellaa playa de Burrianan rannalla, Nerja - Costa del Sol (Espanja)

Nerjassa voi syödä paellaa tai sitten Ayon paellaa. Nerjan suositulla Burrianan rannalla sijaitseva Ayon paellaravintola on lähes kaikille Costa del Solilla asuvalle tuttu paikka. Espanjan klassikkoruuan lisäksi ravintolassa pääsee maistelemaan muitakin maan perinneruokia, kuten gazpacho-tomaattikeittoa sekä boquerones-anjoviksia. 

Ayo on suljettu vain yhtenä päivänä vuodessa ja ravintolan omistajat ovat harjoittaneet valtavan paellan kokkaustaitoaan jo yli 50 vuoden ajan. Päivittäin tarjottavaa paellaa valmistetaan puunuotion päällä valtavassa paellapannussa. 

Gastronomisia elämyksiä Nerjan ravintoloissa

Restaurant Maria Bonita à Nerja, Andalusia - Costa del Sol (Espanja)

Nerja on todellinen ruokamatkailijan mekka, sillä kaupungista löytyy yli 300 ravintolaa.  Ruokailumahdollisuuksia löytyy joka budjetille ja makuja löytyy Espanjan lisäksi maailman eri kolkista. Herkuttelijan kannattaa hyvissä ajoin valita miellyttävimmät ravintolat lomamatkaa varten, sillä valikoima saattaa saada matkailijan pään pyörälle. Maltti on valttia ja lopulta ruokailuhetkethän ovat osa matkan ihanimpia muistoja.  

Kartta Nerjan parhaimmista aktiviteeteista ja nähtävyyksistä