Katalonian aarteita: Montserratin luostari ja Escolanian kuoropojat

Katalonian maakuntaa on siunattu laajalla ainutlaatuisten nähtävyyksien kirjolla ja suuri osa Espanjan matkailusta suuntautuukin tälle upealle alueelle Koillis-Espanjassa. Katalonia on Espanjan vaurain ja kehittynein itsehallintoalue, joka on onnistunut hyödyntämään alueen viehätysvoiman myös matkailussa. 

Barcelonassa on valtava määrä erilaisia nähtävyyksiä ja kaupungissa saattaa vierähtää viikkokin salamannopeasti. Jos kuitenkin maltat hellittää katseesi Barcelonan upeista nähtävyyksistä, kannattaa vuokrata auto ja suunnata tutkimaan Katalonian maakunnan muita nähtävyyksiä. 

Montserratin benediktiiniläisluostari

Montserratin luostari Kataloniassa

 

Vain 45 kilometrin päässä Barcelonasta sijaitseva Montserratin luostari eli Monasterio de Santa Maria de Montserrat on Katalonian alueen yksi vetovoimaisimmista ja ainutlaatuisimmista kohteista. Valtavan, 1200 metriä korkean Montserrat-vuoren huipulla sijaitseva benediktiiniläisluostari ja sen maankuulu kuoro Escolania tarjoavat sinulle unohtumattoman kokemuksen uskonnollista Espanjaa. 

Montserratin vuori on Katalonian korkein kohta ja sieltä avautuu näkymä aina Barcelonaa reunustavalle Tibidabon vuorelle asti. Montserrat tarkoittaa sahalaitaista vuorta ja sen erikoinen muoto kiinnittääkin ohi kulkevien huomion helposti. 

Luostarin historian katsotaan ulottuvan aina vuoteen 888 jKr. asti, vaikka luostarin tarkkaa rakentamisvuotta ei olekaan tiedossa. Tiedetäään että vuorella sijaitsi ennen kristinuskoa roomalaisten rakentama temppeli, jossa palvottiin Venusta.

Montserratin luostari perustettiin virallisesti vasta 1025, jonka jälkeen luostarin merkitys kasvoi ja pyhiinvaellukset luostariin alkoivat. Vuonna 1223 Montserratin luostarissa toimi ensimmäinen poikakuoro. Poikakuorot ovat vielä tänäkin päivänä tärkeä osa Montserratin luostarin toimintaa, ja nykyinen Escolania-kuoro onkin niittänyt mainetta maailmalla. 

Escolanian poikakuoro Montserratin luostarissa Barcelonassa

 

Vuonna 1409 Montserratista tuli itsenäinen luostarikirkko ja se perusti mm. oman painon levittääkseen uskonnollista sanaa Espanjassa. Kirkon rooli vahvistui aina 1800-luvulle asti, jolloin se sai kokea paljon erilaisia vastoinkäymisiä.

Vuonna 1811-1812 Napoleonin armeija tuhosi luostarin, mutta jo 1800-luvun lopulla sitä alettiin rakentaa uudelleen. Seuraavat vastoinkäymiset alkoivat jälleen 1900-luvulla, kun Espanjan sisällissota pakotti munkit jättämään luostarin ja moni munkki myös murhattiin sodan selkkauksissa. Sodan jälkeen munkit pääsivät palaamaan Montserratiin ja luostarin uudelleenrakentaminen jatkui. 

Musta neitsyt - Katalonian suojeluspyhimys

Montserratin luostarista löytyy Katalonian maakunnan virallinen suojeluspyhimys musta neitsyt, Virgen de Montserrat. Legendan mukaan pienet pojat näkivät vuorella häikäisevän valon 800-luvulla, jota tutkimaan lähdettyään he löysivät luolista mustan neitsyen patsaan. Tämän kuullessaan eräs piispa yritti kuljettaa patsaan kaupunkiin, mutta se painoi niin paljon että tehtävä osoittautui mahdottomaksi. Piispa tulkitsi asian niin, että neitsyt ei tahtonut jättää vuorta ja määräsi luostarin rakennettavaksi sille paikalle, josta neitsyt löydettiin. 

Neitsyen ja lapsen kasvojen mustalle värille löytyy myös selitys. Luostarin munkkien mukaan sen eteen on tuotu niin paljon kynttilöitä, että niiden savu ja lämpö on värjännyt patsaan kasvot mustaksi. Toisten mielestä patsas on värjäytynyt ajan myötä. 

Neitsyt sijaitsee Montserratin basilikakirkon oikeassa siivessä. Patsasta pääsee katsomaan ilmaiseksi, mutta jonot saattavat kasvaa loma-aikaan valtaviksi. Vajaan metrin korkuinen patsas on sijoitettu lasiseinän taakse, mutta neitsyen käsi on sen ulkopuolella ja perinteen mukaan pyhiinvaeltajat koskettavat tai suutelevat patsaan kättä. Poistuessasi neitsyen luota tulet huoneeseen jossa voit sytyttää kynttilän neitsyt Marialle. Muista ottaa muutama kolikko mukaan lahjoitusta varten. 

Escolanian poikakuoro

Escolanian poikakuoro Montserratin luostarissa, Barcelonassa

 

Montserratin luostarissa asustaa muutaman sadan munkin lisäksi Escolanian poikakuoro, joka suorittaa siellä korkeatasoisia musiikkiopintoja. Escolanian poikakuoro on tunnettu ympäri maailman ja he ovat esiintyneet lukuisissa maissa. Kuoro on levyttänyt yli 100 kokoelmaa ja he esiintyvät päivittäin Montserratin basilikakirkossa matkailijoiden iloksi. 

Kuoroa pääsee kuuntelemaan päivittäin klo 13.00 ja 18.45, lukuunottamatta joulupyhiä ja heinäkuun lomakautta. 

Miten saapua luostariin?

Montserratin luostari sijaitsee vajaan 50 kilometrin päässä Barcelonasta ja sinne pääsee joko autolla, junalla ja kaapelihissillä. Montserratiin kulkee junia Barcelonan Plaza Espanyan asemalta ja matka perille kestää vajaan tunnin. Jää pois Aeri Montserratin asemalla, josta kulkee kaapelihissi luostariin.

Voit myös vaihtoehtoisesti ottaa vuoristojunan luostariin, mutta sinun täytyy silloin jäädä pois Monistrol Montserratin asemalla. Voit ostaa menopaluu-lipun Montserratin luostarille Plaza Espanyan asemalta, mutta muista mainita haluatko nousta Montserratin vuorelle kaapelihissillä vai vuoristojunalla. Menopaluulippu maksaa noin 30 euroa. Vuoristojuna on hitaampi vaihtoehto, mutta tarjoaa hauskan tavan nousta vuorelle ja mahdollisuuden nauttia samalla upeista maisemista. 

Mikäli päätät saapua paikalle autolla, sinulla on kaksi pysäköintivaihtoehtoa. Voit pysäköidä C55-moottoritien varrella sijaitsevalle vuoristojuna-asemalle ja ottaa junan Montserratin luostariin. Tällöin myös pysäköinti on ilmaista, kunhan ostat menopaluulipun junaan. Voit myös pysäköidä aivan Montserratin luostarin lähellä sijaitsevalle pysäköintialueelle, jolloin pysäköintimaksu on 5 euroa. Alueelta on kuitenkin noustava jyrkkää mäkeä luostarille asti. Mikäli seurueessanne on vanhuksia tai liikuntarajoitteisia, aivan luostarin viereen pysäköivä vuoristojuna on paras vaihtoehto.