Missä yöpyä Menorcalla - parhaat loma-alueet

Kaunis Menorcan saari on todellinen lomaparatiisi keskellä kauneinta Välimerta. Mallorcaa, Ibizaa ja Formenteraa rauhallisempi Menorca houkuttelee erityisesti luontomatkailijoita, rantalomalaisia ja lapsiperheitä.

 

Cala Macarella, Menorca, Baleaarien saaret


Menorcan vahvuudet löytyvät sen rennosta ilmapiiristä ja upeasta luonnosta. Saarella onnistuu niin aktiiviloma kuin leppoisa rantalomakin. Tästä huolimatta monivivahteiselta Menorcalta löytyy muutakin kuin paratiisirantoja ja luontomaisemia. 

Menorca on verrattain pieni saari (keskimäärin 42 kilometriä pitkä ja 10 kilometriä leveä) ja se käy helposti tutuksi lyhyemmälläkin lomalla. Majoituskohde kannattaa valita kuitenkin tarkkaan ja suunnitella etukäteen mitä kaikkea lomalla tahtoo kokea. 

Listasimme erilaisia loma-alueita Menorcalla lomalaisten eri mieltymyksien mukaan. Listalta löytyy kohteita läheltä rantoja, perhe- ja luontoaktiviteetteja sekä yöelämän keskuksia. Katsasta mikä kohde sopii sinun Menorcan lomallesi kaikkein parhaiten!

Rantaloma Menorcalla

Cala Turqueta, Menorca, Baleaarien saaret

Ennen kaikkea Menorca on auringonpalvojan rantaparatiisi. Saaren rannikkoalue on onnistunut säilymään melko koskemattomana, josta käy kiittäminen Unescoa joka liitti saaren suojeltujen biosfäärialueiden joukkoon vuonna 1993. Tämän lisäksi matkailu heräsi Menorcalla muita Baleaarien saaria myöhemmin, jonka vuoksi massaturismin kehitys on ollut saarella hitaampaa. 

Menorcan rantavalikoima vaihtelee laidasta laitaan. Saarelta löytyy niin pitkiä puuterihiekkarantoja, syrjäisempiä pikkupoukamia kuin nudistirantojakin. Kaikkia yhdistää hämmentävän kirkas, turkoosi vesi. Kannattaa muistaa että monelta luonnonrannalta ei löydy lainkaan palveluja, jonka vuoksi on suotavaa pitää aina mukana vettä ja pientä purtavaa. Pienten lasten kanssa voi suunnata saaren lapsiystävällisemmille rannoille, joiden läheisyydestä löytyy kaikki palvelut yleisistä wc- ja suihkutiloista ravintoloihin. 

Cala Fustam, Menorca, Baleaarien saaret


Saaren pohjois- ja länsiosasta löytyy liuta Menorcan kuuluisimpia ja kauneimpia rantoja, kuten Cala Macarella, Cala Turqueta, Cala Mitijana ja Cala en Bosch, jotka kaikki sijaitsevat vain muutaman kilometrin päässä Ciutadellasta. Paikka kuuluu myös saaren luontomatkailijoiden suosikkialueisiin, rantojen takana nousevat kukkulat ja mäntymetsät tarjoavat upeita maisemia patikoitsijoille. 

Jos mieluiten majoittuu sellaiseen kohteeseen, jossa rantojen ohella pystyy nauttimaan myös saaren yöelämästä, suosittelen varaamaan loma-asunnon Ciutadellasta. Jos taas suunnitelmissa on keskittyä rentoon auringonottoon rannoilla, kannattaa vuokrata vaikkapa oma huvila Cala en Boschin poukaman läheisyydestä. 

Punta Prima, Menorca, Baleaarien saaret

Saaren pitkät, puuterihiekkaiset rannat löytyvät saaren eteläosasta. Täältä löytyvät upeat Son Boun ja Punta Priman isommat rannat sekä Cala en Porterin ja Binidalín valokuvaukselliset poukamat. 

Eteläinen alue sopii hyvin helppoa rantalomaa suunnitteleville auringonpalvojille, jotka eivät kaipaa suurempien loma-alueiden vilskeeseen. Eteläiset lomakohteet ovat pienempiä ja tällä puolella saarta sijaitsevissa pikkukylissä pääsee nauttimaan parhaiten paikallisen keittiön parhaimmista antimista sekä rennosta saaristolaistunnelmasta. Punta Primasta loma-asunnon varanneet ovat loistopaikalla eteläisen puoliskon parhaimpien rantojen läheisyydessä. 

Menorcan perheloma

Perheloma, Menorca, Baleaarien saaret

Saaren rennon ilmapiirin ansiosta Menorca on täydellinen lapsiperheen lomakohde. Mallorcan ja Ibizan vauhdikkaat lomasaaret tuntuvat kaukaisilta ja ilmapiiri on leppoisa ja lämminhenkinen. 

Saarelta löytyy niin syrjäisiä loma-alueita kuin kaiken palvelun turistikohteitakin. Erityisen suosittuja lapsiperheen loma-alueita ovat pienemmät kylät, joissa perheet saavat nauttia lapsiystävällisistä rannoista, rauhallisesta tunnelmasta ja samalla hyvistä palveluista. 

Fornells, Menorca, Baleaarien saaret

Fornells on pieni ja hurmaava kalastajakylä Menorcan koillisosassa. Kylän valkoisiksi kalkitut talot ja hippimäisen leppoisa tunnelma vetoaa saaren lapsiperheisiin, jotka myös arvostavat pienen kylän kattavia palveluja. 

Loma-asunnon vuokraaminen Fornellsista on erityisen hyvä idea jos perheestä löytyy aktiivisempia lapsia. Noin tuhannen asukkaan kylässä voi harrastaa lukuisia urheilulajeja, kuten melontaa, SUP-lautailua, purhehtimista, purjelautailua, snorklausta tai lähteä vaikka veneretkelle tutkimaan saaren rannikoita. Fornellsin ravintoloiden, baarien ja kahviloiden valikoima on myös loistava ja kylään saavutaan herkuttelemaan kala- ja äyriäisruokia kauempaakin. 

Fornellsin lähellä on lukuisia luontopolkuja, joille voi lähteä pienempienkin lasten kanssa. Erityisesti suolakaivoksen läheltä lähtevä reitti kuuluu kylän suosituimpiin ja koko saaren kiertävä Camì de Cavallsin polku ei sekään ole kaukana. Luonnonystävät viihtyvät myös Fornellsin lähellä sijaitsevassa Parque Natural de l'Albufera de Es Graun luonnonpuistossa, jossa saattaa törmätä Baleaarien saarten omaan matelijaan, Baleaarienmuurisisiliskoon. 

Cala Galdana Sa Puntan näköalatasanteelta, Menorca, Baleaarien saaret

Ferriersissä sijaitseva Cala Galdanan lomakylä palvelee lähes yksinomaan turisteja. Suosittu loma-alue sijaitsee loistopaikalla, aivan yhden saaren kauneimman poukaman edessä. Cala Galdanan poukaman ranta on suojaisa ja matala, joka tekee siitä loistavan lomakohteen lapsiperheille. Cala Galdanan palvelut ja aktiviteettimahdollisuudet ovat myös saaren parhaimmasta päästä. 

Cala Galdanasta voi kävellä upean mäntymetsän läpi kohti etelää, jolloin vastaan tulee lisää upeita poukamia, kuten upeat Cala Mitjana, Cala Mitjaneta ja Trebaluger.

Lloc Menorcan eläintarha

Jos kaipaa vauhdikkaampaa päivää rantaloikoilun sijaan, kannattaa suunnistaa Aquacenterin vesipuistoon. Kivenheiton päässä Cala en Blanesista sijaitsevassa vesipuistossa on mukava valikoima hauskoja vesiliukuja ja altaita jotka soveltuvat kaikenikäisille. Puistosta löytyy myös ravintoloita, piknik-alueita sekä rentoutumisalue jacuzzeineen. 

Toinen lasten suosima teemapuisto löytyy muutaman kilometrin päässä Mahonista: Lloc de Menorcan eläinpuisto. Puisto tarjoaa lapsille upean mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa eläinten kanssa ja joskus he pääsevät jopa silittämään niitä. Lloc de Menorcasta löytyy eksoottisia eläimiä joista osa tuodaan puistoon eläintenpelastusyksiköistä. Puistosta löytyy kenguruita, laamoja, erilaisia liskolajeja, sammakkoeläimiä, apinoita, kotkia ja paikallisia eläinlajeja kuten aaseja, lampaita, vuohia ja lehmiä. Puisto on auki ympäri vuoden ja sisäänpääsy on lapsilta 8,50 euroa ja aikuisilta 12,50 euroa. 

Romanttinen loma Menorcalla

Romanttinen loma Menorcalla, Baleaarien saarilla

Romantiikkaa ei Menorcalta puutu sitäkään. Pariskunnat usein valitsevat majoituskohteen tarkkaan omien mieltymysten mukaan, erityisen suosittuja ovat syrjäisemmät ranta-alueet sekä saaren romanttiset kylät. Valinnan varaa löytyy mukavasti. 

Esimerkiksi Cala en Porteriin majoittuvat pariskunnat pääsevät nauttimaan valkohiekkaisista rannoista, pareille soveltuvista aktiviteeteista sekä herkuttelemaan kylän tasokkaissa ravintoloissa. Cala en Porterissa on tunnetusti saaren upein auringonlasku ja täältä löytyy myös saaren romanttisin merinäköalabaari, kallionjyrkänteeseen rakennettu Cova D'en Xoroi.

Binibeca, Menorca, Baleaarien saaret

Binibeca on toinen pariskuntien suosima kylä saaren lounaisosassa. Kylän valkoisiksi kalkitut talot ja rento kalastajakylän ilmapiiri ovat omiaan luomaan romanttista tunnelmaa. Valkoinen Binibecan kylä istuu kalliovuoren rinteellä, pienen poukaman edessä ja sitä ympäröi vehreä luonto patikkapolkuineen. Värien kontrastit, tunnelma ja kylän häikäisevät auringonlaskut tekevät siitä oivallisen piilopaikan rauhallisuutta kaipaaville pariskunnille. 

Menorcan pääkaupunki Mahon on toinen vaihtoehto romanttiselle lomalle hieman vilkkaammassa ympäristössä. Kaupungissa on paljon nähtävyyksiä, ostosmahdollisuuksia sekä erinomaisia ravintoloita ja tapas-baareja. Mahonista löytyy myös kauniita rantoja lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Näistä kauneimpiin kuuluvat Sa Mesquida ja Cala Llonga. 

Luonto- ja aktiiviloma Menorcalla

Camì de Cavallsin reitti, Menorca, Baleaarien saaret

Menorcan vetovoima löytyy sen luonnosta. Ainoastaan Mahonissa ja Ciutadellassa asukasluku ylittää 20 000 rajan ja suurin osa asutusalueista ovat pieniä kyliä ja taajamia. Saaren tiet ovat rauhallisia ja Menorcalta löytyy ainoastaan yksi moottoritie. Kyseessä on siis todellinen paratiisi luontomatkailijalle ja aktiivilomailijoille. 

Menorcalla maisemat ovat pysyneet verrattain muuttumattomina viimeisten vuosisatojen ajan. Pohjoisen kasvillisuus on yhdistelmä mänty-, oliivi- ja johanneksenleipäpuita ja etelässä kasvillisuus koostuu pääasiassa pensastometsistä ja matalista pensaikoista. Menorcalta ei löydy vuoria, mutta erityisesti pohjoiselta puoliskolta löytyy kukkuloita ja jyrkempiä kalliojyrkänteitä. 

Albufera des Grau, Menorca, Baleaarien saaret

Camí de Cavalls on Menorcan suosituin vaellusreitti ja se kiertää koko saaren ympäri. Ikivanha, 185 kilometriä pitkä tie kulkee saaren rannikkoa pitkin ja sitä voi kiertää kävellen, pyöräillen tai vaikka ratsain. Majoittuupa sitten mihin tahansa saaren osaan, on aina lähellä Camía. Reitti tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua saaren monipuolisiin maisemiin hauskalla tavalla. 

Parque Natural s'Albufera des Grau sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Mahonista ja se on saaren ainoa luonnonpuisto. Loma-asunnon Arenal d'En Castellin perheystävällisestä rannikkolomakohteesta varanneet ovat vain muutaman kilometrin päässä puistosta. 

Puisto tarjoaa suojaisan ympäristön monelle alueen harvinaisemmalle eläinlajille ja monet muuttolinnut pysähtyvät lepäämään puistoon matkallaan etelään. S'Albufera des Graun luonnonpuiston maisemat vaihtelevat hiekkadyyneistä suoalueihiin ja ikivanhoihin viljelypalstoihin. Puistossa on kolme hyvin viitoitettua reittiä, joista yksi alkaa Es Graun kylästä. 

Hevosratsastusta Menorcalla

S'Albufera des Graussa korkealla kallionjyrkänteellä sijaitseva Favaritxin majakka kuuluu puiston upeimpiin nähtävyyksiin, kuten myös Illa d'en Colomin pieni, yksityinen saariTaianomainen saari sijaitsee vain 200 metrin päässä rannikosta ja sieltä löytyy kaksi upeaa rantaa. 

El Toro (kutsutaan myös nimellä Monte Toro) on Menorcan korkein huippu (342 metriä). Kukkulan huipulla on pieni pyhättö jonne pääsee vierailulle ja näköala huipulta on sekin kokemisen arvoinen. Kirkkaana päivänä huipulta näkee koko saaren sekä vieressä lepäävän Mallorcan naapurisaaren.

Jos onnistuu löytämään majoituksen Es Mercadalin kylästä, voi El Toron kukkulalle kävellä sieltä käsin vaivattomasti. Es Mercadal on oiva keskipiste niille aktiivilomalaisille, jotka haluavat tutkia saaren pohjoisosaa vaikka patikoiden. Es Mercadalissa on myös mahdollisuus osallistua jeeppisafarille, joka soveltuu myös pienemmille lapsille. 

Menorcan yöelämä - parhaat alueet majoittumiseen

Mahón -  Menorca, Baleaarien saaret

Menorcan yöelämä ei ole vilkkaimmasta päästä. Auringonlaskun jälkeen lomalaiset siirtyvät saaren viihtyisiin ravintoloihin illallistamaan ja nauttimaan muutaman drinkin päivän päätteeksi. Jos kaipaa vilkkaampaa menoa, kannattaa suunnistaa saaren suurempiin kaupunkeihin. Mahonin Moll de Ponentin ja Moll de Llevantin satamista löytyy lukuisia ravintoloita ja cocktail-baareja, joista jotkut ovat auki myöhään. Mahonin Plaza de Espanyan ja Plaza Bastiòn aukioilta sekä Carrer de l’Angelin kadulta löytyy myös vilkkaampaa ohjelmaa yökyöpeleille. 

Myös Ciutadelassa yöelämä on keskittynyt lähelle kaupungin viihtyisää satamaa sekä Carrer de la Marinan ja Passeig des Mollin kaduille, joilta löytyy lukuisia ravintoloita, pubeja ja cocktail-baareja. Plaza des Bornin aukiolta ja sen viereisiltä kaduilta löytyy taas valikoima erilaisia yökerhoja. 

Cova d'en Xoroi, Menorca, Baleaarien saaret

Lähellä pientä Cala en Porterin lomakylää, saman nimisen poukaman edestä löytyy yksi ehkä koko Espanjan valokuvauksellisimmista klubeista: Cova D'en Xoroi. Kallion seinämässä sijaitsevaan luolaan rakennettu chill out-klubi on yksi saaren huikeimmista nähtävyyksistä ja sen terasseilta voi ihailla esteetöntä näköalaa merelle. Suosittelemme vierailemaan baarissa auringonlaskun aikaan, jolloin klubilla saa usein nauttia samalla elävästä musiikista.

Fornellsin pienessä kylässä yöelämä on keskittynyt rannalle paseo maritimo-kadun varrelle. Illallisen nauttimisen jälkeen voi helposti siirtyä merenrantabulevardin baareihin kuuntelemaan elävää musiikkia drinkin äärelle. 

Kulttuuriloma Menorcalla

Mahon, Menorca, Baleaarien saaret

Kuten monella Välimeren saarella, on myös Menorcalla takanaan rikas ja pitkä historia. Baleaarien saarilla oli tärkeä rooli Euroopan kaupankäynnissä aina 1900-luvun alkuun asti. Niin roomalaiset, muslimit, ranskalaiset ja englantilaiset ovat jo 2000 vuoden ajan havitelleet saarta sen loistavan sijainnin ansiosta. Sen vuoksi saarella vaikuttaa lukuisien eri kansojen kulttuuriperintö, joka on jättänyt paljon arvokkaita nähtävyyksiä saarelle. 

Saaren pääkaupunki Mahon sijaitsee koko Euroopan toiseksi suurimmassa luonnonsatamassa. Mahonin historiaperintöön ovat vaikuttaneet pääasiassa roomalaiset, Bysantit sekä muslimit, joiden kädenjälki näkyy vieläkin katukuvassa. Mahonin upeimpiin nähtävyyksiin kuuluu Isla del Reyn linnake, jonka englantilaiset rakensivat 1700- ja 1800-luvuilla. 

Mahon, Menorca, Baleaarien saaret

Jos majoittuu Mahoniin, kannattaa varata hyvin aikaa vanhankaupungin tutkiskeluun. Vanhassakaupungissa sijaitseva Iglesia del Carmenin neoklassinen kirkko kuuluu sen upeimpiin nähtävyyksiin ja siellä järjestetään usein erilaisia ilmaiskonsertteja ja -näyttelyitä. Sen vieressä siaitsee Mercat des Claustren kauppahalli sekä kala- ja äyriäisherkkuihin erikoistunut Mercat des Peixin kalatori. Moni kaupungin tapas-paikka hakee kala- ja äyriäisherkut täältä ja hallien sisällä on myös muutama tuoreita tapas-herkkuja tarjoileva baari. 

Jos haluaa löytää laadukkaita tulijaisia matkalaukkuun, kannattaa kiertää erityisesti vanhassakaupungissa sijaitsevat artesaaniliikkeet läpi. Saaren suosittuimpiin tulijaisiin kuuluvat käsintehdyt kengät ja sandaalit, joita löytyy useista käsityöläisliikkeistä vanhassakaupungissa.  

Ciutadella, Menorca, Baleaarien saaret


Menorcan vanha pääkaupunki Ciutadella on sekin rakennettu kauniin luonnonsataman ympärille saaren luoteisosaan. Ciutadellan keskiaikainen keskusta on säilynyt hyvin ja siellä sijaitseva Santa Marian katedraali on kaupungin ehdoton päänähtävyys. Katedraali rakennettiin 1200-luvun lopussa paikalla sijainneen moskeijan paikalle sen jälkeen kun Alfonso III:n johtama armeija valloitti kaupungin muslimeilta vuonna 1287. 

Kaupungin keskustasta löytyy lukuisia pieniä kirkkoja, vanhoja palatsirakennuksia, taidegallerioita ja museoita. Suosittelen vierailemaan Museo Diocesà de Menorcassa, vanhaan luostariin rakennetussa arkeologisessa museossa. 

Tauloja Menorcalla, Baleaarien saarilla

Eri puolella Menorcaa löytyy erikoisia megaliitteja, joita kutsutaan tauloiksi. Kyseisiä kivimuodostelmia, hautoja ja monumentteja rakennettiin pronssikaudella ja niitä löytyy yli 30 ympäri saarta. Suurin keskittymä tauloja löytyy Mahonin luoteispuolelsta sekä Ciutadellan koillispuolelta. 

Parhaiten säilyneisiin tauloihin kuuluu hautarakennus Naveta de Tudons, joka sijaitsee muutama kilometri Ciutadellasta pohjoiseen. Toinen hyvin säilynyt taula on useasta hautakivestä koostuva Cales Coves, joka sijaitsee lähellä Cala en Porteria. 

Saaren lukuisat matkanjärjestäjät vievät halukkaita opastetuille päiväretkille tutustumaan saaren mielenkiintoiseen historiaan. Menocalta löytyy pienestä koostaan riippumatta yli 1600 esihistoriallista rauniota ja monumenttia, joten nähtävää kulttuurin- ja historian ystävälle on enemmän kuin riittävästi. 

Heräsikö mielenkiintosi? Mitäpä jos varaisit näppärän lautan itsellesi kohteesta Z? Varaa lippusi kohteesta Menorca upeisiin paikkoihin kuten Ibiza ja Mallorca. Klikkaamalla Directferries.fi-linkkiä pääset selaamaan sopivia aikatauluja ja hintoja matkallesi.