Medina Sidonia - kylävanhus kukkulalla

 Andalusiassa, Cádizin maakunnassa sijaitsevan kukkulan huipulla sijaitseva kaunis Medina Sidonia kuuluu Euroopan vanhimpiin kaupunkeihin. Medina Sidonia on julistettu Espanjassa taiteellis-historialliseksi perintökohteeksi sen pitkän ja rikkaan historian ansiosta. 

Tämä Cádizin upean maaseudun ympäröimä kylä on erinomainen päiväretkikohde maakunnassa matkaileville. Korkean kukkulan huipulla sijaitseva kylävanhus hurmaa pienen kylän tunnelmallaan ja loistavilla, historiallisilla nähtävyyksillään. 

Medina Sidonian historia

Medina Sidonia

 

Vierailu Medina Sidoniassa tuntuu huimalta matkalta läpi vuosituhansien. Sen pienet kadut ja ikivanhat rakennukset tuovat erityistä tunnelmaa tähän perusespanjalaiseen kylään. Aluetta asuttaneet kansat ovat jättäneet arvokkaan historiallisen perinnön kaupunkiin joka näkyy myös vahvasti sen katukuvassa. 

Medina Sidonia kuuluu Cádizin maakunnan tärkeimpiin kaupunkeihin ja se on ollut vuosituhansien aikana monen kansakunnan tapaamispaikka keskellä kauneinta Andalusiaa. Medina Sidoniassa tehdyt arkeologiset löydöt ovat todistaneet, että aluetta on asutettu jo esihistoriallisista ajoista lähtien. Kaupungin strategisesti tärkeä sijainti 300 metrin korkeudessa on ollut vahva syy eri kansojen valtataisteluihin alueesta. 

Antiikin kreikkalaisen maantieteilijän Strabonin mukaan alue kuului aikoinaan tartessolaisille, jotka olivat kauppiaita ja merenkulkijoita. Foinikialaisten vallan aikaa kaupunkia kutsuttiin Bulla Assidoksi, kun taas roomalaiset nimesivät sen Asido Cesarinaksi. Visigoottien aikana Medina Sidonia toimi piispakunnan pääkaupunkina. 

Muslimien aikana Medina Sidoniasta tehtiin Sadunan alueen pääkaupunki ja alueella oli hyvin tärkeä rooli muslimien Espanjalle, Al-Andalusille. Normannit puolestaan valtasivat kaupungin 800-luvulla ja vuonna 1264 Alfonso X viisaan johdolla kaupunki valloitettiin kristityille. Vuonna 1445 Medina Sidoniaan perustettiin yksi Espanjan tärkeimmistä herttuakunnista aatelisen Guzman El Buenon toimesta. 

Medina sidonian nähtävyydet

Medina Sidonia

 

Medina Sidonian rikas historia on jättänyt kylään upeita nähtävyyksiä. Castillo de Medina Sidonian linnan rauniot aivan Cerro Castillon kukkulan huipulla kuuluu kylän suosituimpiin nähtävyyksiin. Kukkulalta on löytynyt kolmen eri linnoituksen raunioita, jotka ovat peräisin niin keskiajalta kuin roomalaisten ja arabien valtakuntienkin ajoilta. 

Majesteetillinen Santa Maria la Mayor la Coronadan goottilais-renessansin tyylinen kirkko rakennettiin 1500- ja 1600-lukujen aikaan kaupungissa sijainneen moskeijan paikalle. Kirkon sisältä löytyy poikkeuksellisen upea, 15 metriä korkea alttaritaulu, joka esittää Jeesuksen elämän vaiheita. 

Kylän kapeita katuja reunustavat, valkoisiksi kalkitut talot, pienet aukiot ja talojen välistä pilkottava näkymä upealle Cádizin maaseudulle tuovat oman lisänsä vierailukokemukseen. 

Medina Sidonia, Plaza de España

 

Medina Sidonian kaupungintalo ja sen edessä avautuva aukio Plaza de España kuuluu kaupungin vilkkaisimpiin alueisiin. Aukiolla voi istahtaa kahville sen viehättäviin kuppiloihin tai nauttia herkullisen lounaan. Medina Sidonia on myös kuuluisa herkullisista artesaanimakeisistaan ja loistavasta gastronomiastaan. Vierailu kaupungissa onkin erinomainen tilaisuus tutustua Cádizin gastronomiaan. 

Medina Sidonian gastronomia on hyvin monivivahteinen, mutta erityisesti erilaiset pata- ja liharuuat kuuluvat alueen perinneruokiin. Medina Sidonia sijaitsee myös suhteellisen lähellä Cádizin rannikkoa, jonka vuoksi myös tässä kylässä voi maistella loistavia kala- ja äyriäisherkkuja. Medina Sidoniassa tuotettava makeinen "Alfajor de Medina" on palkittu useaan otteeseen ja se valmistetaan paikallisesta mantelimassasta, pähkinöistä, mausteista ja hunajasta. 

Medina Sidonian pieni arkeologinen museo on erityisesti historian ystävien ja perheen pienimpien mieleen. Museon maanalaiset tunnelit, luurangot ja esineet kertovat kaupungin pitkästä ja värikkäästä historiasta roomalaisvallan ajalla hyvin mielenkiintoisella tavalla. 

Cerro Castillon arkeologiset löydöt

Cerro Castillon arkeologiset kaivaukset

 

Medina Sidonia sijaitsee Cádizin maakunnan keskellä sijaitsevan Cerro del Castillon kukkulalla, jossa toteutetaan jatkuvasti arkeologisia kaivauksia. Kaivauksien ansiosta saadaan jatkuvasti lisää tietoa aluetta hallinneiden kansojen historiasta. Kaivausten perusteella ollaan voitu todistaa, että aluetta asutettiin jo pronssikaudella. Maaperästä on tehty merkittäviä löytöjä, kuten kirveksiä ja keraamisia esineitä. 

Kaivausten perusteella on myös saatu selville, että Cerro del Castillon kukkulalla on tosiasiassa seissyt kolme erilaista rakennelmaa: roomalainen sotalinnoitus sekä arabilainen ja keskiaikainen linna. Näiden linnoitusten historiasta saadaan jatkuvasti lisää tietoa kaivausten edetessä. 

Kukkulalta avautuu myös maisema, joka on ainoa laatuaan. Toisella suunnalla voi hahmottaa Cádizin rannikon ja aavan Atlantin valtameren, kun taas toisella puolella voi nähdä Gibraltarin ja jopa Afrikan mantereen. Tässä yksi syy siihen, miksi Medina Sidonia on vuosituhansien ajan ollut kansojen kiistakapulana.