Málagan 10 parasta tapasta

Tapasten historia Espanjassa juontaa juurensa vuosisatojen taakse ja niillä on ollut paljon merkitystä tämän maan kansallisidentiteettiin ja gastronomiaan. Jokainen Espanjan alue on ylpeä omista perinneruuistaan ja -tapaksistaan. 

Andalusian sydämessä sijaitseva Málaga on erinomainen paikka tutustua Espanjan ruokakulttuuriin ja tapasten kiehtovaan maailmaan. 

Olemme valinneet kymmenen parasta ja perinteisintä tapasta Málagan alueelta, jotta tiedät mitä herkkuja kannattaa ehdottomasti kokeilla seuraavan kerran kun suuntaat tähän kiehtovaan maahan. Näitä tapaksia valmistaa jokainen itseään kunnioittava tapasbaari. 

Video Málagan parhaista tapaksista

Tuliko jo vesi kielelle? Voit myös tutustua Málagan 16 parhaaseen näköalaravintolaan, joista voit ihailla ällistyttävää maisemaa. 

Ajoblanco - Kylmä valkosipulikeitto

Ajoblanco, chilled garlic soup

Ajoblanco (suom. valkoinen valkosipuli), on kylmennetty keitto jota kutsutaan myös valkoiseksi gazpachoksi. Keitto valmistetaan leivästä, valkosipulista, vedestä, oliiviöljystä, suolasta ja se tarjoillaan Andalusiassa perinteisesti viinirypäleiden, vesimelonin tai omenaviipaleiden saattelemana. Málagan Almácharissa on jopa kokonainen festivaali, joka on omistettu Ajoblanco-keitolle: el Día del Ajoblanco, jota juhlitaan 2. syyskuuta. 

 

Albondigas en Salsa de Almendras - Lihapullia mantelikastikkeessa

 Albondigas en salsa de almendras, meatballs in almond sauce

Albondigas en salsa de almendras, eli lihapullia mantelikastikkeessa on yksi Málagan maukkaimmista tapaksista. Tulet huomaamaan että jokainen paikka valmistaa mantelikastikkeen hieman eri lailla, mutta niitä ei vain voi vastustaa! Espanja on maailman toiseksi suurin manteleiden tuottaja ja sen vuoksi niitä käytetään erittäin paljon espanjalaisissa ruuissa. 

 

Boquerones en Vinagre - Viinietikassa maustettuja anjoviksia

Boquerones in vinegar/Anchovies in vinegar

Tulet varmasti löytämään Boquerones en Vinagre -tapasta joka ikisestä málagalaisesta tapaspaikasta. Annos koostuu viinietikassa ja oliiviöljyssä marinoiduista tuoreista anjoviksista, jotka on maustettu valkosipulilla ja persiljalla. Pyydä annoksen seuraksi yksi "caña", eli olut tuoppi, ja sinua voidaan erehdyksessä luulla paikalliseksi. 

 

Ensalada Malagueña - Malagalainen salaatti

Ensalada Malagueña by JCG

Ensalada Malagueña on kuuluisa kesäsalaatti Málagan alueella. Yleensä salaatissa on perunaa, appelsiinia, sipulia, turskaa ja vihreitä oliiveja. Moderni keittiö on kuitenkin tehnyt tästä klassikosta erilaisia maistuvia variaatioita. Kuvassa Málagan oman Michelin-kokin José Carlos Garcían versio malagalaisesta salaatista. 

 

Ensaladilla Rusa - Venäläinen salaatti

Ensaladilla Rusa, potato salad

Ensaladilla Rusaa, eli venäläistä salaattia sanotaan myös perunasalaatiksi. Sanotaan että tämä salaatti on kotoisin 1900-luvun Venäjältä. Espanjalaiset ovat pitäneet sen nimen samana, mutta joka perheellä on oma tapansa valmistaa tätä salaattia. Ensaladilla Rusa on varmasti yksi Málagan alueen suosituimpia tapaksia. 

 

Fritura Malagueña - Uppopaistettuja kaloja Málagan tapaan

Fritura Malagueña, fried fish

Fritura Malagueña koostuu sitruunalla maustetuista uppopaistetuista kaloista ja äyriäisistä. Tämä on todella suosittu annos alueella ja joka kokilla on annokseen omat tarkkaan valikoidut meren antimet. Parhainta Fritura Malagueñaa löytyy pienistä chiringuitos-rantabaareista, jotka ostavat tuotteet suoraan kalastajilta. 

 

Gambas al Pil-Pil - Garlic Prawns

Gambas al Pil-Pil, garlic prawns

Ihan kaikki rakastavat Gambas al Pil-Piliä. Tämä annos koostuu herkullisista valkosipuli-katkaravuista ja niitä saa varmasti melkein jokaisesta tapas-paikasta. Katkaravut tarjoillaan tulisessa oliiviöljyssä, joka on maustettu paprikalla, chilillä ja valkoviinillä. Annos tuodaan usein pöytään tirisevän kuumana. Muista dipata leipääsi kastikkeeseen!


Pipirrana Malagueña - Malagalainen pipirrana-salaatti

Pipirrana Malagueña, Salpicón, salad

Pipirrana Malagueña, joka tunnetaan myös Salpicónina, on virkistävä kesäinen salaatti. Salaattissa on sipulia, tomaattia, kurkkua, vihreää ja punaista paprikaa ja se on höystetty sherry-viinietikalla. Siihen yleensä lisätään mm. mustekalaa, katkarapuja tai muita äyriäisiä. 

 

Porra Antequerana - Antequeran kylmä keitto

Porra Antequerana, cold soup

Porra antequerana on kotoisin Málagan alueen Antequera-kaupungista. Tämä kylmä keitto on gazpachon serkku. Keitossa on tomaattia, kuivaa leipää, valkosipulia, oliiviöljyä ja paprikaa ja se on yleensä paljon gazpachoa paksumpaa. Tämän tapas-annoksen kanssa tarjoillaan herkullista Jamón Serranoa (ilmakuivattua kinkkua) ja joskus mukaan lisätään tonnikalaa tai viiriäisen munia. Tilaan tätä aina kun suuntaan tapastelemaan!

 

Tortilla de Patatas - Espanjalainen perunamunakas

Tortilla de patatas, Spanish omelette

Viimeisenä oma lempitapakseni Tortilla de Patatas, eli perunamunakas. Yli kymmenen vuotta sitten eräs temperamenttinen tarragonalaisrouva opetti minua tekemään tätä Espanjan suurta ylpeyttä. Meni vuosia ennen kuin sain sen tehtyä ihan oikein, mutta se on vieläkin jokaviikkoinen herkkumme. Tähän annokseen tarvitaan munia, perunoita, pilkottuja sipuleita, persiljaa, suolaa ja pippuria. Hermot saattaa mennä kokatessa, mutta Málagan mainiot tapas-baarit tarjoilevat tätä herkkua vaivattomasti olut-tuopin saattelemana.