Malaga - Boquerónin kotikaupunki

Boquerón on supersuosittu tapas-herkku Espanjassa, joka tarjoillaan yleensä oluen tai viinin saattelemana lukuisissa baareissa ympäri maan. Boquerón valmistetaan tuoreista sardelleista, jotka ovat sillien sukua. 

Boquerón tarkoittaa Espanjassa teknisesti samaa kuin anjovis, jota pyydetään pääasiassa Pohjois-Espanjassa. Tätä herkkua löytyy kuitenkin myös Aurinkorannikon lämpimistä vesistä. 

Video Málagan boqueroneista

 

Boquerón-kalan eli sardellin tulisi olla 9-12 senttimetriä pitkä kun se pyydetään, jolloin sen maku on otollisimmillaan tätä kuuluisaa tapas-annosta varten. 

Malagalaisen boqueronin sanotaan olevan vertaansa vailla johtuen sen syömästä ravinnosta. Gibraltarin niemekkeen vedet nostavat kaloille arvokasta ravinnetta syvältä meren pohjasta, jonka vuoksi Costa del Solin sardelleja luonnehditaan koko maan maukkaimmiksi boqueroneiksi. 

Boqueronien valmistus

Boquerón valmistetaan yleensä sukupolvelta toiselle periytyneen reseptin mukaisesti espanjalaisissa perheissä. Málagassa valmistetaan alueelle tyypillisiä boquerones fritosta, eli uppopaistettuja boqueroneja. Boquerones fritos valmistetaan suolaamalla ensin puhdistetut sardellifileet, jonka jälkeen ne peitetään jauhoilla. Jauhotetut boqueronit paistetaan reippaassa oliiviöljyssä rapeiksi ja tarjoillaan heti. 

Boqueronit voidaan syödä kokonaisina, sillä niiden ruodot ja selkäranka ovat hiuksen ohuet, joten ne sulavat ongelmitta vatsassa. Sardellien ruodoissa sanotaan myös olevan paljon kalsiumia. 

Uppopaistettuja boqueroneja Malagassa

Parhaita tilaisuuksia nauttia tätä perinneherkkua on esimerkiksi Rincon de la Victorian juhlassa, jota vietetään joka syyskuun 8. päivä. Tätä juhlaa kutsutaan myös "boqueronin päiväksi", koska tämä annos näyttelee koko juhlan pääosaa.

Näissä juhlissa näkee valtavia kattiloita, jossa boqueroneja paistetaan jonottaville ihmismäärille. Maakunnan kuuluisimmat kokit ovat myös valmistamassa tätä loistoherkkua, jokainen omalla tyylillään. Viime vuonna Rinconin oma Michelin-kokki Jose Carlos García oli paikalla antamassa taidenäyttöjään. 

Boquerones fritos, eli uppopaistettuja boqueroneja Malagassa

Boqueroneja voi valmistaa monella eri tavalla. Abierto al limón valmistetaan marinoimalla sardelleja sitruunassa ja paistamalla ne sitten oliiviöljyssä rapeiksi. Myös boquerones en vinaigre kuuluu supersuosittuihin tapas-annoksiin Espanjassa. Nämä viinietikassa marinoidut boqueronit tarjoillaan kylmänä. 

Boqueronesien ohella Malagassa nautitaan toista perinneherkkua, espetos de sardinasia. Nämä grillatut sardiinit taistelevat boqueronien ohella maakunnan suosituimman kala-annoksen tittelistä. Boqueron on kuitenkin monen mielestä voittaja. 

Boqueron, eli malagasta kotoisin

Boquerón on niin vahva osa malagalaista kulttuuria, että siitä on tullut koko maakunnan vahvin symboli. Myös Malagasta kotoisin olevia henkilöitä saatetaan kutsua boqueroneiksi. Älä siis ylläty jos joku sanoo sinulle "soy boquerón", kun utelet hänen syntyperäänsä. Hän on kotoisin Malagasta. 

Herkullisia boqueroneja valmistetaan myös Málagan parhaimmissa tapas-paikoissa, joista voit lukea lisää tämän linkin takaa