Virgen del Carmenin juhlamenot Málagassa

Virgen del Carmenin neitsyt on Espanjassa merimiesten ja kalastajien suojeluspyhimys. Pyhimyksen juhlapäivää vietetään joka 16. heinäkuuta ja se on yksi suosituimmista juhlista Malagassa. Virgen del Carmenin juhla on monen andalusialaisen mielestä Malagan symbolisin ja kaunein juhla. 

Málaga ei aina ollut niin moderni ja eloisa matkailukaupunki, millaiseksi se on ihan lähivuosina kehittynyt. Ei kovinkaan kauaa sitten Málagan rannikkoa koristi pienten kalastajakylien helminauha ja meri oli kaiken elämän ehto. 

Virgen del Carmenin juhla muistuttaa meitä siitä, kuinka nopeasti kaikki on muuttunut ja kuinka elintärkeä rooli merellä on ollut Espanjan rannikkoalueiden kehityksessä. 

Virgen del Carmen 

Joka vuoden 16. päivänä Etelä-Espanjan rannikon pikkukylät ja kaupungit kerääntyvät kunnioittamaan Virgen del Carmenia, merimiesten suojeluspyhimystä. Virgen del Carmenin patsasta saatellaan paraadin saattelemana kaupungilta aina merelle asti. Kulkueen merimiespukuihin pukeutuneet kulkijat laulavat perinteisiä merimieslauluja samalla kun kantavat painavaa neitsyen patsasta. 

Kun neitsyt saapuu rantaan, se asetetaan värikkäin kukin koristeltuun veneeseen ja lasketaan vesille. 

Parhaita paikkoja seurata Virgen del Carmenin juhlaa Málagassa ovat Rincon de la Victorian ja El Palo/Pedregalejon alueet. Yllä oleva video on kuvattu siellä. 

Virgen del Carmenin alkuperä

Espanjan oman "merten kuningattaren" historian ensivaiheet sijoittuvat Vanhan testamentin aikaan. Silloin profeetta Elia vetäytyi Karmeli-vuoren sisällä sijaitsevaan vuoreen Israelissa. Tämä johti taas tärkeän katolisen uskontoryhmän "Carmelitosten" syntyyn 1100-luvulla. Satoja vuosia myöhemmin ihmiset ryhtyivät pyytämään suojelusta Karmeli-vuoren Neitsyt Marialta, eli Carmenin neitsyeltä. Pian sen jälkeen Virgen del Carmenista tuli kaikkien merimiesten suojelija. 

Virgen del Carmenin juhla Malagassa

Juhlan merkitys tänä päivänä

Vielä tänäkin päivänä Virgen del Carmenin juhla on hyvin tärkeä päivä, varsinkin Málagassa. Raskas neitsyen patsas kuljetetaan se pyhätöstä rannalle paikallisten miesten kantamana. 

Neitsyt asetetaan kukin koristeltuun veneeseen ja sitä seuraavat pienemmät veneet, joita kutsutaan jábegaseiksi. Myöhemmin rannalla nähdään upea, useita minuutteja kestävä ilotulitus. 

Virgen del Carmenin kulkue Malagassa

Vaikka Virgen del Carmenin juhlassa on paljon uskonnollisia piirteitä, ei ole samanlainen kuin Malagan pääsiäisjuhla. Virgen del Carmenin juhla on hieman iloisempi ja railakkaampi, niin kuin merimiesten juhlat ovat olleet kautta aikojen. Virgen del Carmenin juhla jatkuu myöhään aamuyöhön ja hilpeät merimiehiksi pukeutuneet juhlijat kirmaavat pitkin katuja huudellen "Viva la Virgen".

Virgen del Carmenin vene

Muissa kylissä ja kaupungeissa voidaan juhlia Virgen del Carmenin juhlaa eri päivänä. Kannattaa ottaa selvää paikalliselta kulttuuritalolta milloin juhlaa vietetään muissa paikoissa.