Semana Santa - veljeskuntien juhla

Pääsiäisen aikaan Málagassa leijuu taianomainen appelsiinipuiden ja suitsukkeiden tuoksu ja ilmapiiri on odottava. Yksi kaupungin odotetuimmista tapahtumista on alkamassa, Semana Santa eli pyhä viikko.
 
Pääsiäisviikolla ympäri Espanjaa marssitaan hiljaisen rummutuksen ja hartaan laulun tahdissa kaduilla kantaen arvokkaita pyhimysten patsaita ja perheet kokoontuvat juhlistamaan tätä Espanjan hartainta juhlaa yhdessä ystävien kanssa. Näissä perinteisissä pääsiäiskulkueissa nähdään suippohuppuisia, värikkäisiin kaapuihin pukeutuneita osallistujia, jotka kulkevat hitaasti kantaen ristejä, lyhtyjä ja pyhimysten kuvia. Välillä kulkueessa kajahtaa kello, jonka jälkeen kantajat suorittavat erilaisia perinteisiä koreografioita ja jatkavat taas matkaa.
 
Näky on todella vaikuttava. Painavat pyhimyspatsaat asetetaan koristellun alttarin päälle ja koko komeutta kannetaan 5-6 metriä pitkillä laveteilla ympäri kaupunkia. Neitsyt Marian patsaan ympärille asetetaan satoja kynttilöitä ja kukkia juhlistamaan pyhimyksen matkaa kohti pyhättöä, johon se kannetaan perinteisin menoin valtavassa kulkueessa. Pyhimysten kantajat suorittavat todellista kunniatyötä saattaessaan patsaat kirkkoon. 
 
Ei ole epäilystäkään että Espanjan Semana Santa eli pyhä viikko on ainoa laatuaan. Moni ihmettelee mistä näin massiivisen tapahtuman resurssit saadaan ja kuinka moni osallistuu tapahtuman järjestämiseen. Keitä ovat ne perinteisiin asuihin pukeutuneet miehet ja naiset, jotka kantavat näitä tuhansia kiloja painavia pyhimyksiä ja osallistuvat Semana Santan monipuolisten tapahtumien organisointiin? 
 
Semana Santan kulkueista vastaavat katoliset veljeskunnat (esp. cofradías). Veljeskuntien tehtävänä on levittää katolisen uskonnon viestiä ja säilyttää uskonnon perinteitä. Juuri heidän ansiostaan pyhän viikon kulkueista on muodostunut vahva osa espanjalaista pääsiäisenviettoa. 

Cofradia - mitä se tarkoittaa?

Iglesia de San Juanin kirkko Malagassa

Espanja-Loma.fi:n tiimillä oli mahdollisuus tavata Eduardo Rosell Vergara, joka on Reales Cofradias Fusionadas-veljeskunnan Hermano Mayor, eli isoveli. Veljeskunnan päämaja sijaitsee Calle Postigo de San Juanilla Málagassa.
 
Vastassamme oli hyvin elegantti mieshenkilö, joka saman tien pyysi meidät sisään veljeskunnan kirkkoon. Sisällä pääsimme ihailemaan Jeesuksen ja Neitsyt Marian patsaita ja kuulemaan isoveljen tarintoita veljeskunnan historiasta. 
 
Iglesia de San Juanin kirkko Malagassa
 
Vergara kertoi että Jeesuksen patsas (Santísimo Cristo de la Vera-Cruz y Sangre) on juuri yksi niistä pyhimyksistä, jota kannetaan Málagan pääsiäiskulkueissa. Marian patsaan virallinen nimi on Virgen Maria Santísima de Lágrimas y Favores (suom. pyhä kyynelten ja palvelusten Neitsyt Maria) ja myös tämä arvokas patsas nähdään pyhän viikon kulkueissa. Vergara kertoi myös, että kuuluisa espanjalainen näyttelijä Antonio Banderas on syntyjään malagalainen ja kuuluu Reales Cofradias Fusionadasin veljeskuntaan. Hän on Vergaran mukaan Neitsyt Marian uskollinen palvelija ja kirjoitti jopa patsaalle oman hymnin, joka lauletaan Marialle joka vuoden palmusunnuntaina ennen kulkueen lähtöä kirkosta. 
 
Virgen de Lagrimas y Favoresin patsas, Iglesia de San Juanin kirkko, Malaga
 
Katolisen kirkon veljeskunnat eli cofradiat ovat uskonnollisia ryhmiä, jotka jakavat uskonnon lisäksi hartaan omistautumisen Jeesus Kristukselle ja Neitsyt Marialle tai muulle veljeskunnan valitulle pyhimykselle. 
 
Málagassa on yhteensä jopa 44 veljeskuntaa. Kaikilla cofradioilla on oma statuksensa ja sääntönsä sekä jokainen niistä kuuluu Málagan maakunnan hiippakuntaan
 
Veljeskunnan hierarkia on hyvin selkeä. Sitä johtaa isoveli (Hermano Mayor), joka valitaan veljeskunnan keskeisellä äänestyksellä. Veljeskunnan hallintoryhmään kuuluu isoveljen lisäksi muita johtohenkilöitä ja sihteereitä. Isoveli Vergara on johtanut Fusionadasia seitsemän vuotta ja hän on ollut veljeskunnan jäsen jopa 47 vuotta. 

Miten veljeskuntaan voi liittyä?

Almerian semana santa eli pääsiäinen
 
Veljeskunnan sivustoilta käy ilmi, että liittyminen käy kätevästi lomakkeen täyttämisellä. Lomakkeessa opastetaan, että kuka vain veljeskunnan jäsen voi toimia liittymislomakkeen todistajana, vahvistaen että veljeskuntaan pyrkivä kandidaatti noudattaa katolista uskontoa ja haluaa osallistua ko. veljeskunnan toimintaan. Liittyvän henkilön tulee liittää hakemukseen oma tilinumeronsa ja valtuuttaa veljeskunta veloittamaan häneltä 48 euron liittymismaksun. 
 
Veljeskunnilla on jäseniä myös Málagan ulkopuolella. Vergaran mukaan jotkut veljeskunnan jäsenet tulevat Espanjan muista kaupungeista ja heillä on usein myös ulkomaalaisia jäseniä. Tällä hetkellä Reales Cofradias Fusionadasin kirkolla on lähes 3 000 jäsentä, jotka maksavat vuosittain jäsenmaksun veljeskunnalle. Reales Cofradias Fusionadas on Málagan suurin veljeskunta.
 
Nazarenoja pääsiäisenä
 
Joskus Espanjassa puhutaan, että nämä uskonnolliset veljeskunnat kilpailisivat keskenään. Fusionadasin johtokuntaan kuuluva Evaristo Díez Alcaraz katkoo näiltä huhuilta siivet ja sanoo, että veljeskuntia ei voida verrata jalkapallojoukkueisiin. "Veljeskunnissa ei ole Real Madridia tai FC Barcelonaa, vaan ne toimivat omien periaatteidensa mukaisesti ja jokaisen on valittava itselleen sopiva veljeskunta", sanoo Díez Alcaraz. Jäsenet voivat kuulua useampaan veljeskuntaan samanaikaisesti, mutta hallituksen jäsenet voivat kuulua vain yhteen. 
 
Jäsenen irtisanominen veljeskunnasta on hyvin vaikeaa. Jos jäsen itse haluaa jättää veljeskunnan, nopein tie erota on pukea ylleen perinteinen pyhän viikon puku hattuineen pääsiäisajan ulkopuolella. Tästä kiinni jääminen tarkoittaa välitöntä eroa cofradiasta. 

Ensin veljeys, sitten isänmaa

Reales Cofradias Fusionadasin veljeskunnan päämaja, Malaga

Veljeskunnan tilat ovat täynnä väkeä. Joku nauraa hillittömästi ja toinen kertoo tarinaa suurelle joukolle ihmisiä. Isoveli vie meidät suureen saliin, jonka pöydällä on valtavat kasat musta-violetteja kaapuja. Enkelihahmojen silmät tarkkailevat meitä lasivitriinien takaa. 
 
Äkkiä saliin saapuu valtava joukko kaikenikäisiä ihmisiä jotka ovat saapuneet noutamaan kaapujaan. Ilmapiiri on miellyttävä ja rento. Näyttää siltä että kaikki tuntevat toisensa ja jälleennäkemisen riemu on käsin kosketeltavaa.  
 
Pyydämme pientä haastattelua eräältä joukon pojalta. 20-vuotias Carlos on ollut veljeskunnan jäsen syntymästään saakka. Heti Carlosin synnyttyä hänen isänsä liitti hänet Fusionadosiin ja hän toimi ensimmäisen kerran veljeskunnan kulkueen alttaripoikana 9-vuotiaana.  
 
Reales Cofradias Fusionadasin päämaja, Malaga
 
Toinen haastateltavista pojista on nimeltään Eduardo ja hän on hallituksen puheenjohtajan poika. Eduardolla on lämpimiä muistoja lapsuudestaan, kun hän kulki pieni kaapu yllään isänsä vierellä Fusionadosin pääsiäiskulkueessa. Hänen kaikki setänsä ja serkkunsa kuuluvat samaan veljeskuntaan.  
 
Evaristo-niminen mieshenkilö liittyy keskusteluun ja kertoo nauraen, että kun lapsi syntyy Malagassa, hänet yleensä ensin liitetään veljeskuntaan ja vasta sitten syntymä rekisteröidään. Evaristo juhlisti hiljattain 47. vuottaan veljeskunnan jäsenenä. Evaristosta tuli veljeskunnan aktiivinen jäsen sen jälkeen, kun hän päätti koulutovereidensa kanssa yhdessä osallistua veljeskunnan yhteisiin tapahtumiin nuorena. "Ensin osallistumisen syyt olivat pääasiassa sosiaaliset, ei niinkään uskonnolliset. Tämä muuttui ajan myötä", jatkaa Evaristo. 

Jäsen 365 päivää vuodessa

Reales Cofradias Fusionadasin veljeskunnan jäseniä, Semana Santa Malagassa

Veljeskunnan jäseniä näkyy paljon katukuvassa muutama päivä ennen pyhän viikon alkamista. Kaupunkien räätäleillä on kova työ saada kaikki pääsiäiskaavut ja -hatut valmiiksi ennen suuren tapahtuman alkamista. Pääsiäisviikon marssien aikaan kaduilla on hämmentävän paljon väkeä, jotka ovat saapuneet seuraamaan kulkueita perheensä kanssa. 
 
Lähes kaikki veljeskunnan aktiviteetit rahoitetaan kerätyillä jäsenmaksuilla, mutta järjestöt vastaanottavat myös varoja lahjoituksina ja hyväntekeväisyytenä. Málaga Ferian aikana veljeskunnalla on oma lava (caseta), jossa se kerää varoja hyväntekeväisyyteen. Varat lahjoitetaan Maálagan suurimmalle hyväntekeväisyysjärjestölle, Fundación Lagrimas y Favoresille, jota johtaa itse Antonio Banderas. 
 
Virgen de Lagrimas y Favores-patsas ja kantajat Malagassa
 
Vaikka Reales Cofradias Fusionadasin veljeskunnalla on noin 3 000 jäsentä, vain pieni murto-osa heistä osallistuu järjestön päivittäisiin aktiviteetteihin. Aktiivisia, päivittäin veljeskunnan tiloilla käyviä jäseniä on 150-200. Nämä henkilöt osallistuvat veljeskunnan erilaisiin aktiviteetteihin vapaaehtoisesti ja usein he ovat aivan tavallisiä, työssäkäyviä henkilöitä. Jäsenten perheet ovat joutuneet totttumaan siihen, että he ovat usein poissa suorittamassa erilaisia veljeskunnan tehtäviä. Evaristo kertoo, että hän tapasi vaimonsa kun hän oli jo veljeskunnan aktiivinen jäsen. "Vaimoni tottui jo alusta asti siihen, että veljeskunta vie suurimman osan vapaa-ajastani", lisää Evaristo. 

Kantajien roolit: Mayordomo, submarino ja hombre de trono

Kantajat nostamassa patsasta, pääsiäinen Malagassa

Kulkueeseen osallistuvilla kantajilla on tarkat ohjeet ja rooli. Kantajien roolien nimet voivat tosin olla harhaanjohtavia. Esimerkiksi "submarinot" kulkevat kulkueessa patsaan alla ja "hombres de tronot" ovat patsasta olkapäillään kantavia veljeskunnan jäseniä.
 
Submarinot saattavat joutua kulkemaan täydellisessä pimeydessä patsaan alla koko kulkueen ajan, joka kestää noin 9 tuntia. Patsas saattaa näyttää ulkoapäin loisteliaalta, mutta alhaalta päin se muistuttaa lähinnä häkkiä. Submarinot asetetaan patsaan alapuolelle vieri viereen ja kaikkien kuuluu pukeutua veljeskunnan kaapuihin. Tunteja kestävä kantaminen hiostavassa kuumuudessa voi olla monelle liikaa ja kantajien pyörtyminen on tavallista. Tämän lisäksi kulkueen johtaja välillä komentaa kantajia nostamaan patsaan korkealle!
 
Pyhimyksen kantopaarit, pääsiäinen Malagassa
 
Kulkueeseen monet kerrat osallistunut Carlos kertoo, että kulkueessa hänen ajatuksensa ovat keskittyneet hänen edesmenneisiin perheenjäseniin ja rakkaaseen patsaaseen, jota hänellä on kunnia kantaa. "Kun käsistä voimat ovat täysin lopussa ja patsas täytyy nostaa, se nousee usein pelkällä sydämen voimalla". 
 
Miten kukaan haluaisi vapaaehtoisesti osallistua moiseen hullutukseen? Huhut kertovat, että halukkaista kantajista on lista, jonka odotusaika joissain veljeskunnissa on tällä hetkellä kuusi vuotta. 
 
Virgen de Lagrimas y Favores eli Neitsyt Marian patsas, pääsiäinen Espanjassa
 
Eduado on yksi veljeskunnan kulkueen "majordomoista" eli johtajista ja hän kertoo, että hombre de tronot suorittavat todellista kunniatehtävää, kun saavat kantaa rakasta Neitsyt Mariaa ja Kristusta olkapäillään. Kokemus on ikimuistoinen ja tunteita herättävä. "Pyhimykset ovat hyvin rakastettuja. Esimerkiksi Virgen de Lágrimas y Favoresin patsaan kantajahalukkaat joutuvat tällä hetkellä odottamaan jopa kolme vuotta", jatkaa Eduardo.
 
Virgen de Lagrimas y Favoresin patsas, pääsiäinen Espanjassa
 
Eduardo myös toteaa, että kulkueen kantajat kuitenkin odottavat suuresti pääsiäisen kulkueiden alkamista. Ainoa asia joka heitä huolestuttaa on sää. Satoi tai paistoi, patsaat nousevat kohti taivaita majordomon niin käskiessä. 
 
Paras tapa kokea semana santan taika on vuokrata loma-asunto Malagan kaupungista pääsiäisen aikaan ja ujuttautua paikallisen väestön sekaan seuraamaan juhlamenoja. Espanjan pääsiäinen on ehdottomasti yksi niistä asioista, joita tulisi kokea edes kerran elämässä.