Parhaat Málagan matkamuistot

Málagasta on tulossa kovaa vauhtia koko Costa del Solin paras shoppailukaupunki. Jos seuraava matkasi suuntautuu Aurinkorannikon lämpöisään pääkaupunkiin ja toisit sieltä läheisillesi mieluiten tulijaisiksi jotain muuta kuin turistikrääsää - tässä sinulle loistavia vinkkejä parhaisiin löytöihin. 

Malagan matkamuistoja


Nykyisin jääkaappimagneettien ja avaimenperien sijaan matkalta tuodaan mielummin tulijaisiksi paikallisia tuotteita kuten mausteita, käsitöitä ja makeita herkkuja. Harmillisen usein tulijaisten tekeminen aiheuttaa päänvaivaa rentoa lomaa kaipaavalle matkailijalle, jonka vuoksi voi olla suotavaa jo etukäteen miettiä mitä matkalaukkuun poimitaan. Tässä muutamia ideoita Málagaan suuntaaville matkailijoille.  

Perinteinen ruoka ja juoma

Tulijaisia tehdessä kannattaa pitää mielessä, että vastaanottava osapuoli kenties kärsii turhasta tavaranpaljoudesta jo ennestään. Silloin kannattaa keskittyä tekemään laadukkaita ostoksia jotka eivät jää kaapin pohjalle pölyyntymään. Tällaisia tulijaisia ovat erilaiset paikalliset herkut ja esimerkiksi Málagan katukaupoista ja kauppahalleista ostetut mausteet ja kuivatut hedelmät. 

Atarazanasin kauppahalli, Málaga


Málaga
 on kuuluisa tasokkaista viineistään, tuoreista kala- ja äyriäisherkuistaan sekä alueelle tyypillisistä perinneruuistaan. Erityisesti viinit, leikkeleet sekä kuivatut hedelmät ovat loistavia tulijaisia Costa del Solin pääkaupungista. 

 Atarazanasin kauppahalli, Málaga


Suosittelen vierailemaan kaupungin hurmaavassa Atarazanasin kauppahallissa. Atarazanas sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, joka on myös parasta majoittumisaluetta Málagassa. Atarazanasin kauppahalli ei ole vain tuoreiden paikallisten tuotteiden myyntipaikka, vaan sinne keräännytään nauttimaan hallin herkullisista tapaksista ystävien kesken. Halli on tapaamispaikka, jossa vierraillessa mukaan tarttuu sitä sun tätä sen värikkäistä myyntikojuista.

Atarazanasin kauppahalli, Málaga


Oliivien ystävät löytävät Atarazanasista todellisen helmen. Kauppahallin oliivikoju tarjoilee maistijaisia ja oliivien valikoima on päätä huimaava. Kojussa myydään myös maankuulua aceituna aloreñaa, joka omistaa suojatun alkuperänimityksen (esp. Denominación de Origen). Aloreñan oliiveilla on takanaan satojen vuosien historia ja makuelämys on jotain aivan muuta kuin koti-Suomesta ostetuissa oliiveissa. 

Kauppahallin pääsisäänkäynnin vierestä löytyy paikallisia juustoja ja leikkeleitä myyviä kojuja. Monelle voi tulla uutisena, että Málaga on yksi koko Euroopan suurimmista maidontuottajista ja sen tuottama vuohenmaitojuusto on ainoaa laatuaan maailmassa. Kyseinen juusto on voittanut jo monen monta kertaa pääpalkinnon "juustojen Oscar-gaalassa". 

Lukuisat alueen tasokkaat oliivi- ja juustolajikkeet kantavat malagalaista Sabor a Málagan merkkiä. Kyseinen yritys välittää paikallisten yrittäjien valmistamia tuotteita ja monen herkun resepti on kulkenut paikallisissa perheissä vuosisatojen ajan. Sabor a Málagan välittämiin tuotteisiin kuuluu oliiviöljyjä, viinejä, hunajaa, hilloja, kuivattuja pähkinöitä ja hedelmiä sekä makeisia. 

Atarazanasin kauppahalli, Málaga


Sabor a Málagan kotisivuilla on lista myymälöistä jotka myyvät heidän tuotteitaan, mutta Málagasssa kävellessä tulee varmasti vastaan liikkeitä joiden ovessa komeilee yrityksen logo. Erityisesti näitä liikkeitä löytyy vanhankaupungin alueelta sekä kaupungin keskustan lähettyviltä. 

Garapinadas - karamelisoituja manteleita Malagassa


Jos Málagan loma-asunto sijaitsee vanhassakaupungissa, saattaa asunnon ikkunoista joskus leijua sisään herkullinen karamellin tuoksu. Kyseinen tuoksu on kantautunut keskustan kaduilla karamelisoituja ja sokeroituja manteleita tarjoilevista kojuista. Erityisesti myyjiä näkee Calle Larioksen, Calle Nuevan ja Calle Santa Marian kaduilla. Viimeksi mainitulla kadulla on suosittu Sabor a Españan liike, joka myy manteleiden lisäksi myös muita alueen erikoisherkkuja. 

Rosco de vino, malagalaisia rinkeleitä


Suosittelen tutustumaan myös paikallisten leipomoiden tarjontaan ja maistamaan Málagan omaa nimikkokakkua Tart Locaa tai La Locaa. Kakkua saa lähes kakista malagalaisista leipomoista ja kahviloista. Kakun lisäksi suosittelen maistamaan malagalaisia rinkeleitä, Roscos de Vinoja

Wines from Málaga, Bodega Málaga Virgen


Málagan maakunnassa tuotetaan herkullisia makeita viinejä, joista kuuluisin on Málagan Feriasssa ja kaupungin kesäfestivaaleilla tarjottava Cartojalin viini. Sen lisäksi suosituimpiin makeisiin viineihin kuuluu Pajareta sekä suomalaisillekin tuttu Moscatel. Málagan viinien pitkä historia juontaa juurensa aina Al-Andalusin mauriaikaan, jolloin Sevillassa, Córdobassa ja Granadassa hallinneet kuningaskunnat tilasivat alueelta valtavia määriä viinejä lähes päivittäisiin juhliinsa. 

Makeita viinejä pääsee maistelemaan Alameda Principalin kadulla sijaitsevassa Antigua Casa de Guardian baarissa, jonka valikoima lienee kaupungin kattavin. Maistelun jälkeen on mahdollisuus ostaa mieleistä viiniä mukaan tulijaisiksi. 

Calle Larios, Málaga


Aivan Antigua Casa de Guardian baarin vieressä seisoo majesteetillinen Marquis Larioksen patsas, joka on myös antanut nimen Málagan suurimmalle ostoskadulle Calle Lariokselle. Ginin ystävät voivat suunnata Larios-ginistä valmistetulle Gin Tonicille kadun trendikkäisiin kuppiloihin. Larios-gini on myös loistava matkatulijainen G&T:n ystäville. 

Bar La Botica de la Cervezan baari Malagassa


Viime vuosina pienpanimo-oluet ovat myöskin vallanneet alaa Málagassa. Suosituin artesaaniolut on Victoria, mutta merkkejä löytyy jokaiseen makuun. Espanjassa artesaanioluita kutsutaan cerveza artesanaksi, joka on hyvä sana osata paikallisissa kuppiloissa vieraillessa. Erityisen suosittuja olutmerkkejä ovat Murex, Bonvivant, Rebeldia, Malaqa ja Trinidad. Paikallisia olutmerkkejä voi ostaa muun muassa El Rincón del Cerveceron, Central Beersin, La Botica de la Cervezan ja Cerveceria Arte & Sanan liikkeistä.

 Biznagan kukka, Málaga

Perinteiset vaatteet ja esineet

Málagassa lomaillessa pistää nopeasti merkille kaupungin katukuvassa parveilevat, punavöiset kukkakauppiaiden joukot. Kauppiaita kutsutaan biznageroiksi ja he myyvät Biznaga-nimellä kulkevia paikallisia kukkia. Valkokukkainen Biznaga tuoksuu vahvasti jasmiinilta ja sitä pidetään Málagan symbolina. 

Jos kuitenkin kaipaa jääkaappimagneettia tai Málaga-paitaa, löytyy perinteisiä tulijaisia myyviä kojuja lähes joka kaupungin kulmalta. Kalliimpia matkamuistoja kuten koruja ja hopeaesineitä löytyy lähinnä Málagan keskustan lähettyviltä, kuten esimerkiksi Calle Granadalla sijaitsevasta Rincón de la Biznagan liikkeestä. Suurin osa liikkeen tuotteista ovat paikallista käsityötä ja he tarjoavat asiakkailleen myös mahdollisuuden räätälöidä omia muistoesineitä, kuten posliinisia kukkia. 

Flamenco-pukuja Malagassa


Málagasta löytyy lukuisia perinteisiä ja värikkäitä flamencopukuja myyviä liikkeitä. Liikkeet räätälöivät pukuja mittojen mukaan, mutta valikoimassa on myös valtava määrä erilaisia valmiita pukuja. Erityisen suosittuja flamencopukuliikkeitä ovat Rosapeula sekä Viva la Ferian liikkeet kaupungin keskustassa. 

Jos flamencopuvulle ei ole käyttöä, voi vaihtoehtoisesti ostaa vaikka Mantón de Manilan kauniin huivin. Huivi on saanut nimensä Manilan sataman mukaan ja sen tunnistaa usein värikkäistä kukkakuvioista sekä pitkistä hapsuista. Flamencoliikkeistä saa myös kauniita hiuskampoja, koristeellisia korvakoruja sekä hienoja rannekoruja. 

Jalkapallo- ja pesäpallofanien kannattaa tarkistaa kaupungin peliaikataulut jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Málagasta on tullut todellinen urheilijan unelmakaupunki sen jälkeen kun Málaga FC ja Unicaja Baloncesto ovat nousseet kansainvälisten kisojen kärkisijoille. Jos ei onnistu saamaan lippua matsiin, voi lohduttautua ostamalla vaikkapa sinisen Málagan t-paidan tai vihreän Unicajan fanisvetarin. 

Malaga FC:n tuotteita myyvät liikkeet löytyvät Plaza de la Juderían aukiolta, Avenida de la Aurora 25:stä, Calle Mendívilin kadulta sekä Paseo Martiricos - La Rosaledan stadionilta. 

Unicaja Balonceston liikkeet ovat Avenida Gregorio Diego 44:ssä sekä Plaza de La Marinan aukiolla.

Flamenco show Malagassa


Musiikilla on tärkeä rooli Málagan katukuvassa. Paikallisista baareista kantautuu usein elävää musiikkia ja flamenco-korkojen kopinaa. Taide on Málagassa muutenkin vahvasti läsnä. 

Musiikin ystäviä voi ilahduttaa paikallisen musiikin cd-levyllä. Suosituimpiin malagalaisiin muusikoihin kuuluvat Pablo Alborán (pop), Pasión Vega (andalusialainen copla) ja Vanesa Martín (pop/rock). Paikallisista bändeistä kuuluisimpia ovat Chambao (flamenco) ja Efecto Mariposa (rock/pop).  Cahmbaon romanttiset rytmit viskaavat lomalaisen kotonakin nopeasti takaisin Andalusian lämpimiin iltoihin. 

Matkamuistomyymälä Málagassa


Magneetteja ja muita pientavaroita myyvät myös Málagan museoiden lähellä toimivat matkamuistomyymälät. Museoiden lähellä toimivissa liikkeissä on se mukava puoli, että ne myyvät pientavaroiden lisäksi myös esimerkiksi Picasson tauluista tehtyjä julisteita ja postikortteja. 

Málagan museon myymälä


Málagan museoiden myymälöissä myydään myös Málagalle tyypillisiä jasmiini- ja appelsiinituoksutuotteita. Lapsille myymälöissä myydään hauskoja pelejä ja kirjoja, jotka kertovat Málagan historiasta. Modernin taiteen ystävien kannattaa poiketa Málagan modernin taiteen museon (CAC) kirjakaupassa tai Carmen Thyssenin museossa, jossa myydään taiteelle omistettuja kirjoja. Myymälöistä löytyy myös kyniä, muistikirjoja ja muita paperitavaroita jotka on koristeltu Málagalle tyypillisten teemojen mukaisesti.