Ainutlaatuinen pääsiäinen Málagassa

Pääsiäisviikko eli Semana Santa on yksi Espanjan tärkeimmistä uskonnollisista juhlista ja sitä juhlitaan maan joka kolkassa kokonaiset 7 päivää. Myös Málagassa juhlitaan tätä suurta kansanjuhlaa yötä päivää ja kaupungissa järjestetään mitä vaikuttavampia tapahtumia.

Jokaisen tulisi kokea kerran elämässään Pääsiäisviikon taika Espanjassa. Kaduilla leijaileva suitsukkeen tuoksu, uskonnolliset kulkueet ja ihmisten tiivis yhdessäolon tunne tekevät pääsiäisestä Espanjassa todella vaikuttavan ja ainutlaatuisen kokemuksen. 

Alla oleva videossa kuvataan Málagan ainutlaatuista Semana Santaa.

Video Málagan pääsiäisviikosta Andalusiassa

Málagan pääsiäisviikon historia

Kristittyjen takaisinvaltauksen jälkeen Espanjassa ryhdyttiin käännyttämään ihmisiä katoliseen uskontoon. Tästä ajanjaksosta alkoivat pääsiäisen juhlamenot pyhien kulkueiden merkeissä, jotka ovat jatkuneet tähän päivään asti.

Näitä uskonnollisia kulkueita järjestävät erilaiset uskonnolliset veljeskunnat Espanjassa, joista historiallisimmat ovat nimeltään la Hermandad del Cristo de La Veracruz sekä la Archicofradía del Cristo de la Sangre.

Nasaretilaisia Málagan pääsiäisviikon kulkueissa

Vaikka pääsiäisviikko Espanjassa alkaa virallisesti palmusunnuntaina ja jatkuu aina pääsiäissunnuntaihin asti, veljeskunnat aloittavat pääsiäisviikon valmistelut jo kuukausia aikaisemmin. Valmistelut liittyvät erilaisten kulkuepukujen valmisteluun, musiikkiesitysten harjoituksiin ja muihin pääsiäisjuhlien yksityiskohtiin.

Kulkueiden reitti Málagassa

Kaikki veljeskunnat Málagassa seuraavat samaa virallista kulkuereittiä, joka alkaa joko Alameda Principalilta, Rotonda del Marqués de Lariosilta tai Calle Granadalta.

Kristuksen kärsimysnäytelmä

Málagan veljeskunnat suuntaavat pääsiäisenä kaduille kantamaan raskaita kantolavoille nostettuja pyhäinkuvia hartaan musiikin tahdissa. Erityisen vaikuttavaa on nähdä pyhäinkuvan kanto ulos kirkosta, jossa sitä säilytetään. Kulkueita järjestetään Málagassa sekä päivällä että yöllä. 

Málagassa on ollut tapana, että kaupunkilaiset seuraavat näitä uskonnollisia kulkueita kantaen ristejä ja kynttilöitä. Monet kerääntyvät kadun reunoille seuraamaan ohi kulkevaa kulkuetta ja herkistyvät pyhimyksen lähestyessä tahtoen jopa koskettaa sitä. 

Kulkueen toteuttaminen ei ole helppoa niille, jotka kantavat pyhäinkuvia. Kuva saattavat nimittäin painaa jopa viisi tonnia, ja näin ollen vaativat 250 kantajan voimat. 

Palmusunnuntai eli Domingo de Ramos

Semana Santa in Málaga

Palmusunnuntaina lapset toimivat pääkulkueen esittäjinä la Pollinican veljeskunnan pääsiäiskulkueessa. Iltapäivällä Barrio de la Trinidadissa Malagalainen veljeskunta la Hermandad de la Salud valmistautuu tuomaan pyhäinkuvansa kulkueeseen kirkostaan.

Yksi odotetuimmista hetkistä palmusunnuntaina on myös Hermandad del Prendimienton veljeskunnan pyhäinkuvan saatto kulkueeseen herkän musiikin tahdittamana. 

Malkamaanantai eli Lunes Santo

Neitsytpatsas

Malkamaanantai on Málagan pyhimyksen pyhäinpäivä, jonka kulkue alkaa Barrio de la TrinidadistaEl Cautivo, eli Vangittu Kristus on yksi Málagan palvotuimmista pyhäinkuvista.

Toinen vaikuttava malkamaanantain kulkue on nimeltään Cristo de los Gitanos, eli Mustalaisten Kristus. Kulkue lähtee Iglesia de los Mártiresilta ja sen aikana soitetaan upeaa mustalaismusiikkia. 

Málagan yliopisto järjestää myös oman opiskelijoiden pyhäinkuvan kulkueen kaupungissa. 

Tikkutiistai eli Martes Santo

INRI
Tikkutiistai on omistettu Barrio de la Victorialle ja sen veljeskunnille. 

Joka vuosi tikkutiistaina Virgen de las Penas eli kärsimysten neitsyt kantaa kulkueessa upeaa viittaa, joka on koristeltu värikkäillä kukilla. Neitsyt on Barrio de la Victorian veljeskunnan tunnusmerkki. 

Kellokeskiviikko eli Miércoles Santo

Kristus Pääsiäisenä

Kellokeskiviikkona Fusionadan veljeskunta kantaa ulos omat pyhimyskuvansa, joita on neljä kappaletta. Fusionada (suom. yhdistynyt)  on veljeskunta, johon on nimensä mukaan yhdistynyt erilaisia uskonnollisia ryhmiä. 

Kellokeskiviikkona Capuchinosin alueella kannetaan kadulle Salesianin veljeskunnan pyhäinkuva, joka on nimeltään La Paloma (suom. kyyhkynen) . La Paloma on yksi raskaimmista pyhäinkuvista, jota kantaa 280 miestä. Kulkueen aikana päästetään vapauteen satoja kyyhkysiä. 

La Expiraciónin veljeskunta on vahvasti linkitetty Espanjan kansalliskaartiin ja tämä veljeskunta on myös tärkeä osa Málagan pääsiäisviikon kokonaisuutta.

Kellokeskiviikon perinteisiin kuuluu myös paljasjalkaisen vangin vapautus. Vanki kulkee El Ricon pyhäinkuvan kulkueessa ja hän kantaa kaulassaan painavaa ristiä.

Vangin vapauttamisella on pitkä perinne. 1700-luvulla Málagassa riehui valtava ruttoepidemia, joka oli vienyt monelta kaupunkilaiselta hengen. Ainoa paikka, johon rutto ei ollut levinnyt, oli kaupungin eristetty vankila. Pääsiäisenä vangit pyysivät saada osallistua pyhäinkuvien kantoon Málagassa, koska kantomiehistä oli ruton keskellä pulaa. Lupa evättiin, mutta vangit pakenivat vankilasta ja osallistuivat lopulta kulkueeseen. Kulkueen jälkeen vangit palasivat tiilenpäitä lukemaan ja tarinan mukaan rutto hävisi samana päivänä Málagasta. Kuullessaan tästä Espanjan kuningas määräsi asetuksen, jonka mukaan pääsiäisviikolla vapautetaan vuosittain yksi vanki. Espanjan kuningas Felipe VI jatkaa tätä perinnettä ja tänäkin pääsiäisenä yksi vanki näkee päivän valon. 

Kiirastorstai eli Jueves Santo

Kristuksen kärsimysnäytelmä

Kiirastorstai on monelle málagalaiselle tärkein pääsiäispäivä, jolloin Menan, Esperanzan ja Mercyn veljeskuntien vaikuttavat kulkueet valtaavat Málagan kadut.

Aikaisin aamulla tuhannet ihmiset kokoontuvat Málagan satamaan seuraamaan kaupungin vaikuttavinta pääsiäistapahtumaa: legioonalaisjoukkojen saapumista

Legionalaisjoukkojen paraati on erittäin vaikuttava elämys. Joukot kantavat ylpeänä pyhimystään Cristo de la Buena Muertea samalla laulaen perinteistä El Novio de la muerte-virttä

Pitkäperjantai eli Viernes Santo

Pääsiäinen Espanjassa

Pitkäperjantaina Kristuksen kuolemaa seuraava hiljaisuus valtaa Málagan kadut. Málagassa järjestetään Cristo del Santo Sepulcron pyhäinkuvan kulkue, joka vaeltaa hiljaisuudessa pitkin ihmisten täyttämiä katuja. Tämän pienen pyhäinkuvan saattelemana Málagan valot sammutetaan yksitelen, kunnes pimeys valtaa kaupungin kadut

Pääsiäissunnuntai eli Domingo Santo

Pääsiäisviikko Málagassa päättyy El Resucitadon kulkueeseen ylösnousemuksen päivänä eli pääsiäissunnuntaina. Tämä kulkue on viikon iloisin ja värikkäin tapahtuma, joka juhlistaa Kristuksen ylösnousemusta. 

Pääsiäissunnuntain kulkueen aikana nasaretilaisiksi pukeutuneet huppupäiset veljeskunnan jäsenet seuraavat pyhäinkuvaa pitkin Málagan katuja. 

Vinkkejä Pääsiäisviikon viettoon Málagassa

Nasaretilaisia

  • Pue mukavat kengät, joilla jaksat kävellä
  • Käytä julkisia kulkuvälineitä
  • Vieraile veljeskuntien pyhäköissä aamuisin, jolloin pääset päivän tunnelmaan parhaiten
  • Saavu seuraamaan malkamaanantaina El Cautivon eli vangitun kristuksen kulkuetta
  • Muista myös osallistua legioonalaisjoukkojen saapumiseen kiirastorstaina
  • Muista että katuja suljetaan liikenteeltä pääsiäisviikon aikana
  • Voit pysähtyä kulkueiden välillä jossain Málagan loistavista tapas-paikoista. Tutustu myös Málagan parhaimpiin tapas-annoksiin. Málagalainen tapas-kulttuuri tätyy kokea! 

Minne pysäköidä pääsiäisen aikaan Málagassa?

Pysäköinti on todella haasteellista Málagassa pääsiäisen aikaan. Katuja suljetaan liikenteeltä kulkueiden ajaksi ja kaupungin maksulliset pysäköintihallit (merkitty karttaan) ovat usein täpösen täynnä. 

Julkinen liikenne toimii myös pääsiäisenä Málagassa ja kaupunkiin on hyvin helppo tutustua kävellenkin.