Malagan kiehtova kauppahalli Atarazanas

Malagan suuri ylpeydenaihe Atarazanasin kauppahalli kuuluu kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin. Vaikka kauppahalli sijaitsee aivan kaupungin sydämessä, jää se silti helposti huomaamatta johtuen sen viereen rakennetuista korkeista rakennuksista. 

Atarazanasiin tullaan nauttimaan perusespanjalaisesta vilskeestä ja vilinästä, ostamaan tuoreita hedelmiä, kalaa ja lihaa loistohintaan sekä nauttimaan paikallisista herkuista. Myös Atarazanasin Cafe-Bar Mercado Atarazanas kuuluu Malagan parhaimpien tapas-paikkojen listalle. 

Atarazanasin lyhyt historia

Ataranzasin kauppahalli, Malaga

Malagasta löytyy liuta pitkän historian omaavia, ikivanhoja rakennuksia kuten Atarazanas. Sana "Atarazanas" on peräisin maurien aikakaudelta ja se tarkoittaa arabiaksi "paikkaa jossa laivoja korjataan".  On ehkä vaikea kuvitella, mutta juuri maurien aikaan suurin osa tämän päivän Malagasta oli veden alla ja juuri Atarazanasin rakennus sijaitsi aivan meren rannalla. Historiassa on kuitenkin lukuisia merkintöjä siitä, miten Atarazanasin kauppahallin reunoilla käytiin kalastamassa vielä 1700-luvulla. 

Nasridien laivatelakka

Atarazanas rakennettiin Mohammed V:n aikana (1354-1391) ja laivatelakka kuului tuon ajan vaikuttavimpiin ja massiivisimpiin rakennuksiin. Atarazanasin sisätilaa hallitsi tuolloin seitsemän hevosenkengän muotoista kaarta, jotka muodostivat rakennuksen erikoisen muotoisen julkisivun. 

Ataranzasin kauppahalli, Malaga


Tänä päivänä kaarista on enää jäljellä yksi, joka on julistettu historialliseksi ja taiteelliseksi monumentiksi Espanjan hallituksen toimesta vuonna 1978. 

Tarkkanäköiset erottavat kaaren vieressä kaksi pientä kylttiä, jossa lukee arabian kielellä "vain Jumala on voittaja, Hänelle kunnia". 

Ataranzasin kauppahalli, Malaga


Alkuperäinen Atarazanas rappeutui nopeasti rakentamisen jälkeen. Kun kristinuskoiset monarkit saivat Malagan haltuunsa vuonna 1487, Atarazanas muutettiin luostariksi. Sen jälkeen rakennus toimi armeijan kasarmina, sairaalana ja lopulta siihen perustettiin koulu. 

Ataranzas kauppahallin kojuja Malagassa


Jo 1800-luvun alussa rakennus oli romahtamaisillaan. Paikallinen arkkitehti Joaquin Rucoba ryhtyi vuosisadan loppupuolella toimiin rakennuksen pelastamiseksi. Rakennus uusittiin lähes täysin vuosina 1876-1879 ja rakennusmateriaalina käytettiin vankkaa rautaa. Uudistusprojektissa rakennuksen ainoa kunnossa oleva kaari jätettiin paikoilleen ja se tuettiin uudelleen. 

Ataranzasin kauppahallin kojuja Malagassa


Atarazanasin kauppahalli suljettiin täysin vuonna 2008 peruskunnostuksen johdosta. Halli avattiin uudelleen vuonna 2010, jonka jälkeen se on ollut auki koko ajan. 

Atarazanasin kauppahallin tapas-paikka, Malaga

Atarazanasin kauppahalli ei ole vain tuoreiden paikallisten tuotteiden myyntipaikka, vaan sinne keräännytään nauttimaan hallin herkullisista tapaksista ystävien kesken. Halli on tapaamispaikka, jossa vierraillessa mukaan tarttuu sitä sun tätä sen värikkäistä myyntikojuista. Kun suuntaa Malagaan lomalle, kannattaa Atarazanasin vierailu ajoittaa jo ensimmäisille lomapäiville. Voi olla että hallista kuoriutuu vakio-ruokailu ja -ostospaikka koko loman ajaksi!

Aukioloajat ja yhteystiedot

Atarazanas on auki maanantaista lauantaihin klo 8 - 14.00. Kauppahalli sijaitsee Malagan keskustassa, El Corte Inglés-kauppakeskuksen ja Calle Lariosin ostoskadun välimaastossa. 

Kartta