Malagan pyöräilykierros

Monitaituri Pablo Picasson kotikaupungista Malagasta on viime vuosina kuoriutunut oikea helmi suomalaisten suosimalla Costa del Solilla. Aikaisemmin Malaga toimi lähinnä läpikulkukaupunkina kun matkustettiin muualle Costa del Solille lomailemaan.

Tänä päivänä tämä runsaan puolen miljoonan kaupunki houkuttelee valtavan määrän matkailijoita. Kaupunkiin on helppo matkustaa myös omatoimisesti, sillä suoria lentoja operoidaan päivittäin ja Espanjan Aurinkorannikon vuokra-asuntojen tarjonta on laaja. 

Malaga tunnetaan pääasiassa Costa del Solin pääkaupunkina. Täällä elämänlaatu on Espanjan korketasoisinta, ihmiset ystävällisiä ja gastronomia päätähuimaavaa. Lisäksi kaupungilla on takanaan jopa 3000 vuotta jatkunut historia, joka on jättänyt kaupungille rikkaan kulttuuriperinnön. 

Kaupungin parhaimmat nähtävyydet sijaitsevat sen historiallisessa vanhassakaupungissa. Keskustassa suurin osa kaduista on kielletty ajoneuvoilta ja senkin vuoksi kaupungissa näkee valtavan määrän pyöräileviä matkailijoita. 

Olemme valmistaneet hauskan oppaan niille, jotka haluavat tutustua valovoimaiseen Malagaan pyöräillen. Kierroksen aikana pääsee tutustumaan kaupungin upeimpiin nähtävyyksiin lyhyessä ajassa. Kierroksen voi hyvin tehdä myös kävellen. 

1. Plaza de la Marinan aukio

Plaza de la Marinan aukio, Malaga

Ensimmäinen pysäkkimme on Plaza de la Marina, yksi Malagan keskeisimmistä ja tärkeimmistä aukioista. Matkamme alkaa täältä monesta syystä. Ensinnäkin, tällä alueella sijaitsee paljon pyöränvuokrauspisteitä, joista saa toimivan menopelin alleen tunneiksi tai vaikka päiviksi. Yhden päivän hinta on noin 10 euroa. 

Tämän lisäksi aukiolla sijaitsee kaupungin päämatkailupiste, josta voi käydä samalla tarkistamassa kaupungin ajankohtaiset tapahtumat. Aukio toimii myös Malagan sataman ja Malagan puiston pääsisäänkäyntinä. 

Aukiolla on suihkulähde, jonka keskellä seisoo kaupungin symboli, El Cenacheron patsas. Patsas esittää kalakoria kantavaa merimiestä ja se kuuluu kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin. 

2. Parque de Malagan puisto

Paseo del Parque, Malaga

Kun ylittää Plaza de la Marinan aukion vieressä olevan tien, pääsee kauniiseen Parque de Malagan puistoon. Puisto on kaupungin suurin ja kuuluisin viheralue ja sieltä löytyy Euroopan laajin valikoima trooppisia kasveja ja sitä asuttaa joukko äänekkäitä papukaijoja.

Parque de Málagan suunnittelu aloitettiin jo 1870-luvulla, mutta se saatiin valmiiksi vasta vuonna 1921. Puistossa on tämän jälkeen toteutettu monia uudistusprojekteja, mutta puiston pääpiirteet ovat pysyneet samanlaisina. 

Puisto erottaa kaupungin sataman sen keskustasta ja sieltä löytyy satoja eri kasvilajeja, leikkipuisto, kioski, suihkulähde sekä kaunis amfiteatteri, jossa järjestetään erilaisia esityksiä. Puistosta löytyy espanjalaisten taiteilijoiden, kuten Ruben Daríon ja Salvador Ruedan patsaita sekä yksi Malagan suosituimmista monumenteista, Platero-aasi. Aasi on J.R. Jimenezin Platero y yo-kirjan pääsankari. 

3. Plaza de Toros La Malagueta

Plaza de Torosin härkätaisteluareena, La Malagueta, Malaga

Härkätaisteluareena on monen andalusialaisen kaupungin ylpeys, kuten myös Málagan. Kaupungin härkätaisteluareena Plaza de Toros on arkkitehtonisesti vaikuttava ja sen katsomo tarjoaa paikat yli 9 000 katsojalle. Arenalle ja arenan yhteydessä toimivaan museoon pääsee tutustumaan kohtuulliseen 1,80 euron sisäänpääsyhintaan.

Málagan Plaza de Toros rakennettiin vuonna 1874 ja sen suunnitteli Malagan kaupungin pääarkkitehti Joaquín Rucobę. Saman arkkitehdin kädenjälki näkyy myös Mercado de Atarazanasin kauppahallissa sekä Parque Málagan puistossa. Plaza de Toros on tyypillinen esimerkki mudéjarin tyylisuuntauksesta, joka on myös muistutus maurien ajoista. 

Málagan härkätaisteluareena on vahva osa koko Espanjan historiaa. Arenaa käytetään vieläkin härkätaisteluihin, mutta siellä järjestetään pääasiassa konsertteja ja muita esityksiä. 

4. Plaza La Malagueta ja Paseo Maritimo

Malaguetan ranta, Malaga

Matkamme jatkuu merenrantapromenadia pitkin La Malaguetalle, Malagan suosituimmalle rannalle. La Malagueta sijaitsee aivan lähellä kaupungin keskustaa ja sen uutta satamaa, trendikästä Muelle Unoa. Tällä 1200 metriä pitkällä rannalla parveilee niin rentoja lomailijoita kuin paikallisiakin. Rannan toisessa päässä sijaitsee muodikas Pedregalejon kaupunginosa ja vanha kalastaja-alue El Palo. 

Málagan lomalla pääsee tutustumaan kaupungin upeisiin kulttuurinähtävyyksiin ja silloin tällöin nauttia päivästä rannalla. Málaga on sekä loistava kaupunki- että rantalomakohde, jonka vuoksi siitä on tullut monen matkailijan kestosuosikki Espanjassa. 

Espetos de Sardinas-sardiinivartaita Malagassa

Malaguetan rantapromenadilla voi maistella paikallisia herkkuja. Täältä löytyy valtava määrä chiringuitoja ja ravintoloita, jotka tarjoilevat tuoretta kalaa ja loistavaa paellaa. Kannattaa maistaa Málagan perinneherkkuja pescaito fritoa (uppopaistettuja kaloja), espetos de sardinasia (sardiinivartaita) ja malagalaisia boqueron-anjoviksia.

5. Muelle Uno ja Muelle Dos

Muelle Unon satama-alue, Malaga

Malagan uusi satama-alue on matkailijoiden lempialueita kaupungissa. Muelle Unon alue ulottuu La Farolan majakalta aina El Cubon kulttuuritilassa toimivalle Centre Popmpidoun modernin taiteen pop-up museolle asti. Täältä löytyy valtava määrä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, joissa voi viettää aikaa rentoutuen ja seuraten sataman elämää. Täältä löytyy myös kaupungin ainoa Michelin-ravintola, Jose Carlos Garcia.

Centre Pompidoun pop-up museo, Malaga

Muelle Dos on Muelle Unon lailla upea satama-alue, jossa voi käydä iltakävelyllä tai nauttimassa maukkaan aterian. Promenadin valkoinen moderni muotoilu tuo lisää luksusta upeaan maisemaan. Muelle Dosia kutsutaan myös Palmeral de Sorpresaksi, eli yllätysten palmupuistoksi. Alue tarjoaa paljon ajanvietettä erityisesti lapsiperheille, jotka viihtyvät alueen leikkikentillä ja puistoissa. 

Muelle Dosia koristaa 420 palmupuuta ja sen viheralueella on 7 400 puuta ja troopista kasvia. 

6. Pedro Luis Alonson puutarha ja Gibralfaro

Pedro Luis Alonson puisto, Malaga

Vuonna 1947 vihitty Pedro Luis Alonson puutarha sijaitsee Malagan kaupungintalon vieressä. Puisto on nimetty Malagan pormestarin mukaan ja sen on suunnitellut arkkitehti Fernando Guerrero Strachan. Puistossa näkee kauniita mandariini- ja appelsiinpuita, jotka levittävät huumaavaa tuoksua ympäri kaupungin. Puisto on myös täynnä erilaisia ruusulajikkeita, jotka kukkivat eri vuodenaikoina täyttäen puiston kukkaistuoksulla. 

Puistossa sijaitsee myös yksi Malagan tunnetuimmista symboleista, El Biznagueron patsas. Patsaan suunnitteli sama taiteilija joka loi Plateron aasin, Jaime Fernandez Pimentel. El Biznaguero on kukkia myyvä mies, joita voi vieläkin nähdä Málagan kaduilla kesäiltaisin. Biznaga on voimakastuoksuinen jasmiinin kukista tehty kukka-asetelma, jolla on pitkät perinteet Málagassa. 

Näkoala Gibralfarolta

Gibralfaron vuoren huipulla sijaitsee samanniminen linna, Castillo de Gibralfaro. Linna on yksi Malagan ensimmäisistä rakennuksista, jonka foinikialaiset rakensivat asuttaessaan aluetta 3 000 vuotta sitten. Foinikialaiset rakensivat linnan tälle strategisesti loistavalle paikalle ja siitä tuli koko Iberian niemimaan tärkein puolustuskeskus. 

Nykyisin Gibralfaro on yksi Málagan suosituimmista nähtävyyksistä. Kukkulalle tullaan ihailemaan avautuvaa maisemaa Málagaan ja tutustumaan tähän strategisesti tärkeään linnaan. 

Linna on auki kesällä klo 9 - 20.00 ja talvella klo 9 - 18.00. Aikuisilta sisäänpääsymaksu on 2,20 euroa. 

7. Alcazaban linnake ja roomalainen teatteri

Roomalainen teatteri, Alcazaba, Malaga

Seuraavaksi saavumme ihailemaan kahta Málagalle tärkeää nähtävyyttä: Alcazaban linnaketta ja sen juurella sijaitsevaa roomalaista teatteria. Roomalainen teatteri rakennettiin luultavammin ensimmäisellä vuosisadalla eKr., jolloin Julius Caesar johti Rooman imperiumia. 

 Alcazaban linnake, Malaga

Teatterin takana nousee majesteetillinen Alcazaban linnake. Tämä arabilainen linna on Málagan upeimpia nähtävyyksiä. Alcazaba nousee Gibralfaron vuorta ylös, jonka kukkulalla taas voi nähdä Castillo de Gibralfaron linnan. 

Alcazabaa ovat asuttaneet niin maurisulttaanit kuin muutkin alueella vaikuttaneet hallitsijat. Maurit rakensivat linnakkeen 800- ja 1000-lukujen välissä roomalaisen kaupungin raunioiden päälle. Aikoinaan linnake toimi myös sairaalana ja armeijan vankilana. 

Nykyisin palatsi on entisöity ja siellä vierailee valtava määrä matkailijoita päivittäin. Myös Alcazabasta avautuva maisema Muelle Unolle, härkätaisteluarenalle ja maailmanpyörälle on näkemisen arvoinen. 

Sisäänpääsymaksu Alcazabaan on aikuisilta 2,20 euroa ja sunnuntaisin klo 14 jälkeen sisäänpääsy on ilmainen. 

8. Plaza de la Merced ja Picasson koti

Plaza de la Mercedin aukio, Malaga

Plaza de la Mercedin aukio on myös tärkeä pysähdyspaikka reitillä. Aukio on saanut nimensä Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Mercedin kirkon mukaan. Mercedin aukio on yksi kaupungin kauneimpia ja sen keskellä on kenraali Torrijosille ja hänen mukanaan vuonna 1831 kuolleille sotilaalle omistettu obeliski. 

Mercedin aukiolla sijaitsevassa Casas de Camposin rakennuksessa syntyi Pablo Ruiz Picasso vuonna 1881. Nykyisin talossa toimii hänen muistolleen omistettu museo, Fundación Picasso Museo Casa Natal. Vuonna 2008 talon edessä sijaitsevalle penkille asetettiin istumaan taiteilijan henkilöpatsas. 

Picasson patsas, Plaza de la Mercedin aukio Malagassa

Aukiolla on ollut paljon elämää jo keskiajoilta asti. Jo 1400-luvulla aukiolla järjestettiin markkinoita ja sitä kutsuttiin Plaza del Mercadoksi. Myöhemmin siitä muodostui alueen aristokraattien ja taiteilijoiden kokoontumispaikka. 

Vielä tänäkin päivänä Plaza de la Merced kuuluu malagalaisten suosituimpiin tapaamispaikkoihin. Kahvilat ja ravintolat täyttyvät paikallisista ja matkailijoista erityisesti illalla ja iloinen puheensorina täyttää aukion. 

9. Picasson museo San Augustinin kadulla

Calle San Augustinin katu, Malaga

Picasson kotinurkilta matka jatkuu Calle Granadalle ja siellä olevalle Iglesia de Santiago Apóstolin kirkolle. Tässä mudéjar-tyylisessä kirkossa Pablo Picasso aikoinaan kasteettiin. 

Kun kääntyy Calle Granadalta oikealle saapuu San Augustinin kadulle, jossa sijaitsee vuonna 2004 vihitty Picasson museo. 

Picasson museo, Malaga

Museossa pääsee ihailemaan 285 Picasson taideteosta. Museo Picasso Málagassa pääsee tutustumaan taiteilijan eri elämänvaiheisiin ja jopa hänestä otettuihin valokuviin. 

Myös itse museorakennus on nähtävyys. Picasson museo sijaitsee Palacios de los Condes de Buenavistan palatsissa, joka on ehdottomasti yksi Málagan kauneimpia rakennuksia. 

Museon sisäänpääsymaksu on 10 euroa. Calle Augustin komeilee usein Málagan postimerkeissä, sillä sieltä avautuu upea näkymä kaupungin katedraalille. 

10. Málagan katedraali

Malagan katedraali

Málagan katedraalia ei voi olla huomaamatta, koska se on yksi koko Málagan korkeimpia rakennuksia. Santa Iglesia Catedral Basilica de la Encarnaciónin rakentaminen aloitettiin Aragonin Ferdinandin käskystä sen jälkeen, kun kaupunki vallattiin vuonna 1487. Katedraalin rakennustyö aloitettiin vuonna 1528 ja se saatiin valmiiksi 200 vuoden jälkeen. Katedraalin lopullisesta ilmeestä vastasi kuuluisa arkkitehti Diego de Siloé. 

Koristeellinen barokki-renessanssityylinen katedraali on vaikuttava ilmestys. Kirkon sisällä alttarin ympärillä voi ihailla 40 pyhimyksen upeaa patsasta ja nauttia hiljaisuudesta keskellä kiireisintä kaupunkia.

Malagan katedraali

Katedraaliin piti alun perin rakentaa kaksi korkeaa tornia, mutta toinen torni jäi rakentamatta kun kaupunki päätti lähettää sen rakentamiseen varatut rahat Yhdysvaltojen vapaussodassa taisteleville. Tästä tulee katedraalin lempinimi, La Manquita (yksikätinen rouva). 

Katedraaliin on viiden euron sisäänpääsymaksu, mutta sunnuntaisin katedraaliin pääsee ilmaiseksi osallistumalla sunnuntaimessuun.

11. Plaza de la Constituciónin aukio

Plaza de la Constituciónin aukio, Malaga

Plaza de la Constitución kuuluu Plaza de la Mercedin lailla kaupungin tärkeimpiin aukioihin. Aikaisemmin aukiota kutsuttiin Plaza de las Cuatro Callesiksi (neljän kadun aukioksi), koska se sijaitsee kaupungin neljän suurimman kadun risteyksessä. 

Tänä päivänä aukiolla järjestetään erilaisia tapahtumia ja musiikkiesityksiä. Alueella sijaitsee myös upeita, ikivanhoja kahviloita, joissa muun muassa García Lorca kirjoitteli ensimmäisiä runojaan elämästä ja kuolemasta. 

Malagalaista kahvia

Parhaimmat vuokrattavat asunnot Malagassa sijaitsevat aivan aukion läheisyydessä, kuten myös seuraava pysäkkimme Calle Larios. 

12. Calle Lariosin katu

Calle Lariosin ostoskatu, Malaga

Calle Marqués de Larios on Málagan tärkein katu, joka alkaa Plaza de la Constituciónin aukiolta. Tänä päivänä katu kuuluu Espanjan kalleimpiin ostoskatuihin. Ainoastaan luksusbrändeillä on varaa kadun liiketilojen vuokriin, jotka ovat huimaavan korkeat. 

Kadun rakennuksen rahoitti Marquis Lariosin perhe. Pääsiäisviikon aikaan Calle Larios on erityisen ruuhkainen, kun Málagan pääsiäisviikon kulkueet valtaavat alueen. 

Calle Larios, Malaga

Jos Málagassa tapahtuu jotain, se tapahtuu yleensä Calle Lariosilla. Pääsiäisviikon lisäksi kadun kulmilla vietetään hauskaa Feria de Málagan juhlaa ja huhtikuussa suosittua Festival de Málaga Cine-elokuvafestivaalia. Syyskuussa taas kadulla nähdään pukuloistoa, kun Pasarela Larios Málaga Fashion week tuo kaupunkiin erilaisia huippumuotiesityksiä. 

13. Atarazanasin kauppahalli

Mercado Atarazanasin kauppahalli, Malaga

Kierroksemme saa päätöksen kaupungin kauppahallilla, Mercado de Atarazanasilla. Kauppahallissa on ruuhkaisinta aamulla ja aamupäivällä, jolloin kaupunkilaiset saapuvat tänne hakemaan tuoretta lihaa, kalaa ja kasviksia sekä nauttimaan pikaisen lounaan jossain hallin ruokapaikoista. Täältä voi ostaa myös herkullisia paikallisia tulijaisia, kuten makeisia, oliiveja ja mausteita. 

Mercado Atarazanasin kauppahalli

Rakennus oli vielä 1700-luvulla hyvin rapistunut, kunnes kaupungin viranomaiset päättivät kunnostaa sen markkinapaikaksi. Rakennuksesta jätettiin paikoilleen alkuperäisiä osia, kuten pääsisäänkäynnin kaariovi. Kauppahalliin ei ole sisäänpääsymaksua ja esimerkiksi ruokapaikkojen hinnat ovat hieman normaalia alhaisemmat. 

Toivottavasti viihdyit kierroksellamme. Jos pyöräily Costa del Solin auringon alla uuvutti, voit viettää loppupäivän vaikka kierrellen Málagan parhaimpia tapas-paikkoja

 Málagan pyöräilykierroksen kartta