Koe Malaga kävellen - kolme opastettua kävelyreittiä

Malaga on loistava kaupunkilomakohde keskellä suosittua Costa del Solin lomakohdetta. Vielä muutama vuosikymmen sitten Malaga oli matkailijoille vain kauttakulkupaikka Andalusian muihin lomakohteisiin, mutta tänä päivänä kaupunki on yksi Etelä-Espanjan suosituimmista kaupunkilomakohteista. 

Malagan viehättävä tunnelma yhdistettynä sen upeisiin nähtävyyksiin ja rentoon rantaelämään tekee siitä yhden varteenotettavimmista lomakaupungeista Espanjassa. 

Gibralfaron näköalapaikka, Malagan kaupunki

Malagaan voi tutustua rennosti kävellen, sillä kaikki nähtävyydet sijaitsevat helpon etäisyyden päässä toisistaan. Käveleminen on muutenkin paras tapa päästä sisälle Malagan kaupungin viehättävään tunnelmaan ja sen tarjoamiin nähtävyyksiin. 

Olemme suunnitelleet kolme eri kävelyreittiä eri teemojen mukaan. Tarjoamme kävelyreitin Picasso-fanittajalle, taiteen ja kulttuurin ystävälle sekä historiasta kiinnostuneille reippailijoille. Reitit sopivat kuitenkin kenelle vain, sillä niiden varrelta löytyy kaupungin upeimpia monumentteja ja nähtävyyksiä.  

Kävelyreitti 1: Picasson aarteet

Pronssinen Picasso-patsas Plaza de la Mercedin aukiolla

Malaga on Espanjan rakkaan taiteilijan Pablo Picasson syntymäpaikka. Vaikka Picasso ei olisikaan entuudestaan kovinkaan tuttu, antaa tämä reitti mielenkiintoisen avauksen taiteilijan elämään, työhön ja hänen suurelle merkitykselleen kaupungissa. Picasso-reitti alkaa taiteilijan synnyinkodilta ja päättyy Plaza Constituciónin aukiolla sijaitsevalle San Telmon kuvataidekoululle.

Reitin kulku:

Fundación Picasso Museo Casa Natal (Picasson synnyinpaikka) - Plaza Mercedin aukio (pronssinen Picasso-patsas) - Santiagon kirkko - Museo Picasso Malaga - Vanha kunnallismuseo - Parque de Malagan puisto - Plaza de la Constituciónin aukio (San Telmon kuvataidekoulu)

Kävelyaika: 2-4 tuntia

Tämän reitin varrelta löytyy lukuisia museoita ja se kulkee pitkän matkaa kauniin Parque de Malagan puiston läpi. Puisto on kuitenkin valinnainen osuus Picasso-reittiä, mutta varsinkin kuumina päivinä se tarjoaa varjoa auringolta ja puistonpenkkejä joihin voi istahtaa lepuuttamaan jalkoja. Näin ollen reitin totetuttaminen vie 2-4 tuntia, riippuen kävelytahdista ja siitä, kuinka monessa museossa haluaa vierailla.  

Paras aika toteuttaa Picasso-reitti

Kevään ja syksyn viileämmät päivät ovat parhaita aikoja lähteä tutkimaan kaupunkia kävellen. Talvisinkaan Malagan lämpötila ei laske +12 asteen alapuolelle, eli keskikesää lukuunottamatta reittejä voi kävellä mihin aikaan vuodesta tahansa. Varsinkin maalis-toukokuun ja syys-marraskuun väliset ajat ovat ihanteellisia ajankohtia.  

Reitin kohokohdat

Picasso-reitin varrella pääsee ihailemaan kaupungin kauneinta arkkitehtuuria, taiteilijan työlle omistettujä monumentteja ja myös istuutumaan suositun Picasso-patsaan viereen Plaza de la Mercedin aukiolla. 

Tiesitkö, että...

Plaza Mercedillä on kaksi Picasso-teemaista baaria, joihin voi palata lasilliselle reitin toteuttamisen jälkeen. Esimerkiksi Bar Picasson tapas-paikassa voi nauttia loistavista pikkupurtavista kohtuuhintaan.

Picasso Bar, Plaza Merced, Malaga

Kävelyreitti 2: Malagan taide- ja kulttuuritarjonta

Lagunillasin alue, Malagan kaupunki

Malagan taide- ja kulttuurinähtävyyksille omistettu reittimme tutustuttaa matkailijan kaupungin syvimpään olemukseen ja taideantiin. Reitti alkaa Lagunillasin alueelta, jossa pääsee heti alkutöikseen ihailemaan värikästä ja kekseliästä katutaidetta. Lisää ulkoilmataidetta tulee vastaan Malagan Sohon taidekorttelialueella, jonka pienet kuppilat ja kapeat kadut ovat Lagunillasin tapaan jo pitkään toimineet kaupungin taiteilijaväen inspiraation lähteenä. La Termican kulttuurikeskus on reitin viimeisin kohde, jossa pääsee ihailemaan erilaisia luovia näyttelyitä, konsertteja ja esittävän taiteen esityksiä.   

Reitin kulku 

Calle Lagunillasin katu - Museo Casa Natal Picasso (Picasson synnyinpaikka) - Picasso Museum Malaga - Taiteen monitoimikeskus Pompidou - Sohon taidekortteli - Malagan modernin taiteen keskus - Venäläinen museo - La Termican kulttuurikeskus

Kävelyaika: 3-5 tuntia

Jos kävelee reitin suoraan pysähtymättä valokuvaamaan tai museoihin, se vie noin puolitoista tuntia. Reitin varrella on kuitenkin valtavasti nähtävää ja ihmeteltävää, joten usein aikaa vie pitkälti yli kolme tuntia. 

Paras aika toteuttaa reitti

Tällä reitillä on paljon museoita ja taidekeskuksia, joten aikaa kuluu paljon sisätiloissa. Näin ollen reitin voi toteuttaa melkein milloin vain, mutta ottaen huomioon ajankäytön, kannattaa aloittaa kierros aikaisin aamulla. Reitin viimeisin kohde La Termica on aivan kaupungin länsipuolella, jonne käveleminen vie eniten aikaa. 

Reitin kohokohtia

Lagunillasin värikäs graffititaide ja korttelin luova tunnelma on monen taiteenystävän mieleen. Lagunillas sijaitsee aivan Plaza de la Mercedin takana ja keskeisestä sijainnistaan huolimatta alue on kuin aivan oma maailmansa keskellä vilkkainta Malagaa. Myös Sohon taidekortteli viehättää hippimäisellä tunnelmallaan, katutaiteellaan ja pikkukuppiloillaan. 

Tiesitkö että...

Calle Lagunillasin kadulla sijaitseva yksihampaisen miehen kuva esittää yhtä Malagan pahamaineisempia henkilöitä, Eduardo Coloradoa joka tunnetaan myös nimellä "El Cantinero". Colorado on Malagan kaduilla elävä flamencolaulaja, joka tunnetaan kaupungissa hyvin. Hänet näkee usein laulamassa Plaza Mercedin aukiolla tai Teatro Romanon lähellä. Hänet tunnistaa käheästä äänestä ja suussa töröttävästä, yksinäisestä hampaasta. El Cantinero laulaa kaduilla yhäkin, mutta iän myötä hän on muuttunut kärsimättömämmäksi. Hänet on yllätetty keräämästä ravintolan pöydille jääneitä ruuantähteitä ja huutelemasta törkeyksiä ohikulkijöille. Aivan harmiton hän kuitenkin on. 

El Cantinero Graffiti, Lagunillas

Kävelyreitti 3: historian huumaa

Palacio de Obispon palatsi, Malagan kaupunki

Malagan historia on hyvin värikäs ja täynnä käänteitä. Kaupungin pitkän historian arvokkaimpiin nähtävyyksiin kuuluvat kaupungin kukkulalla sijaitseva Gibralfaron linna, sen yhäti keskeneräinen mutta kaunis katedraali, upeat maurilaiset arkkitehtuuridetaljit ja ikivanhat kirkot. Katukuvassa yhdistyy niin moderni kuin ikivanha arkkitehtuuri; menneisyys ja nykyaika ovat molemmat harmonisesti läsnä. Vaikka viimeinen reittimme onkin keskittynyt kaupungin historiaan, on se myös mielenkiintoinen kokoelma kaikkia kiinnostavia nähtävyyksiä ja monumentteja. 

Reitin kulku

Murallas Rectoradossa (foinikialainen muuri) - Alcazaba - Teatro Romano - Plaza de la Mercedin aukio - Santiagon kirkko - Museo Picasso - Sagrarion kirkko - Katedraali - Calle Lariosin ostoskatu - Casa de Guardia 

Kävelyaika: 3 tuntia

Tämä reitti vie keskimäärin kolme tuntia, riippuen kuinka paljon aikaa viettää esimerkiksi museossa tai kirkoissa. 

Paras aika toteuttaa reitti

Ottaen huomioon, että tämän reitin varrella on muutama Malagan parhaimmista museoista, on hyvä ottaa selvää niiden aukioloajoista ennen lähtöä. Ehkä paras aika tutustua näihin monumentteihin ja paikkoihin on ennen aamupäivää, jolloin myös valaistus on otollisin hyviä valokuvia varten. 

Kohokohtia

Reitin varrella pääsee ihailemaan lukuisia maamerkkejä ja monumentteja, joilla on suuri merkitys Malagan pitkälle ja kiehtovalle historialle. 

Tiesitkö että...

Malagan kaunis katedraali kulkee paikallisten keskuudessa nimellä "La Manquita" tai "yksikätinen neito". Katedraali on yhä keskeneräinen ja Malagan kaupungilta loppui aikoinaan rahat kesken sen jälkeen, kun katedraalin ensimmäinen torni oli valmis. Näin ollen torneja on vain yksi, eli sen "toinen käsi puuttuu". 

Malaga Cathedral