Gluteenittomat ravintolat Málagassa

Aurinkorannikolla sijaitsevan Malagan suosio matkailukaupunkina on viime vuosina kasvanut huimaa vauhtia. Kaupunki houkuttelee niin kulttuurimatkailijoita, auringonpalvojia kuin ruokahipstereitäkin.

Malaga tarjoaa myös loistavia gastronomisia elämyksiä keliaakikoille ja muille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. 

Málaga Sin Gluten

Málaga perusti hiljattain ensimmäisenä espanjalaisena kaupunkina oman gluteenittoman verkoston nimeltä Red Sin Gluten. Verkosto perustettiin yhteistyössä Málagan keliakiayhdistyksen ACEMAN ja Málagan kaupungin kanssa.

ACEMA ja Málagan terveys- ja kuluttajavirasto valvovat ja antavat neuvoja verkostoon kuuluville gluteenittomia tuotteita tarjoville yrityksille. Yritysten henkilökunta on koulutettu huolellisesti ja heitä opastetaan noudattamaan tarkkaan erityisruokavalioon kuuluvia säännöksiä. 

Olemme koonneet yhteen listan kaupungin parhaimmista gluteenitonta ruokaa tarjoilevista ravintoloista, joista suurin osa kuuluu Red Sin Gluten-verkostoon. Keliaakikot voivat huoletta nauttia Málagan ruokaelämyksistä gluteenittomaan verkostoon kuuluvissa ravintoloissa. 

1. Pizzeria & Ristorante Gianni (Huelin)

Pizzeria & Ristorante Gianni

Tämä italialaisen perheen omistama ravintola sijaitsee kivenheiton päässä rannasta. Pienen mutta tunnelmallisen ravintolan ilmapiiri on rento ja palvelu ystävällistä. Mikä parasta, täällä myös keliaakikot pääsevät nauttimaan saapasmaan taivaallisista herkuista. 

Keittiössä on erikseen tilat gluteenittoman ruuan valmistukselle ja henkilökunta vastaa mielellään ruokavaliota noudattavien kysymyksiin. Ruokalistan gluteenittomat annokset on selkeästi merkitty ja niitä löytyy listalta ilahduttavan paljon. Keliaakikot voivat nautiskella muun muassa valkosipulileivällä, erilaisilla salaateilla, pastoilla ja mistä vaan listan suussa sulavista pizzoista. Suurin osa jälkiruuista on myös gluteenittomia, kuten esimerkiksi talon taivaallinen tiramisu!

Pizzeria & Ristorante Gianni

Suosittelemme seuraavia gluteenittomia annoksia: valkosipulileipä (3€), pizza Toscana (9€), pizza quattro stagioni (8,50€), spaghetti vongole (8,95€), pappardelle ai tartufi (9€) ja tiramisu (4€).

Gluteeniton Malaga jäsenyys: kyllä

Osoite: Calle Río Rocío 10, local 4.
Saapumisohjeet: suuntaa kaupungin keskustasta länteen päin kunnes saavut Parque de Huelinin puistoon. Seuraa puiston läpi kulkevaa pyöräilykaistaa Calle Río Rocion kadulle asti. Ravintola sijaitseee vasemmalla puolella katua. 
Kotisivut: http://www.gesinfo.es/clientes/gianni/restaurante.php
E-mail: giannimalaga@hotmail.com
Puhelin: (+34) 952 31 26 18
Aukioloajat: päivittäin klo 13 - 16.00 ja 21 - 00.30.

2. Restaurante Oleaje (Parque del Oeste)

Restaurante Oleaje

Oleajen keittiössä ei ole erillistä osuutta gluteenittomien annosten valmistukseen, sillä koko ravintola on 100-prosenttisesti gluteeniton! Oleaje (suom. aallokko) sijaitsee kivenheiton päässä rannasta ja sen terassilla voi ihailla maisemaa suosittuun Parque del Oesten puistoon. Ravintolassa pääsee nauttimaan makunystyröitä hellivistä annoksista ja myös loistavasta asiakaspalvelusta. 

Listalta löytyy monenlaisia ruokaelämyksiä keskivertohinnoin. Suosittelemme valitsemaan useita annoksia jaettavaksi, kuten kana-kroketteja, flamenquinia (uppopaistettua porsaanlihaa juustolla ja kinkulla) sekä jamón ibérico-kinkkua. Oleajen salaatit ovat loistavia, kuten myös talon lohi- ja tonnikala-annokset. 

Myös punaisen lihan ystävät löytävät varmasti mieleisen annoksen listalta. Erityisen suosittuja ovat ravintolan entrecote-pihvit sekä suussa sulava porsaan poskiliha. Keliaakikot pääsevät herkuttelemaan talon gluteenittomalla suklaa-browniella sekä taivaallisella tarta de tres chocolates-jälkiruualla (kolmen suklaan kakku). 

Restaurante Oleaje

Suosittelemme seuraavia annoksia listalta:
 kanakroketteja (8€), flamenquinia (8,50€), salmon tartarta avokadolla (15,50€), basmati-riisiä vasikan lihalla (9,50€), talon porkkanakakkua (5€) ja kolmen suklaan kakkua (5,50€). 

Gluteeniton Malaga jäsenyys: ei

Osoite: Avenida Sor Teresa Prat 76.
Saapumisohjeet: suunnista kaupungin länsiosaan kohti Parque del Oesten puistoa. Käänny oikealle ennen puistoa Calle Diamantino García Acostan kadulle. Jatka suoraan kunnes näet Ojeajen kadun oikealla puolella. 

Kotisivu: http://oleajemalaga.com/
Sähköpostiosoite: reservas@oleajemalaga.com
Puhelin: (+34) 951 49 97 56 / (+34) 696 62 71 82
Aukioloajat:
- tiistaista lauantaihin klo 13.30 - 16.00 ja 20.30 - 00.00
- sunnuntaisin klo 13.30 - 16.00
- kiinni maanantaisin

3. Yummy Helados (Centre)

Yummy Helados

Malagassa kesähelteet nousevat usein tuskallisiin lukemiin, saaden ihmiset hakeutumaan varjoisiin jäätelöbaareihin virkistäytymään. Keliaakikkojen kannattaa suunnata suosittuun Yummy Helados-jäätelöbaariin, jonka tunnistaa sen iloisen värikkäästä julkisivusta. 

Yummy Heladosin kaikki jäätelömaut ovat täysin gluteenittomia. Keliaakikotkin pääsevät nauttimaan klassikkomauista kuten oreosta, metsän marjoista ja kinder buenosta. Tämän lisäksi baarissa voi herkutella gluteenittomilla maapähkinä-pannukakuilla sekä gluteenittomilla kekseillä. Jos visiitti Malagassa kestää pidemmän aikaa, voi pyytää baarista oman kanta-asiakaskortin jolla joka 10. jäätelö on ilmainen. 

Yummy Helados

Suosittelemme seuraavia makuja
: mangoa, metsän marjat, kinder bueno ja oreo-makuja (keskikokoinen jäätelö tötterössä n. 3€). Baarista saa myös suosittua Malagan makeaa viiniä. 

Gluteeniton Málaga jäsen: kyllä

Osoite: Calle Molina Lario 6.
Saapumisohjeet: Yummy Helados löytyy aivan lähellä Malagan katedraalia.
Kotisivu: http://www.yummyhelados.com/ 
Sähköpostiosoite: hola@yummyhelados.com 
Aukioloajat: päivittäin klo 12 - 00.00.

4. Vegetariano Cañadú (La Merced)

Vegetariano Cañadú

Vegetariano Cañadú sijaitsee Málagan kauniilla Plaza de la Mercedin aukiolla. Tämä vegeravintola erottuu aukion muista ravintoloista viihtyisällä terassillaan. Kaupungin kasvissyöjien lempiravintola on suosittu myös ystävällisen palvelunsa sekä kohtuullisen hintatasonsa ansiosta. Erityisesti viikonloppuisin kannattaa tehdä pöytävaraus, jos mielii syömään jonottamatta. 

Tavallisia tapaksia Vegetariano Cañadústa ei löyty, mutta he tarjoilevat myös pienempiä annoksia jaettaviksi. Gluteenittomat annokset on selvästi merkitty ruokalistaan ja annokset valmistetaan omassa, gluteenittomien ruokien valmistukseen tarkoitetussa tilassa. Alkupaloista mainittakoon belgialaiset endiivit hummuksella ja espanjalaisten suosikkiannos patatas bravas (uppopaistettua perunaa tulisessa tomaattikastikkeessa). Tarjolla on myös lukuisia eri salaattiannoksia kreikkalaisesta trooppiseen hedelmäsalaattiin. 

Gluteenittomista pääruuista suosikkeihimme kuuluu talon risotto ja herkullinen kasvispurilainen kotitekoisilla ranskalaisilla. Jos tilaa jää jälkiruualle, kannattaa kokeilla Cañadún suosittua brownie-suklaaleivosta tai kookoskakkua. Iltaisin ravintolasssa pääsee myös nauttimaan elävästä musiikista, jota soitetaan harva se ilta Plaza de la Mercedin aukiolla. 

Vegetariano Cañadú

Suosittelemme seuraavia annoksia
: patatas bravas (4€), belgialaisia endiivejä hummuksella (4,50€), kreikkalaista salaattia (6,50€), sienirisottoa parsalla ja parmesan-juustolla (9,50€), kasvishampurilaista (8,30€), suklaabrownieita (4,50€) ja kookoskakkua (3,30€). 

Gluteeniton Málaga jäsenyys: kyllä

Osoite: Plaza de la Merced 21.
Saapumisohjeet: Plaza de la Mercedin aukio sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, kävelymatkan päässä katedraalilta.
Kotisivu: http://www.canadu.es/
Sähköpostiosoite: canadu.malaga@gmail.com
Puhelin: (+34) 952 60 27 19
Aukioloajat:
- maanantaista torstaihin sekä sunnuntaisin: klo 13.15 - 16.15 ja 19.30 - 23.30. 
- perjantaisin ja lauantaisin klo 13.15 - 16.15 sekä 19.30 - 00.00.

5. Casa Juan (Huelin)

Casa Juan

Visiitti Málagan kuuluisassa Cassa Juanin ravintolassa on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Espanjalaisen perheen pyörittämä, rannan lähellä sijaitseva ravintola on erikoistunut uppopaistettuihin kala- ja äyriäisruokiin. Rannalla parveilevat auringonpalvojat suunnistavat ravintolaan usein rantapäivän päätteeksi ja varsinkin viikonloppuisin saattaa pöytää joutua odottamaan tovin. 

Ruokalistalta löytyy kokonainen sivu jossa kerrotaan talon gluteenittomista ruoka-annoksista. Ravintolan gluteenittomat annokset tunnistaa myös lautasten muodosta. Gluteenia sisältävät ruuat tarjoillaan pyöreiltä lautasilta ja gluteenittomat neliön muotoisilta lautasilta. 

Casa Juanissa myös keliaakikot pääsevät nauttimaan Málagan kuuluisista pescadito fritoista (uppopaistettuja pikkukaloja). Ravintolan listalta löytyy myös gluteenittomia oluita sekä jälkiruokia. Hintataso on ehkä hieman keskiarvoa korkeampi, mutta herkullinen ruoka ja ystävällinen palvelu ovat sen arvoista. 

Casa Juan

Suosittelemme
: uppopaistettuja kalmareita (8€), uppopaistettuja anjoviksia (boquerones) sekä conchas finas-simpukoita (1,85€/kappale). 

Gluteeniton Málaga jäsenyys: kyllä

Osoite: Calle Río Rocío, 18, local 11.
Saapumisohjeet: kävele rantabulevardia länteen päin kunnes vastaan tulee Parque de Huelinin puisto. Seuraa pyörätietä puiston läpi kunnes saavut Calle Río Rocion kadulle. Ravintola on tien vasemmalla puolella. 
Kotisivu: http://www.restaurantecasajuan.es/ 
Sähköpostiosoite: info@restaurantecasajuan.es 
Puhelin: (+34) 952 32 52 11 / (+34) 639 13 57 61
Aukioloajat:
- tiistaista sunnuntaihin klo 11 - 23.30.
- suljettu maanantaisin. 

6. El Pastelero Real (Perchel Sur)

El Pastelero Real

El Pastelero Real on pieni keliaakikkojen helmi lähellä Málagan keskustan läpi virtaavaa jokea. Makean ystävät viihtyvät täällä erityisesti, sillä leipomo on erikoistunut gluteenittomiin ja laktoosittomiin leivonnaisiin, kakkuihin ja leipiin. Leipomossa valmistetaan myös gluteenia sisältäviä tuotteita, mutta ne valmistetaan eri tilassa. 

Pastelero Realin palvelu on ystävällistä ja henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiin gluteenittomista tuotteista. Täältä voi hakea aamiaisherkkuja ja nauttia niitä vaikka oman Málagan loma-asunnon terassilla. 

El Pastelero Real

Suosittelemme seuraavia gluteenittomia tuotteita: suklaaleivonnaisia (2 kappaletta 3€), palmera-keksejä (2€), porkkanakakkua (2€), suklaabrownieita (2,25€) sekä suklaakeksejä (1,50€).

Gluteeniton Málaga jäsenyys: kyllä

Osoite: Pasaje San fernando, 6.
Saapumisohjeet: seuraa Pasillo del Mataderosin katua, joka kulkee joen vieressä. Käänny oikealle Calle Cuartelesin kadulle, jonka jälkeen pieni Pasaje San Fernando tulee vastaan vasemmalla.
Kotisivu: https://www.facebook.com/elpastelerorealsingluten/
Sähköpostiosoite: eprpasteleria@gmail.com
Puhelin: (+34) 951 15 39 32
Aukioloajat:
- maanantaista perjantaihin klo 9.30 - 14.30 sekä klo 16.30 - 20.30. 
- lauantaisin klo 9.30 - 20.30
- sunnnuntaisin klo 9.30 - 14.30. 

7. Restaurante Gallego Candamil (Perchel Sur)

Restaurante Gallego Candamil

Gallego Candamil on keliaakikkojen suosikkiravintoloita Malagassa. Ravintola huolehtii tarkkaavaisesti annostensa gluteenittomuudesta ja tarjoilee rakkaudella valmistettuja, maankuuluja galicialaisherkkuja myös keliaakikoille. 

Lähes kaikki listan annokset ovat gluteenittomia ja ne ovat merkitty selkeästi listaan symbolein. Listalta löytyy myös tarkkaan mietittyjä menuita ja päivän annoskokonaisuuksia, joissa on mukana niin kala- kuin lihavaihtoehtojakin. 

Galician maakunta on kuuluisa pääasiassa kala- ja äyriäisruuistaan, joten tässä tarjoutuu myös keliaakikoille mahdollisuus tutustua Pohjois-Espanjan tunnetuimpiin herkkuihin. Candamilista löytyy myös herkullisia liharuokia, kuten lacón con grelos o col (sian koipea makkaroilla ja perunoilla) sekä ulkofilepihvejä ja häränhäntää. Hinnat ovat kohtuulliset ja tilaa löytyy suuremmillekin ryhmille. 

Suosittelemme seuraavia gluteeenittomia annoksia: pulpo a feiraa (15,65€), sinisimpukoita (7,95€), lacón con grelos o colia (13,15€), vasikan ulkofilepihviä (17,55€) sekä turskaa galicialaisittain (13,75€).

Gluteeniton Malaga jäsenyys: kyllä

Osoite: Calle Cuarteles, 15.
Saapumisohjeet: parhaiten ravintolaan saapuu suunnistamalla ensin Málagan modernin taiteen keskukselle. Sen jälkeen ylitetään joki ja saavutaan Calle Cuartelesin kadulle. Gallego Candamil on kadun vasemmalla puolella. 
Kotisivu: http://www.restaurantecandamil.com/
Puhelin: (+34) 952 32 39 07
Aukioloajat:
- maanantaista lauantaihin klo 13 - 16.00 ja 20.30 - 23.30. 
. sunnuntaisin ja elokuussa ravintola on kiinni

8. Astrid Tapería Orgánica (kaupungin keskusta)

Taperia Astrid

Astrid on suosittu ekologinen ravintola Málagan keskustan sydämessä. Ravintola on kauniisti sisustettu ja asiakkaat pääsevät läheltä seuraamaan ruuan valmistusta sen avokeittiössä. Ravintola tarjoilee herkullisia luomutuotteista valmistettuja annoksia, joita voi nauttia sen viihtyisällä terassilla. 

Keliaakikoille on tarjolla mukava valikoima annoksia kohtuuhinnoin. Ruoka-annokset eivät ole suuria, mutta ne on valmistettu tuoreita luomutuotteita käyttäen suurella rakkaudella. Kuumana kesäpäivänä keliaakikot voivat herkutella virkistävällä gazpacho-tomaattikeitolla sekä raikkailla salaateilla. 

Astridin hampurilaiset ovat todella maukkaita. Erityisen suosittuja ovat talon punajuurihampurilaiset sekä luomu-vasikanlihasta valmistetut purilaiset. Kalaruokien ystäville on tarjolla herkullista turskaa ja lohta. Keliaakikoille on tarjolla kaksi herkullista jälkiruokavaihtoehtoa: mango-pannacottaa sekä mantelikakkua.

Taperia Astrid

Suosittelemme seuraavia gluteenittomia annoksia
: gazpachoa (6,25€), qvinoa-salaattia (7,50€), grillattuja munakoisoja (6,95€), vasikanlihahampurilaisia (8,50€), grillattua lohta (7,75€) sekä mango panna cottaa (4,85€).

Gluteeniton Málaga jäsenyys: kyllä

Osoite: Calle Calderón de la Barca 6, local 2 - 3.
Saapumisohjeet: Astrid Tapería Orgánican ravintola sijaitsee Plaza Enrique García Herreran aukion vieressä. Ravintola sijaitsee Calle Ferran Gonzalezin kadun kulmassa sijaitsevan leikkikentän edessä. 
Kotisivu: http://www.taperiaorganica.com/ 
Sähköpostiosoite: info@taperiaorganica.com 
Puhelin: (+34) 952 22 03 50
Aukioloajat:
- kesäaikaan (21.6. - 29.10.) klo 13 - 16.00 ja 20 - 00.00. Sunnuntaisin ravintola on kiinni. 
- talviaikaan (1.11. - 20.6.) ravintola on aukio maanantaista lauantaihin klo 13 - 23.30 ja sunnuntaisin klo 10 - 16.00. 

9. El Vegetariano de la Alcazabilla (kaupungin keskusta)

El Vegetariano de la Alcazabilla on mielenkiintoisella maulla sisustettu kasvisruokaravintola Málagan keskustassa, lähellä Alcazaban linnoitusta. Ravintolassa on viihtyisä pieni terassi, johon voi istahtaa seuraamaan kaupungin elämää herkullisista kasvisannoksista nauttien. 

El Vegetariano de la Alcazabilla

Vegetariano de la Alcazabillalla ei ole gluteenittomien annosten listaa erikseen, mutta ruuan laatu, kohtuullinen hintataso ja loistava sijainti tekevät siitä mukavan ruokailupaikan. Ravintola tarjoilee pieniä, gluteenittomia annoksia jotka on merkitty listaan symbolein. Erityisen suosittuja ovat talon kasvispaella, hummus sekä suussa sulavat kasviskeitot. 

Keliaakikot herkuttelevat täällä usein talon herkullisilla riisiruuilla sekä raikkailla salaateilla, kuten ensalada alcazabillalla (tomaatti-sipuli-kesäkurpitsa-guacamolesalaatti). Jälkiruuaksi suosittelemme herkullista kefiriä, joka on Kaukaasianvuorilta peräisin oleva jugurttipohjainen juoma. Usein myös ravintolan päivittäin vaihtuva menu on gluteeniton. 

Suosittelemme seuraavia gluteenittomia annoksia: hummusta (4,50€), kasvispaellaa (3,50€), gluteenitonta seka-riisiannosta sekä ensalada alcazabillaa (8,50€). 

Gluteeniton Málaga jäsenyys: kyllä

Osoite: Calle Pozo del Rey, 5.
Saapumisohjeet: Kävele Alcazaban ohi ja käänny Cine Albénizin jälkeen oikealle. Vegetariano de la Alcazabilla on kadun oikealla puolella. 
Kotisivu: http://www.elvegetarianodelaalcazabilla.com/
Puhelin: (+34) 952 21 48 58
Aukioloajat:
- maanantaista torstaihin klo 13 - 16.00 ja 19 - 22.00. 
- perjantaisin ja lauantaisin klo 19 - 23.30. 
- sunnuntaisin klo 13 - 16.00. 

10. Aire Gastrobar (Malagueta)

Aire Gastrobar

Modernisti sisustettu ja Málagan ruokahipsterien suosima Aire Gastrobar sijaitsee lähellä Plaza de Torosin aukiota. Ravintola tarjoilee Välimeren ruokaa modernilla tuulahduksella ja he käyttävät valmistuksessaan Andalusian alueen lähituotteita. Myös täällä pääsee nauttimaan gluteenittomista gastronomisista elämyksistä mukavassa ilmapiirissä. 

Keliaakikkojen lempiannoksia Aire Gastrobarissa ovat muun muassa angus-pihvit, kvinoa-turskarisotto sekä lohitartar. Ravintola tarjoilee kotitekoista gluteenitonta leipää alkuruuaksi, jota voi kastaa herkulliseen Jaénissa valmistettuun oliiviöljyyn (voi myös ostaa mukaan kotiin, 7€/pullo). 

Gastrobarista löytyy kattava valikoima erilaisia paikallisia ja kansainvälisiä viinejä. Keliaakikot voivat herkutella kahdella eri jälkiruualla: mojito-sorbetilla sekä banaani-suklaajäätelöpaistoksella. Aire Gastrobarin annokset eivät ole valtavia, mutta ruuat ovat todella huolellisesti valmistettuja ja kauniita. 

Aire Gastrobar

Suosittelemme seuraavia gluteenittomia annoksia: lohitartarta (2 kpl/12€), andalusialaista juustolautasta (14€), kvinoa-turskarisottoa (18€) sekä banaani-suklaajäätelöpaistosta (6€). 

Gluteeniton Málaga jäsenyys: kyllä

Osoite: Avenida de Pries, 16
Saapumisohjeet: suuntaa Plaza de Torosin aukiolta suoraan Paseo de Redingille joka muuttuu myöhemmin Avenida de Priesiksi. Aire Gastrobar sijaitsee kadun oikealla puolella. 
Kotisivu: http://airegastrobar.es/  
Sähköpostiosoite: info@airegastrobar.es 
Puhelin: (+34) 952 60 94 89
Aukioloajat:
- talviaikaan maanantaista lauantaihin klo 13 - 16.30 ja 20 - 00.00. Sunnuntaisin klo 13 - 16.30. Maanantaisin suljettu. 
- kesäaikaan maanantaisin klo 20 - 00.00, tiistaista lauantaihin klo 13 - 16.30 ja 20 - 00.00. Sunnuntaisin ja maanantai-aamuisiin ravintola on kiinni.  

Kaikki tässä artikkelissa mainitut annokset ovat gluteenittomia. Ravintolat ovat itse vastuussa annostensa gluteenittomuudesta, eikä Espanja-Loma.fi vastaa yritysten luovuttamien tietojen oikeellisuudesta. 

Kartta