Feria de Malagan juhlien kuningas - Cartojalin viini

Málagassa elokuu tarkoittaa pääasiassa yhtä asiaa: Feria de Málagan juhla lähestyy. Costa del Solin villein fiesta houkuttelee upeaan Málagan kaupunkiin valtavan määrän juhlijoita, jotka ottavat kaiken irti tästä 10 päivää kestävästä kesäjuhlasta

Málaga Ferian nimikkojuomana toimii supermakea Cartojalin viini, jota on tarjoiltu juhlassa jo yli kymmenen vuotta. Pinkeistä viinitynnyreistä ja pulloista tarjoiltava valkoinen viini kaadetaan yleensä pinkkeihin laseihin, joita kierrätetään ystäväpiireissä kädestä käteen. Cartojalista on tullut niin tärkeä osa Málaga Feriaa, että monen mielestä juhlaa voisi jopa kutsua Feria de Cartojaliksi.

Vista Hermosan viinitilan hurmaavat näköalat

Cartojalin viiniä tuotetaan Axarquíassa sijaitsevalla Vista Hermosan tilalla, jolle pääsimme tutustumiskäynnille tilan kiireisimpään sesonkiaikaan. Vista Hermosaan vievä tie tarjoaa ensimmäiset hurmaavat maisemat tilaa ympäröivälle upealle maaseudulle. Tien viereen on istutettu oliivipuita ja kauempana näkyy läheiseen Fuente de Piedran kylään vievä moottoritie. Fuente de Piedran edessä sijaitsee yksi koko Espanjan suurimmista vesialueista, jota asuttaa koko Iberian niemimaan suurin flamingokanta. 

Vista Hermosan tila, Fuente de Piedra, Bodegas Malaga Virgen

Vista Hermosa tarkoittaa espanjaksi "hurmaavaa näköalaa". Kun saapuu tilalle, ymmärtää välittömästi nimen merkityksen. Upean luonnon ympäröimä, tunnelmallinen viinitila ei ole turhaan yksi koko Espanjan tunnetuimmista viinintuottajista. Vista Hermosan tilan viinit kantavat ylpeänä tilan viinintuottajan nimeä: Bodegas Málaga Virgen

Vista Hermosan tila, Fuente de Piedra, Bodegas Malaga Virgen

Cartojal on tilan lippulaivaviini, mutta Bodegas Virgen de Málaga tuottaa myös muita merkkejä, kuten Pernalesin punaviiniä, loistavaa brandyä, vermuttia ja muscat-viiniä. Vista Hermosa on loistava vierailukohde niille, jotka haluavat kokea perusespanjalaisen viinitilan hurmaavan tunnelman. Ilmassa tuoksuu oliivipuu, aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta ja hiljaisuuden rikkoo vain lintujen hiljainen viserrys. 

Vientiviini joka päätyi Málagaan

Málaga Feriaa luonnehditaan usein Espanjan suurimmaksi ja hulluimmaksi katufestivaaliksi. Juhlassa flamencopukuiset naiset tanssivat kaduilla villisti heilutellen värikkäitä viuhkojaan, kantaen toisessa kädessään pitkää viinilasia, josta kantautuu juhlalle niin ominainen makea tuoksu. 

Cartojalin viiniä ryhdyttiin aikoinaan valmistamaan vientituotteena. Viinin ei täytynyt matkata kauaksikaan, sillä parhaiten sen ottivat vastaan juuri malagalaiset. Tänä päivänä Cartojal on todellinen lomaviini kaikkialla Costa del Solin rannikolla. 

Cartojalin viiniä Bodegas Malaga Virgeniltä

Bodegas Málaga Virgenin vientipäällikkö Lucas Bricout de Burgosin mukaan idea Cartojalin valmistuksen aloittamiselle tuli Espanjan rajojen ulkopuolelta. Ulkomaalaiset asiakkaat halusivat Bodegas Málaga Virgenin tuottavan makeaa, valkoista viiniä vientiin. Viinintuottajat olivat myös panneet merkille, että viini voisi sopia myös loma-aikaan runsaasti viiniä nauttiville paikallisille. Málagan alueella on myös verrattain vähän paikallisia viinejä, joten Bodegas Málaga Virgen halusi luoda todellisen kesäviinin, joka olisi kaikkien lomalaisten huulilla. 

Cartojal eroaa suuresti muista Málaga Virgenin viineistä. Málagan seudulle tyypillisistä valkoisista Muscat-rypäleistä (Muscatel de Alejandria) valmistettu axarquialainen viini toimii loistavasti jälkiruokaviininä. Cartojalin valmistuksessa käytetään myös Moscatel Morisco-nimistä rypälettä, jota kasvatetaan Fuente de Piedrassa. Rypäleet kerätään erikoiseen tapaan keskiyöllä, jolloin vältetään niiden suoraa kosketusta auringonvalon kanssa. 

Bodegas Malaga Virgen

Cartojal saattaa nimenä kuulostaa eksoottiselta, mutta paikallisille sana on hyvin tuttu. Muutaman kilometrin päässä Vista Hermosasta sijaitsee pieni Cartaojalin kylä, joka on kuuluisa Andalusiassa lukuisista paikallisista tapahtumistaan. Erityisesti flamencotanssin ympärille suunniteltuja juhlia on kylässä lukuisia ympäri vuoden. 

Rypäleiden kuivatusta, Bodegas Malaga Virgen

Cartojalin erikoinen valmistusmenetelmä on vaikuttanut viinin ainutlaatuiseen makuun ja tuoksuun. Asiantuntijoiden mukaan Cartojal on kuultavan vaalea, kellertävä ja hieman vihreäsävytteinen. Viini on kukkaisen parfyyminen, hunajainen ja hieman sitruksinen. Harjaantuneempi viininmaistaja erottaa sen tuoksusta savun häivähdyksen

Cartojalin viini, Bodegas Malaga Virgen

Cartojal Málaga Feriassa

Málagassa elokuun lämpötila on keskimäärin +35 astetta, joten viini kannattaa tällöin tarjoilla hyvin jäähdytettynä. Cartojalia tarjoillaan maistajaisissa yleensä 6-8 asteisena, jolloin se asiantuntijoiden mukaan maistuu parhaimmalta. Málaga Feriassa lämpötilan seuraaminen on kuitenkin viimeinen asia tarjoilijoiden mielessä, jotka kiskovat pinkkejä Cartojal-pulloja vauhdikkaasti täpötäysistä pakastimista. 

Cartojalia Malaga Feriassa

Cartojal-pullot ovat syystä muovisia. Cartojalia juodaan valtavia määriä juuri katufestivaaleissa, joten viinintuottajat halusivat helpottaa sekasorrossa nautittavan juoman tarjoilemista korvaamalla lasiset pullot muovisilla. Malagan lakien mukaan lasipulloja ei myöskään saa nauttia julkisilla paikoilla. Senkin vuoksi 90 prosenttia Cartojalista pullotetaan muovisiin kierrätyspulloihin. 

Feria de Malagan juhla

Cartojalin muovinen olemus ei kuitenkaan ole se, miksi se pistää matkailijoiden silmään. Pullon räikeän pinkki etiketti muistuu mieleen Feria Malagan juhlijoilla vielä viikkoja jälkeenpäin. 

Viinintuottaja halusi painattaa etikettiin ruusuja huomiota herättävän väriselle pohjalle, joka loisi iloista ja hauskaa lomatunnelmaa. Andalusian monissa kaupungeissa tapaa erilaisia väriyhdistelmiä katukuvassa. Sevillassa esimerkiksi kaduilla tapaa paljon mustaa ja punaista, Cordobassa taas vihreää ja valkoista. Malagan katukuvan väriksi on muodostunut juuri pinkki ja valkoinen. 

Joka vuonna Bodegas Málaga Virgen tuottaa lähes puoli miljoonaa pulloa Cartojalan viiniä jota myydään Malagan lomasesonkiaikaan, mutta myös muissa kesäfestivaaleissa ympäri Andalusiaa. Pinkki pullo myydään aina pinkkien lasien kanssa, joita valmistetaan tänä vuonna huimat 1,5 miljoonaa. 

Malaga Virgen - 130 vuotta historiaa

Malaga Virgenin viiniä

"Isoisäni Salvador Lopez Lopez perusti viinitilan vuonna 1885 sen jälkeen kun viinikirva tuhosi hänen silloisen tilansa. Hän päätti muuttaa Malagan keskustaan ja perustaa viinitilan sinne. Historiamme aikana olemme kärssineet muun muassa sisällissodan aiheuttamista tuhoista, jonka seurauksena toimintamme lähes pysähtyi", kertoo Piluca de Burgos. Hän vastaa tilan hallinnosta ja taloudesta ja kuuluu viidennen sukupolven viinintuottajiin. 

Bodegas Malaga Virgenin viinitila, Fuente de Piedra

Burgosin mukaan molempien maailmansotien aikana viinien vienti Malagasta vaikeutui suunnattomasti. Sen jälkeen tuotanto kasvoi vasta 1960-luvulla ja silloinkin viiniä tuotettiin pääasiassa Espanjan markkinoille. Malaga Virgenin sekä San Clemente Cinemasin viinit myivät tuolloin todella hyvin. Viime vuosikymmeninä Malaga Virgen on kehittänyt tuotteitaan jatkuvasti ja valikoimaan on tullut uusia viinejä, brandyä, vermuttia ja jopa viinietikkaa. 

Bodegas Malaga Virgen

Nykyisin Bodegas Malaga Virgenillä on yli 120 hehtaaria tuotantomaata Fuente de Piedrassa ja toiset 230 hehtaaria muualla Andalusiassa. Heidän viininsä kantavat arvostettua D.O. Malagan alkuperäismerkintää, joka kuuluu Espanjan vanhimpiin. Alkuperäismerkintä myönnetään ainoastaan viinitiloille, jotka noudattavat tiettyjä laatuvaatimuksia viljelyssä ja tuotannossaan.

Vierailulla Bodegas Malaga Virgenillä

Viinien ystävät voivat käydä tutustumiskäynnillä Fuente de Piedrassa, jolloin he pääsevät henkilökohtaisesti seuraamaan, miten tätä Andalusian rakkainta viiniä valmistetaan.

Tutustumiskäynnit täytyy varata etukäteen, puh: (0034) 952 319 4, sähköpostiosoite: enoturismo@bodegasmalagavirgen.com.

Paras tapa tutustua Andalusian aarteisiin on lähteä pidemmälle lomalle tähän Espanjan kuuluisimpaan maakuntaan. Vuokraamalla loma-asunnon Málagasta pääsee loistavasti sisään tämän upean kaupungin ja lähiympäristön tarjontaan. Málaga on kaupunki joka ei jätä ketään kylmäksi ja varsinkin viime vuosikymmenien aikana tehtyjen uudistusten myötä siitä on kuoriutunut monen lempikaupunki Espanjassa.