Espeto de Sardinas: malagalaisia sardiinivartaita

Loimutettujen sardiinien tuoksu Málagan rannoilla on selvä kesän merkki. Siellä täällä roihuavan tulen äärelle asetellut sardiinivartaat loimutellaan hiljalleen kypsiksi rannan hiekalla. 

Espetos de Sardinas kuuluu boquerón-kalaherkun ja kylmän manteli-valkosipulikeiton ajoblancon lailla Málagan maakunnan perinneruokiin. 

Vaatimattomasta sardiinista on kuoriutunut todellinen Aurinkorannikon kesän tähti. 

Video Espeto de Sardinasista, Malagan perinneherkusta

 

Vaikka Espeto de Sardinas onkin Málagan suosituimpia perinneherkkuja, saa silti grillattuja sardiineja jo lähes joka maan kolkasta. Esimerkiksi Cádizin rannikolla myydään herkullisia grillattuja sardiineja jotka kulkevat nimellä "sardinadas", kun taas Granadassa puhutaan "Moragasta" ja Galiciassa "al aspetusta". 

Málagan Espetot ovat kuitenkin kaikista rakastetuimpia ja niitä ylistetään ympäri maata. Málagassa näistä sardiineista on tullut yksi maakunnan ikonisimmista herkuista, jota suositellaan myös meren herkkuja rakastaville matkailijoille tiuhaan tahtiin. 

Espetojen historia

Kalojen loimutus avoimen tulen äärellä on ollut vahva perinne Malagan alueella jo foinikialaisten aikakaudelta asti. 

Foinikialaiset ja myöhemmin myös roomalaiset tapasivat valmistaa itselleen kala-aterioita rannalla matkatessaan Välimerellä. Joskus he valmistivat pienen tulen laivan sisällä ja grillasivat kalavartaita kuumien kekäleiden päällä. 

Espeto de sardinas, grillattuja sardiineja Malagasta

Tämä traditio on kulkenut kansoilta toisille tuhansien vuosien ajan ja tänä päivänä espetoja valmistetaan vieläkin vanhojen kalastusveneiden sisään rakennettujen nuotioiden äärellä.  

Don Miguel Martinez Soler, joka tunnetaan myös nimellä Miguel, el de las Sardinas (suom. sardiinien Miguel), näyttelee myös hyvin vahvaa osaa espetosien historiassa. Tämä kuuluisa Miguel oli ensimmäinen henkilö joka esitteli tämän upean perinneherkun Kuningas Alfonso XII:lle vuonna 1884. 

Miguel tapasi loimuttaa sardiineja pienellä tulella bambuvartaissa ja hän ilmeisesti vaati myös kuningasta syömään sardiinit käsin. Tämä huvitti suunnattomasti muuten kovin hienostunutta kuningasta ja hänen seuruettaan. 

Miguel jäi Malagan historiaan sardiinien Miguelina. 

Tietoa sardiineista ja niiden grillauksesta

Espeto de sardinas, grillivartaita Malagassa

  • Espeto-varras valmistetaan yleensä kuudesta sardiinista, jotka pujotetaan pitkään bambutikkuun.
  • Keskikokoiset sardiinit sopivat parhaiten vartaisiin. 
  • Sardiineja pidetään jäissä ennen grillausta tuoreuden takaamiseksi, mutta myös siksi, että kylmyys koventaa kalan lihaa, jolloin ne on helpompi pujoittaa tikkuun. 
  • Sardiinien kannattaa muhia suolassa ainakin 30 minuuttia ennen paistamista. 
  • Jos haluaa lisää makua, voi asettaa tuoreita yrttejä hiilien päälle, kuten rosmariinia ja timjamia. 
  • Espetoja loimutetaan puutulen äärellä. Oliivipuuta käytetään usein tulen tekemiseen, joka myös antaa omanlaisen maun sardiineille. 
  • Sardiinit ovat todellisia terveyspommeja. Kaloissa on valtava määrä Omega 3-rasvahappoja ja niiden kalorimäärä on hyvin pieni. Pieni annos sisältää 23 grammaa proteiinia ja vain 200 kaloria. Kaloissa on myös huomattava määrä B-vitamiinia ja rautaa. 
  • Sardiineissa on vain hyvin pieniä määriä elohopeaa ja PCB-yhdisteitä, joita muissa kaloissa voi olla suuriakin määriä. Tämän vuoksi kaloja voivat syödä myös raskaana olevat ja pienemmät lapset. 
  • Sardiinit ovat myös ekologinen vaihtoehto ruualle. Sardiineja on meressä valtavia määriä ja niitä syntyy koko ajan lisää. Sardiineja voi popsia siis hyvällä omallatunnolla!