Espanjan juhlien kermaa: Málaga Feria

Vuosittaista Málaga Feriaa vietetään tänä vuonna 13.-20.8.2016. Málaga Feria on Espanjan suurimpia tapahtumia ja se houkuttelee tähän andalusialaiseen kaupunkiin miljoonittain vierailijoita juhlien aikaan. 

Juhlaa vietetään sen kunniaksi, että katoliset kuninkaalliset Isabella ja Ferdinand valloittivat Málagan vuonna 1487 ja toivat kaupungille sen suojelupyhimyksen, Virgen de la Victorian takaisin. 

Millainen juhla Málaga Feria on?

Feria de Malaga

Málaga Feria muuttaa kauniin Malagan kaupungin hetkeksi suureksi tanssilattiaksi. Flamencotanssijat ja karnevaalityyliin pukeutuneet juhlijat valtaavat kadut ja musiikki raikaa joka kadun kulmassa. 

Málaga Feria ja pääsiäisen aikaan vietettävä Semana Santa ovat Málagan tärkeimmät juhlat. 

Malaga Ferian avajaisseremonia

Juhlien avajaisseremoniaa vietetään perjantai-iltana La Malaguetan rannalla, joka on vain pienen kävelymatkan päässä Málagan keskustasta. Avajaiset alkavat perinteisellä Pregón de la Feria-puheella. 

Avajaistapahtumassa nähdään vaikuttava ilotulitusnäytös, jota seuraa suosittu ilmaiskonsertti rannalla. Virallisempi avajaisseremonia järjestetään seuraavana päivänä, kun Málagan kuvernööri julistaa juhlat alkaneeksi sytyttämällä Málaga Ferian juhlavalot. 

Juhlat jatkuvat keskeytyksettä seuraavan viikon sunnuntaihin asti. 

Juhlintaa kaupungissa ja sen laitamilla

 Feria de Malaga - Ferial Fence

Málaga Feria jaetaan oikeastaan kahteen eri osaan: ilta- ja päiväjuhlaan. Päiväsaikaan vietettävä juhla on perinteisempi ja jatkuu aina klo 18 asti illalla. Sitä juhlitaan kaupungin historiallisen keskustan kaduilla. 

Ilta- ja yöaikaan juhlakansa siirtyy juhlia varta vasten rakennetulle festivaalialueelle Málagan ulkopuolelle. Kaupungista kulkee säännöllisesti linja-autoja juhlapaikalle. 

Tämä rakennettu juhlapaikka on virtuaalinen kaupunki täynnä pieniä juhlapisteitä, jossa tarjotaan musiikkia, ruokaa ja flamencoesityksiä. 

Andalusialaiset ovat hyvin tunnettuja kyltymättömästä juhlatuulestaan ja tämä juhla tarjoaa loistavan tilaisuuden juhlia paikallisten seurassa. 

Juhlien virallinen puku

Malaga Feria on poikinut itse juhlan lisäksi monia muita perinteitä jotka liittyvät tähän perinteeseen, kuten koristelutyylejä, musiikkia ja juhlalle omistettuja juomia ja ruokia. 

Yksi juhlaan vahvasti liitettävä perinne ovat Malaga Ferian perinteiset puvut, joihin pukeutuvat niin naiset kuin miehetkin. Naisten pukua kutsutaan "traje de flamencaksi", eli flamencopuvuksi, joka tietenkin on kotoisin Sevillasta. Sevillasta ovat kotoisin myös "traje de sevillana"-puku sekä "traje de gitana", joka taas tarkoittaa mustalaispukua. 

Flamenco Dress, Malaga

Uskotaan että mustalaisnaiset kantoivat yllään vaatimattomampaa versiota tästä puvusta aikoinaan Espanjassa. Ajan myötä tyyli tarttui kaiken luokkaisiin rouviin ja puku muuttui yhä koreammaksi ja elegantimmaksi. Yleensä flamencopuku yltää lattiaan asti, on vartaloa myötäilevä ja röyheilöinen polvista alaspäin, joka antaa mahdollisuuden tanssia vapaasti. 

Pukuja löytyy monissa eri väreissä ja tyyleissä. Erityisen suosittuja ovat muun muassa pilkulliset ja kukkaiskuvioiset puvut. Puvun lisäksi asusteisiin kuuluu valtava, pitkähapsuinen huivi ja hiukset koristellaan usein kukilla. 

Espanjattaret valitsevat yhäkin huolella Malaga Ferian flamencopukunsa ja usein tuhlaavat satoja, jopa tuhansia euroja pukuun ja asusteisiin. Pukua pidetään vuosi toisensa jälkeen ja sitä kavennetaan tai suurennetaan sen mukaan, miten vuodet ovat kohdelleet puvun kantajaa. 

 

Tarkempi juhla-alue

Aamuvarhaisesta aina klo 18 asti illalla juhlinta tapahtuu lähinnä kaupungin keskustassa, erityisesti Plaza de la Merced-, Plaza de la Constitución- ja Plaza de la Marina-aukioilla sekä pääkatu Calle Larioksen tuntumassa. 

Juhlia varten rakennettu, kaupungin laitamalla sijaitseva festivaalialue on auki koko päivän, mutta iltaisin se täyttyy aivan laitoja myöten. Alue sijaitsee "Camino de San Rafaelilla", noin 3 kilometriä kaupungin keskustasta länteen. Alueen vieressä sijaitsee Palacio de Congresos y Ferias (kongressi- ja tapahtumakeskus).

Festivaalialueelle pääsee helpoiten linja-autolla, joita lähtee jatkuvasti kaupungin keskustassa sijaitsevalta Alameda Principalilta (lähellä Calle Lariosta). Linja-autoja kulkee 24 tuntia vuorokaudessa koko juhlan ajan. 

Málaga Feriaa ei kannata jättää väliin, jos satut seikkailemaan Andalusiassa elokuun puolella. Andalusialaiset ovat syystäkin maailmankuuluja juhlijoita, ja miljoonat ulkomaalaiset sulautuvat vuosittain joukkoon juhlimaan kuin huomista ei tulisi koskaan. 


Näytä Feria of Malaga suuremmassa kartassa.