Madridin opastettu kävelykierros

Kävelykierros Madridin kuuluisimpien nähtävyyksien kautta on virkistävä elämys. Matkailija voi itsenäisesti tiivistää yli kymmenen mahtavaa nähtävyyttä muutaman tunnin kävelykierrokselle ja ihailla samalla Madridin keskustan vilkasta elämää.
 
Madridin vilkkaat kahvilat, mielenkiintoiset pikkukadut ja arkkitehtuuria pursuavat korttelit tarjoavat kävelijälle valtavasti nähtävää. Kävelyreissun jälkeen matkailijalle on jo hahmottunut hyvä kuva Madridin ydinkeskustasta ja monen nähtävyyden jälkeen jää aikaa nauttia kaupungin muista aktiviteeteistä, kuten sen loistavista tapaspaikoista

1 Gran Vía, Espanjan broadway

Madridin kuuluisa Gran Via

 
Aloitamme kierroksemme Espanjan ehkä kuuluisimmalta kadulta. Gran Vía (suom. mahtava tie) on valovoimainen katu, johon kaupungin kaikki ylelliset ostosliikkeet ovat ryhmittyneet vieri vieren. Gran Víaa sanotaan Espanjan ”broadwayksi”, joka on kaupungin parasta ostosaluetta ja jossa on valtava määrä hotelleja, elokuvateattereita ja häkellyttävää arkkitehtuuria. Gran Vía ulottuu Calle de Alcalálta aina Plaza Españan aukiolle asti.
 
Kaikki Espanjan 1900-luvun arkkitehtuurisuuntaukset ovat edustettuina Gran Víalla. Historiaa pursuavissa rakennuksissa voi nähdä piirteitä neo-muderjarin, Art Decon, Plateresquen ja Viennan sesessionismin tyylisuuntauksista. Eloisa Gran Vía on myös Madridin yöelämän keskus ja sitä kutsutaan ”kaduksi joka ei koskaan nuku”. 
 
Ethän jäänyt lompakostasi kiinni merkkiliikkeisiin? Pysy mukana, paras on vasta edessä!
 

2. Plaza del Callao - elävän kuvan ja korkeiden rakennusten aukio

Plaza Callaon aukio, Madrid

 
Kun kävelee Gran Víaa kohti Puerta de Solia, katu poikkeaa Plaza del Callaon aukion läpi. Plaza del Callao sai nimensä El Callaon taistelun mukaan, joka käytiin vuonna 1866 Callaon kaupungissa, Perussa. Plaza del Callao on Madridin elävän kuvan tärkein keskus, jossa sijaitsee jopa kuusi elokuvateatteria. El Capitolin elokuvateatteri sijaitsee upeassa Art Deco-rakennuksessa, joka hivelee silmiä. 
 
Plaza del Callaon aukio rakennettiin vuosien 1917 ja 1922 välissä. Aukiolla on korkeita 1900-luvun alussa valmistuneita rakennuksia, joita aikanaan pidettiin pilvenpiirtäjinä. Esimerkiksi 14-kerroksinen Edificio Carrión oli pitkään yksi Madridin korkeimmista rakennuksista. 

3. Puerta de Sol, auringon portti kaupunkiin

Puerta del Solin aukio ja Kilometro cero

 
Plaza del Callaolta jatkamme matkaa kohti Madridin kuuluisinta aukiota, Puerta de Solia. Tältä aukiolta löytyy Espanjan maantieverkoston nollapiste Kilómetro Cero, jonka laattaan on lueteltu etäisyydet pisteestä muihin Espanjan kaupunkeihin. Puerta de Solin vanhin rakennus on Casa de Correos (suom. postitalo), jonka kellotornin kelloja soitetaan 12 kertaa joka uuden vuoden aattona ennen vuoden vaihtumista. Harva se espanjalainen yrittää ahmia viinirypäleitä kellonlyöntien tahtiin, siinä usein onnistumatta. 
 
Puerta de Sol on Madridin suosituimpia tapaamispaikkoja ja siellä yhdistyvät kymmenen eri katua. Puerta de Sol katsoo kohti itää ja auringonnousua, josta portti sai aikoinaan nimensä. Portti oli yksi Madridia 1400-luvulla ympäröivän muurin sisäänkäynneistä. 
 

4. Plaza Mayor - Madridin keskiö

Madrid - Plaza Mayorin aukio

 
Seuraavaksi vuorossa on muutaman korttelin päässä Puerta de Solista sijaitseva Plaza Mayor (suom. suurin aukio). Suorakulmainen Plaza Mayor rakennettiin kuningas Filip III:n valtakauden aikana (1598–1621) ja se on Madridin kaupungin pääaukio. Vuonna 1790 Madridissa riehunut tulipalo tuhosi Plaza Mayorin täysin, mutta sen uudelleenrakentaminen aloitettiin välittömästi onnettomuuden jälkeen. 
 
Plaza Mayorin aukiota hallitsee valtava Casa de la Panaderian virastorakennus, jossa järjestetään myös erilaisia kultuuritapahtumia. Aukion keskellä seisoo mahtipontinen kuningas Filip III:n patsas. 
 
Plaza Mayorille johtaa yhteensä kymmenen eri sisäänkäyntiä. Yksi niistä on nimeltään Arco de los Cuchilleros, jonka esittelemme seuraavaksi. 

5. Arco de los Cuchilleros, kaunein portti Plaza Mayorille

Arco de los Cuchilleros, Madrid

 
Arco de Cuchilleros on yksi Plaza Mayorin sisäänkäynneistä ja se sijaitsee aukion lounaiskulmassa. Portti on espanjalaisen arkkitehdin Juan de Villanuevan työtä, joka Plaza Mayorin tulipalon jälkeen rakennutti aukiolle erilaisia kaarien tukemia sisäänkäyntejä. Arco de los Cuchilleros sai nimensä Calle de Cuchillerosin kadun mukaan, joka alkaa heti portin jälkeen. 
 
Arco de los Cuchillerosin läheltä löytyy paljon erilaisia ravintoloita ja tapaspaikkoja. Läisyydestä löytyy myös Guinessin maailman ennätyskirjoihin päässyt, koko maailman vanhin ravintola Sobrino de Botín.
 
Älä kuitenkaan vielä hairahdu syömään. Illalla pääset kokeilemaan Madridin tapasten parhaimmistoa! 
 

6. Plaza de la Villa, pieni Madridin aukioiden helmi

Plaza de la Villan aukio, Madrid

 
Seuraavaksi saavumme valokuvaukselliselle Plaza de la Villan pienelle aukiolle, joka sijaitsee vain pienen kävelymatkan päässä Plaza Mayorista. Plaza de la Villan rakennukset ovat täysin toistensa kontrasteja. Aukion suurin rakennus on Madridin entinen kaupungintalo Casa de la Villa, joka rakennettiin 1600-luvun loppupuolella. Vanhimman rakennuksen titteliä kantaa kuitenkin Torre de Lujanes, joka on myös yksi koko Madridin vanhemmista rakennuksista.
 
Aukiolla sijaitsee myös mielenkiintoinen Casa de los Cisnerosin linna, joka on erinomainen esimerkki Espanjan renessanssiarkkitehtuurista. Aukion keskellä sijaitsee maineikkaan amiraali Alvaro de Bazanin patsas, joka johti aikoinaan Englannin valtausyritystä Espanjan armeijan kanssa. 
 

7. Almudenan katedraali, kuninkaallisten häiden näyttämö

Almudenan katedraali, Madrid

 
Santa María la Real de la Almudenan katolinen katedraali on verrattain moderni kirkkorakennus, joka vihittiin käyttöön Paavi Johannes Paavali II:n toimesta vasta vuonna 1993. Paavi ei ole aikaisemmin vihkinyt mitään muuta espanjalaista katedraalia käyttöön. Katedraalin rakennustyöt takkuilivat lähes 500 vuotta erilaisten talousvaikeuksien ja sotien vuoksi. Valmistumisen jälkeen katedraalin näyttävin tapahtuma järjestettiin vuonna 2004, kun ruhtinas Felipe avioitui Letizia Ortizin kanssa. 
 
Katedraali on omistettu Madridin suojeluspyhimykselle, Virgen de Almudenan neitsyelle. Katedraalin arkkitehtuuri on jakautunut kahtia: ulkokuori edustaa uusklassismia ja sisätilat taas uusgoottilaisuutta. 
 

8. Kuninkaan virallinen virka-asunto Palacio Real

Palacio Real, Madrid

 
Almudenan katedraalin edessä sijaitsee Espanjan kuninkaallisten virka-asunto, Palacio Real. Nykyiset kuninkaalliset eivät kuitenkaan asusta Palacio Realissa, vaan sitä käytetään pääasiassa valtiollisten seremonioiden järjestämiseen. Kuningas Felipe VI on valinnut perheensä asuinpaikaksi vaatimattomamman Palacio de la Zarzuelan Madridin rajojen ulkopuolella. Viimeinen kuninkaallinen, joka käytti palatsia vakituisena asuntonaan oli kuningas Alfonso XIII. 
 
Palacio Realissa on huimat 3420 huonetta ja se on yksi Euroopan suurimmista kuninkaallisista palatseista. Palatsin sisällä säilytetään arvokkaita taiteilijoiden mestariteoksia, kuten Francisco de Goyan ja Caravaggion töitä. Osaan palatsia pääsee tutustumaan 11 euron sisäänpääsymaksua vastaan. 
Almudenan katedraalin ja Palacio Realin välissä sijaitseva Plaza de la Armerían aukio valmistui vuonna 1892. Aukiolla voi seurata näyttävää vahdin vuoronvaihtoa keskiviikkoisin kello 12. 

9. Teatro real - Euroopan upein teatteri

Teatro Real, Madrid

 
Plaza de Orienten aukio tarjoaa upean näkymän Madridin kahdelle tärkeimmälle rakennukselle: Palacio Realille ja Teatro Realille. Teatro Real on Madridin suurin oopperatalo joka vihittiin käyttöön vuonna 1850. Rahoitusvaikeuksistakin kärsinyt Teatro Real jouduttiin sulkemaan sortumisvaaran vuoksi 1920-luvulla, kun Operan metroaseman rakennustyöt olisivat horjuttaneet rakennuksen kantavuutta entisestään. Tetro Real avattiin uudelleen vuonna 1966 ja kolme vuotta sen jälkeen siellä järjestettiin Euroviisujen laulukilpailut.
 
Oopperatalossa on yli 1700 istuinpaikkaa ja tänä päivänä se on yksi arvostetuimmista teattereista koko Euroopassa. Teatro Realissa järjestetään erilaisia teatteri- ja balettiesityksiä, musiikkikonsertteja, näyttelyitä ja esittelykierroksia. 

10. Jardines de Sabatini, puutarha keskellä Madridia

Jardines Sabatinin puutarha, Madrid

 
Madridin kauneimmat puutarhat löytyvät Palacio Realin pohjoispuolelta. Jardines de Sabatinin puutarhat luotiin 1900-luvun alussa ja alue on kooltaan yli 2,54 hehtaaria. Espanjan valtio määräsi aikoinaan puutarhat Madridin kaupungille, jotta niistä voitaisiin tehdä julkinen, kaikille avoin viheralue. 
 
Jardines de Sabatinin puutarhoissa saa nauttia kauniista suihkulähteistä, mielenkiintoisista kasveista ja valkoisista marmoripatsaista. Puutarha on oivallinen levähdyspaikka keskellä hektistä Madridin keskustaa ja sieltä voi myös seurata upeaa auringonlaskunäytöstä. 

11. Plaza de España

Plaza de España, Madrid

 
Pienen kävelymatkan päässä Palacio Realilta löytyy upea Plaza de España (suom. Espanjan aukio), joka on hyvin suosittu nähtävyys Madridissa. Aukiolta löytyy upea Miguel de Cervantesille omistettu monumentti sekä Madridin kaksi näkyvintä pilvenpiirtäjää: Torre de Madrid ja Edificio España. Madridin Plaza de España on 36 900 neliömetrin koollaan yksi maan suurimmista aukioista. 
 
Plaza de Españalta palaamme tämän kävelyreitin lähtöpisteeseen Gran Víalle, joka alkaa aukion vierestä. Toivottavasti nautit tästä mielenkiintoisesta retkestä ja Madridin parhaimmista nähtävyyksistä. Nyt voit sukeltaa Madridin tapasten maailmaan tämän Madridin parhaiden tapaspaikkojen oppaan avulla. Tutustu myös Madridin upeisiin kauppahalleihin, jotka pursuavat kulinäärisiä nautintoja. Buen provecho!

Madridin opastettu kävelykierros