Madridin 10 parasta tapaspaikkaa

Madrid kilpailee Sevillan ja Granadan kaltaisten gastronomian kehtojen kanssa Espanjan parhaimman tapas-kaupungin tittelistä. Madridin keskeinen sijainti, laaja tapaspaikkojen valikoima ja gastronomian pitkä historia tekevät siitä erittäin mielenkiintoisen kohteen niille herkkusuille, jotka haluavat tutustua espanjalaisten tapasten maailmaan. 

Madridista löytyy tasokkaita tapaspaikkoja melkeimpä joka korttelista. Eri kaupunginosat tarjoavat erilaisia gastronomisia tuulia, mutta pääkaupungin vanhin ja perinteisin kortteli La Latina tarjoaa kenties parhaimman tapas-tarjonnan kaupungissa. 

Olemme listanneet tähän artikkeliin Espanja-Loman suosikki-tapaspaikat. Näistä voit aloittaa.       

1. Bodega de la Ardosa

La Ardosa 

Viehättävä Bodega de la Ardosa perustettiin vuonna 1892 eikä ravintola ole vieläkään menettänyt paikkaansa yhtenä Madridin kuuluisimmista tapaspaikoista. Paikan nuorehko asiakaskunta kokoontuu tänne viettämään pitkiä iltoja nauttien talon herkkuja, kuten salmorejo-keittoa, pasteijoita ja coctail-leipäsiä. Erityisen suosittuja ovat myös paikan turskakroketit, espanjalaiset munakkaat ja talon vermutti. Bodega de la Ardosassa voi piipahtaa niin aamiaisella kuin illallisellakin. Paikka on sisustettu pienillä yksityiskohdilla lattiasta kattoon ja tunnelma on aina hyvin tiivis ja läheinen.  

Osoite: Calle de Colón 13, Madrid.

2. La Venencia

La Venencia 

La Venencialla on myöskin takanaan pitkä historia, mutta tunnelma on erilainen kuin Bodega de la Ardosassa. Vaikka paikka on usein kovinkin täynnä on tunnelma kunnioittavan hiljainen, kuin museossa! Paikka todella tuntuukin omaavan hyvin pitkän ja arvokkaan historian, jota täytyy kunnioittaa. La Venecia tarjoaa upeita sherryjä suoraan isoista puutynnyreistä. Näitä sherryjä ovat nauttineet niin Hemingway kuin useat republikaanisotilaat Espanjan sisällissodan aikana. Museotunnelmaa lisää se, että sisällä ei saa ottaa kuvia, joka ärsyttää monia asiakkaita. La Veneciassa ei keittiössä kokkailla, vaan tapakset koostuvat erilaisista leikkeleistä, juustoista ja ilmakuivatuista ja graavatuista herkuista. Tapakset sopivat kuitenkin kuin nappi silmään paikan herkullisten viinien saattelemana. 

Osoite: Calle de Echegaray 7, Madrid. 

3. Almendro 13

Almendro 13 

Almendro13 on kiireinen taverna La Latinan kaupunginosan hiljaisella sivukadulla. La Latina on tunnetusti Madridin tapaspaikkojen kehto, mutta Almendro 13 erottautuu alueen muista paikoista mennen tullen. Ensinnäkin, Almendro 13:ssa ei ole baaria ollenkaan, vaan paikka on täynnä istuttavia pöytiä. Paikan erikoisuus on sen rinkelimäiset leivät (roscas), jotka pilkotaan moneen osaan jaettavaksi seurueelle. Täytteenä niissä voi olla munakokkelia, paistettua perunaa ja vaikka ilmakuivattua kinkkua. Herkku kruunataan jollain paikan upeista viineistä.  

Osoite: Calle Almendro 13, Madrid. 

4. Txirimiri

Txirimiri

Madridin tapastarjonnan tekee ainutlaatuiseksi se, että kaupungissa on edustettuna melkein kaikkien maakuntien omat tapasperinteet. Txirimiri valmistaa tapas-annoksensa Baskimaan perinteitä kunnioittaen. Pienet leipäviipaleet on koristeltu perunamunakkaalla, sienillä, lihan paloilla ja herkullisilla kasviksilla. Txirimirissä löytyy sekä baari että istuttavia pöytiä pidemmän kaavan tapas-illallista varten. Paikan vakioasiakaskunta koostuu nuorista, trendikkäistä ja äänekkäistä madridilaisista.  

Osoite: Calle Humilladero 6, Madrid. 

5. Las Bravas

Las Bravas 

Las Bravas on taas kaikkea muuta kuin trendikäs. Paikka muistuttaa lähinnä englantilaista baaria. Las Bravasilla on edellä mainittujen paikkojen mukaan hyvin pitkä historia takanaan. Paikan erikoisuutena toimii perinteinen espanjalaisherkku patatas bravas, joka koostuu uppopaistetuista perunanpaloista ja tulisesta tomaatikastikkeesta. Las Bravasin patatas bravas on niin suosittu annos sen herkullisen kastikkeen ansiosta, että paikka patentoi kastikkeen aikoinaan. Paikka on myös tunnettu erikoisista grillatuista porsaan korvista ja mustekalastaan. 

Osoite: Calle de Álvarez Gato 3, Madrid. 

6. Jurucha

Gran Via  

Jurucha jakaa mielipiteitä; jotkut eivät pidä tästä Salamancan kaupunginosassa sijaitsevasta paikasta ollenkaan. Toisaalta tämä fakta auttaa niitä, jotka haluavat epätoivoisesti tuolin tästä vilkkaasta tapaspaikasta nauttiaakseen makunystyröitä hivelevän tapasannoksen. Usein kuitenkin he tyytyvät seisomaan. Vuonna 1961 perustetun Juruchan erikoisuuksiin kuuluvat kuuluisat leipäset, vartaat ja uppopaistetut kroketit. Kokeile myös espanjalaista munakasta majoneesikastikkeen kera. Parempaa saa hakea. 

Osoite: Calle de Ayala 19, Madrid. 

7. Baco y Beto

Baco y Beto 

Baco y Beto sijaitsee Chuecan kaupunginosassa, joka on trendikästä ja gay-ystävällistä aluetta lähellä Gran Viaa. Paikan puolikkaat tapas-annokset vastaavat monelle yhtä kokonaista, joten harkitse tarkkaan mitä tilaat. Suosittelemme kokeilemaan revittyä lammasta, karamelisoitua ratamokakkua ja leivitettyjä sieniä tryffelimajoneesilla. 

Osoite: Calle Pelayo 24, Madrid. 

8. Estado Puro

Estado Puro

Estado Puro on kuuluisan kokin Paco Ronceron tapas-projekti, jolla on nyt kaksi sivuliikettä. Alkuperäinen Estado Puro sijaitsee Plaza Cánovas del Castillon aukiolla ja uudempi ravintola Plaza de Àngelin aukiolla. Ensivaikutelman Estado Purossa luo sen ainutlaatuinen sisustus. Plaza de Àngelilla estetiikkaa on luotu käyttämällä sisustuksessa pitsiä ja muun muassa flamencopukuja. Seuraavat vaikutelmat tulevat ruuan mukana. Esimerkiksi Ronceron perunamunakas tarjoillaan lasista ja se syödään lusikalla. 

Osoite: Plaza Cánovas del Castillo, Madrid. 

9. Docamar

Docamar 

Aivan Madridin keskustan laitamalla sijaitseva Docamar on tunnettu paikallisten keskuudessa Las Bravas-ravintolan kilpasiskoksena sen patatas bravas-annoksen ansiosta. Juoman mukana saa pienen tapas-annoksen kylkiäisenä ja voit myös syödä pidemmän kaavan mukaan jossain paikan pöydistä. Vaikka paikka ei sijaitsekaan aivan keskustassa, antaa mukava kävelymatka Docamariin hienon katsauksen Madridin esikaupunkialueesta. Ja tietenkin, paikan patatas bravas-annos on kaiken sen kävelyn arvoinen!

Osoite: Calle Alcalá 337, Madrid. 

10. Taberna Antonio Sánchez

Taberna Antonio Sanchez 

Taberna Antonio Sánchez on Madridin keskustan vanhin baari ja se on nimetty alkuperäisen omistajan pojan mukaan, joka kuoli härkätaistelussa. Ehkäpä joku seinää koristavista täytetyistä häränpäistä kuului juuri sille härälle, joka murhasi Sánchezin. Paikka sijaitsee Lavapiesin rauhallisella alueella ja henkii tiettyä antiikkimaisuutta. Paikan seinillä pölyä keräävät pullot, antiikkilamput ja ikivanhat puuseinät kertovat paikan pitkästä historiasta. Taberna Antonio Sánchezin kotitekoiset kroketit, pataruuat ja keitot kuuluvat paikan parhaimmistoon. 

Osoite: Calle Mesón de Paredes 13, Madrid. 

Kuvien tekijänoikeudet: Robin Graham 2013